Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΜΑΔΩΝ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΜΑΔΩΝ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΜΑΔΩΝ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ
 ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ   δρ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ MSc Προστασίας Μνημείων ΕΜΠ, επ. Σχολική  Σύμβουλος  κλ. ΠΕ04 Moonrise 23/6/2005, Cape Sounion, Greece Anthony Ayiomamitis

2

3 Αφόρμιση Το 19ο αιώνα το Ελληνικό κράτος αναγκάζεται να αναθέσει τη φύλαξη των μνημείων στους νομάρχες, τους καθηγητές και τους δασκάλους. Από το 1860 μια σειρά εγκυκλίων προς τις αστυνομικές αρχές, τους νομάρχες, τους έπαρχους, τους καθηγητές και τους δασκάλους, τους δασονόμους και οικονομικούς εφόρους απευθύνει θερμή προτροπή και παράκληση να επαγρυπνούν για τη διαφύλαξη των αρχαιοτήτων και την εφαρμογή του νόμου περί απαγόρευσης της εξαγωγής τους.

4 Υπεύθυνοι για τη διαφύλαξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Στη διαχείριση του Πολιτιστικού Περιβάλλοντος έχουν λόγο, αλλά και υποχρέωση, να συμβάλλουν ποικιλοτρόπως όλοι οι πολίτες και οι έφηβοι μαθητές ως εν δυνάμει πολίτες. Δεν αρκεί η τήρηση του νόμου και η υπεράσπιση του δίκαιου. Μπορούν να συνεισφέρουν στην καταγραφή και την προβολή τους, να υποδείξουν σημεία, όπου εντοπίζονται στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς, στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, να συμβάλλουν στην ανάδειξη και την ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική ζωή.

5 3028/2002 του Υπ.Πο. Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Άρθρο 3 «Περιεχόμενο της Προστασίας» α) στον εντοπισμό, την έρευνα, την καταγραφή, την τεκμηρίωση και τη μελέτη των στοιχείων της, β) στη διατήρηση και στην αποτροπή της καταστροφής, της αλλοίωσης και γενικά κάθε άμεσης ή έμμεσης βλάβης της, γ) στην αποτροπή της παράνομης ανασκαφής, της κλοπής και της παράνομης εξαγωγής, δ) στη συντήρηση και την κατά περίπτωση αναγκαία αποκατάστασή της, ε) στη διευκόλυνση της πρόσβασης και της επικοινωνίας του κοινού με αυτήν, στ) στην ανάδειξη και την ένταξή της στη σύγχρονη κοινωνική ζωή και ζ) στην παιδεία, την αισθητική αγωγή και την ευαισθη-τοποίηση των πολιτών για την πολιτιστική κληρονομιά.

6 2039/92 κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης της Γρανάδας
2039/92 κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης της Γρανάδας υποχρεώνει στην Πληροφόρηση και Εκπαίδευση: α. στην αφύπνιση ή στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού, από τη σχολική ηλικία, στα θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην ποιότητα δομημένου περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής έκφρασης. β. στο να καταστήσει εμφανή την ενότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς και τους δεσμούς, που υπάρχουν ανάμεσα στην αρχιτεκτονική, τις τέχνες, τις λαϊκές παραδόσεις και τους τρόπους ζωής, είτε αυτά είναι σε επίπεδο ευρωπαϊκό, είτε σε εθνικό ή περιφερειακό.

7 Πότε μπορεί να αποκτηθεί αυτή η Παιδεία;
Στο σχολείο επιχειρείται η ευαισθητοποίηση των εκκολαπτόμενων πολιτών στη κατεύθυνση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από μαθήματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά όχι συστηματικά. Δυστυχώς, τουλάχιστον στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, οι διδακτικοί στόχοι που αφορούν στο συναισθηματικό τομέα, που αφορά στην ανάπτυξη αξιών και στάσεων, σπάνια αξιολογούνται αν και κατά πόσο επιτεύχθηκαν.

8 Πότε μπορεί να αποκτηθεί αυτή η παιδεία;
Αλλά και στην ενήλικη ζωή μπορεί να συμπληρωθεί, μια και η εποχή μας διατρανώνει τη δια βίου εκπαίδευση. Ενήλικες με ανησυχίες και ενδιαφέροντα, να αναζητούν μέσα από οργανώσεις και συλλόγους να προάγουν την πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου τους και την προσωπική τους καλλιέργεια.

