Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΣΕΡΒΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΣΕΡΒΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΣΕΡΒΙΑΣ
Υπεύθυνη:Τερζανίδου Γεσθημανή

2 Τζωτζης ΟΜΑΔΑ Α ΟΜΑΔΑ Β ΟΜΑΔΑ Γ ΟΜΑΔΑ Δ ΚΑΤΣΑΡΑ ΝΙΚΟΛΕΤΑ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΝΑ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΕΤΣΑΡΗΣ ΘΑΝΟΣ ΜΑΡΓΙΟΡΑΚΗ ΦΡΟΣΩ ΠΙΤΣΙΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΩΤΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΣΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΗΚΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΚΥ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΤΖΕΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΦΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (τουρισμός) (ιστορία) ΤΕΓΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΙΝΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΠΙΝΟΣ ΜΑΡΙΟΣ (εμπόριο) ΚΛΗΝΤΣΑΡΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΑΠΑΣ ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΔΟΒΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (πολιτικές, μορφωτικές σχέσεις, επενδύσεις, πολιτισμός) Τζωτζης

3 Η πόλη βρίσκεται στις όχθες του Σάβου, παραπόταμου του Δούναβη, στο βόρειο τμήμα της Σερβίας. Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε κατ. Το Βελιγράδι είναι αδελφοποιημένο με πολλές πόλεις μεταξύ των Κέρκυρα (2010) και Αθήνα (1966) Η Σερβία, επίσημα Δημοκρατία της Σερβίας , είναι χώρα των κεντρικών Βαλκανίων. Πρωτεύουσά της είναι το Βελιγράδι (πληθυσμός ), ενώ άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Νόβι Σαντ η Νις το Κραγκούγιεβατς και η Σουμπότιτσα . Συνορεύει βόρεια με την Ουγγαρία, δυτικά με την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και το Μαυροβούνιο, νότια με την Π.Γ.Δ.Μ., νοτιοδυτικά με την Αλβανία και ανατολικά με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Υπήρξε μέλος του ομοσπονδιακού κράτους της Γιουγκοσλαβίας, ενώ μέχρι τον Ιούνιο του 2006 ήταν μία από τις δύο δημοκρατίες που αποτελούσαν την Ένωση Κρατών Σερβίας και Μαυροβουνίου.

4 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Η πόλη βρίσκεται στις όχθες του Σάβου, παραπόταμου του Δούναβη, στο βόρειο τμήμα της Σερβίας. Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε κατοίκους. Το Βελιγράδι είναι αδελφοποιημένο με πολλές πόλεις μεταξύ των Κέρκυρα (2010) και Αθήνα (1966).

5 ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΕΡΒΙΑΣ
Το Εθνικό Μουσείο της Σερβίας (Σερβικά: Народни музеј, Narodni Muzej) είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο μουσείο στη Σερβία. Βρίσκεται στην Πλατεία Δημοκρατίας, στο Βελιγράδι, της Σερβίας. Το μουσείο ιδρύθηκε στις 10 Μαΐου Από την ίδρυσή του, η συλλογή του έχει αυξηθεί σε πάνω από αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων πολλών ξένων αριστουργημάτων. Σήμερα, το μουσείο είναι κλειστό για ανακαίνιση. Το κτίριο του Εθνικού Μουσείου κηρύχθηκε μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1979.

6 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ
Στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου σήμερα φοιτούν περίπου φοιτητές ενώ το διδακτικό προσωπικό ανέρχεται στις Η Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη είναι εξοπλισμένη με περίπου τόμους και παρέχει στους φοιτητές ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο. .). Στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου λειτουργεί από το 1995 στη Φιλολογική Σχολή .Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι η Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας, η Εισαγωγή στις Νεοελληνικές Σπουδές, τα Αρχαία Ελληνικά, η Λαογραφία και η Βαλκανολογία.

