Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
1ο ΕΠΑ.Λ Πρέβεζας Σχολ. Έτος: ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

2 ΥΠΟ-ΘΕΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΛΥΣΑΜΕ
ΠΟΙΑ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ «ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ»; ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

3 Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Τα ερευνητικά ερωτήματα που μας απασχόλησαν είναι:
α) Τι είναι τα ναρκωτικά; β) Ποια είναι τα είδη των ναρκωτικών και πως παράγονται;

4 Τι είναι τα ναρκωτικά; Με τον όρο «ναρκωτικά» νοούνται ουσίες με διαφορετική χημική δομή και διαφορετική δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλά με κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα την μεταβολή της θυμικής κατάστασης του χρήστη και την πρόκληση εξάρτησης διαφορετικής φύσης (ψυχικής ή και σωματικής) και ποικίλου βαθμού. Ο όρος ναρκωτικό πιστεύεται ότι προτάθηκε από τον Γαληνόγια να περιγράψει δραστικές ουσίες που μουδιάζουν ή νεκρώνουν, προκαλώντας απώλεια αισθήσεων ή παράλυση. Ο Γαληνός ανέφερε τη ρίζα μανδραγόρα, και το χυμό παπαρούνας (όπιο) σαν βασικά παραδείγματα. Ο όρος νάρκωση χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον Ιπποκράτη για τη διαδικασία ή την κατάσταση της έλλειψης αισθήσεων.

5 Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει χωρίσει τα ναρκωτικά σε δύο κατηγορίες:
στα «βαριά», εκείνα που προκαλούν σοβαρή βλαπτική επίδραση στο άτομο, όπως, η κοκαΐνη, η μαριχουάνα,το χασίς, το όπιο, η μορφίνη, η ηρωίνη, οι αμφεταμίνες, το LSD, κ.ά. 2) στα «ελαφρά»,σε ουσίες που δεν δημιουργούν υποχρεωτικά εθισμό, όπως τα βαρβιτουρικά.

6 ΚΟΚΑIΝΗ Η κοκαΐνη παράγεται από τα φύλλα του φυτού κόκα.
Όταν η ουσία λαμβάνεται μέσω καπνίσματος (κρακ) έχει πιο γρήγορες και πιο δυνατές επιδράσεις( εθισμός) από αυτές της κοκαΐνης. Πρόκειται για μια λευκή σκόνη που συνήθως εισπνέεται από τη μύτη αλλά μπορεί να ληφθεί και με ένεση.

7 ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ - ΧΑΣΙΣ Με αυτό τον όρο προσδιορίζονται τα παράγωγα της ινδικής κάνναβης. Αποτελούν κοινωνικό κίνδυνο γιατί ανοίγουν το δρόμο στη δοκιμή των σκληρών ναρκωτικών όπως η ηρωίνη και η μορφίνη. Είναι πολύ διαδεδομένα ειδικά στις ανατολικές χώρες.

8 ΧΑΣΙΣ Συνήθως καπνίζεται με τη μορφή ρητίνης (χασίς) , μιας σκούρας συμπαγούς μάζας (παρασκευάζεται σε πλακίδια ή κυλίνδρους χρώματος σκούρου καφέ) που τρίβεται και ανακατεύεται με καπνό. Το χασίς έχει περιεκτικότητα σε καθαρό ναρκωτικό 40%.

9 ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ Δίνουν ένα συναίσθημα ευεξίας, ηρεμίας και εσωτερικής ικανοποίησης. Οι έννοιες του χώρου και του χρόνου αλλοιώνονται. Εκτός από τη ρητίνη, καπνίζεται και το άνθος (μαριχουάνα) της οποίας η περιεκτικότητα σε καθαρό ναρκωτικό δεν ξεπερνάει το 12%.

10 ΟΠΙΟ Ανήκει στην ομάδα των οπιούχων δηλαδή από την οπιούχο παπαρούνα.
Κόβοντας τα άγουρα περικάρπια των σπόρων από την οπιούχο παπαρούνα και αποξηραίνοντας τον γαλακτώδη χυμό βγαίνει το ακατέργαστο όπιο. Η εμφάνιση του ποικίλει από ακατέργαστη λευκή σκόνη μέχρι κίτρινα-καφέ κομμάτια.

11 ΜΟΡΦΙΝΗ Η μορφίνη, αποτελεί το κύριο ενεργό συστατικό του φυσικού οπίου. Στις αρχές του 18ου αιώνα στη Γερμανία, (Δεκέμβριος του 1804), ο φαρμακοποιός Friedrich Wilhelm Adam Sertürner κατάφερε να απομονώσει ένα συστατικό του οπίου, που το ονόμασε «μορφίνη» από τον Μορφέα, θεό των ονείρων στην αρχαία Ελλάδα. Η χρήση της μορφίνης άρχισε να διαδίδεται το 1853.

12 ΜΟΡΦΙΝΗ Το 1952, ο Dr Marshall D. Gates Jr. ήταν ο πρώτος που παρασκεύασε συνθετικά τη μορφίνη. Αρχικά, χρησιμοποιήθηκε ευρέως για την ανακούφιση από τον πόνο και ως «θεραπεία» για τον εθισμό από το όπιο και το οινόπνευμα. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι η μορφίνη είναι πιο εθιστική και από το αλκοόλ και από το όπιο.

13 ΜΟΡΦΙΝΗ Η μορφίνη είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό οπιούχο αναλγητικό ψυχοδραστικό φάρμακο και θεωρείται ότι είναι το πρωτοτυπικό οπιοειδές. Στην κλινική ιατρική, η μορφίνη θεωρείται ως ο χρυσός κανόνας, ή αναφορά, των αναλγητικών που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση σοβαρού ή αγωνιώδους πόνου και ταλαιπωρίας.

14 ΗΡΩΙΝΗ Η ηρωίνη προέρχεται από το φυτό Papaver somniferum (υπνοφόρος παπαρούνα), το οποίο καλλιεργείται κυρίως σε τρεις περιοχές του κόσμου: τη νοτιοανατολική Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική (Μεξικό, Κολομβία). Συντέθηκε από τη μορφίνη το 1874 και ήρθε στην αγορά από τη BAYER το 1898.