9 Πώς μπορεί να αποκτηθεί αυτή η παιδεία;
Η μάθηση μέσα από διερευνητική πορεία και βιωματικές/συμμετοχικές δραστηριότητες αποτελεί την πιο ασφαλή μέθοδο για την καλλιέργεια αξιών για τον καθορισμό στάσης ζωής των πολιτών. Η προσφορότερη και πιο αποτελεσματική μέθοδος εκπαίδευσης είναι αυτή των βιωματικών δραστηριοτήτων μέσω των Ερευνητικών Εργασιών ή μέθοδος Project.

10

11 Απευθύνεται σε Κοινωνικές Ομάδες όπως…
Μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αναλαμβάνουν Ε.Ε. στο Λύκειο, τις Βιωματικές Καινοτόμες Δράσεις στο γυμνασίου (Πολιτισμός και Δραστηριότητες Τέχνης,  Περιβάλλον και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, Τοπική Ιστορία) ή συμμετέχουν εθελοντικά σε προγράμματα ΠΕ ή Πολιτιστικά (ανηλίκων). Πολιτιστικούς συλλόγους φιλοπροόδων (ενηλίκων). Τμήματα δημιουργικής απασχόλησης πολιτών των πολιτιστικών τομέων Δήμων της χώρας (ενηλίκων και ανήλικων). Οργανώσεις νεολαίας που προάγουν τον εθελοντισμό (ανηλίκων).

12 Η σύνθεση του Εκπαιδευτικού Υλικού
Η σύνθεση του Εκπαιδευτικού Υλικού Διδακτικό υλικό για τη θεωρητική υποστήριξη εισηγήσεων. To υλικό είναι εκλαϊκευμένο ως προς το επιστημονικό του επίπεδο έτσι, ώστε να είναι κατανοητό και προσιτό για άτομα με μορφωτικό επίπεδο β΄ κύκλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Δραστηριότητες Ευαισθητοποίησης Μαθητικών και Κοινωνικών Ομάδων με προτάσεις Σχεδίων Εργασίας για προγράμματα βιωματικών δραστηριοτήτων. Τα προτεινόμενα σχέδια υποστηρίζονται από το θεωρητικό διδακτικό υλικό και είναι ενδεικτικά και επεκτάσιμα.

13 Θεωρητικό Υπόβαθρο Χρησιμοποιείται
Ως οδηγός διαλέξεων για τους εκπαιδευτές και τους καλεσμένους ειδικούς επιστήμονες, Ως εγχειρίδιο για τους εκπαιδευόμενους. Τα κεφάλαιά του πραγματεύονται: α. Γενικά περί πολιτιστικής κληρονομιάς και φορέων προστασίας της. β. Μελέτη της δομής και των ιδιοτήτων των υλικών. γ. Τους κινδύνους που διατρέχουν τα μνημεία από φθορές και βλάβες. Ενασχόληση με τη φθορά, τα αίτια, τα είδη και τους μηχανισμούς της, δ. Τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους διάγνωσής της φθοράς, ε. Στοιχεία για την πορεία επεμβάσεων, βάσει ολοκληρωμένου σχεδίου πολυεπιστημονικής ομάδας ειδικών της συντήρησης, στ. Ορθολογική διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς με βάσει τις διεθνείς αρχές και διακηρύξεις.

14 Προγράμματα βιωματικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων
Προτάσεις Ιδέες και Υποδείξεις. Τα προτεινόμενα σχέδια υποστηρίζονται από το θεωρητικό διδακτικό υλικό, είναι ενδεικτικά και επεκτάσιμα. Έναυσμα για συζήτηση και προβληματισμό δίνουν αυθεντικά κείμενα από πηγές, καθώς και περί τις 50 κατατοπιστικές εικόνες. Ο χρόνος που απαιτείται για τη διεξαγωγή τους καθορίζεται από τις ίδιες τις ομάδες που θα τα αξιοποιήσουν

15 Οι Περιπέτειες των Λέξεων
Αντιστοίχηση λέξεων με γλώσσα civilisation civilization πολιτισμός civilisatie civiltà zivilisation Ελληνική Ιταλική Γερμανική Γαλλική Αγγλική Ολλανδική cultura Kultur culture beschaving κουλτούρα

