Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Τουρκία τη δεκαετία του 1960

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Τουρκία τη δεκαετία του 1960"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Τουρκία τη δεκαετία του 1960
Το πραξικόπημα του 1960 και οι συνέπειές του Η Τουρκία τη δεκαετία του 1960

2 Το πραξικόπημα της 27ης Μαΐου 1960

3 Το πραξικόπημα της 27ης Μαΐου 1960
Το πραξικόπημα πραγματοποιήθηκε από αξιωματικούς της μέσης βαθμίδας. Ηγέτης του ήταν ο συνταγματάρχης Αλπαρσλάν Τουρκές (Alpasrslan Türkeş). Οι περισσότεροι αξιωματικοί ήθελαν να καταστείλουν τις αντιδημοκρατικές τακτικές του DP. Πολλοί ήταν αντίθετοι στην πολυκομματική δημοκρατία. Ο στρατός θεωρούσε ότι αποτελεί εκσυγχρονιστική δύναμη και έπαιζε σημαντικό ρόλο στην προάσπιση του κοσμικού κράτους.

4 Το πραξικόπημα της 27ης Μαΐου 1960
Ίδρυση του Συμβουλίου Εθνικής Ενότητας Αποτελείτο από 38 μέλη με διαφορετικές και αντικρουόμενες τάσεις. Άσκσησε εξουσία για ένα χρόνο μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών. Σύντομα χωρίστηκε σε δύο φράξιες: τη μετριοπαθή και τη ριζοσπαστική. Η μετριοπαθής αποτελείτο από τον Τζεμάλ Γκιουρσέλ (Cemal Gürsel) Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους στρατηγούς. Της ριζοσπαστικής πτέρυγας ηγήθηκε ο Τουρκές.

5 Το πραξικόπημα της 27ης Μαΐου 1960
Η ριζοσπαστικη φράξια πρότεινε την μακροχρόνια παραμονή στην εξουσία του στρατού και προτιμούσε ένα σύστημα κυβερνήσεων εθνικής ενότητας χωρίς πολιτικά κόμματα. Οι στρατηγοί εκκαθάρισαν με εσωτερικό πραξικόπημα τους ριζοσπάστες και εδραίωσαν τη θέση τους στον στρατό.

6 Επιστροφή στη δημοκρατία
Σύνταγμα του 1961 Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (Milli Güvenlik Kurulu) H παρουσία του στρατού στην πολιτική θεσμοθετείται Εταιρία αλληλοβοήθειας στρατού (ΟΥΑΚ) Προσπάθεια προάσπισης των βασικών ελευθεριών.

7 Εκλογές και κόμματα Kόμμα Δικαιοσύνης (Αdalet Partisi, AP): Ιδρύθηκε από τον στρατό και συγκέντρωσε μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του DP Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) Ρεπουμπλικανικό Eθνικό Αγροτικό Κόμμα (CKMP) Κόμμα της Νέας Τουρκίας (YTP) Eργατικό Κόμμα Τουρκίας (TİP) Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Kόμμα Εθνικής Δράσης (MNP)

8 Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και AP

9 Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ Mηχανικός με καταγωγή από την Ισπάρτα (Σπάρτη) της κεντρικής Μικράς Ασίας. Κατέβηκε στην πολιτική λόγω του κενού που δημιούργησε η δικτατορία Ανέλαβε το Kόμμα Δικαιοσύνης το 1964 και το 1965 κέρδισε τις εκλογές. Εφάρμοσε πολιτικές εκβιομηχάνισης αλλά ο αυξανόμενος πληθυσμός και οι εισοδηματικές ανισότητες δεν εξασφάλισαν τον περιορισμό των ανισοτήτων.

10 Κοινωνική ένταση και πολιτική αστάθεια
Ριζποσπαστικοποίηση των εργατών. Ίδρυση της Προοδευτικής Συνομοσπονδίας Εργατών (DİSK) Άνοδος των ισλαμιστικών κινημάτων Ενεργοποίηση της άκρας δεξιάς (MHP) Έξαρση αντιαμερικανισμού Απεργίες Αντάρτικο πόλεων Δυσλειτουργία των πανεπιστημίων

11 O στρατός στέλνει τελεσίγραφο: Να παραιτηθεί η κυβέρνηση


Κατέβασμα ppt "Η Τουρκία τη δεκαετία του 1960"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google