15 ΗΡΩΙΝΗ Συντίθεται ύστερα από βραχεία επεξεργασία λίγων σταδίων, κατά την οποία οι χυμοί των άγουρων κωδιών υπνοφόρας παπαρούνας αποξηραίνονται, φιλτράρονται σε μορφίνη και στη συνέχεια υφίστανται επεξεργασία με οξεικό οξύ. Μπορεί να ληφθεί από το στόμα με την εισπνοή, μπορεί να καπνιστεί και με ενδοφλέβια ένεση. Η ηρωίνη που πωλείται, παράνομα βέβαια, περιέχει 4%-80% καθαρής ουσίας.

16 ΗΡΩΙΝΗ Μολονότι το χρώμα της ηρωίνης χρησιμεύει για την αξιολόγηση της καθαρότητάς της, δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη. Στη συμπαγή της μορφή, έχει χρώμα γκρι, το οποίο γίνεται λευκό ή καφέ, ανάλογα με τα διάφορα έκδοχα που προστίθενται για τη νοθεία της. Η ηρωίνη είναι 1,5 – 2 φορές πιο ισχυρή από τη μορφίνη.

17 LSD(Λυσεργικό οξύ) Παρασκευάζεται χημικά και η βασική χημική δομή του είναι παρόμοια με αυτή των αλκαλοειδών της ερυσίβης, ενώ εμφανίζει επίσης ομοιότητες με άλλες ουσίες, όπως η ψιλοκυβίνη, με δυνατότητα δέσμευσης της δράσης της σεροτονίνης. To διαιθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέος (Lysergic acid diethylamide), γνωστό περισσότερο με το ακρωνύμιο LSD, ή LSD-25, ή λυσεργίδη, είναι συνθετική, δραστική, παραισθησιογόνος  ουσία που παράγεται από το λυσεργικό οξύ, το οποίο με τη σειρά του εξάγεται από το μύκητα ερυσίβη (Claviceps purpurea) που αναπτύσσεται συνήθως στη σίκαλη.

18 LSD(Λυσεργικό οξύ) Παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στις 16 Νοεμβρίου 1938 από τον Ελβετό χημικό Άλμπερτ Χόφμαν, στα εργαστήρια της φαρμακευτικής εταιρείας Sandoz, στη Βασιλεία, στα πλαίσια ενός γενικού ερευνητικού προγράμματος για τη μελέτη της ιατρικής χρήσης θεραπευτικών βοτάνων. Η παραισθησιογόνος δράση του διαπιστώθηκε πέντε χρόνια αργότερα, στις 16 Απριλίου 1943. Χρησιμοποιήθηκε πειραματικά στην ιατρική ως ένας ψυχοσιομιμητικός παράγοντας, προκειμένου να επιφέρει ψυχικές καταστάσεις παρόμοιες με αυτές που συνοδεύουν ψυχικές ασθένειες, όπως η σχιζοφρένεια, με σκοπό τη μελέτη τους. Στη δεκαετία του 1960, η χρήση του προτάθηκε για τη θεραπεία νευρώσεων, ειδικά σε ασθενείς που αρνούνταν να ακολουθήσουν άλλες θεραπευτικές μεθόδους, καθώς και για την αντιμετώπιση του αλκοολισμού.

19 Αμφεταμίνες Οι αμφεταμίνες είναι ομάδα ενώσεων, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως φάρμακα, ενώ αρχικά χρησιμοποιήθηκαν σαν βοηθήματα δίαιτας για τη μείωση του σωματικού βάρους. Κυκλοφορούν με διάφορα εμπορικά ονόματα και χρησιμοποιούνται σαν διεγερτικά. Το φάρμακο χρησιμοποιείται επίσης παράνομα ως ψυχαγωγικό. Αποτελεί υποκατάστατο της κοκαΐνης στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα με παρόμοια δράση και σε αρκετά χαμηλότερη τιμή.

20 Αμφεταμίνες Η πρώτη αμφεταμίνη δημιουργήθηκε αρχικά το 1887 από τον Ρουμάνο χημικό Λαζάρ Εντελεάνου (Lazar Edeleanu) στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου, με το όνομα φαινυλισοπροπυλαμίνη. Τη δεκαετία του 1930 χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της ναρκοληψίας και του συνδρόμου Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας. Χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τους στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

21 Βαρβιτουρικά To βαρβιτουρικό οξύ συντέθηκε πρώτη φορά στις 6 Δεκεμβρίου 1864, από το Γερμανό ερευνητή Άντολφ φον Μπάιερ. Η παρασκευή του έγινε με συμπύκνωση ουρίας με μηλονικό διαιθυλεστέρα. Η ιατρική σημασία της ουσίας ανακαλύφθηκε το 1903, όταν δύο Γερμανοί επιστήμονες που εργάζονται στην Bayer, ανακάλυψαν ότι η βαρβιτάλη ήταν πολύ αποτελεσματικό υπνωτικό όταν χρησιμοποιήθηκε σε σκύλους. Η βαρβιτάλη ακολούθως διατέθηκε στο εμπόριο από την Bayer υπό την εμπορική ονομασία Veronal. Οι διαταραχές της συμπεριφοράς και η πιθανότητα σωματικής εξάρτησης από τα βαρβιτουρικά άρχισαν να αναγνωρίζονται τη δεκαετία του  

22 Βαρβιτουρικά

23 Τα μέλη της ομάδας: Πανούσος Σέργιος Ντύλε Σέρτζιο Τζόκα Γκέντιαν

24 Βιβλιογραφία - Ιστογραφία
el.wikipedia.org/wiki/Ναρκωτικό ar2006.emcdda.europa.eu/el/page012-el.html 1epal-prevez.pre.sch.gr/2003/Drugs1/eidh.htm allaksogolies.gr/neoi-typoi-narkwtikwn-epideinwnoun-megalo-provlim

25 ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Τα ερευνητικά ερωτήματα που εξετάσαμε είναι: α) Ποιες επιδράσεις έχει το κάθε είδος ναρκωτικού στον ανθρώπινο οργανισμό; β)Σε ποιες ηλικίες οι επιδράσεις των ναρκωτικών είναι μεγαλύτερες και εντονότερες; γ) Πότε ένα άτομο θεωρείται εθισμένο στα ναρκωτικά;

26 Ποιες επιδράσεις έχει το κάθε είδος ναρκωτικού στον ανθρώπινο οργανισμό;
Το κάθε είδος ναρκωτικού, έχει διαφορετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Κάποια από τα συμπτώματα που παρουσιάζονται από την κατανάλωση ενός είδους μπορεί να μοιάζουν με εκείνα ενός άλλου είδους. Στην πραγματικότητα όμως η συνολική επίδραση διαφέρει από είδος σε είδος ακόμη και ως προς τη σοβαρότητα του αποτελέσματος που επιφέρει η κάθε κατανάλωση.

