Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«Πειράματα σε ζώα & ανθρώπους και κλωνοποίηση»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«Πειράματα σε ζώα & ανθρώπους και κλωνοποίηση»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «Πειράματα σε ζώα & ανθρώπους και κλωνοποίηση»
3ο ΓΕΛ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ Α3 Υπεύθυνη καθηγήτρια : Π. Φραγκουλίδου Θέμα ομάδας: «Πειράματα σε ζώα & ανθρώπους και κλωνοποίηση» Εργασία των μαθητών: Παναγιώτα, Χρύσα, Μαρία, Ειρήνη, Ειρήνη ΓΛΥΦΑΔΑ

2 Σκοπός της ομάδας μας είναι να παρουσιάσει τα ηθικά διλλήματα που ανακύπτουν από την χρήση ζώων και ανθρώπων ως πειράματα, καθώς και το ζήτημα της κλωνοποίησης που απασχολεί την επιστήμη αλλά και την θρησκεία.

3

4 Πειράματα σε ζώα Τα πειράματα στα ζώα διεξάγονται από αρχαιοτάτων χρόνων. Σήμερα, περίπου με ζώα τον χρόνο βασανίζονται παγκοσμίως, εκτός από την Αμερική που είναι περίπου Πειραματόζωα χρησιμοποιούνται από εταιρείες καλλυντικών, προϊόντων οικιακής χρήσης, φαρμακοβιομηχανίες, βιομηχανίες όπλων, ιατρική έρευνα και εκπαίδευση, διαστημική έρευνα (NASA), αυτοκινητοβιομηχανίες, καπνοβιομηχανίες, κλπ

5

6 Βασικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να σταματήσουν τα πειράματα στα ζώα
Είναι ανήθικο 92 στα 100 φάρμακα που περνούν τις δοκιμές σε ζώα αποτυγχάνουν στους ανθρώπους Είναι σπατάλη πολύτιμου χρόνου, χρήματος και πόρων που θα μπορούσαν να έχουν δαπανηθεί σε ορθή και συμβατή με τον ανθρώπινο οργανισμό έρευνα Πολλές φορές χρησιμοποιούνται για άχρηστους λόγους Σήμερα με την τεχνολογική πρόοδο υπάρχουν τόσες εναλλακτικές μέθοδοι πιο εξελιγμένες, πιο αξιόπιστες, πιο οικονομικές, πιο γρήγορες και, για μας το κυριότερο, πιο ανθρώπινες, που μπορούν να αντικαταστήσουν τα πειράματα.

7 Εναλλακτικές λύσεις Η καλλιέργεια ιστών που μπορεί να προέρχονται από ανθρώπους ή ζώα και έχουν ληφθεί από βιοψίες, νεκροψίες και χειρουργικές επεμβάσεις, από φυτά, αυγά, πλακούντες και ασπόνδυλα. Η καλλιέργεια οργάνων και μοναδικών κυττάρων που προέρχονται είτε από υγιείς, είτε από άρρωστους ιστούς και, όταν προέρχονται από τον άνθρωπο, τα αποτελέσματα είναι ακριβή και σαφή. Η χρήση υπολογιστών που προσομοιώνουν ανθρώπινα όργανα και λειτουργικές ή μεταβολικές διαδικασίες ανάλογες με εκείνες του ανθρώπινου σώματος. Φυσικο–χημικές τεχνικές που συνδυάζουν πληροφορίες για τη δομή διαφόρων ουσιών και τις σχέσεις των χημικών τους αντιδράσεων, επιτρέποντας στους ερευνητές να προβλέπουν τα βιολογικά αποτελέσματα χημικών συστατικών Μαγνητοεγκεφαλογραφία και είδη τομογραφίας μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση διαφόρων νόσων.

8 Γιατί δεν μπορούν εναλλακτικές μέθοδοι να αντικαταστήσουν τα πειραματόζωα στην έρευνα
Ο ζωντανός οργανισμός είναι υπερβολικά πολύπλοκος και για αυτό η χρήση των πειραματόζωων παραμένει απαραίτητη. Για παράδειγμα, η τύφλωση δεν μπορεί να μελετηθεί σε βακτήρια, όπως και είναι ανέφικτο να μελετηθούν οι συνέπειες της υψηλής πιέσεως σε κυτταροκαλλιέργειες. Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες εξακολουθούν να ερευνούν εναλλακτικές οδούς ώστε να μειώσουν τον αριθμό των ζώων που χρησιμοποιούνται στην έρευνα όπου αυτό είναι εφικτό

9 Επιτεύγματα που έχουν σημειωθεί ως αποτέλεσμα της χρήσης πειραματόζωων στη βιο-ιατρική έρευνα
HIV/AIDS Καρκίνος Άσθμα Εμβόλια Αντιβιοτικά Υψηλή αρτηριακή πίεση Μεταμόσχευση οργάνων

10

11 Νομοθεσία για την προστασία, την υγεία και την ευζωία των ζώων που χρησιμοποιούνται για πειραματικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς Η χώρα μας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει εναρμονίσει τη νομοθεσία της με την αντίστοιχη Οδηγία 86/609 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το Προεδρικό Διάταγμα (Π Δ) 160 περί της προστασίας των ζώων που χρησιμοποιούνται για πειραματικούς και άλλους επιστημονικούς σκοπούς, σε συμμόρφωση προς την Οδηγία 86/609/ΕΟΚ του Συμβουλίου. Κύριοι στόχοι της συγκεκριμένης νομοθεσίας είναι: Η μείωση στο ελάχιστο του αριθμού των ζώων που χρησιμοποιούνται για πειραματικούς, άλλους επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Η κατάλληλη μέριμνα για τα ζώα αυτά, σε ό,τι αφορά την υγεία και την ευζωία τους. Να μην υφίστανται ανώφελα κανένα πόνο, ταλαιπωρία, αγωνία ή μόνιμη βλάβη, όπου δε αυτά είναι αναπόφευκτα να περιορίζονται στο ελάχιστο δυνατό. Η αποφυγή της άσκοπης επανάληψης των πειραμάτων που πραγματοποιούνται σε ζώα.