16 Η Παγκόσμια Πολιτιστική μας Κληρονομιά και πώς Προστατεύεται
Η Παγκόσμια Πολιτιστική μας Κληρονομιά και πώς Προστατεύεται

17 Ιστορικά και Παραδοσιακά Οικοδομικά Υλικά - Κονιάματα

18 Ερασιτέχνες Αναστηλωτές/Συντηρητές
Μοντέλο πρωταρχικής μορφής αρχαίου ναού, από κατάστημα τουριστικών ειδών

19 Αναγνωρίζοντας τη Φθορά και τις Αιτίες της
Αποσάθρωση κονιαμάτων και βιολογική φθορά από διείσδυση νερού Βιολογική φθορά βρύα και οι λειχήνες. Εξάνθηση αλάτων & αποσάθρωση κονιαμάτων από ανερχόμενη υγρασία Ρήξη τοιχίου από μπετόν μετά από διάβρωση του σιδερένιου οπλισμού. Καστανή σκληρή κρούστα στο μαρμάρινο δάπεδο δίπλα στον τοίχο από άλατα και σκόνη. Λευκοί λεκέδες από απόπλυση Ρήξη της χαμηλής τοιχοποιίας από σεισμό στο σημείο στήριξης του κιγκλιδώματος.

20 Διαφοροποίηση Χρήσης στο Διάβα του Χρόνου
Χριστιανικά– βυζαντινά χρόνια, προσθήκη ιερού & ψηφιδωτών Ρωμαϊκή περίοδος ως ναός του Δία επί Γαλερίου Αναστήλωση μιναρέ 1998

21 Παραδοσιακοί Ελληνικοί Οικισμοί
Σύμη Οία Καρλόβασι Σάμου Καστοριά

22 Κάποιος πρέπει να τους μιλήσει για τα « Αρχαιολογικά Πάρκα»
Κάποιος πρέπει να τους μιλήσει για τα « Αρχαιολογικά Πάρκα» Ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες της Ηλείας – έργο του Ικτίνου - προστατευμένος από ειδικό κάλυμμα - σκέπαστρο για τις ανάγκες των εργασιών συντήρησης του μνημείου από την Ιταλική αρχαιολογική αποστολή. Δήλος: Όταν κυνηγημένη η Λητώ (από την Ήρα) γέννησε τον Απόλλωνα στη Δήλο, έφερε στον κόσμο τη μουσική του φωτός. Η μουσική είναι αρχιτεκτονική στο χρόνο και ακόμα αυτή η αόρατη αρμονία στο Αιγαίο μεταμορφώθηκε σε πέτρα και μ’ ένα καταιγισμό φωτός γεννήθηκαν οι Κυκλάδες.

23 Ας Διακρίνουμε τις Αξίες

24 Πολιτιστικές Διαδρομές
ΙΟΝΙΟΝ ΠΕΛΑΓΟΣ Κουίζ: τι αντιπροσωπεύει στο χάρτη της Ηλείας το σύμβολο ; Βοήθεια: Η Ζάκυνθος βρίσκεται απέναντι από την Ηλεία!

25 Καταγράφοντας Στοιχεία της Τοπικής Λαϊκής Αρχιτεκτονικής

26 Τήρηση της Φυσιογνωμίας των Ιστορικών Πόλεων

27 1.Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς*
Παράδειγμα Ολοκληρωμένου Προγράμματος Εκπαιδευτικό Ταξίδι ομάδας 45 μαθητών στη Γαλλία (Παρίσι-Ρεμς) 1.Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς* 2.Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη πόλη REIMS της Καμπανίας. 3. Τίνος είναι τα μνημεία; 4. Ιεραρχώντας τις αξίες των μνημείων 5. Τι θα λέγατε για ένα ποτήρι εκλεκτής γαλλικής σαμπάνιας; Acceptez un verre de champagne!

28 Επιλογικά Το θέμα «Προστασία Μνημείων» είναι ανεξάντλητο ως πηγή ιδεών για ανάπτυξη Projects. Προσδοκία είναι η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού πακέτου να συμβάλει στην ενδυνάμωση της πολιτιστικής συνείδησης, της περιβαλλοντικής ευθύνης και του εθελοντικού ιδεώδους των πολιτών που θα ασχοληθούν αξιοποιώντας το, ενώ παράλληλα λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστές θα μεταδώσουν αξίες και θα κινητοποιήσουν και άλλους.


Κατέβασμα ppt "ΟΜΑΔΩΝ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google