Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οριζόντιο Έργο Υποστήριξης Σχολείων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών στο Δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, νέες υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Στήριξη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οριζόντιο Έργο Υποστήριξης Σχολείων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών στο Δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, νέες υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Στήριξη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οριζόντιο Έργο Υποστήριξης Σχολείων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών στο Δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, νέες υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Στήριξη του ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Δράση Α8 Πρακτική εκπαίδευση του προσωπικού ενδοσχολικής τεχνικής υποστήριξης Υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου 24 – Καινοτόμες Εκπαιδευτικές Δράσεις μέσω ΠΣΔ

2 Προεπισκόπηση Παρουσίασης Καινοτόμες Εκπαιδευτικές Δράσεις μέσω ΠΣΔ
Εισαγωγή Ευρωπαϊκή δράση eTwinning Εργαλεία eTwinning Υπηρεσίες ΠΣΔ για το eTwinning Σύνοψη

3 Ευρωπαϊκή δράση eTwinning Καινοτόμες Εκπαιδευτικές Δράσεις μέσω ΠΣΔ
σχολεία από διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Η δράση eTwinning δίνει στα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες. ξεκίνησε επίσημα τον Ιανουάριο του 2005 ως δράση του προγράμματος eLearning από το 2014 η ευρωπαϊκή δράση eTwinning ενισχύεται ως μέρος του προγράμματος Erasmus+ ( ) περισσότεροι από εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρώπη περισσότερα από σχολικά ιδρύματα από 35 ευρωπαϊκές χώρες ίσως το μεγαλύτερο δίκτυο εκπαιδευτικών στην ιστορία της εκπαίδευσης Υποστηρίζεται Κεντρική Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Στήριξης (ΚΥΣ) Εθνικές Υπηρεσίες Στήριξης (ΕΥΣ) Ελληνική Υπηρεσία eTwinning που λειτουργεί από το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΕΑΙΤΥ)

4

5 Εγγραφές Εκπαιδευτικών
Το eTwinning σε αριθμούς στην Ελλάδα Καινοτόμες Εκπαιδευτικές Δράσεις μέσω ΠΣΔ Έργα eTwinning Εγγραφές Εκπαιδευτικών 10% μόνιμων εκπαιδευτικών 50% σχολικών μονάδων Εγγεγραμμένα σχολεία

6 Συνεργατική δράση Καινοτόμες Εκπαιδευτικές Δράσεις μέσω ΠΣΔ
τουλάχιστον δύο σχολεία από τουλάχιστον δύο Ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν τις ΤΠΕ για να φέρουν εις πέρας μαζί μία παιδαγωγική δραστηριότητα ανταλλαγή μεταξύ δύο εκπαιδευτικών, δύο ομάδων εκπαιδευτικών ή τμήματα θεμάτων, δύο βιβλιοθηκάριων ή δύο διευθυντών Ο σκοπός είναι να συνεργαστεί το προσωπικό δύο σχολείων για μακρύ χρονικό διάστημα Η συνεργασία μπορεί να συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων, όπως διδακτέα ύλη ή ακόμα και θέματα σχετικά με την επαγγελματική ανάπτυξη. διαδικτυακά προγράμματα επιμόρφωσης (elearning), σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο Επιμόρφωση σε θέματα που αφορούν στις εξελίξεις στον τομέα της παιδαγωγικής και στη χρήση των Νέων Τεχνολογιών ευρωπαϊκές ηλεκτρονικές κοινότητες (groups) ενίσχυση της μάθηση μέσα από ένα περιβάλλον κοινωνικής δικτύωσης υλικό για μελέτη, παραδείγματα καλής πρακτικής από εκπαιδευτικούς που εφαρμόζουν καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας, εποπτικό υλικό για μελέτη και για χρήση σε όλους τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν

7 Χώρες που συμμετέχουν στη δράση eTwinning Καινοτόμες Εκπαιδευτικές Δράσεις μέσω ΠΣΔ
Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία. Τα υπερπόντια εδάφη και χώρες είναι επίσης επιλέξιμες Επιπλέον, μπορούν επίσης να λάβουν μέρος η Κροατία, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Τουρκία.

