Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σταυροδρομίου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σταυροδρομίου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σταυροδρομίου
Aya Konstantin ve Eleni Tarlabaşı Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σταυροδρομίου

2 Η κατασκευή του ναού άρχισε το 1856 και ολοκληρώθηκε το 1861.
Είναι το μεγαλύτερο και σίγουρα το πιο όμορφο εκκλησιαστικό σύνολο στο Πέρα. Στην ευρύτερη περιοχή σήμερα κατοικούν πολλοί άραβες χριστιανοί. Η εκκλησία είναι χτισμένη σε μια απότομη πλαγιά.

3 Χαρακτηριστικά Έχει δύο μεγάλους πύργους στα δυτικά. Μια μεγάλη αυλή πάνω από το κτίριο. Στη βορειοδυτική γωνία, έξω από την ιδιοκτησία, το αρχαίο ελληνικό δημοτικό σχολείο, παρουσιάζει μια κατάσταση ερήμωσης. Το ίδιο και η μνημειακή κρήνη που βρίσκεται στα δεξιά της πύλης εισόδου.

4 Ιστορία του ναού Στα μέσα του 19ου αιώνα, ο ελληνικός πληθυσμός στην περιοχή του Σταυροδρομίου – Πέραν, αυξήθηκε τόσο ώστε να μην ικανοποιούνται οι θρησκευτικές του ανάγκες, στο γειτονικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας. Με πρωτοβουλία επιφανών Ελλήνων της περιοχής, αναλήφθηκε η προσπάθεια ανέγερσης νέου Ναού. Όπως αναφέρεται και στη κτιτορική πλάκα, που βρίσκεται στο νάρθηκα του ναού: «...ο μεν θεμέλιος λίθος, τέθηκε τη 25η Μαρτίου 1856, επιτροπευόντων των κ.κ. Γ. Ζαρίφη, Κώζη Α. Αγελάστου, Γ. Μαμελετζή, Κ. Ρωσσόπουλου, Ι. Καπλάνογλου και Α. Παπππούδωφ, επιτίμου δε Προέδρου του Αγ. Χαριουπόλεως Δωροθέου....». Μετά την έκδοση του Σουλτανικού φιρμανίου, άρχισαν οι εργασίες ανέγερσης του Ναού, με την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Κ.Γ.Καρατζά. Χάρη στις γενναίες εισφορές των ενοριτών, ο Ναός αποπερατώθηκε μέσα σε πέντε χρόνια. Τα εγκαίνια του, σύμφωνα με την ίδια κτιτορική πλάκα: «...ετελέσθησαν μεγαλοπρεπώς υπό του Παναγιωτάτου Πατριάρχου Ιωακείμ του Β΄ τη 9η Απριλίου ». Το 1867, συνεχίζονται οι εργασίες επέκτασης του ναού, οι οποίες ολοκληρώνονται το 1897.

5 Ο ρυθμός του Ναού είναι τρίκλιτος μετά τρούλου με πολλά εκλεκτικιστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία.
Στην κύρια είσοδό του Ναού, υπάρχουν περίτεχνα βιτρό που απεικονίζουν κόκκινους σταυρούς. Δεξιά και αριστερά του τρούλου υπάρχουν τα 2 κωδωνοστάσια και στη μέση το ρολόι. Στον πρόναο υπάρχει φορητή εικόνα των Αγίων, τα παγκάρια, οι κηροστάτες και οι δύο ξύλινες σκάλες που οδηγούν στο γυναικωνίτη. Τα δύο κλίτη του κυρίως ναού διαιρούνται, με τέσσερες πράσινες μαρμάρινες κολώνες με ιωνικού τύπου κιονόκρανα. Και στα τέσσερα σημεία του Ναού, υπάρχουν περίτεχνα μαρμαρόγλυφα και ξυλόγλυπτα προσκυνητάρια, αφιερωμένα από απλούς πιστούς και από φιλανθρωπικά σωματεία.

6 Το τέμπλο, ο Άμβωνας και ο Δεσποτικός Θρόνος είναι μαρμαρόγλυπτα, με πλούσιο φυτικό διάκοσμο.
Στο σολέα μπροστά από το τέμπλο, υπάρχουν δύο βαρύτιμα ορειχάλκινα κηροπήγια, τα οποία σύμφωνα με την παράδοση, τα δώρισε ο Τσάρος της Ρωσίας. Οι δεσποτικές εικόνες του τέμπλου έχουν αργυρές επενδύσεις στα φωτοστέφανα και η ομώνυμη εικόνα των Αγίων είναι εξ’ ολοκλήρου επενδεδυμένη, ενώ οι κρυστάλλινοι πολυτελείς πολυέλαιοι δίνουν πλούσιο φώς στο Ναό και στο προσκυνητή την αίσθηση ψυχικής αγαλλίασης και θρησκευτικής κατάνυξης.

7 Η πρόσφατη ανακαίνιση του Ναού, άρχισε την 1η Αυγούστου 1997, με την ευγενική χορηγία της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος και ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου 1999. Τα εγκαίνια του περικαλλούς έγιναν τη Κυριακή 16 Μαΐου 1999, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

8 ΠΗΓΕΣ http://www.orthodoxia.gr
Στοιχεία για τη συγγραφή του άρθρου λάβαμε από το βιβλίο του τ. Σχολάρχου του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινουπόλεως, Άρχοντος Διδασκάλου του Γένους, κ. Δημητρίου Φραγκόπουλου: «Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σταυροδρομίου», το οποίο είχε την καλοσύνη να μας προσφέρει ο Αρχιερατικός Προϊστάμενος, της Περιφερείας Σταυροδρομίου, Σεβ. Μητροπολίτης Τρανουπόλεως κ. Γερμανός, τον οποίον και ευχαριστούμε για την ευγενική του προσφορά και συνεργασία.

9 Μες του Βοσπόρου τα νερά…
Σαπαλίδου Μαρία Σταύρε Αγγέλα Κελεκίδου Ελευθερία


Κατέβασμα ppt "Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σταυροδρομίου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google