Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ασφάλεια στο Διαδίκτυο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ασφάλεια στο Διαδίκτυο
Βίλη Καραγιώργου Εκπαιδευτικός

2

3 Ασφάλεια στο Διαδίκτυο
Δυνατότητες Διαδικτύου Κίνδυνοι στο Διαδίκτυo Χρήσιμες Συμβουλές

4 Δυνατότητες Διαδικτύου
Είναι ένα παράθυρο στο κόσμο και ανοίγει νέους ορίζοντες! Με το Internet μπορείς να έρθεις σε επικοινωνία με τους φίλους σου που βρίσκονται μακριά. Το Διαδίκτυο έχει πολλές δυνατότητες τις οποίες μπορούμε να ανακαλύψουμε και να αξιοποιήσουμε. Είτε χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο για ψυχαγωγία, είτε για μάθηση, είτε για επικοινωνία, έχουμε στα χέρια μας εργαλεία και πηγές που μπορούν να μας προσφέρουν δυνατότητες που να ενισχύουν τη ζωή μας στην κοινωνία του 21ου αιώνα. Σημαντικότερες δυνατότητες: Ανταλλαγή Αρχείων / Διαμοιρασμό Εξ αποστάσεως Μάθηση Επικοινωνία (Σύγχρονη/Ασύγχρονη) Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Ηλεκτρονικό Εμπόριο Κινητό Τηλέφωνο Κοινωνικά Δίκτυα Πληροφόρηση Ψυχαγωγία Η αξιοποίηση του Διαδικτύου και των δυνατοτήτων του έχει ως προϋπόθεση την ορθή χρήση του.

5 Δυνατότητες Διαδικτύου
Η επικοινωνία γίνεται ταχύτατα και οι αποστάσεις εκμηδενίζονται! Το Διαδίκτυο έχει πολλές δυνατότητες τις οποίες μπορούμε να ανακαλύψουμε και να αξιοποιήσουμε. Είτε χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο για ψυχαγωγία, είτε για μάθηση, είτε για επικοινωνία, έχουμε στα χέρια μας εργαλεία και πηγές που μπορούν να μας προσφέρουν δυνατότητες που να ενισχύουν τη ζωή μας στην κοινωνία του 21ου αιώνα. Σημαντικότερες δυνατότητες: Ανταλλαγή Αρχείων / Διαμοιρασμό Εξ αποστάσεως Μάθηση Επικοινωνία (Σύγχρονη/Ασύγχρονη) Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Ηλεκτρονικό Εμπόριο Κινητό Τηλέφωνο Κοινωνικά Δίκτυα Πληροφόρηση Ψυχαγωγία Η αξιοποίηση του Διαδικτύου και των δυνατοτήτων του έχει ως προϋπόθεση την ορθή χρήση του.

6 Δυνατότητες Διαδικτύου
Έχεις μια δύσκολη εργασία για το σχολείο; Ανατρέχοντας στο Διαδίκτυο, μπορείς να αναζητήσεις χρήσιμες πληροφορίες μέσα από τις μηχανές αναζήτησης και  να συλλέξεις γνώσεις σε ελάχιστο χρόνο. Το Διαδίκτυο έχει πολλές δυνατότητες τις οποίες μπορούμε να ανακαλύψουμε και να αξιοποιήσουμε. Είτε χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο για ψυχαγωγία, είτε για μάθηση, είτε για επικοινωνία, έχουμε στα χέρια μας εργαλεία και πηγές που μπορούν να μας προσφέρουν δυνατότητες που να ενισχύουν τη ζωή μας στην κοινωνία του 21ου αιώνα. Σημαντικότερες δυνατότητες: Ανταλλαγή Αρχείων / Διαμοιρασμό Εξ αποστάσεως Μάθηση Επικοινωνία (Σύγχρονη/Ασύγχρονη) Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Ηλεκτρονικό Εμπόριο Κινητό Τηλέφωνο Κοινωνικά Δίκτυα Πληροφόρηση Ψυχαγωγία Η αξιοποίηση του Διαδικτύου και των δυνατοτήτων του έχει ως προϋπόθεση την ορθή χρήση του.