8 Γιατί να εγγραφώ και να συμμετάσχω στη δράση; Καινοτόμες Εκπαιδευτικές Δράσεις μέσω ΠΣΔ
Να έρθετε σε επαφή με άλλους Ευρωπαίους εκπαιδευτικούς με στόχο την ανταλλαγή παιδαγωγικών ιδεών και υλικού, την επαγγελματική σας εξέλιξη, την πληρέστερη ενημέρωση σας για τα εκπαιδευτικά συστήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, κ.α. Να εξοικειωθείτε με τις ευκολίες που παρέχουν οι ΤΠΕ Να εξαλείψετε τις φυσικές αποστάσεις, επιτρέποντας στους μαθητές και στους συναδέλφους σας να εξερευνήσουν κάτι φαινομενικά δύσκολο μέχρι τώρα Να ενισχύσετε τις γνώσεις σας σε ένα συγκεκριμένο παιδαγωγικό θέμα ή πεδίο μάθησης. Να βελτιώσετε τη μέθοδο διδασκαλίας σας, συγκρίνοντας και υιοθετώντας καινοτόμες προσεγγίσεις Να διδάξετε και να μάθετε για διαφορετικούς πολιτισμούς, αναπτύσσοντας έτσι την πολιτιστική συνείδηση των μαθητών σας Να προκαλέσετε το ενδιαφέρον των μαθητών σας μέσω της υλοποίησης ενός συνεργατικού έργου, κάνοντας κάτι πρωτοποριακό, νέο και συναρπαστικό!

9 Δραστηριότητες στο eTwinning Καινοτόμες Εκπαιδευτικές Δράσεις μέσω ΠΣΔ
Αναπτύξτε µια διεθνή συνεργασία µε τους µαθητές σας µε τη δηµιουργία ενός έργου, σε συνεργασία µε ένα ή περισσότερα σχολεία από άλλη χώρα. Οµάδες eTwinning : Συνδεθείτε µε ευρωπαίους συναδέλφους σας, µε παρόµοια ενδιαφέροντα εντασσόµενοι σε µια οµάδα eTwinning. Ανταλλαγή Πηγών : Μάθετε και µοιραστείτε εµπειρίες µε τους συναδέλφους σας eTwinners µέσα από την περιοχή «Πηγές» της πλατφόρµας (Desktop). Εργαστήρια Επαγγελµατικής Ανάπτυξης (PDW) : Γνωρίστε ευρωπαίους συναδέλφους πρόσωπο µε πρόσωπο σε µία εκδήλωση κατάρτισης 2-3 ηµερών κάπου στην Ευρώπη. Κάθε PDW συγκεντρώνει περίπου 100 εκπαιδευτικούς από ολόκληρη την Ευρώπη και επικεντρώνεται σε διάφορα θέµατα ή πλευρές του eTwinning. Τα θέµατα ποικίλλουν ως προς το περιεχόµενο και είναι κατάλληλα τόσο για αρχάριους όσο και έµπειρους eTwinners. Ο λογαριασμός σας είναι το σημείο, από το οποίο ξεκινά η προσωπική σας eTwinning διαδρομή και που εκεί θα έλθουν να σας συναντήσουν άλλοι εκπαιδευτικοί και να ρίξουν μια ματιά στις ιδέες σας και στην eTwinning ζωή σας.