27 ΚΟΚΑΪΝΗ Τρόπος Επίδρασης: Είναι μια πολύ ισχυρή διεγερτική ουσία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Παρεμβαίνει στο μεταβολισμό της ντοπαμίνης που είναι μια χημική ουσία που εμπλέκεται στο σύστημα του εγκεφάλου που μας κάνει να νιώθουμε ικανοποίηση. Τα πιο συχνά αποτελέσματα είναι η διανοητική διαύγεια, η αύξηση της συγκέντρωσης, η ευφράδεια λόγου , η μεγάλη ευφορία, και η μείωση κούρασης.

28 Το κάπνισμα της (κρακ) επιτρέπει σε εξαιρετικά ψηλές ποσότητες της ουσίας αυτής να φτάσουν πολύ γρήγορα στον εγκέφαλο. Γι' αυτό προκαλεί άμεσα ένα πολύ έντονο αίσθημα υψηλής ευφορίας. Το κάπνισμα του κρακ, μπορεί να προκαλέσει μια ιδιαίτερα επιθετική παρανοϊκή συμπεριφορά. Όσο πιο γρήγορη είναι η απορρόφηση τόσο πιο μικρή είναι η διάρκεια της δράσης της. Τα αισθήματα ευφορίας διαρκούν από 15 έως 30 λεπτά μετά από την εισπνοή της κοκαΐνης από το ρουθούνι. Οι χρήστες της κοκαΐνης που την χρησιμοποιούν με τον ενδοφλέβιο τρόπο, κινδυνεύουν να μολυνθούν ή να μεταδώσουν τον ιό HIV και να προσβληθούν από το AIDS.

29 Συνέπειες από τη συχνή χρήση
Νευρικές διαταραχές, ταχυκαρδία, μυϊκή συστολή, ξηροστομία, υπερδιέγερση διαστολή των ματιών, τρεμούλα, αϋπνία και επιθετικότητα, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, υψηλή πίεση. Η εισπνοή της κοκαΐνης από το ρουθούνι για μεγάλη χρονική περίοδο μπορεί να προκαλέσει εξελκώσεις στις βλεννογόνους της μύτης και να προκαλέσει βλάβες στο διάφραγμα μέχρι σημείου που να το καταστρέψει. Με την παρατεταμένη και επαναλαμβανόμενη χρήση της, μειώνεται η διάρκεια της δράσης της και της διέγερσης που προκαλεί, δημιουργώντας γρήγορα μια κατάσταση ανθεκτικότητας στην ουσία.

30 Σε μεγάλες δόσεις……. Παραισθήσεις, κρίσεις παράνοιας, διαταραχές του κυκλοφοριακού συστήματος, (έμφραγμα), διαταραχές του νευρικού συστήματος (κώμα, εγκεφαλικά επεισόδια), και διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος (αναπνευστική ανεπάρκεια). Όταν οι χρήστες προσπαθήσουν να διακόψουν τη χρήση της πολύ συχνά παθαίνουν κατάθλιψη. Οι θάνατοι που σχετίζονται με τη χρήση της κοκαΐνης οφείλονται σε καρδιακές ανακοπές ή σε σπασμούς που ακολουθούνται από αναπνευστική ανακοπή. Επίσης σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να επέλθει ξαφνικός θάνατος κατά την πρώτη χρήση της κοκαΐνης. Ο ξαφνικός αυτός θάνατος μπορεί να συμβεί και μεταγενέστερα σε οποιαδήποτε στιγμή κατά την οποία λαμβάνεται η ουσία αυτή.

31 ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ-ΧΑΣΙΣ Επιδράσεις: Όταν καπνίζεται, οι επιδράσεις εκδηλώνονται έπειτα από λίγα λεπτά και διαρκούν περίπου 2 ώρες. Αν λαμβάνεται από το στόμα σε είδος τροφής, τα αποτελέσματα παρουσιάζονται έπειτα από μισή ώρα και διαρκούν 6 με 12 ώρες. Δεν νιώθουν όλοι το ίδιο έντονα την επίδραση της κάνναβης. Έχει ελαφρές ψυχεδελικές επιδράσεις και συνήθως προκαλεί χαλάρωση, ομιλητικότητα, μια αίσθηση ευφορίας και αυξημένη αντίληψη της μουσικής και των χρωμάτων. Μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει προσωρινό άγχος ή ήπιες παραισθήσεις, διέγερση, ευφορία ή κατάθλιψη, αυτοπεποίθηση και ευθυμία, αυξάνει τη φαντασία και οδηγεί σε ψευδαισθήσεις οπτικές, ακουστικές και απτικές, παραμορφώνει την αίσθηση του χώρου, διαταράσσει την συνείδηση και συνήθως προκαλεί βαθύ ύπνο.

32 ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ-ΧΑΣΙΣ Σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη. Αυξάνει τους παλμούς και στεγνώνει το στόμα. Συνέπειες: Σε πολύ μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο και λιποθυμία. Δεν έχουν αναφερθεί σοβαρότερα συμπτώματα ή δηλητηριάσεις. Χρόνια χρήση. Τα πιο σοβαρά τοξικά αποτελέσματα αφορούν το αναπνευστικό σύστημα και οφείλονται στο συνδυασμό της χρήσης του με καπνό.

