Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Θέματα Θεωρητικής επιστήμης των Υπολογιστών

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Θέματα Θεωρητικής επιστήμης των Υπολογιστών"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Θέματα Θεωρητικής επιστήμης των Υπολογιστών
2.1 Πρόβλημα Θέματα Θεωρητικής επιστήμης των Υπολογιστών Β΄ μέρος

2 Περιεχόμενα Διαδικασίες επίλυσης (υπολογιστικού) προβλήματος
Καλημέρα !

3 Διαδικασίες επίλυσης (υπολογιστικού) προβλήματος
Διαδικασίες επίλυσης (υπολογιστικού) προβλήματος Κατανόηση Ανάλυση - Αφαίρεση

4 Κατανόηση προβλήματος
Η προσπάθεια αντιμετώπισης και επίλυσης ενός προβλήματος προϋποθέτει αρχικά την πλήρη κατανόηση του προβλήματος.

5 Κατανόηση προβλήματος
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την κατανόηση ενός προβλήματος; Σωστή διατύπωση εκ μέρους του δημιουργού του. Σωστή ερμηνεία από τη μεριά εκείνου που καλείται να το αντιμετωπίσει.

6 Κατανόηση προβλήματος
Άστοχη χρήση ορολογίας και λανθασμένη σύνταξη προκαλούν παρερμηνείες. Όμως, παρερμηνείες μπορούν να υπάρξουν ακόμα και σε περιπτώσεις όπου όλοι οι λεξιλογικοί και συντακτικοί κανόνες τηρούνται.

7 Ανάλυση – Αφαίρεση προβλήματος
Όταν ένα πρόβλημα είναι πολύπλοκο το αναλύουμε σε άλλα απλούστερα, για να είναι εύκολη η αντιμετώπισή τους. Διαχωρίζουμε τα κύρια στοιχεία σε σχέση με τα δευτερεύοντα.

8 Διαδικασίες επίλυσης (υπολογιστικού) προβλήματος
Φραστικά Περιγράφουμε με λόγια πώς και σε ποια επιμέρους προβλήματα αναλύεται το κυρίως πρόβλημα καθώς και τα υποπροβλήατα που προκύπτουν. Με διαγραμματική αναπαράσταση Η περιγραφή γίνεται με ένα διάγραμμα σε σχήμα γενεαλογικού δέντρου στο οποίο κάθε πρόβλημα έχει «παιδιά», τα υποπροβλήματα, στα οποία αναλύεται.

9 Ανάλυση - Φραστικά Αντιμετώπιση Ναρκωτικών 1. Πρόληψη 2. Θεραπεία
3. Επανένταξη 1.1 Ενημέρωση Πολιτών 1.2 Καλλιέργεια Ενδιαφερόντων των Εφήβων 2.1 Δημιουργία Θεραπευτικών Κοινοτήτων 2.2 Ενίσχυση Υπαρχόντων Θ.Κ. 3.1 Επιδότηση Θέσεων Εργασίας 3.2 Καταπολέμηση Κοινωνικής Προκατάληψης

10 Ανάλυση - Διαγραμματικά
Αντιμετώπιση Ναρκωτικών 1. Πρόληψη 1.1 Ενημέρωση Πολιτών 1.2 Καλλιέργεια Ενδιαφερόντων Εφήβων 2. Θεραπεία 2.1 Δημιουργία Θεραπευτικών Κοινοτήτων 2.2 Ενίσχυση Υπαρχόντων Θ.Κ. 3. Επανένταξη 3.1 Επιδότηση Θέσεων Εργασίας 3.2 Καταπολέμηση Κοινωνικής Προκατάληψης

11 Καθορισμός απαιτήσεων
Η σωστή επίλυση ενός προβλήματος προϋποθέτει επίσης: τον επακριβή προσδιορισμό των δεδομένων που παρέχει το πρόβλημα την λεπτομερειακή καταγραφή των ζητούμενων που αναμένονται σαν αποτελέσματα της επίλυσης του προβλήματος

12 Δεδομένα + Επεξεργασία = Ζητούμενο
Δεδομένα + Επεξεργασία = Ζητούμενο Από την επεξεργασία των δεδομένων προκύπτει το ζητούμενο, που εμείς της πληροφορικής το λέμε πληροφορία.

13 Επεξεργασία δεδομένων
Συστηματική εκτέλεση ενεργειών - πράξεων σε δεδομένα.

14 Σύνθεση Κατά τη σύνθεση επιχειρείται η κατασκευή μιας νέας δομής, με την οργάνωση των επιμέρους στοιχείων του προβλήματος.

15 Κατηγοριοποίηση - Γενίκευση
Κατηγοριοποίηση - Γενίκευση Μέσω της κατηγοριοποίησης το πρόβλημα κατατάσσεται σε κάποια κατηγορία, σε μια οικογένεια παρόμοιων προβλημάτων, για διευκόλυνση της επίλυσής του και τελικά Με τη γενίκευση, μπορούν να μεταφερθούν τα αποτελέσματα σε άλλες παρεμφερείς καταστάσεις ή προβλήματα.

16 Επίλυση προβλήματος - Στάδια
Επίλυση προβλήματος - Στάδια Κατανόηση Ανάλυση - Αφαίρεση Σύνθεση Κατηγοριοποίηση Γενίκευση

17 Όχι πάλι μαθηματικά μωρέ….
Παράδειγμα Όχι πάλι μαθηματικά μωρέ…. Να διερευνηθεί η εξίσωση ax + β = 0 ως προς x, για τις διάφορες τιμές του α και β.

18 Επίλυση (φραστική) Υπάρχουν 2 περιπτώσεις: Περίπτωση 1:
Επίλυση (φραστική) Υπάρχουν 2 περιπτώσεις: Περίπτωση 1: Αν α ≠ 0, τότε η εξίσωση έχει μοναδική λύση την x = - β / α Περίπτωση 2: Αν α = 0, τότε υπάρχουν 2 υποπεριπτώσεις Περίπτωση 2.1: Αν β ≠ 0, η εξίσωση είναι αδύνατη Περίπτωση 2.2: Αν β = 0, η εξίσωση είναι αόριστη

19 Και τα στάδια επίλυσης ήταν:
Κατανόηση Δίνονται οι σταθεροί όροι α, β της εξίσωσης και ζητείται η τιμή της μεταβλητής x για τις διάφορες τιμές των α και β. Ανάλυση Το πρόβλημα διασπάται αρχικά σε δύο υποπροβλήματα (α ≠ 0 ή α = 0). Το δεύτερο υποπρόβλημα διασπάται σε δύο υποπροβλήματα (β = 0 ή β ≠ 0) Σύνθεση Η εξίσωση είτε έχει μοναδική λύση, είτε είναι αδύνατη, είτε είναι αόριστη. Κατηγοριοποίηση – Γενίκευση Όλες οι πρωτοβάθμιες εξισώσεις αντιμετωπίζονται με αυτή την προσέγγιση.

20 Ουφ…


Κατέβασμα ppt "Θέματα Θεωρητικής επιστήμης των Υπολογιστών"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google