10 Πώς να Ξεκινήσετε στο eTwinning… Καινοτόμες Εκπαιδευτικές Δράσεις μέσω ΠΣΔ
Βήμα 1: Δείτε τι συμβαίνει ήδη Εξερευνήστε τη Δικτυακή Πύλη για να μάθετε για άλλα eTwinning έργα και δραστηριότητες. Εμπνευστείτε και δημιουργήστε τις δικές σας ιδέες. Βρείτε eTwinning έργα και άλλους συναδέλφους, που συμμετέχουν στο eTwinning στον χάρτη του eTwinning. Το σχολείο σας είναι ίσως, ήδη εγγεγραμμένο! Αν ενδιαφέρεστε να δημιουργήσετε ένα συλλογικό έργο, εξετάστε τους τομείς των Πακέτων και των Ενοτήτων: θα βρείτε ιδέες και οδηγίες. Μάθετε για τις ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης. Ανακαλύψτε τις Ομάδες του eTwinning στις οποίες ίσως προσχωρήσετε. Bήμα 2: Εγγραφή στο eTwinning Αφού εγγραφείτε, θα αποκτήσετε το δικό σας όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης, που θα σας επιτρέπουν να έχετε πρόσβαση στο eTwinning Desktop και να μάθετε για άλλους.

11 Πώς να Ξεκινήσετε στο eTwinning… Καινοτόμες Εκπαιδευτικές Δράσεις μέσω ΠΣΔ
Αφού εγγραφείτε, μπορείτε να συνδεθείτε στο Desktop σας, για να επικοινωνήσετε με άλλους eTwinners, να ανταλλάξετε ιδέες, να μάθετε μαζί και να προγραμματίσετε μελλοντικές συλλογικές δραστηριότητες. Aν επιθυμείτε να δημιουργήσετε ένα έργο, ξεκινήστε να αναζητείτε έναν πιθανό συνεργάτη σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια: παρόμοιοι στόχοι και συμφωνία για το θέμα του συλλογικού σας έργου τακτική και ανοικτή επικοινωνία ανάλογη ηλικιακή ομάδα, αριθμό και επίπεδο γλώσσας των μαθητών πρόσβαση στον εξοπλισμό ΤΠΕ στο σχολείο που επιτρέπει την αποτελεσματική συνεργασία. Βήμα 4: Ξεκινήστε να εργάζεστε με τους συνεργάτες σας Αν είστε έτοιμοι για ένα eTwinning Έργο, αφού βρείτε ένα συνεργάτη και αποφασίσετε για το έργο που θα διεξάγετε μαζί, μπορείτε να κάνετε την εγγραφή του στη Δικτυακή Πύλη. Έτσι, θα αποκτήσετε πρόσβαση στα εργαλεία συνεργασίας του TwinSpace, καθώς επίσης και στην Ετικέτα eTwinning, την οποία μπορείτε να εκτυπώσετε και να αναρτήσετε στο σχολείο σας. Για να κρατήσετε ενήμερο τον κόσμο σχετικά με την εξέλιξη του έργου σας, μπορείτε να δημοσιεύετε ανακοινώσεις στο Ημερολόγιο του Έργου σας.

12 Eλληνική Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης Καινοτόμες Εκπαιδευτικές Δράσεις μέσω ΠΣΔ
Η Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης eTwinning λειτουργεί από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» (Ι.Τ.Υ.Ε.) με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. website: τηλ: ( etwin)

13 Εργαλεία eTwinning Καινοτόμες Εκπαιδευτικές Δράσεις μέσω ΠΣΔ
εργαλεία για πληροφόρηση «Ανακαλύψτε» εξηγεί τι είναι το eTwinning και πως μπορείτε να συμμετάσχετε. «Συνδεθείτε» περιηγηθείτε για να βρείτε ενδεχόμενα σχολεία συνεργάτες και εκπαιδευτικούς. «Προχωρήστε» πληροφορίες για τα εργαστήρια του eTwinning και άλλες ευκαιρίες Επαγγελματικής Ανάπτυξης. «Ενημερωθείτε» βρίσκονται τα τελευταία νέα για το τι συμβαίνει στο eTwinning. «Συνεργαστείτε» ιδέες για ένα έργο και παραδείγματα ενώ στον τομέα «Ο Κόσμος Λέει» μπορείτε να δείτε εμπνευσμένες συνεντεύξεις και περιπτωσιολογικές μελέτες εκπαιδευτικών του eTwinning και ιθυνόντων. «Εγγραφή», «Λάβετε Υποστήριξη» οδηγίες και καθοδήγηση για τα εργαλεία του eTwinning.