12 Πειράματα σε ανθρώπους
Για την ανάπτυξη των θεραπειών για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών πραγματοποιούνται σειρές μελετών και πειραμάτων σε ανθρώπους. Τα πειράματα και οι έρευνες έχουν εξελιχθεί με το πέρασμα του χρόνου. Τα θύματα των πειραμάτων συνήθως ήταν κρατούμενοι, δούλοι ή ακόμα και μέλη μιας οικογένειας. Σε κάποιες αξιοσημείωτες περιπτώσεις, οι γιατροί έχουν πραγματοποιήσει πειράματα ακόμα και στον εαυτό τους όταν ήταν απρόθυμοι να διακινδυνέψουν τις ζωές των άλλων. Αυτό είναι γνωστό ως αυτο-πειραματισμός.

13

14 Πειράματα Γενετικής των Ναζί
Ο Χίτλερ είχε ένα όραμα, την δημιουργία της Άριας φυλής, της οποίας τα χαρακτηριστικά αποτελούν τα ξανθά μαλλιά, τα μπλέ μάτια, η σωματική διάπλαση και ο υψηλός δείκτης νοημοσύνης. Ο Μένγκελε έκανε εκατοντάδες μετρήσεις κάθε σημείου του σώματος, κατέγραφε την ψυχολογική τους κατάσταση και τραβούσε φωτογραφίες. Επίσης προσπαθούσε να τους αλλάξει το φύλο με χειρουργείο, έκανε αυτοσχέδιες μεταμοσχεύσεις, μετάγγιζε το αίμα μεταξύ τους, τα υποχρέωνε σε αιμομικτικές επαφές αλλά και εγκυμοσύνες. Επιπλέον, τα έραβε με τα όργανα τους και τα αγγεία και στο τέλος αφού πέθαιναν με ένεση χλωροφορμίου στην καρδιά, ακροτομούταν λεπτομερειακά και τα όργανα τα έστελνε για μελέτη και δημοσιεύεις.

15

16 Ψυχολογικά Πειράματα Stanford Prison Experiment
Η Μελέτη Του Τέρατος Το πείραμα αυτό διεξήχθη από τον ''ειδικό'' λογοθεραπευτή και ψυχολόγο Wendell Johnson, το Ο Johnson πίστευε πως το τραύλισμα ήταν μία επίκτητη συμπεριφορά, την οποία απέδιδε σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η συνεχής κριτική από τον γονέα προς το παιδί, ακόμη και για την παραμικρή ατέλεια της ομιλίας.

17

18

19 Κλωνοποίηση Κλωνοποίηση είναι η διαδικασία δημιουργίας ενός η περισσότερων ακριβών αντίγραφων από ένα πρότυπο. Με άλλα λόγια είναι ένας βιολογικός όρος ο οποίος χρησιμοποιείται για να περιγράψει αναπαραγωγικές διαδικασίες που παράγουν πανομοιότυπους οργανισμούς

20

21 DOLLY Η διάσημη προβατίνα Dolly ήταν η πρώτη επιτυχημένη απόπειρα κλωνοποίησης θηλαστικού από ενήλικο κύτταρο. Η γέννηση της Ντολι το 1996 στο ινστιτούτο Ροσλιν στο Εδιμβούργο, όπως ήταν φυσικό έγινε η πρώτη είδηση σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και μάλιστα χαρακτηρίστηκε επιστημονικό θαύμα. Κατά την πρώτη κλωνοποίηση χρησιμοποιήθηκαν 277 ωάρια, εκ των όποιον επέζησε μόνο ένα η Ντολι. Αρχικά πηραν κυτταρο από το μαστό ενός θηλικου προβάτου και το επεξεργάστηκαν ετσι ώστε να γίνει δεκτό από το ωάριο ενός θηλυκού προβάτου. Υστερα εγινε λήψη ωαρίου και κατέστραψαν τον πυρήνα του ωαρίου όπου υπήρχαν όλες οι γενετικες πληροφορίες. Η Ντολι θανατώθηκε το 2003 σε ηλικία μόλις 6 ετών για να δοθεί, ένα τέλος στον πόνο και την ταλαιπωρία που είχε υποστεί λογω προχωρημένης αναπνευστικής νόσου και αρθριτικών.

22

23

24 Συμπεράσματα Σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις στην ιατρική έρευνα. «Νέες» ασθένειες ανακαλύφθηκαν (AIDS, νόσος των Λεγεωνάριων) και νέες θεραπευτικές αγωγές διαμορφώθηκαν μεταξύ των οποίων η χειρουργική επέμβαση για παρακαμπτήριο της στεφανιαίας αρτηρίας, η μεταμόσχευση ήπατος, καρδιάς και μυελού των οστών, η εξωσωματική γονιμοποίηση, η υποκατάστατη μητρότητα, η προγεννητική διάγνωση, η γενετική μηχανική και πολλές άλλες. Είναι σαφές ότι στα επόμενα δέκα χρόνια θα πραγματοποιηθούν περισσότερες εξελίξεις και έτσι κάθε επαγγελματίας υγείας πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θα υπάρξουν.

25 Βιβλιογραφία


Κατέβασμα ppt "«Πειράματα σε ζώα & ανθρώπους και κλωνοποίηση»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google