Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Internet : η λεωφόρος της πληροφορίας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Internet : η λεωφόρος της πληροφορίας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Internet : η λεωφόρος της πληροφορίας
επικοινωνία πληροφόρηση διασκέδαση αγορές

2 Internet : η λεωφόρος της πληροφορίας
Βοηθά στην ένταξη των νέων και των παιδιών στη σημερινή κοινωνία, αφού αποτελεί ιδιαίτερο εργαλείο στην αναζήτηση υλικού για τις σχολικές τους εργασίες στην πρόσβαση σε βιβλιοθήκες στη χρήση μουσικής, ταινιών, παιχνιδιών

3 Internet : η λεωφόρος της πληροφορίας
Οι δραστηριότητες στο διαδίκτυο μπορεί να είναι εποικοδομητικές … ή παράνομες … Μερικές από τις εποικοδομητικές χρήσεις είναι οι χρήση των παρακάτω ειδών ιστοχώρων (sites):

4 Επικοδομητική χρήση του Διαδικτύου
Ιστοχώροι με επιμορφωτικό περιεχόμενο πάνω σε διάφορα αντικείμενα (από Ιστορία μέχρι Μαθηματικά!) Ιστοχώροι με περιεχόμενο που αφορά δραστηριότητες για τον ελεύθερο χρόνο (από κηπουρική μέχρι πλέξιμο!)

5 Επικοδομητική χρήση του Διαδικτύου
Ιστοχώροι – εγκυκλοπαίδειες/ λεξικά Ιστοχώροι που δίνουν τη δυνατότητα εικονικής περιήγησης σε μουσεία από όλο τον κόσμο

6 Επικοδομητική χρήση του Διαδικτύου
Ιστοχώροι με εκπαιδευτικά λογισμικά Ιστοχώροι με λογοτεχνικά βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή

7 Πέρα όμως από την εποικοδομητική χρήση του διαδικτύ υπάρχουν φαινόμενα που καθιστούν τη χρήση του διαδικτύου παράνομη και επικίνδυνη… Τι εννοούμε όταν λέμε παράνομη δραστηριότητα-παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο;

8 Παράνομη δραστηριότητα στο διαδίκτυο
Παιδική πορνογραφία Πρόκειται για αναπαράσταση πραγματική ή εικονική του σώματος ανηλίκου με τρόπο κατά τον οποίο να προκαλείται γενετήσια διέγερση καθώς και για την πραγματική ή εικονική ασελγή πράξη που διενεργείται από ή με τον ανήλικο.

9 Παράνομη δραστηριότητα στο διαδίκτυο
Προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας μέσω του διαδικτύου Πρόκειται για επικοινωνία ενηλίκου με ανήλικο που περιλαμβάνει χειρονομίες ή ασελγείς προτάσεις και προσβάλλει τη γενετήσια αξιοπρέπεια του ανηλίκου.

10 Παράνομη δραστηριότητα στο διαδίκτυο
Προσέλκυση παιδιών για γενετήσιους λόγους (Grooming) Ο ενήλικος προσποιείται τον ανήλικο και προσπαθεί να προσεγγίσει τον ανήλικο χρήστη, προκειμένου να τον συναντήσει στον πραγματικό κόσμο, με σκοπό να τον αποπλανήσει σεξουαλικά.

11 Παράνομη δραστηριότητα στο διαδίκτυο
Προτροπή σε αυτοκτονία Ένας χρήστης του διαδικτύου προσπαθεί να πείσει έναν άλλο χρήστη, με τον οποίο επικοινωνεί, να βάλει τέλος στη ζωή του. Συχνά, του υποδεικνύει και τρόπους με τους οποίους θα το επιτύχει.

12 Παράνομη δραστηριότητα στο διαδίκτυο
Εξύβριση, συκοφαντική δυσφήμηση (cyber-bullying) Πρόκειται για τη διάδοση στοιχείων μέσω του διαδικτύου που σαν σκοπό έχουν να βλάψουν την τιμή και την υπόληψη κάποιου συγκεκριμένου προσώπου.

13 Παράνομη δραστηριότητα στο διαδίκτυο
Ρατσισμός - ξενοφοβία Πρόκειται για δημοσίευση σχολίων και στοιχείων τα οποία αποσκοπούν στη μείωση και υποτίμηση μιας συγκεκριμένης κατηγορίας ανθρώπων είτε φυλετικά είτε εθνικά είτε κοινωνικά.

14 Παράνομη δραστηριότητα στο διαδίκτυο
Παραβίαση προσωπικών δεδομένων Πρόκειται για δημοσίευση στοιχείων που στοχοποιούν κάποιο συγκεκριμένο άτομο χωρίς προηγουμένως αυτό να έχει δώσει τη συγκατάθεσή του. Τέτοια στοιχεία είναι ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, διεύθυνση, φωτογραφίες/βίντεο από ιδιωτικές στιγμές, φυλετική ή εθνική ταυτότητα, πολιτικά φρονήματα, θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις κτλ.

