Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τάσεις και προοπτικές Τουρισμού

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τάσεις και προοπτικές Τουρισμού"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τάσεις και προοπτικές Τουρισμού

2 Τάσεις και προοπτικές Τουρισμού
ΑΥΞΗΣΗ ΑΦΙΞΕΩΝ /ΑΡΙΘΜΟΥ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ AVERAGE SPEND/PER GUEST ΕΠΙΜHΚΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ ΑΓΟΡΕΣ (ΚΙΝΕΖΙΚΗ-ΤΟΥΡΚΙΚΗ) ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΠΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ, ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΓΑΜΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΘΑΛΛΑΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΔΟΜΩΝ , ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.

3 “Μύθος: Η Ελλάδα προσελκύει χαμηλού επιπέδου τουρίστες.
Τα επόµενα 8-10 χρόνια ο Τουρισµός θα αποτελέσει κινητήρια δύναµη της ελληνικής οικονοµίας. Οι διεθνείς επισκέπτες θα φθάσουν τα εκατ.,µε παράλληλη αύξηση της µέσης δαπάνης ανά ταξίδι. H συνολική συνεισφορά (σε σχέση µε το 2013) σε ΑΠΑ1θα είναι δισ. Ευρώ (+16 δισ.Ευρώ) και ~1 εκατ. θέσεις εργασίας (+300 χιλιάδες) Πρωταθλήτρια της τελευταίας 5ετίας, , ως προς την ποσοστιαία αύξηση τουριστικών αφίξεων αναδεικνύεται η Ελλάδα στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του SETE Intelligence, που κοινοποίησε μέσω twitter ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης.  Το μήνυμά του: “Αύξηση τουριστικών αφίξεων 5ετίας 2014/2009: Γαλλία +10%, Ιταλία +12%, Ισπανία +23%, Τουρκία +31%, Ελλάδα +33% (εκτίμηση SETE Intelligence)”  Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ απαντά και στην παραφιλολογία για φτηνό τουρισμό στη χώρα μας, γράφοντας: “Μύθος: Η Ελλάδα προσελκύει χαμηλού επιπέδου τουρίστες.  Αλήθεια: Δαπανούν 10% πάνω από τον μέσο όρο, το 75% έχει αρκετά η πολύ υψηλό εισόδημα”.

4

5

6

7

8 Αεροπορικά στοιχεία H ΑEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν 4,3εκ. επιβάτες το α΄ εξάμηνο του 2014, περισσότερους κατά 16% με βελτίωση της πληρότητας από 74% σε 76% παρά τον μεγάλο αριθμό νέων προορισμών. Είναι χαρακτηριστικό της θετικής δυναμικής ότι ο Ιούνιος ήταν ο πρώτος μήνας της ιστορίας της εταιρείας κατά τον οποίο μετέφερε πάνω από 1εκ. επιβάτες. Στο δίκτυο εσωτερικού η αύξηση ανήλθε σε 19% κυρίως λόγω των χαμηλότερων ναύλων που ενίσχυσαν την κίνηση τόσο στους κύριους προορισμούς όσο και στις άγονες γραμμές. Η αύξηση της κίνησης στο δίκτυο εξωτερικού από τις 8 βάσεις της εταιρείας ανήλθε σε 13%, με την κύρια βάση της Αθήνας να παρουσιάζει υψηλότερους ρυθμούς αύξησης ύψους 17%, καθώς η αγορά ανακάμπτει για πρώτη φορά από το 2008.