33 ΟΠΙΟ - ΗΡΩΙΝΗ - ΜΟΡΦΙΝΗ Ναρκωτικά που προκαλούν γρήγορη εξάρτηση και εθισμό. Οι χρήστες τους γίνονται σκλάβοι των ναρκωτικών αυτών, μέσα σε λίγες μέρες και κάνουν τα πάντα για να τα προμηθευτούν από τους εμπόρους ναρκωτικών. Η ευεξία και η υποτιθέμενη «ευτυχία» που προσφέρουν πληρώνονται με τρόπο φοβερό: με γρήγορη ψυχοσωματική καταστροφή και με απώλεια κάθε ηθικής αξίας.

34 ΟΠΙΟ Η χρήση του έχει ως αποτέλεσμα την ζάλη, καταστολή των αισθήσεων και των συναισθημάτων, ναυτία, άμβλυνση πόνου, μείωση ή εξαφάνιση ερωτικής διάθεσης, ευφορία. Σε μεγαλύτερες δόσεις εγκεφαλοπάθεια, αναπνευστική καταστολή, υπόταση, βραδυκαρδία, υποθερμία, λήθαργος, κώμα, θάνατος. Σε ενδοφλέβια χορήγηση, επιθετικές λοιμώξεις, βακτηριδιακή ενδοκαρδίτιδα, γάγγραινα κ.ο.κ..

35 ΜΟΡΦΙΝΗ Η μορφίνη είναι ένα οπιοειδές αναλγητικό και ασκεί δοσο-εξαρτώμενη αναλγητική δράση. Έτσι όπως και άλλα οπιοειδή,(π.χ. η διακετυλομορφίνη (ηρωίνη)), η μορφίνη δρα άμεσα στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) για να ανακουφίσει τον πόνο.

36 ΜΟΡΦΙΝΗ Η μορφίνη έχει υψηλό δυναμικό για εθισμό.
Η ανοχή, η φυσική και η ψυχολογική εξάρτηση σε αυτήν αναπτύσσεται γρήγορα. Μπορεί να επηρεάσει την ψυχοκινητική συμπεριφορά και να προκαλέσει, ανάλογα με τη δόση και την κατάσταση του ασθενούς, καταπραϋντική δράση ή διέγερση. Επίσης προκαλεί σπασμό των σφιγκτήρων.

37 ΗΡΩΙΝΗ Η ηρωίνη έχει παρόμοιες επιδράσεις μ' αυτές της μορφίνης. Είναι όμως 2 1/2 φορές πιο ισχυρή. Μπορεί να ληφθεί από το στόμα με την εισπνοή, μπορεί να καπνιστεί και με ενδοφλέβια ένεση. Η ηρωίνη που πωλείται, παράνομα βέβαια, περιέχει 4%-80% καθαρής ουσίας. Συνήθως "κόβεται" με άλλες ουσίες, όπως γλυκόζη. Η επίδραση της ηρωίνης είναι κυρίως κατασταλτική. Η αγχολυτική δράση της μπορεί να προκαλέσει αίσθημα ευφορίας. Σε μεγάλη δόση η κατασταλτική δράση είναι ισχυρότερη της ευφορικής. Η επίδρασή της, στην ενέσιμη μορφή, διαρκεί από 6 έως 12 ώρες.

38 ΗΡΩΙΝΗ Υπερβολική δόση
Όταν λαμβάνονται με ενδοφλέβια ένεση, ο κίνδυνος υπερβολικής δόσης είναι μεγάλος και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται όταν δεν γνωρίζουμε την περιεκτικότητα της δόσης. Σε περίπτωση που χρησιμοποιούνται μεταχειρισμένες σύριγγες υπάρχει κίνδυνος μολύνσεων (AIDS, ηπατίτιδα, ενδοκαρδίτιδα, τέτανος). Ακόμη, μειώνει τη σεξουαλικότητα, προκαλεί δυσκοιλιότητα και σε μερικές περιπτώσεις βλάβες στα πνευμόνια.

39 LSD (Λυσεργικό οξύ) Ισχυρότατο Παραισθησιογόνο ναρκωτικό που διαστέλλει τη συνείδηση. Η λήψη του προκαλεί τροποποίηση στην αντίληψη της πραγματικότητας, με απελευθέρωση συναισθηματικών εκδηλώσεων, όπως κλάματος ή γέλιου και ανάπτυξη παραισθήσεων και ψευδαισθήσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτη συμπεριφορά (π.χ. αυτοκτονία), σχιζοφρενικό επεισόδιο. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν την ταχυκαρδία, τον τρόμο, την υπέρταση.

40 ΑΜΦΕΤΑΜΙΝΕΣ Από τις πιο επικίνδυνες κατηγορίες χημικών ουσιών που κυκλοφορούν. Διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, δημιουργούν περιορισμό της πνευματικής και μυϊκής κόπωσης και βελτίωση της διάθεσης του ανθρώπου και διάθεση για εργασία. Ακόμη προκαλούν αύξηση των μυϊκών δυνάμεων. Χρησιμοποιούνται ευρύτατα από άτομα που θέλουν να μην κοιμηθούν τη νύχτα για να εργαστούν, από αθλητές για να αυξήσουν τις δυνάμεις και τις επιδόσεις τους (ντοπάρισμα), από γυναίκες για να μειώσουν την όρεξη του φαγητού και να μην παχαίνουν, από κακοποιούς για να έχουν θάρρος και ψυχραιμία κατά τη διάπραξη εγκλημάτων

41 ΒΑΡΒΙΤΟΥΡΙΚΑ Επιδρούν ως καταπραϋντικά και υπνωτικά. Χρησιμοποιούνται για την καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Γίνονται εύκολα συνήθεια και απαιτούν όλο και μεγαλύτερες δόσεις. Έτσι μετατρέπονται σε ναρκωτικά και γίνονται επικίνδυνα. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος όταν η λήψη τους συνδυάζεται με οινοπνευματώδη ποτά ή άλλα ναρκωτικά. Χορηγούνται κατόπιν οδηγίας γιατρού και κυκλοφορούν σε ταμπλέτες, κάψουλες και ενέσεις. Από τη χρήση τους έχουν προκληθεί πολλοί θάνατοι.