7 ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ Ολόλευκο μάρμαρο, χρυσοποίκιλτες λεπτομέρειες και μέγεθος που τον καθιστά τον μεγαλύτερο ορθόδοξο ναό του κόσμου. Ο Άγιος Σάββας βρίσκεται στο κέντρο του Βελιγραδίου και κόβει την ανάσα λόγω μεγέθους και επιβλητικότητας. Είναι αφιερωμένος στον Άγιο Σάββα, ιδρυτή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Το εσωτερικό του ναού βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση, είναι ωστόσο επισκέψιμο.

8 Ελληνικές Επενδύσεις στη Σερβία
Η Ελλάδα αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στη Σερβία, μετά την Αυστρία και τη Νορβηγία, βάσει των στοιχείων της Υπηρεσίας Προώθησης Εξαγωγών και Επενδύσεων, για την περίοδο Οι κυριότεροι τομείς δραστηριοποίησης των Ελλήνων επενδυτών είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέα, ο ευρύτερος τομέας των κατασκευών και των δομικών υλικών, το λιανικό εμπόριο, οι τηλεπικοινωνίες, οι ξενοδοχειακές και τουριστικές υπηρεσίες, η παροχή επιχειρηματικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών κλπ.

9 Πολιτικές Σχέσεις Οι δύο χώρες  έχουν εξαιρετικές σχέσεις και συνδέονται από ένα πυκνό διμερές συμβατικό πλαίσιο. Επισημαίνονται, ενδεικτικά, οι συμφωνίες αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής, συνεργασίας στον επιστημονικό και μορφωτικό τομέα, ανάπτυξης του τουρισμού, αεροπορικών μεταφορών, διεθνών οδικών μεταφορών επιβατών και εμπορευμάτων, οικονομικής και τεχνολογικής συνεργασίας, αποφυγής διπλής φορολογίας. Επισκέψεις σε υψηλό επίπεδο πραγματοποιούνται τακτικά μεταξύ των δύο χωρών

10 ΦΡΟΥΡΙΟ Πνιγμένο στο πράσινο, το πάρκο του παλιού Φρουρίου της πόλης είναι η «καρδιά» του Βελιγραδίου. Το Κάστρο με τους πύργους, τις οχυρώσεις, τις ερπύστριες αλλά και τα όμορφα γεφυράκια και τα πλακόστρωτα που φιλοξενούν υπαίθριες εκθέσεις, ατενίζει από ψηλά το σημείο όπου ενώνονται οι δύο ποταμοί της πόλης, ο Δούναβης και ο Σάβας.

11 Καστροπολιτείες και γοητευτικά κτίρια
Καστροπολιτείες και γοητευτικά κτίρια. Ιστορία «χαραγμένη» στους δρόμους και πράσινα τοπία πλάι στους μεγαλύτερους ποταμούς της Ευρώπης. Διασκέδαση τόσο φθηνή που θα τρίβετε τα μάτια σας, μποέμ πεζόδορμοι, hipster στέκια και βαλκανικό φολκλόρ. Πνιγμένο στο πράσινο, το πάρκο του παλιού Φρουρίου της πόλης είναι η «καρδιά» του Βελιγραδίου. Το Κάστρο με τους πύργους, τις οχυρώσεις, τις ερπύστριες αλλά και τα όμορφα γεφυράκια και τα πλακόστρωτα που φιλοξενούν υπαίθριες εκθέσεις, ατενίζει από ψηλά το σημείο όπου ενώνονται οι δύο ποταμοί της πόλης, ο Δούναβης και ο Σάβας. Στις κατάφυτες διαδρομές μέσα στην Ακρόπολη, θα συναντήσετε παιδιά που κάνουν βόλτες με το γραφικό τρενάκι, ιστορικούς ναούς, τον ζωολογικό κήπο του Βελιγραδίου, καθώς και το Στρατιωτικό Μουσείο, τα εκθέματα του οποίου θέλουν να θυμίσουν στον επισκέπτη ότι δεν πάνε πολλά χρόνια από τότε που οι οβίδες και τα τανκς… δεν ήταν απλώς εκθέματα.