9 Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος, ανέφερε σχετικά:
«Η λειτουργία στόλου 50 αεροσκαφών, με 13 εκ. συνολικά προσφερόμενες θέσεις για το 2014 και 17 νέους προορισμούς εξωτερικού, αποδίδει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Οι συνέργιες με την Olympic Air υλοποιούνται σταδιακά, και επιφέρουν μείωση στο κόστος ανά μονάδα αλλά και σημαντική ενίσχυση της συνδεσιμότητας προορισμών εσωτερικού και εξωτερικού. Η από πενταετίας πλέον επένδυσή μας στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας, οδηγεί σε απτά αποτελέσματα παρά την σημαντικά αυξημένη χωρητικότητα του ανταγωνισμού αλλά και τα επιμέρους προβλήματα σε αγορές όπως η Ρωσία και η Ουκρανία. Οι οικονομίες κλίμακας και δικτύου αποδίδουν και πρόθεσή μας είναι να τις ενισχύσουμε περαιτέρω με συνέπεια, συνεχίζοντας παράλληλα να επενδύουμε στην ποιότητα, όπως εξάλλου αποδεικνύεται από την πρόσφατη απόφασή μας για την απόκτηση 7 ολοκαίνουργιων Airbus A320 για το 2015/2016.

10

11

12 Νωρίς νωρίς ξεκίνησαν τα καλά νέα για τον ελληνικό τουρισμό: Η British Airways ανακοίνωσε χθες την έναρξη νέων δρομολογίων για την Ελλάδα συνδέοντας την Βρετανία με την Κω και την Κέρκυρα, με δύο και τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα αντίστοιχα για το καλοκαίρι 2015.  Οι πτήσεις και για τους δύο προορισμούς θα ξεκινήσουν από την 1η Μαΐου 2015 και για την Κω θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη και Σάββατο και για την Κέρκυρα κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Δευτέρα από το αεροδρόμιο Heathrow, μέχρι και το τέλος της τουριστικής περιόδου. Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται με αεροσκάφη Airbus A319 και A320, τα οποία αυτή την περίοδο ανανεώνονται για να προσφέρουν ακόμη καλύτερη ταξιδιωτική εμπειρία.  Η ανανέωση των αεροσκαφών θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον καινοτόμο σχεδιασμό των θέσεων, έτσι ώστε να προσφέρουν περισσότερη άνεση και χώρο στους επιβάτες.

13 Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο ΣΕΤΕ και τα οποία είναι προκαταρκτικά, τον Σεπτέμβριο οι συνολικές τουριστικές αφίξεις στα 17 κυριότερα αεροδρόμια της χώρας έφθασαν στα 2,117 εκατομμύρια, ξεπερνώντας το όριο των 2 εκατ. και παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του Αξιοσημείωτο είναι πως ο Σεπτέμβριος είναι ο μόνος -μέχρι τώρα- μήνας του 2014 που το ποσοστό αύξησης ήταν μονοψήφιο. Τα στοιχεία για τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις του Σεπτεμβρίου δείχνουν πάντως ότι τον προηγούμενο μήνα υπήρξαν δύο κατηγορίες προορισμών όσον αφορά στην προσέλκυση τουριστών. Στη μία κατηγορία βρίσκονται περιορισμοί όπως τα Χανιά, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Καλαμάτα, η Σάμος αλλά και η Σκιάθος, όπου παρουσίασαν διψήφια ποσοστά αύξησης των αφίξεων. Μάλιστα, τα ποσοστά αύξησης του 41,2% που είχε η Καλαμάτα και το 30,3% της Μυκόνου αποτελούν ενδείξεις επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Από την άλλη πλευρά, όμως, υπήρξαν και προορισμοί, και μάλιστα μεγάλοι, όπως είναι η Ρόδος και το Ηράκλειο που οι αφίξεις παρουσίασαν μείωση (-0,3% και -3,5% αντίστοιχα), δείχνοντας ότι η προσπάθεια για επιμήκυνση της περιόδου έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της. Σε επίπεδο εννιαμήνου, τα πιο εντυπωσιακά ποσοστά ανόδου έχουν η Καλαμάτα (+62,7%), η Μύκονος (+37,9%) και η Σαντορίνη (+26,1%), οι τρεις περιοχές δηλαδή που φέτος εκτιμάται ότι σήκωσαν σημαντικό βάρος από την άνοδο του ελληνικού τουρισμού και αξιοποίησαν στο έπακρο το γεγονός ότι αρκετές αεροπορικές εταιρείες είχαν απευθείας πτήσεις προς τα συγκεκριμένα αεροδρόμια από ευρωπαϊκές πόλεις. Άξια προσοχής είναι ακόμη τα ποσοστά ανόδου που παρουσίασαν προορισμοί όπως η Σάμος (+19,3%) και η Σκιάθος (+19%).

