Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δρ. Ιωάννης Παπαδημόπουλος Καθηγητής

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δρ. Ιωάννης Παπαδημόπουλος Καθηγητής"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δρ. Ιωάννης Παπαδημόπουλος Καθηγητής
ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

2 Γενικοί Κανόνες συμπλήρωσης - κατάρτισης
Οι προκηρύξεις διαγωνισμών δημοσίων συμβάσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας 2004/18/ΕΚ, αποστέλλονται υποχρεωτικά για δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής Ε.Ε.Ε.Ε). Η δημοσίευση των προκηρύξεων στην Ε.Ε.Ε.Ε πρέπει να ακολουθεί σε κάθε περίπτωση τα ειδικά υποδείγματα (τυποποιημένα έντυπα) που διατίθενται κάθε φορά στην  επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Ε (simap.eu.int). Τα τυποποιημένα έντυπα είναι τα εξής:  Προκαταρκτική Προκήρυξη Προκήρυξη για Προφίλ Αγοραστή Προκήρυξη Σύμβασης (Διαγωνισμού) Γνωστοποίηση Συναφθείσας Σύμβασης Προκήρυξη Διαγωνισμού Μελετών Αποτέλεσμα Διαγωνισμού Μελετών

3 Δημοσίευση στην ημεδαπή
Η δημοσίευση προκηρύξεων στον εγχώριο τύπο διενεργείται το συντομότερο δυνατό και κατά προτίμηση την επόμενη από την γνωστοποίηση στην  Ε.Ε.Ε.Ε. στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) καθώς και σε πολιτικές και οικονομικές εφημερίδες. Το κείμενο της περίληψης που αποστέλλεται προς δημοσίευση στον εγχώριο τύπο, θα πρέπει να μην περιέχει στοιχεία περισσότερα, λιγότερα ή διαφορετικά, από εκείνα που δημοσιεύονται στην Ε.Ε.Ε.Ε. 

4 Συμπλήρωση των προκηρύξεων
Όλα τα σημεία του τυποποιημένου εντύπου πρέπει να συμπληρώνονται με τις πληροφορίες που το κάθε ειδικότερο σημείο απαιτεί. Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 36 της οδηγίας 2004/18/ΕΚ, οι προκηρύξεις διαγωνισμού δημοσιεύονται αναλυτικά στην Ε.Ε.Ε.Ε. σε μια επίσημη γλώσσα της Κοινότητας, την οποία επιλέγει η αναθέτουσα αρχή. Oι Ελληνικές Αναθέτουσες Αρχές δημοσιεύουν τις προκηρύξεις τους στην Ελληνική ή σε μια άλλη κοινοτική γλώσσα, εφόσον επικαλεστούν συγκεκριμένους σοβαρούς λόγους. Μια περίληψη των σημαντικότερων στοιχείων κάθε προκήρυξης δημοσιεύεται και στις λοιπές επίσημες γλώσσες της Ε.Ε.,με την μέριμνα της κοινότητας.  Για τον υπολογισμό των προθεσμιών που ορίζονται στο κείμενο της οδηγίας 2004/18/ΕΚ περί δημοσίων συμβάσεων ισχύει το άρθρο 38 και ο κανονισμός 1182/71/ΕΟΚ του Συμβουλίου (L124 της σ.131) σύμφωνα με τα οποία ισχύουν οι ακόλουθοι κανόνες για τον υπολογισμό των προθεσμιών:

5 Υπολογισμός προθεσμιών
Α) Όλες οι προθεσμίες ξεκινούν από την ημερομηνία αποστολής της προκήρυξης στην Ε.Ε.Ε.Ε. Β) Ο αριθμός των ημερών που αναφέρονται στις προθεσμίες θα πρέπει να είναι πλήρης μεταξύ της αποστολής και διενέργειας του διαγωνισμού (π.χ. στην προθεσμία των 52 ημερών πρώτη ημέρα είναι η επομένη της αποστολής και τελευταία η προηγούμενη του διαγωνισμού). Γ) Αν η τελευταία ημέρα είναι αργία, Σάββατο ή Κυριακή η προθεσμία λήγει με την παρέλευση της τελευταίας ώρας της επόμενης εργάσιμης ημέρας. Δ) Κάθε προθεσμία περιλαμβάνει τουλάχιστον δυο εργάσιμες ημέρες. Σύμφωνα με το άρθρο 36, παρ. 5 της οδηγίας 2004/18/ΕΚ, τα κείμενα των προκηρύξεων δεν πρέπει να δημοσιεύονται σε εθνικό επίπεδο πριν από την ημερομηνία της αποστολής τους στην Επιτροπή για δημοσίευση στην Ε.Ε.Ε.Ε.

