Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ
Γεωμορφολογικά στοιχεία της Ισπανίας

2 Γενικές πληροφορίες Η Ισπανία:
βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ευρώπη και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Ιβηρικής χερσονήσου στα βόρεια ορίζεται από τον Βισκαϊκό κόλπο και με τη Γαλλία από την οποία την χωρίζει η μεγάλη οροσειρά των Πυρηναίων. Επίσης επί των Πυρηναίων και Βορειοανατολικά συνορεύει με την Ανδόρρα ανατολικά και νότια βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα και νοτιοδυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό δυτικά συνορεύει με την Πορτογαλία. Νότια με το Γιβραλτάρ και το Μαρόκο πρωτεύουσα της είναι η Μαδρίτη.

3

4 Λίμνες Η Salina de Torrevieja και η La Salina de La Mata είναι αλμυρές λίμνες που περιβάλλουν την πόλη Torrevieja η οποία είναι μια παραθαλάσσια περιοχή στη νοτιοανατολική Ισπανία. Εξαιτίας της μεγάλης αλμυρότητας αλλά και των φυκών, το ροζ χρώμα της λίμνης δημιουργεί μια εντυπωσιακή εικόνα.

5 Salina de Torrevieja La Salina de La Mata

6 Ποτάμια Ο Γκουαδαλαβιάρ είναι ποταμός της Ισπανίας που πηγάζει στην επαρχία του Τερουέλ. Κατευθύνεται ανατολικά και εκχύνεται στη Μεσόγειο Θάλασσα μετά από διαδρομή περίπου 300 χλμ. Στις εκβολές του είναι κτισμένη η Βαλένθια. Ο ποταμός Γουαδαλούπε πηγάζει από την ομώνυμη οροσειρά Σιέρρα ντε Γουαδαλούπε κοντά στην πόλη Γουαδαλούπε, όπου εκβάλει στον ποταμό Γουαδιάνα (στα σύνορα με την Πορτογαλία). Ο Ποταμός Γουαδιάνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ιβηρικής χερσονήσου και χαρακτηρίζεται σήμερα ως διεθνής ποταμός. Ο Γουαδιάνα έχει τις πηγές του στα όρη της επαρχίας Κουένκα, διασχίζει όλη τη νοτιοκεντρική Ισπανία και φθάνει στη νοτιοανατολική Πορτογαλία όπου συνεχίζει νότια πορεία και εκβάλλει στο κόλπο του Κάδιξ στον Ατλαντικό.

7 Ο Ντάρρο είναι ποταμός της Γρανάδας, στην Ισπανία, ο οποίος έχει δώσει το όνομά του και σε μία περιοχή της πόλης. Υπάρχουν πέντε γέφυρες που διασχίζουν τον ποταμό, που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα. Ο Τάγος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ιβηρικής Χερσονήσου. Το συνολικό μήκος του ανέρχεται σε χιλιόμετρα. Είναι κυρίως γνωστός επειδή στις εκβολές του βρίσκεται η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, η Λισαβόνα.

8 Τάγος

9 Οροσειρές Τα Πυρηναία είναι από τις μεγαλύτερες οροσειρές της Ευρώπης. Βρίσκονται ανάμεσα στην Ισπανία και τη Γαλλία και αποτελούν τα φυσικά σύνορα των δύο χωρών. Εκτείνονται σε μήκος περίπου 480 χιλιομέτρων, από το Βισκαϊκό κόλπο μέχρι τη Μεσόγειο θάλασσα. Η ψηλότερη κορυφή τους είναι η Ανέτο (3.404 μ.), στα κεντρικά Πυρηναία προς τη μεριά της Ισπανίας. Τα Ιβηρικά Όρη είναι μεγάλη οροσειρά της Ισπανίας που καταλαμβάνει το ΒΑ τμήμα του μεγάλου ισπανικού οροπεδίου. Η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς είναι το όρος Μονκάγιο με ύψος μέτρα. Τα Κανταβρικά όρη αποτελούν την δυτική συνέχεια των Πυρηναίων στην βόρεια Ισπανία. Εκτείνονται παράλληλα προς τον Ατλαντικό Ωκεανό από τις ακτές του οποίου απέχουν μόλις 30 χλμ. Η υψηλότερη κορυφή είναι η «Τόρρε ντε Θερρέντο» (2678 μ.). 800px-Cuenca_Valdeinfierno Η οροσειρά της Σιέρρα Νεβάδα που σημαίνει «χιονισμένη οροσειρά» στα ισπανικά είναι μια σειρά βουνών που εκτείνεται νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά στις επαρχίες της Γρανάδας και της Ανδαλουσίας αντίστοιχα. Η κορυφή της φτάνει στα 3.478μ. Είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Ισπανία.

