Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τσίτσκαρη Ε. etsitska@phyed.duth.gr ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ… Τσίτσκαρη Ε. etsitska@phyed.duth.gr.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τσίτσκαρη Ε. etsitska@phyed.duth.gr ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ… Τσίτσκαρη Ε. etsitska@phyed.duth.gr."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τσίτσκαρη Ε. etsitska@phyed.duth.gr
ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ… Τσίτσκαρη Ε.

2 ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ: Γίνεται: ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ:
Για να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων Για να μάθουμε τι θέλει ο πελάτης Για να γίνουμε καλύτεροι από τους ανταγωνιστές μας ΠΡΑΚΤΙΚΑ: Τι είδους προγράμματα & υπηρεσίες θα προσφέρουμε Ποιες μέρες, ώρες & σε τι συχνότητα Ποια είναι η πιο κατάλληλη τοποθεσία Ποια θα είναι η συνδρομή Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προώθησης κ.α.

3 Σημαντικά σημεία: Ο σαφής καθορισμός του θέματος είναι το πρώτο και σημαντικότερο στάδιο σε κάθε έρευνα αγοράς. Για παράδειγμα, ένας οργανισμός που επιθυμεί να αναπτύξει ένα νέο προϊόν μπορεί να έχει ένα γενικό πρόβλημα έρευνας όπου θα πρέπει να απαντά στα παρακάτω ερωτήματα: Ποια είναι η αγορά (κοινό-στόχος) που απευθύνομαι και ποιες οι ανάγκες της; Πόσοι τελικά προτίθενται να αγοράσουν το νέο μου προϊόν; Σε ποια τοποθεσία πρέπει να ανοίξω το νέο μου υποκατάστημα; Τι είδους προϊόντα πρέπει να διαθέτω στην αγορά; Πως μπορώ να μειώσω το ρίσκο πριν από την διάθεση ενός νέου προϊόντος στην αγορά προλαμβάνοντας μία ενδεχομένως λανθασμένη κίνηση; Πως να αποφασίσω ποιες από τις εναλλακτικές ιδέες για νέα προϊόντα ή υπηρεσίες θα δημιουργήσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην αγορά; Ποιες προωθητικές ενέργειες μπορούν να αυξήσουν τη ζήτηση του προϊόντος;

4 Προκαταρκτική έρευνα…
Η ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης δίνει τη δυνατότητα στην επιχείρηση να εξετάσει την εσωτερική και εξωτερική υπάρχουσα κατάσταση για τον προσδιορισμό της αναγκαιότητας της ολοκληρωμένης έρευνας marketing. Γι’ αυτό το λόγο… … η επιχείρηση θα πρέπει να προβεί σε μια ανάλυση (SWOT ANALYSIS), όπου αναλύονται: τα δυνατά και αδύνατα σημεία της και εξετάζονται οι ευκαιρίες και οι απειλές του εξωτερικού περιβάλλοντος.

5 SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threatens)
Δυνατά Σημεία: Υπάρχει η δυνατότητα πολύ καλής εξυπηρέτησης των πελατών αφού ομικρός κύκλος εργασιών επιτρέπει την αφιέρωση περισσότερου χρόνου σε κάθε πελάτη. Ο διευθυντής του γυμναστηρίου έχει πολύ καλή φήμη στην αγορά. Η επιχείρηση μπορεί να αλλάξει τακτική εύκολα εάν φανεί ότι αυτή που ακολουθείται δεν είναι αποτελεσματική. Δεν υπάρχουν πολλά γενικά έξοδα στην επιχείρηση οπότε υπάρχει η δυνατότητα προσφοράς χαμηλών τιμών στους πελάτες.

6 Αδύνατα Σημεία – Αδυναμίες:
Η επιχείρηση δεν έχει παρουσία στην αγορά η φήμη. Το προσωπικό της επιχείρησης σε πολλούς τομείς είναι μικρό και άπειρο. Η επιχείρηση δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε περιπτώσεις αδειών του προσωπικού. Η επιχείρηση δεν θα έχει σίγουρα έσοδα στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής της.

7 Ευκαιρίες: Ο τομέας της επιχείρησης στην αγορά επεκτείνεται και έτσι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες επιτυχημένων δραστηριοτήτων. Η τοπική αυτοδιοίκηση ενθαρρύνει και βοηθά νέες επιχειρήσει όπου αυτό είναι δυνατό (π.χ. μέσω της παροχής των δημοτικών αθλητικών προγραμμάτων σε αυτές). Οι ανταγωνιστές αποδεικνύονται αργοί στο να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες.

8 Απειλές: Μήπως υπάρξουν αλλαγές στην τεχνολογία οι οποίες θα οδηγήσουν σε αλλαγές στην αγορά για τις οποίες δεν θα μπορέσει η επιχείρηση να αντεπεξέλθει? Μία μικρή αλλαγή του επίκεντρου των δραστηριοτήτων ενός ανταγωνιστή μπορεί να έχει ως αντίκτυπο την εξαφάνιση του μεριδίου της αγοράς που κατέχει η επιχείρηση.

9 ΕΡΕΥΝΑ MARKETING 2 Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει:
1. Την έρευνα αγοράς 2. Την έρευνα προϊόντος 3. Την έρευνα πολιτικής τιμών-κερδών 4. Την έρευνα δικτύων διανομής 5. Την έρευνα επί της προώθησης των πωλήσεων

10 Έρευνα αγοράς…. Σημαντικό:….
Η μετάφραση των αποτελεσμάτων των δεδομένων που συλλέχθηκαν… Όχι βιαστικά συμπεράσματα Μελέτη ανάλογων περιπτώσεων Προσαρμογή ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής Συζήτηση δεδομένων/συμπερασμάτων με εσωτερικά και εξωτερικά μέλη του οργανισμού

11 ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΣΕ ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ:
ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

12 Ομάδα στόχος (Target group)
.. Μία ομάδα ατόμων για την οποία διαμορφώνεται και στην οποία προσφέρεται ένα προϊόν ή μία υπηρεσία Ομάδα-στόχος σε έναγυμναστήριο;;;;

13 Προώθηση Διανομή Τιμή Προϊόν Ομάδα στόχος Έρευνα αγοράς


Κατέβασμα ppt "Τσίτσκαρη Ε. etsitska@phyed.duth.gr ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ… Τσίτσκαρη Ε. etsitska@phyed.duth.gr."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google