6 Κοινό λεξιλόγιο για τις δημόσιες συμβάσεις (CPV)
Το κοινό λεξιλόγιο για τις δημόσιες συμβάσεις περιλαμβάνεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ.2195/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Νοεμβρίου 200 Ο παραπάνω κανονισμός τροποποιήθηκε από τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ.2151/2003 της Επιτροπής L 329 της όπου εκεί τα αγαθά, οι υπηρεσίες και τα έργα καταχωρούνται με πολύ μεγάλη ανάλυση (βλ. ηλεκτρονική διεύθυνση Το παράρτημα ΙΙΙ του κανονισμού αυτού συνιστά πίνακα αντιστοιχίας μεταξύ του αναλυτικού λεξιλογίου CPV και των 27 κατηγοριών των παραρτημάτων ΙΙΑ και ΙΙΒ που καταγράφονται στο παράρτημα ΙΙ της Οδηγίας 2004/18/ΕΚ, της Διεθνούς Ταξινόμησης Προϊόντων των Ηνωμένων Εθνών CPC.

7 Προθεσμίες παραλαβής προσφορών και αιτήσεων συμμετοχής
Σύμφωνα με το άρθρο 38 της Οδηγίας 2004/18/ΕΚ, οι προθεσμίες παραλαβής των προσφορών είναι οι ακόλουθες: Στις ανοικτές διαδικασίες, η ελάχιστη προθεσμία παραλαβής των προσφορών ανέρχεται σε 52 ημέρες από την ημερομηνία αποστολής της προκήρυξης διαγωνισμού στην Υπηρεσία Επίσημων Εκδόσεων της Ε.Ε.  Στην περίπτωση που η Αναθέτουσα αρχή έχει δημοσιεύσει προκαταρκτική προκήρυξη, η ελάχιστη προθεσμία, μπορεί να περιορίζεται σε 36 ημέρες αλλά δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι μικρότερη των 22 ημερών. Η προθεσμία των 22 ημερών αναφέρεται μόνο για την περίπτωση που η προκήρυξη προκαταρκτικής ενημέρωσης περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία και πληροφορίες που απαιτούνται στην προκήρυξη σύμβασης(διαγωνισμού) και έχει αποσταλεί προς δημοσίευση μεταξύ ενός ελάχιστου διαστήματος 52 ημερών έως ενός μέγιστου διαστήματος 12 μηνών πριν από τη ημερομηνία αποστολής της προκήρυξης διαγωνισμού.  

8 (συνέχεια) Όταν η προκήρυξη καταρτίζεται και αποστέλλεται με ηλεκτρονικά μέσα στην Ε.Ε.Ε.Ε., όλες οι ανωτέρω προθεσμίες παραλαβής των προσφορών μπορούν να συντμηθούν κατά επτά ημέρες. Σε επιπλέον πέντε ημέρες από τις επτά  μπορεί να συντμηθεί η αρχική προθεσμία των 52 ημερών παραλαβής των προσφορών, όταν η αναθέτουσα αρχή παρέχει, με ηλεκτρονικό μέσο και από την ημερομηνία δημοσίευσης της προκήρυξης, ελεύθερη πρόσβαση  στη συγγραφή υποχρεώσεων και σε όλα τα συμπληρωματικά έγγραφα, προσδιορίζοντας στο κείμενο της προκήρυξης τη διεύθυνση Διαδικτύου στην οποία διατίθεται η εν λόγω τεκμηρίωση.