42 Εν κατακλείδι Ήπιες νευρολογικές επιπτώσεις από υπερβολική δόση ναρκωτικών, όπως καταστολή και υπνηλία, προκαλούνται από την εισαγωγή ουσιών στην κυκλοφορία του αίματος και από εκεί στον εγκέφαλο. Τα αποτελέσματα είναι συνήθως προσωρινά και εξασθενούν σε λίγες ώρες. Μετά την υπνηλία όμως, μπορεί να παρατηρηθούν άλλες νευρολογικές επιπτώσεις. Υπερβολική δόση ναρκωτικών, λοιπόν, μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές επιδράσεις που μπορεί να διαρκέσει ώρες , μέρες , μήνες ή ακόμη και μόνιμα, οδηγώντας σε αναπηρίες. Επίσης το ενδεχόμενο του θανάτου, άμεσα ή βαθμιαία, είναι ορατό.

43 ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ
Όλες ο προαναφερθείσες συνέπειες από τη χρήση των ναρκωτικών, είναι προφανές ότι ισχύουν για κάθε ανθρώπινο οργανισμό. Αξίζει όμως να τονίσουμε ότι τα άτομα, στα οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η ανάπτυξή τους, όπως οι έφηβοι, αποτελούν μια ευπαθή ομάδα και επομένως θεωρούνται πιο ευάλωτα. Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα από τη συστηματική λήψη ουσιών στον οργανισμό τους είναι πιο γρήγορα και έχουν μεγαλύτερη έκταση και ένταση. Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι άτομα στα οποία ο εγκέφαλος (στον οποίον εδράζεται το κεντρικό νευρικό σύστημα) δεν έχει ακόμη πλήρως αναπτυχθεί, αλλά και το ανοσολογικό τους σύστημα είναι υπό ανάπτυξη, θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου όσο αφορά τη λήψη ναρκωτικών.

44 Πότε ένα άτομο θεωρείται εθισμένο στα ναρκωτικά;
Τι είναι ο εθισμός; Οποιαδήποτε κι αν είναι η ουσία, (αλκοόλ, ναρκωτικά, κάπνισμα κτλ.) εθισμός σημαίνει ότι το άτομο που τον βιώνει έχει χάσει τον έλεγχο. Υπάρχουν μερικοί βασικοί χημικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες που αφορούν όλους τους εθισμούς. Ένας απαράλλακτος καθοριστικός παράγοντας είναι η επιμονή. Ο εθισμένος συνεχίζει την χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ παρόλα τα επιβλαβή επακόλουθα.

45 Τα στάδια του εθισμού. Υπάρχουν τρία βασικά στάδια στην εξελικτική πορεία του εθισμού. Το πρώτο έχει να κάνει με εσωτερικές αλλαγές. Η προσωπικότητα αρχίζει να αλλάζει σαν αποτέλεσμα της μεθυστικής εμπειρίας της χρήσης αλκοόλ ή ναρκωτικών. Το δεύτερο στάδιο έχει να κάνει με αλλαγές στον τρόπο ζωής. Οι τριγύρω αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι κάτι συμβαίνει γιατί η συμπεριφορά του εθισμένου αλλάζει. Το τελικό στάδιο λαμβάνει χώρα όταν ο εθισμένος χάνει εντελώς τον έλεγχο. Τίποτα δεν μετράει πλέον στη ζωή του από το να κάνει όλο και περισσότερη χρήση. Ο εθισμένος προσπαθεί να ικανοποιήσει την επιτακτική ανάγκη που τον πιέζει, όσο πιο γρήγορα γίνεται, ακόμη κι αν αυτό δεν είναι προς όφελός του. Η ικανοποίηση έχει εξατμιστεί και η ζωή του γίνεται ένας αγώνας επιβίωσης.

46 Τα μέλη της ομάδας: Ριστάνης Κωνσταντίνος Ντανάϊ Τζούλιαν

47 Βιβλιογραφία- Ιστογραφία
kiou-kirbiologia.blogspot.com/2013/05/blog-post_12.html ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-C106/.../1086,3994/ panacea.med.uoa.gr/topic.aspx?id=805 1gym-el-kordel.thess.sch.gr/narkwt.htm

48 ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Τα ερευνητικά ερωτήματα που μας απασχόλησαν είναι: α) Ποια η επίδραση των ναρκωτικών στις ενδο-οικογενειακές σχέσεις; β) Πως αντιμετωπίζει το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον ένα άτομο εθισμένο στα ναρκωτικά ; γ) Που οδηγεί η χρήση των ναρκωτικών ένα άτομο και ποιος ο αντίκτυπος στην κοινωνία από την όλη κατάσταση; δ) Σε ποιες ηλικίες παρατηρείται μεγαλύτερη χρήση των επικίνδυνων ουσιών;

49 H επίδραση των ναρκωτικών στις ενδοοικογενειακές σχέσεις
Η χρήση ναρκωτικών, καλύπτει τα όποια οικογενειακά προβλήματα ενώ παράλληλα δημιουργεί νέα: Η εξάρτηση ενός μέλους από τα ναρκωτικά οδηγεί σε συναισθηματικά διαταραγμένη αλληλεξάρτηση τα μέλη της οικογένειας. Δημιουργία αισθημάτων φόβου, ενοχής, απόγνωσης Συνεχής ένταση και κρίση στις ενδοοικογενειακές σχέσεις. Απώλεια ελέγχου συμπεριφοράς και επικοινωνίας μεταξύ των μελών. Κλονίζεται το αίσθημα εμπιστοσύνης ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας με απρόβλεπτες συνέπειες, ακόμη και με ακραίες και επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως: Κλοπές, ανειλικρινής και βίαιη συμπεριφορά, εγκληματικές τάσεις ή τάσεις αυτοκτονίας.

50

51 Υπάρχουν, ωστόσο και περιπτώσεις όπου το άτομο- χρήστης, «στηρίζεται» από την οικογένειά του με τρόπο που οδηγεί τελικά στην έξοδο από το δρόμο των ναρκωτικών. Δυστυχώς οι περιπτώσεις αυτές είναι λίγες και προ-απαιτούν πραγματική παιδεία από μέρους της οικογένειας.