10

11 Νησιά Ίμπιζα: Κάθε καλοκαίρι αυτό το μικρό νησί της Μεσογείου προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών. Εκτός από τις παραλίες αξίζει να επισκεφθεί κανείς το σπήλαιο Can Marca στα βόρεια του νησιού. Μινόρκα: Πολλοί καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο έχουν αγαπήσει τις παρθένες ακρογιαλιές την χαλαρή καθημερινή ζωή και τα αρχαία αξιοθέατα που βρίσκονται εκεί χρόνια. Ολόκληρο το νησί προστατεύεται από την UNESCO. Lanzarote: Στο ανατολικό τμήμα των Καναρίων Νήσων στον Ατλαντικό βρίσκεται το Lanzarote. Το νησί αυτό θυμίζει έρημο, δεδομένου ότι δεν έχει δέντρα και οφείλει την ύπαρξή της σε τεράστιες ηφαιστειακές εκρήξεις που συνέβησαν πριν από εκατομμύρια χρόνια. Οι μεγαλύτερες και πιο πρόσφατες εκρήξεις έλαβαν χώρα το 1730.

12 Φορμεντέρα: Το μικρότερο νησί των Βαλεαρίδων είναι ένας παράδεισος
Φορμεντέρα: Το μικρότερο νησί των Βαλεαρίδων είναι ένας παράδεισος. Γαλαζοπράσινα νερά, αχαρένιες παραλίες . Μαγιόρκα: Το μεγαλύτερο νησί των Βαλεαρίδων πλημμυρίζει κάθε χρόνο από εκατομμύρια επισκέπτες που συρρέουν στις εξωτικές παραλίες και στα πολυτελή θέρετρα. Οι λάτρεις της φύσης έχουν την ευκαιρία να κάνουν ορεινή ποδηλασία και πεζοπορία στα ορεινά χωριά. Λα Γκομέρα: Το μικρό ηφαιστιογενές νησί είναι το 2o μικρότερο των Καναρίων νήσων και το τελευταίο λιμάνι που έπιασε ο Κολόμβος πριν ξεκινήσει το μεγάλο ταξίδι του στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

13 Τεχνικά Έργα Γέφυρα Αλαμίγιο: Η Γέφυρα Αλαμίγιο (puente del Alamillo) είναι μια καλωδιωτή γέφυρα στη Σεβίλλη της Ανδαλουσίας (Ισπανία), η οποία χτίστηκε για να επιτρέψει την πρόσβαση στο νησί La Cartuja (χώρος όπου κατασκευάστηκε το εκθεσιακό κέντρο για την παγκόσμια έκθεση Expo '92 της Σεβίλλης), μια χερσόνησο ανάμεσα στο κανάλι του Βασιλιά Αλφόνσου ΙΓ και τον ποταμό Γουαδαλκιβίρ. Κρεμαστά Σπίτια της Κουένκα: Η ιστορία των Κρεμαστών Σπιτιών είναι αδιευκρίνιστη. Κάποιοι θεωρούν ότι έχουν μουσουλμανικές ρίζες ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν πως είναι μεσαιωνικό. Κάποτε τέτοια σπίτια ήταν συνηθισμένα στην περιοχή, αλλά σήμερα μόνο τρία από αυτά διατηρούνται.

14 Γέφυρα Αλαμίγιο

15 Τα «κρεμαστά» σπίτια της Cuenca

16 Δικτυογραφία

17 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!
Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google