14 Το Desktop Καινοτόμες Εκπαιδευτικές Δράσεις μέσω ΠΣΔ
Προφίλ οι άλλοι μπορούν να δουν τα στοιχεία σας και να αλληλεπιδράσουν μαζί σας. Επαφές σας επιτρέπει να διατηρήσετε την επαφή σας με τους ανθρώπους που συναντήσατε στην πλατφόρμα του eTwinning. Ημερολόγιό Μου ενημερώνετε τους άλλους για την πρόοδό σας και τις νέες σας ιδέες για ένα έργο. Εσωτερικά Μηνύματα δίνει τη δυνατότητα επικοινωνίας με τις Επαφές σας και πιθανούς συνεργάτες. Εργαλείο αναζήτησης συνεργατών Φόρουμ Εύρεσης Συνεργατών Εργαλεία διαχείρισης έργου πρόσκληση για νέα μέλη στο έργο, υποστήριξη, κείμενα για το έργο σας, ημερολόγιο έργου κ.λπ. Δωμάτια Εκπαιδευτικών ανεπίσημες περιοχές που συνήθως έχουν έναν συγκεκριμένο αντικείμενο και διευκολύνουν την επικοινωνία και συνεργασία. Ομάδες eTwinning οι οποίες δημιουργούνται γύρω από θεματικές περιοχές και είναι ορατές από το Desktop. Διαθέσιμες Εκδηλώσεις μάθησης online τηλεκπαιδεύσεις στις οποίες μπορεί να δηλώσει συμμετοχή ένας εκπαιδευτικός. Πηγές χρήσιμο ψηφιακό υλικό που έχουν ανεβάσει άλλοι eTwinners αλλά φυσικά και να ανεβάσετε οι ίδιοι κάποιο υλικό.

15 Το Twinspace Καινοτόμες Εκπαιδευτικές Δράσεις μέσω ΠΣΔ
οι εκπαιδευτικοί αποκτούν πρόσβαση αφού εγκριθεί η εγγραφή του έργου τους από την Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης (ΕΥΥ) της χώρας στην οποία ανήκουν. Ημερολόγιο διατήρηση χρονοδιαγράμματος έργου Διαχείριση μελών πρόσκληση μαθητών και διαχείριση πρόσβασής τους στο Twinspace Σελίδα Δραστηριοτήτων δημιουργία σελίδας δραστηριοτήτων με εφαρμογές (blogs, wikis, φάκελο αρχείων, γκαλερί φωτογραφιών, φόρουμ συζήτησης) Δραστηριότητες έργου εκτέλεση εργασιών έργου όπως ορίζονται στις σελίδες δραστηριοτήτων Εσωτερικά Μηνύματα επικοινωνία με άλλους στο Twinspace Επικοινωνία Εκπαιδευτικών οι εκπαιδευτικοί επικοινωνούν μεταξύ τους σε μια περιοχή που δεν είναι ορατή στους μαθητές Επικοινωνία Μαθητών ειδική περιοχή όπου οι μαθητές μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους Συνομιλία Chat Διαμοιρασμός Σελίδων Δραστηριοτήτων δημόσιο link για να μοιραστείτε εργασίες με άτομα που δεν είναι μέλη του έργου Blog

16 Υπηρεσίες ΠΣΔ για το eTwinning Καινοτόμες Εκπαιδευτικές Δράσεις μέσω ΠΣΔ
Επικοινωνία με την ομάδα σας Ανταλλαγή και δημοσίευση της εργασίας σας Ομαδική εργασία, διαχείριση της εργασίας σας Αναζήτηση πληροφοριών που καθιστούν τα αποτελέσματα του έργου σας εξερευνήσιμα