14 «Η εταιρία μας προσδοκά ότι θα ανατρέψει θεμελιώδη έως τώρα δεδομένα του ελληνικού τουρισμού εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στην οποία θα αυξηθεί και θα βελτιωθεί ποιοτικά το τουριστικό ρεύμα της χώρας», σημειώνει ο πρόεδρος της Hellenic Seaplanes Ν. Χαραλάμπους

15 Μακροπρόθεσμη συνεργασία και επενδύσεις «βήμα-βήμα» προβλέπει το deal ανάμεσα στην Oaktree Capital Management, το αμερικάνικο επενδυτικό fund που διαχειρίζεται πάνω από 80 δισ. δολάρια  και που τώρα μπαίνει δυναμικά στο εγχώριο τουριστικό real estate, και στην εταιρεία Σάνη Α.Ε., συμφερόντων των αδερφών Ανδρεάδη.  Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλάνο της συμφωνίας προβλέπεται η ένταξη ενός πολυτελούς ξενοδοχείου κάθε χρόνο στη νέα αλυσίδα resorts που θα αναπτυχθεί σε όλη την Ελλάδα -και κυρίως στους δημοφιλείς προορισμούς-, ενώ η συνολική επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Όπως λέει το ρεπορτάζ, τουλάχιστον πέντε θα είναι τα πολυτελή ξενοδοχεία που θα απαρτίζουν τη νέα αλυσίδα «Oceania», με το πρώτο μέλος, το Oceania Club της Σάνη Α.Ε., δυναμικότητας 660 κλινών που λειτουργεί εδώ και έξι χρόνια στα Μουδανιά Χαλκιδικής, να δίνει το στίγμα της «φιλοσοφίας» των μονάδων. Πηγή:

16 Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα deal αλλιώτικο από τα άλλα, έκλεισε για τον Νοέμβριο η ξενοδοχειακή μονάδα Costa Navarino. Συγκεκριμένα, συμφώνησε με την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία VW για να φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου περί τους εργαζόμενους της! Η συμφωνία αυτή είναι η πρώτη του είδους της στην Ελλάδα από πλευράς μαζικότητας και όχι μόνο και εντάσσεται στην μεγάλη προσπάθεια - πέραν όλων των άλλων - να διευρυνθεί η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα, κατά το μέγιστο δυνατόν.

17 Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2014 Έγκριση για το 2ο γκολφ στο Costa Navarino Δημιουργία γηπέδου γκολφ 18 οπών, στην περιοχή Ριζομύλου Μεσσηνίας, του Δήμου Μεσσήνης, της Περιφέρεια Πελοποννήσου, συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ,13 €. 

18 Επενδύσεις 62,8 εκατ. ευρώ σε ξενοδοχεία πολυτελείας στην Κω
Περί τις με νέες ξενοδοχειακές κλίνες πολυτελείας θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα μόνο από την υπαγωγή επιχειρηματικών σχεδίων στον Επενδυτικό Νόμο για τη δημιουργία νέων μονάδων και την επέκταση υφισταμένων που ενέκρινε μέχρι στιγμής φέτος το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το υπουργείο έως πρόσφατα είχε εγκρίνει την υπαγωγή τουλάχιστον 41 επιχειρηματικών σχεδίων για την ανέγερση νέων ξενοδοχείων ή την επέκταση υφισταμένων 4 και 5 αστέρων, εκ των οποίων 9 στη Μύκονο, 6 στην Κρήτη, 5 στην Κω, 4 στη Μεσσηνία, 3 στην Ιο, 2 στην Κέα και από ένα στη Σαντορίνη, στη Ρόδο, στη Ζάκυνθο, στην Κεφαλονιά, στους Παξούς, στη Μήλο, στη Λέσβο, στην Κόρινθο, στην Ηλεία, στη Λακωνία, στην Αργολίδα και στην Αιτωλοακαρνανία. Πρόκειται για επενδύσεις συνολικού ύψους 468,2 εκατ. ευρών με συνολική ενίσχυση 155,7 εκατ. ευρώ.