12 Λίγα λεπτά περπατήματος μακριά βρίσκεται η «Μονμάρτη» του Βελιγραδίου
Λίγα λεπτά περπατήματος μακριά βρίσκεται η «Μονμάρτη» του Βελιγραδίου. Αποκαλούμενη και «Bohemian Quarter», η γειτονιά της Skardarlija είναι το πιο γραφικό κομμάτι του ιστορικού κέντρου, του λεγόμενου Stari Grad. Οι βόλτες ξεκινούν από την οδό Skadarska, το πλακόστρωτο δρομάκι όπου σύχναζαν οι λογοτέχνες του περασμένου αιώνα, και που τώρα φιλοξενεί σερβικά ταβερνάκια, λουλουδιασμένα μπαλκόνια και χαριτωμένες αυλές για να απολαύσετε τον καφέ σας α λα Αμελί.

13 Ιστορία Η Σερβική Ιστορία στα Βαλκάνια ξεκινά τον 6ο αιώνα μ.Χ., όταν οι Νότιοι Σλάβοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Η πρώτη αυτονομημένη σερβική κρατική οντότητα αναγνωρίστηκε από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία στην περιοχή της Ρασκίας τον 9ο αιώνα. Με την άνοδο στο θρόνο του Στέφαν Νεμάνια, ιδρυτή της δυναστείας της βασιλικής οικογένειας, ξεκινά η ιστορία του Σερβικού βασιλείου. Η Σερβία έγινε επίσημα ανεξάρτητο βασίλειο το Μετά τον 14ο αιώνα η Σερβική Αυτοκρατορία εξασθένησε και χωρίστηκε σε μικρά πριγκιπάτα. Μετά τη μάχη του Κοσόβου στις 28 Ιουλίου 1389 οι Οθωμανοί εδραιώθηκαν στη Βαλκανική, ενώ μετά και την πτώση της Κωνσταντινούπολης και την κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, παραδοσιακού συμμάχου της Σερβίας, το 1453, ακολούθησε και η πτώση του Σερβικού Βασιλείου το Ως υπόδουλη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία η Σερβία θα περιέλθει σε παρακμή για περισσότερο από 400 χρόνια.

14 Ο Οθωμανικός ζυγός τερματίστηκε τον 19ο αιώνα
Ο Οθωμανικός ζυγός τερματίστηκε τον 19ο αιώνα. Οι οικογένειες των Ομπρένοβιτς και Καρατζόρτζεβιτς υπήρξαν και οι ηγέτες των επαναστάσεων ενάντια στους Τούρκους, ενώ μετά την απελευθέρωση εναλλάσσονταν στο θρόνο, αφήνοντας τα σημάδια τους στη σερβική ιστορία και την τέχνη. Στις αρχές του 20ου αιώνα το Βασίλειο της Σερβίας γνώρισε σημαντική πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη. Ευρισκόμενη στο σταυροδρόμι της κεντρικής Ευρώπης με τα Βαλκάνια, η Σερβία ενεπλάκη στους Βαλκανικούς και στους παγκόσμιους πολέμους με πολλές πληγές και ακολούθως στους εμφύλιους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας. Μετά από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ (1999) η Σερβία βρέθηκε και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ μετά και τη διάλυση της συνομοσπονδίας με το Μαυροβούνιο το 2006 αποτελεί και πάλι μόνη της ανεξάρτητο κράτος.

15 Το 2008 η επαρχία του Κοσόβου αποσχίστηκε από τη Σερβία κηρύσσοντας την ανεξαρτησία της. Έκτοτε αποτελεί μια «εκ των πραγμάτων» ανεξάρτητη κρατική οντότητα, αναγνωρισμένη από ορισμένα κράτη, χωρίς όμως να αποτελεί ακόμη (2012) μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

16

17


Κατέβασμα ppt "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΣΕΡΒΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google