52

53 Αποτελέσματα της χρήσης των ναρκωτικών στο άτομο και στην κοινωνία
Απώλεια του νοήματος της ζωής Έλλειψη στόχων-φιλοδοξιών για μελλοντική εξέλιξη Παρασιτικός τρόπος ζωής (επιβίωση εις βάρος των άλλων) Προβλήματα με τον νόμο Ανεργία Χρέη-Οικονομική κατάρρευση Διαταραγμένες σχέσεις μεταξύ γονέων και παιδιών Διαζύγια Βίαιη συμπεριφορά Εγκληματικές τάσεις Αυξημένος κίνδυνος θανάτου από καυγά, αυτοκινητιστικό δυστύχημα, υπερβολική δόση, αυτοκτονία

54 Πως αντιμετωπίζει το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον ένα άτομο εθισμένο στα ναρκωτικά ;
Το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, όπως συγγενείς, «φίλοι», γνωστοί, συμμαθητές ή συνάδελφοι και γείτονες στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν μια αρνητική στάση, που αγγίζει θα λέγαμε τα όρια του ρατσισμού, απέναντι σε άτομο – χρήστη των ναρκωτικών. Οι συμπεριφορές που συνηθίζονται είναι: Κριτική στάση – Αμφισβήτηση- καχυποψία Έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος Αμηχανία Αποστασιοποίηση Φόβος Απόρριψη

55 Είναι αξιοσημείωτο όμως ότι υπάρχουν και περιπτώσεις (λίγες δυστυχώς) όπου το κοινωνικό περιβάλλον προβάλει θετική στάση απέναντι σε ένα τέτοιο άτομο. Έτσι η αντιμετώπιση μπορεί να είναι: Ενθάρρυνση - εμψύχωση Προσπάθεια κατανόησης Ηθική συμπαράσταση- στήριξη Προσπάθεια προσανατολισμού προς μεθόδους και τρόπους απεξάρτησης

56 Σε ποιες ηλικίες παρατηρείται μεγαλύτερη χρήση των επικίνδυνων ουσιών;
Τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης παράνομων ουσιών παρατηρούνται στους νεαρούς ενήλικες (π.χ. 15–34 ετών), οι οποίοι παρουσιάζουν ποσοστά επικράτησης σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με το σύνολο των ενηλίκων. Σε όλες τις χώρες και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες οι άνδρες είναι πολύ πιθανότερο να έχουν κάνει κάποτε χρήση ναρκωτικών σε σύγκριση με τις γυναίκες. Η χρήση ναρκωτικών είναι περισσότερο διαδεδομένη στις αστικές περιοχές, αν και είναι πιθανή μια εξάπλωση σε μικρότερες πόλεις και αγροτικές περιοχές. Υπολογίζεται ότι τα 15 έτη είναι η ηλικία, που ξεκινά ο πειραματισμός με τα ναρκωτικά, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα ξεκινούν το αλκοόλ και το κάπνισμα Ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης χρήσης, είναι τα 15,5 χρόνια, ωστόσο ένας στους τρεις ξεκίνησε τη χρήση πριν από τα 15.

57 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ της που είναι χρήστης ναρκωτικών;
1) Πως νομίζετε ότι η οικογένεια αντιμετωπίζει ένα άτομο- μέλος της που είναι χρήστης ναρκωτικών; α) με κατανόηση και συμπαράσταση β) με απόρριψη γ) με αμηχανία και παθητική στάση δ) με επιθετικότητα 2) Πως νομίζετε ότι αντιμετωπίζει το κοινωνικό περιβάλλον στην Ελλάδα ένα άτομο που είναι εθισμένο στα ναρκωτικά; α) θετικά και με συμπαράσταση β) απορριπτικά γ) με προκατάληψη και αποφυγή δ) με απλή αδιαφορία

58 Στις διαφάνειες που ακολουθούν φαίνονται οι απαντήσεις των μαθητών του σχολείου μας στις προηγούμενες ερωτήσεις.

59 Πως νομίζετε ότι η οικογένεια αντιμετωπίζει ένα άτομο- μέλος της που είναι χρήστης ναρκωτικών

60 Πως νομίζετε ότι αντιμετωπίζει το κοινωνικό περιβάλλον στην Ελλάδα ένα άτομο που είναι εθισμένο στα ναρκωτικά;

61 Τα μέλη της ομάδας Ξυλογιάννη Λαμπρινή Φέρρα Βάσω

62 Βιβλιογραφία- Ιστογραφία
από τα ναρκωτικά. ar2003.emcdda.europa.eu › ... › Κοινωνικός αποκλεισμός και επανένταξη. social impact of drug abuse - United Nations Office on)

63 ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Τα ερευνητικά ερωτήματα που μας απασχόλησαν είναι: α) Ποιος ο ρόλος του οικογενειακού περιβάλλοντος; β)Ποιος ο ρόλος του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος; γ) Πως επιδρά στο όλο θέμα, η προσωπικότητα του ατόμου (ιδιοσυγκρασία, συναισθήματα καταστάσεων, ψυχοσύνθεση).

64 Η χρήση ναρκωτικών και η εξάρτιση από αυτά :
Η χρήση ναρκωτικών και η εξάρτιση από αυτά : Σπάνια είναι αποτέλεσμα ενός μόνο αιτιολογικού παράγοντα. Δεν εμφανίζεται ξαφνικά στη ζωή ενός ανθρώπου. Οι παράγοντες που συντελούν και δημιουργούν προϋποθέσεις για την εμφάνισή της αναπτύσσονται τις περισσότερες φορές κατά την παιδική ηλικία. Η μελέτη περιπτώσεων χρηστών ουσιών οδηγεί σε ένα βεβαρημένο, συναισθηματικά, ιστορικό παιδικής ηλικίας. Αυτή η περίοδος καθορίζεται άμεσα από την οικογένεια, το σχολείο αλλά και από το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Τότε μπαίνουν οι πρώτες βάσεις για τη δημιουργία αξιών, αρχών και στάσεων. Συμβαίνουν ραγδαίες αλλαγές και οι επιδράσεις που δέχεται σ’ αυτή την ηλικία το παιδί είναι καθοριστικές για τη μετέπειτα εξέλιξη του.