9 (συνέχεια) Στις κλειστές διαδικασίες, στις διαδικασίες με διαπραγμάτευση με δημοσίευση της προκήρυξης και στον ανταγωνιστικό διάλογο η ελάχιστη προθεσμία παραλαβής των αιτήσεων συμμετοχής είναι 37 ημέρες από την ημερομηνία αποστολής της προκήρυξης Αν προκήρυξη καταρτίζεται και αποστέλλεται με ηλεκτρονικά μέσα στην Ε.Ε.Ε.Ε. είναι δυνατή τη σύντμηση η της ελάχιστης προθεσμία κατά 7 ημέρες.    Στις κλειστές διαδικασίες η ελάχιστη προθεσμία παραλαβής των προσφορών ανέρχεται σε 40 ημέρες από την ημερομηνία αποστολής της πρόσκλησης. Αν η Αναθέτουσα αρχή έχει δημοσιεύσει προκαταρκτική προκήρυξη μπορεί να περιορίζεται η ελάχιστη προθεσμία σε 36 ημέρες. Η προθεσμία αυτή μπορεί να είναι 22 ημέρες μόνο όταν η προκήρυξη προκαταρκτικής ενημέρωσης περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία και πληροφορίες που απαιτούνται στην προκήρυξη σύμβασης(διαγωνισμού) και έχει αποσταλεί προς δημοσίευση μεταξύ ενός ελάχιστου διαστήματος 52 ημερών έως ενός μέγιστου διαστήματος 12 μηνών πριν από τη ημερομηνία αποστολής της προκήρυξης διαγωνισμού. Οι 40 ημέρες παραλαβής των προσφορών μπορεί να συντμηθούν κατά 5 ημέρες όταν η αναθέτουσα αρχή παρέχει, με ηλεκτρονικό μέσο και από την ημερομηνία δημοσίευσης της προκήρυξης, ελεύθερη πρόσβαση  στη συγγραφή υποχρεώσεων και σε όλα τα συμπληρωματικά έγγραφα, προσδιορίζοντας στο κείμενο της προκήρυξης τη διεύθυνση Διαδικτύου στην οποία διατίθεται η εν λόγω τεκμηρίωση.

10 (συνέχεια) Στις κλειστές διαδικασίες και στις διαδικασίες με διαπραγμάτευση με δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, όταν επείγοντες λόγοι καθιστούν αδύνατη την τήρηση των ελάχιστων προθεσμιών, η προθεσμία παραλαβής των αιτήσεων συμμετοχής  μπορεί να περιοριστεί με αιτιολογημένη απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας σε προθεσμία όχι μικρότερη των 15 ημερών από την ημερομηνία αποστολής της προκήρυξης διαγωνισμού  και  των 10 ημερών στην περίπτωση που η προκήρυξη απεστάλη με ηλεκτρονικά μέσα. Στις κλειστές διαδικασίες η προθεσμία παραλαβής των προσφορών, στην περίπτωση του επείγοντος, δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ημερών από την ημερομηνία  αποστολής της πρόσκλησης υποβολής προσφορών.

11 (συνέχεια) Όταν, για όλες τις παραπάνω διαδικασίες, και για οποιοδήποτε λόγο, η συγγραφή υποχρεώσεων και τα συμπληρωματικά έγγραφα ή πληροφορίες, μολονότι ζητούνται από τους ενδιαφερόμενους εμπρόθεσμα αλλά δεν παρέχονται από την αναθέτουσα αρχή εντός των προθεσμιών που ορίζονται στα άρθρα 39 και 40 της Οδηγίας 2004/18/ΕΚ ή όταν οι προσφορές μπορούν να συνταχθούν μόνο έπειτα από επιτόπια επίσκεψη ή από επιτόπια εξέταση εγγράφων προσαρτημένων στη συγγραφή υποχρεώσεων, οι προθεσμίες παραλαβής των προσφορών παρατείνονται, ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς να μπορούν να λαμβάνουν γνώση όλων των αναγκαίων πληροφοριών για τη διατύπωση των προσφορών.  Όλες οι προθεσμίες υποβολής προσφορών αρχίζουν από την ημερομηνία αποστολής της προκήρυξης διαγωνισμού στις ανοικτές διαδικασίες και από την ημερομηνία αποστολής της πρόσκλησης υποβολής προσφορών στις κλειστές διαδικασίες.

12 Κανόνες που εφαρμόζονται στην επικοινωνία
Οι αναθέτουσες Αρχές έχουν υποχρέωση επικοινωνίας με τους υποψηφίους οικονομικούς φορείς κατά τη διάρκεια της προδικασίας Μέσα επικοινωνίας: Επιστολές, τηλεομοιοτυπίες, ηλεκτρονικά μέσα, τηλεφωνικές κλήσεις ή συνδυασμός των μέσων Διακριτική ευχέρεια της Αναθέτουσας αρχής για την επιλογή του μέσου επικοινωνίας Πραγματοποίηση των επικοινωνιών, ανταλλαγών και αποθήκευσης πληροφοριών με βάση της διασφάλιση της πλήρους προστασίας των δεδομένων, του απορρήτου των προσφορών και των αιτήσεων συμμετοχής και μη λήψη γνώσης αυτών μέχρι την εκπνοή της προβλεπόμενης προθεσμίας για την υποβολή τους

