Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Project με θέμα την: «ΠΕΣΤΡΟΦΑ»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Project με θέμα την: «ΠΕΣΤΡΟΦΑ»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Project με θέμα την: «ΠΕΣΤΡΟΦΑ»

2 Με μια ματιά: Η πέστροφα υμνήθηκε, τιμήθηκε, το 1992 από το ομώνυμο βιβλίο «Το ποτάμι κυλάει ανάμεσά μας» γυρίστηκε ομώνυμη ταινία προβάλλοντας την ομορφιά του ψαρέματος. Πολλοί ποιητές, συνθέτες, συγγραφείς ασχολήθηκαν με την πέστροφα. Η πέστροφα ανήκει στην οικογένεια των σαλμονιδών μαζί με το λαυράκι, τον σολομό κά.

3 Τα ψάρια του γλυκού νερού:
Στα εσωτερικά νερά της χώρας μας έχουν καταγραφεί περίπου 164 είδη ψαριών, εκ των οποίων τα 117 ζουν αποκλειστικά στα γλυκά νερά, ενώ τα 24 είναι ευρύαλα είδη, μπορούν δηλαδή να διαβιώσουν και σε νερά με αυξημένη αλατότητα, ή να πραγματοποιούν αναπαραγωγικές ή τροφικές μετακινήσεις από/και προς τη θάλασσα.

4 ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΙΚΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΑ
1) η παρουσία πέστροφας στα ποτάμια δείχνει τον δείκτη καθαρότητάς τους. 2) Αποτελούν σημαντικό κομμάτι στην διατροφική αλυσίδα καθώς αποτελούν σαρκοφάγα ψάρια. 3) η χώρα μας είναι η 1η εξαγωγική χώρα ψαριών (ιχθυοκαλλιέργεια), παράγοντας τόνους ψαριών.

5 Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΣΤΡΟΦΑΣ
Η πέστροφα: έχει απαιτήσεις από καθαρό πλούσιο σε οξυγόνο νερό. Για να σημειώσει δραστηριότητες η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι στους βαθμούς Κελσίου. Έχει λεπτό σώμα σκεπασμένο με μικρά λέπια και μεγάλο στόμα οπλισμένο με μικρά δοντάκια ακόμα και στην γλώσσα. Ανάλογα με την διατροφή της, το περιβάλλον του ποταμού στο οποίο ζει καθώς και το βάθος του πυθμένα προσαρμόζονται με αποτέλεσμα την αλλαγή χρώματος (καμουφλάζ) Το μέγεθος: max 10 κιλά και 1m Τρέφεται σε μικρή ηλικία με νύμφες ενώ όταν μεγαλώνει βατράχια, μικρά ψαράκια (ακόμα και του ίδιου είδους) κ.ά.

6 ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ Η πέστροφα είναι ανάδρομο ψάρι και οδηγείται στις πηγές όπου γεννήθηκε για να αφήσει τα αυγά της (2000 περίπου για κάθε κιλό του βάρους της). Τα αυγά εκκολάπτονται μέσα σε ημέρες. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ (ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ) ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ (ΧΕΙΜΩΝΑΣ) ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ

7 ΒΑΣΙΚΑ ΕΙΔΗ ΠΕΣΤΡΟΦΑΣ:
ΙΡΙΔΙΖΟΥΣΑ ΠΕΣΤΡΟΦΑ (rainbow trout): Προέρχεται από την Αμερική. Κοινή-άγρια πέστροφα (salmo trutta) : η εγχώρια πέστροφα

8 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ: Η πέστροφα είναι πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών, λιπαρών οξέων Ω-3 και Ω-6, βιταμινών (Α, D, B1, B2, B12, Νιασίνη) και ιχνοστοιχείων όπως ιώδιο, σελήνιο, ασβέστιο, φώσφορος. Η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών  ω-3 βοηθά τους καπνιστές να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα Άτομα με μεγάλη συγκέντρωση λιπαρών οξέων ω-3 στο αίμα τους παρουσιάζουν 5 φορές μικρότερο κίνδυνο για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο

9 FLY FISHING: Τι ακριβώς είναι;
Είναι μια τεχνική ψαρέματος. Λίγο διαφοροποιημένη από τις άλλες. Γίνεται με την χρήση τεχνητού δολώματος που φτιάνεται από τους ίδιους τους ψαράδες και τα ψάρια αφήνονται ελεύθερα στο τέλος.

10 Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΣΤΡΟΦΑΣ: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Εχθροί: Φυσικοί: 1) ενυδρίδα 2) ψαροφάγος Ο χειρότερος όμως όλων είναι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ: Καταστροφή φυσικού περιβάλλοντος, αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, λαθραλιεία με χημικά, εκρηκτικά, ψαροτούφεκα, η υπεραλίευση.

11 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ Καταρχήν η ΠΟΛΙΤΕΙΑ θα έπρεπε να θέσει σε εφαρμογή νομοθεσία για την προστασία της πέστροφας που είναι είδος υπό εξαφάνιση. Η απόκτηση οικολογικής συνειδήσεως, σεβασμού και σωστής παιδείας. Η μείωση αλίευσης της Η προστασία, από εμάς τους ίδιους, του φυσικού περιβάλλοντος.

12 ΠΕΣΤΡΟΦΑ ΛΕΜΟΝΑΤΗ ΥΛΙΚΑ:
1 πέστροφα 1 κιλού, βούτυρο, 2 κρεμμύδια, μαϊντανός, λεμόνι, 1 ποτήρι του νερού κρασί άσπρο. ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Step 1 Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το μαϊντανό και τα ανακατεύουμε. Τ' αφήνουμε να πάρουν λίγο χρώμα στο βούτυρο και βάζουμε πάνω τους την πέστροφα. Step 2 Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά και αναποδογυρίζουμε το ψάρι μία μόνο φορά για να μη διαλυθεί. Step 3 Όταν η πέστροφα θα είναι σχεδόν μαγειρεμένη, την περιχύνουμε με ένα μεγάλο ποτήρι κρασί άσπρο ή ένα άλλο καλό δυνατό κρασί που, αν θέλουμε, μπορούμε να το αραιώσουμε με λίγο νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για να λιγοστέψει το ζουμί. Step 4 Χώρια ζεσταίνουμε και άλλο βούτυρο, του προσθέτουμε και ψιλοκομμένο μαϊντανό και με αυτό περιχύνουμε το ψάρι πριν από το σερβίρισμα

13 ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ PROJECT 1) Σπυριδούλα Χαλκιά-Τσουμάνη
2) Άννα- Μαρία Τζιάλλα 3) Σωτήρης Χολέβας 4) Αποστόλης Βανούσης 5) Μελίνα Πάσο 6) Παναγιώτα Στράτη 7) Αγγελική Τσούρη 8)Αθηνά Μάστορα 9)Μπίστας Δημήτρης 10) Παναγιώτης Τάσος 11) Δημήτρης Μπουκουβάλας 12) Χρήστος Βεζύρης 13) Χρήστος Παπαδημητρίου 14) Ντόβας Μιλτιάδης


Κατέβασμα ppt "Project με θέμα την: «ΠΕΣΤΡΟΦΑ»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google