65 Έρευνες δείχνουν ότι για την εμφάνιση της χρήσης, κατάχρησης και εξάρτησης από ουσίες συμβάλλουν πολλοί και σύνθετοι παράγοντες που αλληλεπιδρούν και διακρίνονται σε τρεις βασικές κατηγορίες (ο βαθμός συμμετοχής της καθεμιάς είναι διαφορετικός σε κάθε περίπτωση): Το οικογενειακό, κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον στο οποίο ζει το άτομο, Οι βιολογικοί παράγοντες και η προσωπικότητα του ατόμου, Η δράση της ουσίας

66 Τα αίτια που μπορούν να οδηγήσουν τους νέους στα ναρκωτικά είναι η απογοήτευση από την κοινωνία και από τους ανθρώπους γενικότερα. Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το 85% των ατόμων που ωθούνται στην χρήση των ναρκωτικών βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση που επηρεάζει κατά πολύ την μελλοντική τους χρήση.

67 ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ενδοοικογενειακή βία Υπερ-κάλυψη των υλικών αναγκών (Ο καταναλωτικός τρόπος ζωής που προωθείται από τους γονείς – καριέρας ή πλούσιες οικογένειες) Έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος από τους γονείς (Παραμέληση - Αποξένωση) Η έλλειψη συναισθηματικών δεσμών στην οικογένεια Οι υπέρμετρες οικογενειακές συγκρούσεις Διαζύγιο γονέων Η έλλειψη ορίων Η αναποτελεσματική επίβλεψη από τους γονείς Η αβεβαιότητα ως προς αξίες, στόχους, προτεραιότητες Η χαμηλή αυτοεκτίμηση Οι υπέρμετρες και μη ρεαλιστικές προσδοκίες Η χρήση και κατάχρηση ουσιών από τους γονείς Η έλλειψη δεξιοτήτων ζωής (λήψης αποφάσεων, αυτοελέγχου, υπευθυνότητας, αντίστασης, διεκδίκησης κ.α.)

68 ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κοινωνική απόρριψη (όταν το άτομο είναι κοινωνικά απροσάρμοστο, (π.χ όταν δε στέκεται στους τύπους που επιβάλλει μια κοινωνική σχέση)) Η σχολική αποτυχία σε σταθερή βάση. Η έλλειψη υποστηρικτικών κοινωνικών δομών (κοινωνικό περιβάλλον που δε συγχωρεί τα λάθη, που προβάλλει μεγάλες απαιτήσεις ειδικά από τους εφήβους και αποδοκιμάζει ο εύκολα). Ο καταναλωτικός τρόπος ζωής (όπως προωθείται από τον κοινωνικό περίγυρο, αλλά και με τις πάσης φύσεως διαφημήσεις). Ο κοινωνικός αποκλεισμός ( όταν το άτομο δε βρίσκει υποστήριξη σε μια στιγμή ανάγκης).

69 ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ - ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
Οι περισσότεροι νέοι κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών ή από απλή περιέργεια ή για να φανούν ανώτεροι και τολμηροί από κάποιους συνομήλικούς τους. Ένα μεγάλο ποσοστό των νέων που πέφτουν θύματα ναρκωτικών είναι παιδιά που νιώθουν μοναξιά, που έχουν ζήσει διάφορες άσχημες καταστάσεις, που έχουν υποστεί διάφορες κακοποιήσεις. Αυτή τη μοναξιά λένε ότι την ξεπερνά ο νέος με τα ναρκωτικά. Στην ουσία όμως οι νέοι δε λύνουν το πρόβλημα της μοναξιάς αλλά αντιθέτως βιώνουν το μηδενισμό και το θάνατό τους. Νέοι που πιστεύουν ότι η λύση των διαφόρων προβλημάτων τους όπως προσωπικών, οικογενειακών, επαγγελματικών, συναισθηματικών βρίσκεται στον τεχνητό παράδεισο των ναρκωτικών στην ουσία αναζητούν ψεύτικες λύσεις στα αληθινά προβλήματα τους και προσωρινές ευχαριστήσεις & ψευδαισθήσεις.

70 Συναισθήματα – καταστάσεις των εφήβων που οδηγούν στο ρίσκο των ναρκωτικών
Η αδυναμία διαχείρισης έντονων συναισθημάτων π.χ. ερωτική απαγοήτευση, αποτυχία σε εξετάσεις, θάνατος αγαπημένου προσώπου). Η ασυγκράτητη παρορμητικότητα. Η αναζήτηση διαρκούς ευτυχίας και ευχαρίστησης. Η ευαισθησία του ατόμου επιδέχεται εύκολη κοινωνική επιρροή (η παρέα με χρήστες ουσιών- τάση μαζικοποίησης). Απαισιοδοξία για τη ζωή και το μέλλον. Η έλλειψη ευκαιριών επαγγελματικής απασχόλησης. Οι αμφιβολίες για το μέλλον και οι ενοχές για τις πράξεις του, χαρακτηρίζουν κάποιες εσωτερικές πιέσεις που δέχεται. Επαναστατικότητα, μοναξιά και κατάθλιψη. Η αδυναμία για αντίσταση στον πειρασμό και η περιέργεια προς τον άγνωστο αυτό κόσμο. Ο έφηβος τοξικομανής προσπαθεί ναρκώνοντας τις αισθήσεις του να εξαφανίσει τον τεράστιο ψυχικό πόνο που βιώνει εξαιτίας όλων αυτών (ή μέρους αυτών) των καταστάσεων.

71 Ε ΡΩ Τ Η Μ Α Τ Ο Λ Ο Γ Ι Ο Που εστιάζονται, κατά τη γνώμη σας, σε μεγαλύτερο βαθμό, οι αιτίες που οδηγούν στη χρήση των ναρκωτικών; Α) στην οικογένεια Β) στην κοινωνία Γ) στο ίδιο το άτομο

72 Στη διαφάνεια που ακολουθεί φαίνονται οι απαντήσεις των μαθητών του σχολείου μας.