7 Δυνατότητες Διαδικτύου
Μπορείς να μαθαίνεις τα νέα, να ενημερώνεσαι και να ανταλλάσεις απόψεις με φίλους σου που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες με εσένα! Το Διαδίκτυο έχει πολλές δυνατότητες τις οποίες μπορούμε να ανακαλύψουμε και να αξιοποιήσουμε. Είτε χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο για ψυχαγωγία, είτε για μάθηση, είτε για επικοινωνία, έχουμε στα χέρια μας εργαλεία και πηγές που μπορούν να μας προσφέρουν δυνατότητες που να ενισχύουν τη ζωή μας στην κοινωνία του 21ου αιώνα. Σημαντικότερες δυνατότητες: Ανταλλαγή Αρχείων / Διαμοιρασμό Εξ αποστάσεως Μάθηση Επικοινωνία (Σύγχρονη/Ασύγχρονη) Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Ηλεκτρονικό Εμπόριο Κινητό Τηλέφωνο Κοινωνικά Δίκτυα Πληροφόρηση Ψυχαγωγία Η αξιοποίηση του Διαδικτύου και των δυνατοτήτων του έχει ως προϋπόθεση την ορθή χρήση του.

8 Δυνατότητες Διαδικτύου
Στο Internet, μπορείς να παίξεις το αγαπημένο σου παιχνίδι, μαζί με τους φίλους σου, αναπτύσσοντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σου. Το Διαδίκτυο έχει πολλές δυνατότητες τις οποίες μπορούμε να ανακαλύψουμε και να αξιοποιήσουμε. Είτε χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο για ψυχαγωγία, είτε για μάθηση, είτε για επικοινωνία, έχουμε στα χέρια μας εργαλεία και πηγές που μπορούν να μας προσφέρουν δυνατότητες που να ενισχύουν τη ζωή μας στην κοινωνία του 21ου αιώνα. Σημαντικότερες δυνατότητες: Ανταλλαγή Αρχείων / Διαμοιρασμό Εξ αποστάσεως Μάθηση Επικοινωνία (Σύγχρονη/Ασύγχρονη) Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Ηλεκτρονικό Εμπόριο Κινητό Τηλέφωνο Κοινωνικά Δίκτυα Πληροφόρηση Ψυχαγωγία Η αξιοποίηση του Διαδικτύου και των δυνατοτήτων του έχει ως προϋπόθεση την ορθή χρήση του.

9 Δυνατότητες Διαδικτύου
Μπορείς να κάνεις και αγορές μέσα από το Διαδίκτυο! Με τη βοήθεια των γονιών σου, μπορείς να αγοράσεις το αγαπημένο σου βιβλίο, cd ή dvd. Το Διαδίκτυο έχει πολλές δυνατότητες τις οποίες μπορούμε να ανακαλύψουμε και να αξιοποιήσουμε. Είτε χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο για ψυχαγωγία, είτε για μάθηση, είτε για επικοινωνία, έχουμε στα χέρια μας εργαλεία και πηγές που μπορούν να μας προσφέρουν δυνατότητες που να ενισχύουν τη ζωή μας στην κοινωνία του 21ου αιώνα. Σημαντικότερες δυνατότητες: Ανταλλαγή Αρχείων / Διαμοιρασμό Εξ αποστάσεως Μάθηση Επικοινωνία (Σύγχρονη/Ασύγχρονη) Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Ηλεκτρονικό Εμπόριο Κινητό Τηλέφωνο Κοινωνικά Δίκτυα Πληροφόρηση Ψυχαγωγία Η αξιοποίηση του Διαδικτύου και των δυνατοτήτων του έχει ως προϋπόθεση την ορθή χρήση του.

10 Δυνατότητες Διαδικτύου
Το Διαδίκτυο έχει πολλές δυνατότητες τις οποίες μπορούμε να ανακαλύψουμε και να αξιοποιήσουμε. Είτε χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο για ψυχαγωγία, είτε για μάθηση, είτε για επικοινωνία, έχουμε στα χέρια μας εργαλεία και πηγές που μπορούν να μας προσφέρουν δυνατότητες που να ενισχύουν τη ζωή μας στην κοινωνία του 21ου αιώνα. Σημαντικότερες δυνατότητες: Ανταλλαγή Αρχείων / Διαμοιρασμό Εξ αποστάσεως Μάθηση Επικοινωνία (Σύγχρονη/Ασύγχρονη) Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Ηλεκτρονικό Εμπόριο Κινητό Τηλέφωνο Κοινωνικά Δίκτυα Πληροφόρηση Ψυχαγωγία Η αξιοποίηση του Διαδικτύου και των δυνατοτήτων του έχει ως προϋπόθεση την ορθή χρήση του.