19 Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Handelsblatt: Μοχλός ανάπτυξης ο ελληνικός τουρισμός - Ερχονται ξένες επενδύσεις 5 δισ. Ευρώ «Λευκά ρόδα στην Αθήνα», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Χάντελσμπλατ» (Handelsblatt), στο οποίο επισημαίνεται ότι ο τουρισμός έχει καταστεί ο σημαντικότερος παράγοντας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle, η Handelsblatt αναφέρεται στο παρόν και την προοπτική του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. «Το "μπουμ" του ελληνικού τουρισμού ενισχύει την ανάπτυξη και προσελκύει επενδυτές στη χώρα», τονίζεται και παρατίθενται τα στοιχεία για το α' εξάμηνο του 2014, με αύξηση κατά 15,6% των αφίξεων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει, επιπλέον, ότι η άνθηση του ελληνικού τουρισμού έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον και των ξένων επενδυτών και κάνει λόγο για τουριστικά πρότζεκτ ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ τα οποία βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πώληση του «Αστέρα», αλλά και σε Έλληνες και ξένους επενδυτές που εξετάζουν τουριστικά πρότζεκτ στην Κρήτη, την Κέρκυρα, την Πελοπόννησο και τη Χαλκιδική

20 Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στον κλάδο της ελληνικής φιλοξενίας έχουν επιβεβαιώσει την συμμετοχή τους στην μεγάλη έκθεση της Ελλάδας που γίνεται για 2η φορά στην Στοκχόλμη, τον Φεβρουάριο 2015.  Eνδεικτικά συμμετέχουν μέχρι τώρα: Mitsis, Grecotel, Costa Navarino, Sani Resort, Louis Hotels, Kipriotis, Aquila Hotels & Resorts, Porto Carras, Acrotel, Aqua Sol Hotels, Blue Gr, Aqua Vista Hotels, Giannoulis Hotels & Resorts, Grand Resort Lagonissi, Electra Palace Rhodes, Porto Carras, Elysium Resort & Spa, Sunshine Vacation Clubs, Creta Maris Beach Resort, Candia Maris, G Hotels, Amathus Beach, Almyrida Beach Resort, SeaCrete Hotels Kalyves Beach & Kiani Beach Resort, Minoa Palace Resort & Spa, Elotis Suites, Minos Village, Atrion Hotel, Aegean View Aqua Resort, Port Royal, Enagron Cretan Ecotourism Village, Inova Hospitality Management, Pilot Beach, Anthemus Sea Beach Hotel, Rethymno Mare Resort, Porto Platanias Beach Resort & Spa, Minos Mare & Minos Mare Royal, Theartemis Palace, Ideon Hotel, Sentido Aegean Pearl, Sentido Pearl Beach, Kresten Palace, Rodos Park Suites & Spa, The Peninsula, Bio Suites Hotel, Kontokali Bay Resort & Spa, Aeolos Beach Resort, κ.α.