13 Κριτήρια Ποιοτικής Επιλογής για τη συμμετοχή στη διαδικασία
Η προσωπική κατάσταση του υποψηφίου: πρόκειται για κωλύματα στο πρόσωπο του υποψηφίου, η ύπαρξη των οποίων δεν του επιτρέπουν τη συμμετοχή στη διαδικασία σύναψης της δημόσιας σύμβασης. Αυτά έχουν σχέση με παραβίαση διατάξεων του ποινικού νόμου και με την εμπορική ιδιότητα του υποψηφίου Ποινικά αδικήματα: δωροδοκία, απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες Δυνητικά κωλύματα αποτελούν: η πτώχευση, η εκκαθάριση, παύση δραστηριότητας, αναγκαστική διαχείριση ή πτωχευτικός συμβιβασμός (διακριτική ευχέρεια σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία)

14 Άδεια άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας
Η εγγραφή ενός φορέα σε εμπορικό ή επαγγελματικό μητρώο αποτελεί τεκμήριο για τη συμμετοχή σε δημόσια σύμβαση (εγγραφή στο Εμπορικό, Βιομηχανικό, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο για συμμετοχή σε δημόσιες προμήθειες, στο μητρώο μελετητών για δημόσιες υπηρεσίες, στο Μ.Ε.ΕΠ. για δημόσια έργα) Αν δεν αρκεί η εγγραφή σε μητρώο ο υποψήφιος μπορεί να προσκομίσει συμβολαιογραφική δήλωση για την άσκηση της απαιτούμενης δραστηριότητας

15 Χρηματοοικονομική ικανότητα
Η κοινοτική νομοθεσία προβλέπει τους εξής τρόπους με τους οποίους ο υποψήφιος μπορεί να αποδείξει την χρηματοοικονομική του ικανότητα: Κατάθεση τραπεζικών βεβαιώσεων Πιστοποιητικό ασφάλισης επαγγελματικών κινδύνων Ισολογισμοί ή αποσπάσματα ισολογισμών Δήλωση περί του ολικού ύψους του κύκλου εργασιών

16 Τεχνικές και επαγγελματικές ικανότητες
Οι τεχνικές και επαγγελματικές ικανότητες των οικονομικών φορέων αποδεικνύονται με τους εξής τρόπους: Υποβολή Καταλόγου εργασιών που έχουν εκτελεστεί την τελευταία πενταετία, συνοδευόμενα από πιστοποιητικά ορθής εκτέλεσης. Ειδικότερα για τις προμήθειες και υπηρεσίες απαιτείται κατάλογος των κυριότερων παραδόσεων της τελευταίας τριετίας, που αποδεικνύονται με πιστοποιητικά των αρμοδίων αρχών

17 (συνέχεια) Αναφορά του τεχνικού προσωπικού
Περιγραφή του τεχνικού εξοπλισμού και αν πρόκειται για προμηθευτή ή πάροχο υπηρεσίας τα μέτρα που λαμβάνουν για την εξασφάλιση της ποιότητας και του εξοπλισμού μελέτης και έρευνας της επιχείρησής του Αν πρόκειται για σύνθετες προμήθειες και υπηρεσίες απαιτείται έλεγχος διενεργείται από την αναθέτουσα αρχή ή από αρμόδιο επίσημο οργανισμό της χώρας εγκατάστασης του υποψηφίου Αναφορά τίτλου σπουδών και επαγγελματικών προσόντων του παρόχου υπηρεσιών ή/και των διευθυντικών στελεχών της επιχείρησης

18 (συνέχεια) Δήλωση του παρόχου υπηρεσίας ή εργολήπτη σχετικά με το μέσο ετήσιο εργατοϋπαλληλικό προσωπικό της τελευταίας τριετίας Δήλωση σχετικά με τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό που διαθέτει ο πάροχος υπηρεσιών ή ο εργολήπτης Αναφορά του τμήματος της σύμβασης που πρόκειται να δοθεί υπό μορφή υπεργολαβίας Πιστοποιητικά ποιότητας που εκδίδονται από επίσημα ινστιτούτα ή επίσημες αρχές ελέγχου ποιότητας


Κατέβασμα ppt "Δρ. Ιωάννης Παπαδημόπουλος Καθηγητής"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google