Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μάθημα VII Στοιχεία διαστημάτων. Σημεία αλλοιώσεως.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μάθημα VII Στοιχεία διαστημάτων. Σημεία αλλοιώσεως."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μάθημα VII Στοιχεία διαστημάτων. Σημεία αλλοιώσεως.
Θεωρία Μουσικής Ι Μάθημα VII Στοιχεία διαστημάτων. Σημεία αλλοιώσεως.

2 Στοιχεία διαστημάτων Διάστημα: Απόσταση μεταξύ δύο φθόγγων.
Εκφράζονται με αριθμούς που συμπεριλαμβάνουν τον πρώτο και τον τελευταίο φθόγγο. Ο χαμηλότερος φθόγγος ονομάζεται βάση και ο ψηλότερος κορυφή. Το διάστημα 8ης ονομάζεται οκτάβα και της πρώτης ταυτοφωνία.

3 Τόνος - Ημιτόνιο Είναι στοιχειώδεις μονάδες μέτρησης των διαστημάτων.
Είναι στοιχειώδεις μονάδες μέτρησης των διαστημάτων. Ημιτόνιο είναι η μικρότερη απόσταση που μπορεί να υπάρξει μεταξύ δύο φθόγγων και το διάστημα ονομάζεται 2ας μικρό. Ο τόνος είναι η αμέσως μεγαλύτερη απόσταση μετά το ημιτόνιο και το διάστημα ονομάζεται 2ας μεγάλο

4 Σημεία αλλοιώσεως Είναι σημεία γραφής που οξύνουν ή βαρύνουν τους φθόγγους και γράφονται μπροστά από αυτούς. Όξυνση: προσθήκη ενός ή δύο ημιτονίων από τον φθόγγο. Βάρυνση: αφαίρεση ενός ή δύο ημιτονίων από τον φθόγγο.

5 Σημεία αλλοιώσεως Σημεία αλλοίωσης: δίεση, ύφεση, διπλή δίεση, διπλή ύφεση, αναίρεση. Οι φθόγγοι που έχουν αλλοίωση μπροστά τους ονομάζονται αλλοιωμένοι.

6 Σημεία αλλοιώσεως Η σειρά φυσικών και αλλοιωμένων φθόγγων ονομάζεται χρωματική κλίμακα. Ένα σημείο αλλοίωσης ισχύει για το μέτρο στο οποίο εμφανίζεται και ονομάζεται τυχαίο σημείο αλλοίωσης. Αν θέλουμε έναν φθόγγο συνεχώς αλλοιωμένο βάζουμε την αλλοίωση μετά το κλειδί και πριν το μέτρο. Αυτό ονομάζεται οπλισμός.

7 Διατονικό και χρωματικό ημιτόνιο
Διατονικό είναι το ημιτόνιο που σχηματίζεται μεταξύ δύο φθόγγων διαφορετικού ονόματος. (μεταξύ φυσικών ή μεταξύ φυσικών και αλλοιωμένων ή μεταξύ αλλοιωμένων φθόγγων). Χρωματικό είναι το ημιτόνιο που σχηματίζεται μεταξύ φθόγγων του ιδίου ονόματος.

8 Διατονικό και χρωματικό ημιτόνιο
Χρωματικοί τόνοι προκύπτουν με διπλά σημεία αλλοίωσης. Τριημιτόνιο είναι η απόσταση τριών ημιτονίων μεταξύ γειτονικών φθόγγων. Αποτελείται από δύο χρωματικά και ένα διατονικό ημιτόνιο. Εναρμόνιοι είναι φθόγγοι με ίδιο άκουσμα αλλά διαφορετικό όνομα.

9 Μετατροπές τόνου, ημιτονίου, τριημιτονίου.
Βαρύνοντας ή οξύνοντας τη βάση ή την κορυφή των διαστημάτων. Μπορούν να σχηματιστούν οι εξής σχέσεις: εναρμόνιοι φθόγγοι, ημιτόνιο, τόνος, τριημιτόνιο.


Κατέβασμα ppt "Μάθημα VII Στοιχεία διαστημάτων. Σημεία αλλοιώσεως."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google