17 Υπηρεσίες ΠΣΔ για το eTwinning Καινοτόμες Εκπαιδευτικές Δράσεις μέσω ΠΣΔ
Επικοινωνία με την ομάδα σας Η επικοινωνία είναι το σημαντικότερο στοιχείο του eTwinning. Ενώ τα εργαλεία όπως το και τα φόρουμ συμπεριλαμβάνονται και έχουν σχεδιαστεί ειδικά για το eTwinning στο TwinSpace του έργου, τα εξωτερικά εργαλεία όπως η ηχητική και η βίντεοδιάσκεψη είναι επίσης πολύ αποτελεσματικά. Ηχητική και βίντεο διάσκεψη υπηρεσία Εικονικής Τάξης και Τηλεδιασκέψεων ( Όλοι οι χρήστες του ΠΣΔ έχουν την δυνατότητα να συνδεθούν στην υπηρεσία, να δημιουργήσουν τηλεδιασκέψεις, οι μαθητές δεν μπορούν να δημιουργήσουν τηλεδιάσκεψη, μπορούν όμως να συμμετέχουν να προσπελάσουν τις διαθέσιμες τηλεδιασκέψεις και να παρακολουθούν αυτές που τους ενδιαφέρουν Όλοι οι μαθητές A’/βάθμιας και B’/βάθμιας έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν λογαριασμό Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου του ΠΣΔ από τον διαχειριστή μαθητικών λογαριασμών του σχολείου στο οποίο ανήκει Άμεσα μηνύματα και chats Ηλεκτρονική Σχολική Τάξη ( Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης (

18 Υπηρεσίες ΠΣΔ για το eTwinning Καινοτόμες Εκπαιδευτικές Δράσεις μέσω ΠΣΔ
Ανταλλαγή και δημοσίευση της εργασίας σας Είναι πολύ ενθαρρυντικό για τους μαθητές να δουν την εργασία τους δημοσιευμένη στο διαδίκτυο. εύκολη παραγωγή και δημοσίευση πλούσιου υλικού media και ελεύθερου περιεχομένου: φωτογραφίες, ψηφιακή παρουσίαση, ηχητικά αρχεία και αρχεία βίντεο, κείμενα και πηγές, σύνδεσμοι στο διαδίκτυο, κ.λπ. Περιοδικά στο διαδίκτυο υπηρεσία Ηλεκτρονικών Σχολικών Περιοδικών και Εφημερίδων ( Blogging υπηρεσία Εκπαιδευτικές Κοινότητες και Ιστολόγια ( Podcasting Yπηρεσία βίντεο κατ' απαίτηση ( Yπηρεσία Ψηφιακών Πολυμεσικών Παρουσιάσεων & Διαλέξεων (

19 Υπηρεσίες ΠΣΔ για το eTwinning Καινοτόμες Εκπαιδευτικές Δράσεις μέσω ΠΣΔ
Ομαδική εργασία, διαχείριση της εργασίας σας online πλατφόρμες όπου οι μαθητές μπορούν να δουλεύουν μαζί σε κοινά κείμενα και να επικοινωνούν σε πραγματικό χρόνο Πλατφόρμες eLearning Ηλεκτρονική Σχολική Τάξη ( Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης ( Κουίζ, Έρευνα, Ενότητα, Επιλογή, Βάση Δεδομένων, Λεξικό, Wiki, Ανάθεση Εργασίας, Εργασίες, Ομάδα Συζητήσεων (Forum), Συζήτηση (Chat), Εργαστήριο (Workshop), Βιβλίο (Book), Πηγή Πληροφοριών κ.λπ.

20 Σύνοψη Εισαγωγή στη χρήση του ΛΣ Linux
Ευρωπαϊκή δράση eTwinning Εργαλεία eTwinning Υπηρεσίες ΠΣΔ για το eTwinning Σύνοψη


Κατέβασμα ppt "Οριζόντιο Έργο Υποστήριξης Σχολείων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών στο Δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, νέες υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Στήριξη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google