21 Αύξηση της ζήτησης για πακέτα διακοπών στην Ελλάδα αναμένει για το καλοκαίρι του 2015 ο γερμανικός όμιλος «alltours», μειώνοντας κατά 7% τις τιμές του στο early booking, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο πάντα καλά ενημερωμένος Σταμάτης Ασημένιος στην DW.  Η ζήτηση για πακέτα διακοπών στην Ελλάδα θα ενισχυθεί εκτιμά ο γερμανικός τουριστικός όμιλος «alltours». «Οι κυριότεροι λόγοι για αυτό εντοπίζονται στην ποιοτική ανάπτυξη των ξενοδοχείων και στις ανταγωνιστικές τιμές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γερμανικός όμιλος, προαναγγέλλοντας μείωση κατά 7% των τιμών για τους πελάτες που θα κλείσουν νωρίς πακέτα διακοπών προς την Ελλάδα.  Όπως επισημαίνεται, οι προσφορές της «alltours», θα χαρακτηρίζονται από περισσότερη ποιότητα, «καθώς πολλοί Έλληνες ξενοδόχοι εκσυγχρόνισαν τα περασμένα δύο χρόνια τις εγκαταστάσεις τους».  Ο tour operator, με έδρα το Ντούισμπουργκ της Γερμανίας, υπενθυμίζει ότι στηρίζει αυτή την εξέλιξη, συμμετέχοντας στο κόστος της ανακαίνισης και αναβάθμισης πολλών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα.  Αναφέρει επίσης ότι έχει διευρύνει το πρόγραμμα των συνεργαζόμενων ξενοδοχείων στα 345 (πέρυσι: 260).  Οι κρατήσεις για την Ελλάδα στα πακέτα της «alltours» σημείωσαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αύξηση, που εφέτος διαμορφώθηκε στο 17%.

22 Ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, θα είναι ο επίσημος ομιλητής του δείπνου της δεύτερης ημέρας του 13ου Συνεδρίου του ΣΕΤΕ «Τουρισμός & Ανάπτυξη» με θέμα «Τα Στρατηγικά Πλεονεκτήματα της Ελλάδος: Επενδύσεις & Ανάπτυξη».  Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τη Δευτέρα, 20 και Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 στο Divani Apollon Palace & Thalasso και θα επικεντρώσει τη θεματολογία του σε συγκεκριμένες προτάσεις, όσον αφορά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στο καίριο ζήτημα της διασυνδεσιμότητας της Ελλάδας, στις απαιτούμενες επενδύσεις που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα και στις νέες τάσεις επικοινωνίας και προώθησης των τουριστικών προϊόντων.  Στις εργασίες των 2 ημερών του Συνεδρίου θα συμμετέχουν σημαντικά στελέχη της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας, όπως ο κ. Peter Long (CEO, TUI Travel PLC), ο κ. Juan José Riveiro (Principal, The Boston Consulting Group) και ο κ. John Tercek (V.P. Commercial and New Business Development, Royal Caribbean Cruises Ltd).

23 Ανάμεσα στις δράσεις που επιδοτεί το τοπικό πρόγραμμα Leader είναι η ανάπτυξη δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με την αλιεία και το θαλάσσιο περιβάλλον ως άθλημα ή ψυχαγωγία, όπως για παράδειγμα οι καταδύσεις για φωτογράφηση ή για παρατήρηση κ.λπ. Παράλληλα ενισχύονται όσοι δημιουργήσουν επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του οικοτουρισμού, του αλιευτικού τουρισμού, του θαλάσσιου και καταδυτικού τουρισμού και γενικότερα του τουρισμού της υπαίθρου (π.χ εναλλακτικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας κ.λπ.)

24

25

26

27 Η Ελλάδα είναι ο ιδανικότερος χώρος για κρουαζιέρες, πιθανώς σε
ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τυφώνες όπως υπάρχουν στη Φλόριντα, ούτε ρηχά και ξέρες όπως στις Μπαχάμες. Δεν υπάρχουν ομίχλες, παλίρροια και γενικά όλοι οι άλλοι κίνδυνοι που υπάρχουν στις θάλασσες του κόσμου. Η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο μήκος ακτών. Διαθέτει ένα μοναδικό νησιωτικό σύμπλεγμα, ονειρεμένους φυσικούς κόλπους και αμέτρητα φυσικά λιμανάκια. Έχει ακόμη τις ωραιότερες και ίσως τις καθαρότερες θάλασσες, και ιδανικές συνθήκες για ιστιοπλοΐα με ασφάλεια.

28

29

30 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ THANK YOU…


Κατέβασμα ppt "Τάσεις και προοπτικές Τουρισμού"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google