Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΦεδεΡΙκο ΓκαρΘΙα ΛΟρκα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΦεδεΡΙκο ΓκαρΘΙα ΛΟρκα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΦεδεΡΙκο ΓκαρΘΙα ΛΟρκα

2 O Φεδερίκο ντελ Σαγράδο Κοραθόν ντε Χεσούς Γκαρθία Λόρκα (Federico del Sagrado Corazón de Jesús García Lorca ) (Φουέντε Βακέρος, 5 Ιουνίου 1898 – Βιθνάρ, 19 Αυγούστου 1936), ήταν Ισπανός ποιητής και δραματουργός. Ήταν ο πρώτος από τους τέσσερις γιους του πλούσιου γαιοκτήμονα πατέρα του και της δασκάλας μητέρας του. Μεγάλωσε στους αγρούς της Ανδαλουσίας. Γνώρισε και μελέτησε έργα του Σαίξπηρ, του Γκαίτε, του Ισπανού Αντόνιο Μαχάντο και του Νικαραγουανού Ρούμπιν Ντάρβο. Ο Λόρκα έγραψε το πρώτο του ποίημα στα 17 του χρόνια, σε μια όχθη ενός ποταμού στην Ανδαλουσία. Αμέσως μετά έγραψε ένα θεατρικό έργο και κάλεσε την οικογένεια και τους φίλους του να το παρακολουθήσουν, στο σαλόνι του σπιτιού του.

3 Το 1931 ο Γκαρθία Λόρκα διορίζεται διευθυντής της εταιρείας Teatro Universitario la Barraca η οποία διέδωσε τις θεατρικές παραγωγές της στις πιο απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές της χώρας.Ο Γκαρθία Λόρκα δεν περιορίζεται στο να διευθύνει, αλλά είναι και ηθοποιός. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας με το «La Barraca» συγγράφει τα πιο γνωστά του θεατρικά έργα, επονομαζόμενα ως «αγροτική τριλογία», «Ματωμένος γάμος», η «Γέρμα» και «το Σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα», τραγωδίες με θέμα τη κοινωνική καταπίεση κι έκδηλο το ανθρώπινο στοιχείο.

4 Αντίστοιχο θέμα έχει και το ποίημα Θρήνος Για Τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας, το οποίο τελείωσε εκείνη την εποχή. Το 1936 επέστρεψε από τη Μόσχα, συνέταξε μια διακήρυξη συγγραφέων κατά του φασισμού και ξεκίνησε να γράφει σειρά θεατρικών σκηνών με μορφή επιθεώρησης, ωστόσο τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, ξέσπασε ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος. Στις 19 Αυγούστου 1936 σκοτώνεται από ομάδα αστυνομικών λόγω των αριστερών του φρονημάτων.

5 «Δεν μπορείς να με κάνεις να αλλάξω.
Γεννήθηκα ποιητής και καλλιτέχνης, όπως άλλοι γεννιούνται χωλοί, ή τυφλοί, ή όμορφοι»

6 Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΡΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ
Ο Λόρκα είναι ίσως ο πλέον μελοποιημένος ξένος δημιουργός από Έλληνες συνθέτες με αποτέλεσμα η ποίησή του ν’ απλωθεί και ν’ αγαπηθεί σε ακόμη πλατύτερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Η πρώτη συνάντηση του Λόρκα με τους Έλληνες συνθέτες πραγματοποιείται το 1948, με αφορμή την παράσταση του Ματωμένου Γάμου από το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν. Ο Μάνος Χατζιδάκις γράφει τη μουσική και μελοποιεί πέντε τραγούδια σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου (1945). Το 1945, ο ποιητής Νίκος Καββαδίας δημοσιεύει το ποίημα Federico Garcia Lorca το οποίο και αφιέρωνε στους Σπουδαστές εκείνης της εποχής. Οι στίχοι  μελοποιούνται από τον συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο. Το 1962 ο Μάνος Λοΐζος έρχεται σε επαφή με τον Μίμη Πλέσσα και ηχογραφεί το πρώτο του τραγούδι, «ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ» σε ελληνική απόδοση του Νίκου Γκάτσου. Ο Οδυσσέας Ελύτης το 1967 απέδωσε στα ελληνικά 7 ποιήματα από τη συλλογή τσιγγάνικων μπαλάντων του Λόρκα Romancero Gitano και ο Μίκης Θεοδωράκης ολοκληρώνει τη μελοποίησή τους. Τα ερμήνευσαν η Μαρία Φαραντούρη και η Αρλέτα. Το 1969, συναντάμε την ιδιαίτερα αξιόλογη προσέγγιση του Γιάννη Γλέζου στα 12 Τραγούδια Του Λόρκα, με βασικό ερμηνευτή τον Γιάννη Πουλόπουλο και τη συμμετοχή της Έλενας Κυρανά. Την απόδοση των στίχων υπογράφει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ενώ την εξαιρετική ενορχήστρωση επιμελείται ο Νίκος Μαμαγκάκης.

7

8 Σημαντικός σταθμός στις μελοποιήσεις του Λόρκα αποτελεί η μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου στο ποίημα Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας, εμπνευσμένο από το θάνατο στην αρένα τού ομώνυμου φίλου του, το Η μετάφραση του έργου ανήκει στον Νίκο Γκάτσο, ενώ το έργο ερμήνευσαν ο βαρύτονος Κώστας Πασχάλης και ο Μάνος Κατράκης στο ρόλο του αφηγητή (1969). Το 1974, ο Χρήστος Λεοντής μελοποίησε Λόρκα στο δίσκο Αχ Έρωτα, σε ερμηνεία Τάνιας Τσανακλίδου και Μανώλη Μητσιά και απόδοση Λευτέρη Παπαδόπουλου. Τραγούδια όπως Μέρα γεμάτη θλίψη, Αβάσταχτο να σ’ αγαπώ και φυσικά το Λούζεται η αγάπη μου αγαπήθηκαν από το κοινό για τον αβίαστο λυρισμό τους. Ο Λόρκα απασχολεί και εμπνέει και τη νεότερη γενιά δημιουργών, όπως ο Δημήτρης Μαραμής, ο οποίος το 2006 παρουσίασε το δίσκο Του Σκοτεινού Έρωτα σε απόδοση Σωτήρη Τριβιζά και ερμηνεία Μίνωα Θεοχάρη. Το 2007 κυκλοφόρησε ο Σκοτεινός Έρωτας με τον Μάριο Φραγκούλη.

9

10

11 Νίκος Καββαδίας- Federico Garcia Lorca

12 ΠΗΓΕΣ https://el. wikipedia. org http://www. plusmag
ΠΗΓΕΣ

13 Αντέο Κότσι Παντελής Δανιήλ Γιάννης Σαμαράς Νικόλας Πεταλάς Γιάννης Τσώνος


Κατέβασμα ppt "ΦεδεΡΙκο ΓκαρΘΙα ΛΟρκα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google