73

74 Τα μέλη της ομάδας: Σπυράλατου Άλις-Σαλώμη Χριστάκη Θωμαή

75 Βιβλιογραφία-Ιστογραφία

76 ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΣΑΜΕ
Πως μπορεί ένα άτομο να ενημερωθεί για τις συνέπειες της χρήσης των ναρκωτικών ; Πως πρέπει η οικογένεια να αντιμετωπίζει τα μέλη της και ιδιαίτερα τα νεαρά που αποτελούν ευπαθή ομάδα ; Πως η κοινωνία οφείλει να συμπεριφέρεται στα μέλη της ;

77 Πως μπορεί ένα άτομο να ενημερωθεί για τις συνέπειες της χρήσης των ναρκωτικών.
Τα πιο αποτελεσματικά προληπτικά μέτρα είναι η καλή επικοινωνία και η ανάπτυξη δεσμών με το άτομο. Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη, παίζει ο γονέας από τον οποίο το παιδί παραδειγματίζεται.

78 Τρόποι ενημέρωσης για τις συνέπειες των ναρκωτικών
Ένα άτομο μπορεί να ενημερωθεί για την πρόληψη, μέσω οικογενειακών, κοινωνικών, σχολικών, και πολιτιστικών παραγόντων, οι οποίοι μπορούν και να βοηθήσουν. Ειδικότερα: Η οικογένεια μπορεί να προτείνει, έπειτα από σχετική συζήτηση, τη μελέτη επιστημονικών συγγραμμάτων που αφορούν τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών. Να ενθαρρύνεται το παιδί από την οικογένεια για την παρακολούθηση κάθε κοινωνικής εκδήλωσης – ενημέρωσης που αφορά το θέμα «ναρκωτικά».

79 Σημαντικές είναι και οι πρωτοβουλίες που παίρνουν οι δήμοι για διεξαγωγή ομιλιών, από ειδήμονες, σχετικών με το όλο θέμα. Μια τέτοια πρωτοβουλία μπορεί να γίνει είτε στα πλαίσια μιας πολιτιστικής εκδήλωσης είτε αυτούσια. Τέλος θα πρέπει τα σχολεία να οργανώνουν κι αυτά με τη σειρά τους ομιλίες, καλώντας ειδικούς επιστήμονες, στις οποίες οι μαθητές θα μπορούν να εκφράσουν τις απορίες τους.

80 Πως πρέπει η οικογένεια να αντιμετωπίζει τα μέλη της και ιδιαίτερα τα νεαρά που αποτελούν ευπαθή ομάδα ; Στη σημερινή κοινωνία μπορεί κανείς να βρει ναρκωτικά πολύ εύκολα. Ως εκ τούτου ένα παιδί, το οποίο δεν έχει την κατάλληλη ενημέρωση και γενικότερη υποστήριξη από την οικογένειά του, έχει μεγάλες πιθανότητες να πέσει στην παγίδα των ναρκωτικών. Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για το θέμα αυτό;

81 Εσείς οι γονείς : Μιλήστε στα παιδιά σας για κάθε θέμα που τα απασχολεί και ακούστε τα. Μάθετε καλά ότι έχει σχέση με τα ναρκωτικά. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν  ότι τα αγαπάτε και ότι θα προσπαθείτε πάντα να είστε δίπλα τους. Γνωρίστε τους φίλους των παιδιών σας και τους γονείς τους. Δώστε το καλό παράδειγμα.

82 Πως η κοινωνία οφείλει να συμπεριφέρεται στα μέλη της ;
Εκτός από την οικογένεια, μεγάλη σημασία έχει και ο κοινωνικός περίγυρος (συμμαθητές, δάσκαλοι φίλοι, συγγενείς, γνωστοί, γείτονες, αλλά και διάφοροι κοινωνικοί φορείς) Το κοινωνικό περιβάλλον θα πρέπει να δείχνει, στην πλειονότητά του, θετική στάση απέναντι σε ένα νεαρό μέλος ή έστω ουδέτερη.

83 Αυτό σημαίνει ότι: Σε περίπτωση προσωπικής αποτυχίας (σχολικές εξετάσεις, αθλήματα κ.ο.κ ) το άτομο πρέπει να τυγχάνει αποδοχής και όχι αποδοκιμασίας. Ο κοινωνικός περίγυρος θα πρέπει να εμπνέει αισθήματα εμπιστοσύνης, ώστε αν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα να γνωρίζει ότι μπορεί να το συζητήσει και να βρει στήριξη. Δε θα υπάρχει αντιμετώπιση καταπίεσης και απόρριψης σε κανέναν τομέα, αλλά μάλλον κατανόησης, σεβασμού και αλληλεγγύης.

84 Η κοινωνία οφείλει να συμπεριφέρεται στα μέλη της, ιδιαιτέρως τα νεαρά, με προσοχή, να τα βοηθά, ενημερώνοντας τα σε ότι αφορά τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση των ναρκωτικών καθώς και τους τρόπους πρόληψης.

85 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1) Πρέπει να ενημερώνεται ένα άτομο για τις συνέπειες της χρήσης των ναρκωτικών; Αν ναι από ποια ηλικία και μετά; 2) Σημαντικό ρόλο για την πρόληψη, πέρα από την ενημέρωση, παίζει: α) η οικογένεια β) η κοινωνία

86 Στις επόμενες διαφάνειες φαίνονται οι απαντήσεις που έδωσαν τα παιδιά του σχολείου μας.

87 Από ποια ηλικία και μετά πρέπει να ενημερώνεται ένα άτομο για τα ναρκωτικά

88 Πόσο συμβάλλει στην πρόληψη η στάση της οικογένειας και πόσο της κοινωνίας

89 Τα μέλη της ομάδας: Χήτος Γιώργος Σρέκ Ηλίας

90 Βιβλιογραφία-Ιστογραφία
psychografimata.com/.../i-prolipsi-ton-narkotikon-ke-i-efarmosmenes-m gr.drugfreeworld.org › ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΔΡΑΣΗ


Κατέβασμα ppt "ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google