11 Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο
Ακατάλληλο περιεχόμενο Πρέπει να αναφέρουμε σελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο Συνήθως με τον όρο ακατάλληλο περιεχόμενο, αναφερόμαστε σε περιεχόμενο το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει ρατσιστικό ή ξενοφοβικό περιεχόμενο, προώθηση επιβλαβών συμπεριφορών, προώθηση τυχερών παιχνιδιών, παρουσίαση πορνογραφικού υλικού, προώθηση βίας κ.τ.λ.

12 Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο
Ανεπιθύμητα μηνύματα Ανεπιθύμητα Μηνύματα θεωρούνται τα μηνύματα εκείνα που υπό κανονικές συνθήκες οι χρήστες δεν θα επέλεγαν να δουν και τα οποία διανέμονται σε μεγάλο αριθμό παραληπτών.

13 Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο
Εθισμός - Αποξένωση από τους φίλους μας Εθισμός - Αποξένωση από τους φίλους μας Εθισμός στο Διαδίκτυο μπορεί να προκύψει με την πολύωρη ενασχόληση ατόμων σε διαδικτυακές δραστηριότητες όπως είναι τα παιχνίδια, δωμάτια συζητήσεων, ηλεκτρονικός τζόγος και άλλα. Η αλόγιστη και πολύωρη χρήση του Διαδικτύου, δημιουργεί συναισθηματική απόσταση και αλλοιώνει την ποιότητα επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους, κάτι το οποίο πολλές φορές οδηγεί στην Αποξένωσή τους από τον Πραγματικό Κόσμο.

14 Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο
Βίαια παιχνίδια Βίαια παιχνίδια Σύμφωνα με έρευνες, εκατομμύρια άτομα αφιερώνουν χρόνο σε καθημερινή βάση σε ηλεκτρονικά παιχνίδια. Η κατηγορία βολών θεωρείται η πλέον βίαια κατηγορία παιχνιδιών και έχει κατακριθεί ιδιαίτερα για τα κακά πρότυπα και τις αρνητικές επιδράσεις που πιθανότατα να έχει, ειδικά σε νεαρά άτομα. Βία όμως που εκφράζουμε στα παιχνίδια μπορεί να την εμφανίσουμε και στην κανονική μας ζωή. Για το λόγο αυτό, συμβουλευόμαστε πάντα τη σήμανση του Πανευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια (Pan European Game Information - PEGI).

15 Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο
Εκφοβισμός (bullying) Μορφές εκφοβισμού

16 Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο
Εκφοβισμός (bullying) Μορφές εκφοβισμού

17 Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο
Ιοί Ιός είναι κακόβουλο πρόγραμμα το οποίο εγκαθίσταται στον υπολογιστή συνήθως εν αγνοία του χρήστη και ενεργοποιείται είτε κάποια προκαθορισμένη χρονική στιγμή είτε ύστερα από κάποια συγκεκριμένη ενέργεια.

18 Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο
Παραβίαση ιδιωτικότητας Σε κάθε βήμα της περιδιάβασής μας στο Διαδίκτυο “προσφέρουμε” προσωπικές πληροφορίες. Η περιήγηση μας στο Διαδίκτυο έχει πολλά κοινά με τη ζωή μας στο φυσικό κόσμο. Έτσι τίθενται κάποια πολύ σοβαρά ζητήματα: της προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων, της ορθής και ηθικής επικοινωνίας με την βοήθεια της τεχνολογίας και το γεγονός πως ότι και αν κάνουμε στο Διαδίκτυο αφήνει ίχνη.