15 Παράνομη δραστηριότητα στο διαδίκτυο
Παραβίαση απορρήτου των επικοινωνιών Πρόκειται για υποκλοπή των κωδικών πρόσβασης είτε του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε των προφίλ σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι η επικοινωνία παύει να είναι απόρρητη και εμπιστευτική.

16 Παράνομη δραστηριότητα στο διαδίκτυο
Οικονομική απάτη Πραγματοποιείται μέσω των διαδικτυακών αγορών από εταιρείες ανύπαρκτες. Συχνά πέφτει κάποιος θύμα σε επιτήδειους, οι οποίοι του έχουν στείλει ηλεκτρονικά μηνύματα πως τάχα έχει κερδίσει κάποιο χρηματικό ποσό, ένα ταξίδι ενώ στην πραγματικότητα αποσκοπούν στο να αποσπάσουν προσωπικά δεδομένα.

17 Παράνομη δραστηριότητα στο διαδίκτυο
Παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας Πρόκειται για παράνομη και αθέμιτη εκμετάλλευση του πνευματικού έργου κάποιων δημιουργών παραβιάζοντας έτσι το περιουσιακό και το ηθικό τους δικαίωμα στο να προστατεύουν το έργο τους. Το παράνομο κατέβασμα ταινιών και τραγουδιών είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

18 Παράνομη δραστηριότητα στο διαδίκτυο
Αποστολή μη ζητηθέντων ηλεκτρονικών μηνυμάτων (spam) Πρόκειται για λήψη μηνυμάτων στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, από αγνώστους αποστολείς, τα οποία ουδέποτε ζητήσαμε να λάβουμε.

19 Παράνομη δραστηριότητα στο διαδίκτυο
Συμπερασματικά, η παράνομη δραστηριότητα στο διαδίκτυο στοχεύει σε μεγάλο βαθμό στην καταπάτηση της ιδιωτικότητας μας … Στη συνέχεια, αναφέρονται μερικές καλές πρακτικές που πρέπει όλοι να ακολουθούμε για την προστασία της …

20 Επικοινωνία και προστασία της Ιδιωτικής ζωής στο Διαδίκτυο
«Σκέψου πριν δημοσιεύσεις!» Από τη στιγμή που ανεβάζουμε οτιδήποτε στο διαδίκτυο, αυτό παύει να είναι προσωπικό και γίνεται δημοσίως προσβάσιμο, οπουδήποτε στον κόσμο.

21 Επικοινωνία και προστασία της Ιδιωτικής ζωής στο Διαδίκτυο
«Προστάτεψε τα προσωπικά δεδομένα σου!» Μη δίνεις σε αγνώστους συνομιλητές στο διαδίκτυο τη διεύθυνση του σπιτιού, αριθμούς τηλεφώνων, το όνομα του σχολείου σου, τους κωδικούς σου.

22 Επικοινωνία και προστασία της Ιδιωτικής ζωής στο Διαδίκτυο
«Απόφευγε τη δημοσίευση φωτογραφιών!» …ιδιαίτερα αυτών που αντικατοπτρίζουν προσωπικές στιγμές. Κάτι τέτοιο έχει σοβαρές συνέπειες στη ζωή, τώρα ή στο μέλλον.

23 Επικοινωνία και προστασία της Ιδιωτικής ζωής στο Διαδίκτυο
«Ζήσε στον πραγματικό κόσμο!» Η παρατεταμένη έκθεση σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας μπορεί να οδηγήσει σε ζαλάδα, καθώς και στην εύκολη ενθύμιση εικόνων από το περιβάλλον αυτό, με αποτέλεσμα το άτομο να αδυνατεί να ξεχωρίσει τον πραγματικό κόσμο από τον εικονικό (σύνδρομο χρόνιας διαταραχής πραγματικότητας)

24 Επικοινωνία και προστασία της Ιδιωτικής ζωής στο Διαδίκτυο
Τελικά, το διαδίκτυο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας και ίσως δεν είναι τόσο επικίνδυνο αρκεί να εξοικειωθούμε σε θέματα ασφαλούς χρήσης του…

25 Μαθητές που συμμετείχαν στην ερευνητική εργασία
Αλεξοπούλου Σ. Αρβανίτη Κ. Ασπρούδης Δ. Βαρελογιάννης Σ. Βαφειάδης Σίρι Μ. Γεωργιάδου Σ. Γκόλφος Δ. Γκούζια Ε. Γούτσος Π. Καλούτσα Ε. Κατσιάρα Μ. Κόρδας Α. Μπον Π. Ντούλα Π. Ρέππας Α. Σακελλάρης Β. Σιμάκου Ε. Χίνης Ό. Χρονάκης Ε.


Κατέβασμα ppt "Internet : η λεωφόρος της πληροφορίας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google