19 Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο
Παραπληροφόρηση Παραπληροφόρηση στο Διαδίκτυο είναι δυνατό να συμβεί με την παρουσίαση διαφόρων ψευδών ή αναληθών ή τροποποιημένων πληροφοριών σε ιστοσελίδες, με πιθανό σκοπό την παραπλάνηση μας. Παραπληροφόρηση συμβαίνει και όταν οι πληροφορίες είναι ελλιπείς με αποτέλεσμα να οδηγήσουν σε λανθασμένα συμπεράσματα.

20 Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο
Παιδική πορνογραφία - αποπλάνηση Παιδική πορνογραφία ορίζεται ως οι αναπαραστάσεις ανηλίκων που συμμετέχουν σε σεξουαλικές πράξεις ή καταστάσεις που υποδηλώνουν σεξουαλικές δραστηριότητες. Μερικές φορές ο ορισμός περιλαμβάνει εικόνες που έχουν υποστεί επεξεργασία από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η παιδική πορνογραφία θεωρείται έγκλημα και υπόκειται σε ποινικές κυρώσεις. Αποπλάνηση συμβαίνει όταν άγνωστοι κακόβουλα εκμεταλλεύονται το στοιχείο της ανωνυμίας στο Διαδίκτυο για να προσεγγίσουν ανήλικα παιδιά με στόχο τη σεξουαλική παρενόχληση.

21 Χρήσιμες Συμβουλές

22 Χρήσιμες Συμβουλές Δεν αποκαλύπτω ποτέ προσωπικές λεπτομέρειες
Δεν αποκαλύπτω σε κανέναν, ούτε στον καλύτερό μας φίλο, κωδικούς πρόσβασης Γνωρίζω ότι οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία δημοσιεύσω στο διαδίκτυο, παύει να είναι προσωπική και γίνεται δημόσια

23 Χρήσιμες Συμβουλές Συμπεριφέρομαι στο διαδίκτυο όπως και στον πραγματικό κόσμο, με σεβασμό και ηθική Ενημερώνω άμεσα τους γονείς μου ή τους δασκάλους μου σε περίπτωση που διαβάσω κάτι που με ενοχλεί ή με κάνει να νιώθω άβολα

24 Χρήσιμες Συμβουλές Ποτέ δεν συναντώ στον πραγματικό κόσμο «φίλους» που έχουμε γνωρίσει στο διαδίκτυο Εάν κάποιος διαδικτυακός «φίλος» μου ζητήσει να κρατήσω τη «φιλία» μας μυστική, τότε κάτι δεν πάει καλά

25 Χρήσιμες Συμβουλές Εάν κάποιος μου στείλει ένα απρεπές μήνυμα ή μία απρεπή εικόνα ή με παρενοχλήσει, πρέπει να σταματήσω την επικοινωνία μαζί του και να αναφέρω το γεγονός στους γονείς μου ή τους δασκάλους για βοήθεια Διασταυρώνω πάντα το υλικό που βρίσκω στο διαδίκτυο

26 Χρήσιμες Συμβουλές Αντιμετωπίζω τους άλλους χρήστες του διαδικτύου με τον ίδιο τρόπο που θα ήθελα να μου φέρονται και αυτοί Το κατέβασμα φωτογραφιών, μουσικής ή βίντεο μπορεί να είναι παράνομο Σβήνω αμέσως που έλαβα από αποστολείς που δεν γνωρίζω Δεν κάνω αγορές από το Διαδίκτυο χωρίς την παρουσία των γονέων

27 Χρήσιμες Συμβουλές Κάνω τακτικά διαλλείματα όταν είμαι στον υπολογιστή
1,5 ώρα κάθε μέρα είναι αρκετή Είναι οι φιλίες στο διαδίκτυο πραγματικές; Θυμήσου ότι οι μόνες αληθινές φιλίες βρίσκονται στην πραγματική ζωή και δοκιμάζονται στον πραγματικό κόσμο και τον πραγματικό χρόνο. Θυμήσου ότι οι γονείς σου είναι σύμμαχοί σου στην πλοήγησή σου στο διαδίκτυο! Ακόμα κι αν δεν γνωρίζουν μπορείς να τους δείξεις εσύ...!!! Θα διασκεδάσετε πολύ μαζί

28 11012 http://www.cyberkid.gov.gr/


Κατέβασμα ppt "Ασφάλεια στο Διαδίκτυο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google