Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β3 Σχ. Έτος:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β3 Σχ. Έτος:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β3 Σχ. Έτος: 2015-2016
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

2 ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
1. Να ενημερωθούν οι μαθητές τι είναι, πως προέκυψε και πως λειτουργεί το διαδίκτυο. 2. Να ενημερωθούν για τα τα οφέλη που μας προσφέρει το διαδίκτυο από τη σωστή του χρήση.  3. Nα γίνουν αντιληπτοί οι διαδικτυακοί κίνδυνοι και οι ζημιές που μπορούν να προκαλέσουν τόσο στον άνθρωπο όσο και στον εξοπλισμό μας.  4. Να ενημερωθούν για τρόπους προστασίας από τους παραπάνω κινδύνους.  5. Να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα στην επεξεργασία των διαδικτυακών πληροφοριών.

3 Ιστορική αναδρομή – Εξέλιξη
Στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ οι ερευνητές ξεκινούν να πειραματίζονται με τη διασύνδεση απομακρυσμένων υπολογιστών μεταξύ τους. Το δίκτυο ARPANET γεννιέται το 1969 με πόρους του προγράμματος ARPA (Advanced Research Project Agency) του Υπουργείου ‘Αμυνας, με σκοπό να συνδέσει το Υπουργείο με στρατιωτικούς ερευνητικούς οργανισμούς και να αποτελέσει ένα πείραμα για τη μελέτη της αξιόπιστης λειτουργίας των δικτύων.

4 Ιστορική αναδρομή – Εξέλιξη
PDP-10 Arpanet Logical Map

5 Ιστορική αναδρομή – Εξέλιξη
Από το 1989 που δημιουργήθηκε ο πρόδρομος του Διαδικτύου, ως σήμερα, η εξέλιξη του είναι εντυπωσιακή. Το Διαδίκτυο αποτελεί ένα απαραίτητο πλέον εργαλείο με χρήστες από μικρά παιδιά ως ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και περιλαμβάνεται σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας. Το Διαδίκτυο έχει εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά της γης, και έχει «εισβάλει» δυναμικά στην κοινωνική, επαγγελματική και οικονομική ζωή του καθενός ξεχωριστά (Φιλανδία).

6 Ιστορική αναδρομή – Εξέλιξη
Κατά 46,8% αυξήθηκαν οι συνδέσεις internet την πενταετία , σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή η οποία καταγράφει πως το 70% των νοικοκυριών έχουν πλέον πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το 2012 ο αριθμός των χρηστών του Διαδικτύου παγκοσμίως έφτασε τα 2,27 δισεκατομμύρια άτομα, σχεδόν διπλάσια απ'όσα ήταν πριν πέντε χρόνια που ήταν 1,15 δισ.

7 Προτερήματα Διαδικτύου
Τα βασικά πλεονεκτήματα της χρήσης του διαδικτύου περιλαμβάνουν την παγκόσμια πρόσβαση σε πληροφορίες, την προσφορά απεριόριστων πληροφοριών με μηδαμινό κόστος, τη δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης και τη συνεισφορά του στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το διαδίκτυο επίσης προσφέρει ψυχαγωγία, επικοινωνία και συναλλαγές σε επίπεδο και εύρος που κανένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί.

8 Προτερήματα Διαδικτύου

9 Προτερήματα Διαδικτύου

10 Προκλήσεις του Διαδικτύου
Παρά την αδιαμφισβήτητη χρησιμότητά του, το Διαδίκτυο, εμπεριέχει κινδύνους και αρνητικά στοιχεία που προκαλούν προβληματισμό και απαιτούν προσοχή και ιδιαίτερη αντιμετώπιση, ιδιαίτερα στα παιδιά, που βρίσκονται σε μια ευαίσθητη σε κάθε ερέθισμα ηλικία και είναι περισσότερο εκτεθειμένα στους κινδύνους του Διαδικτύου.

11 Προκλήσεις του Διαδικτύου
Μπορούν να εκτεθούν σε ακατάλληλο πορνογραφικό ή προσβλητικό περιεχόμενο. Μπορούν να έρθουν σε επαφή με αγνώστους που μπορούν να τα βλάψουν. Υπόκεινται σε πιέσεις από τις έμμεσες αλλά επιβλητικές διαφημίσεις στο Διαδίκτυο. Μπορούν να εθιστούν στη χρήση του Ίντερνετ και έτσι κινδυνεύουν να παραμελήσουν τις κοινωνικές τους δραστηριότητες, τις σχολικές τους υποχρεώσεις, τα παιχνίδια τους με φίλους. Cyberbullying

12 Προκλήσεις του Διαδικτύου
Λογισμικό υποκλοπής spyware, λογισμικό το οποίο εκτελεί συγκεκριμένες ενέργειες, όπως προώθηση διαφημίσεων, συλλογή προσωπικών δεδομένων ή αλλαγή των ρυθμίσεων του υπολογιστή σας χωρίς την εκ των προτέρων συγκατάθεσή σας (malware). Μόλυνση του υπολογιστη με κάποιον ιό, trojan. Ransomware.

13 Προκλήσεις του Διαδικτύου
“Phishing” είναι ένας τύπος εξαπάτησης που έχει σχεδιαστεί για την κλοπή της ταυτότητάς μας ( , spams)

14 Προκλήσεις του Διαδικτύου
Iός της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, (Ransomware)

15 Προκλήσεις του Διαδικτύου
Υπόθεση Μέγκαν Μέγιερ: Myspace 2006 Η πρώτη αυτοκτονία λόγω cyber bullying. Νομοσχέδιο που πήρε το όνομα του από την Μέγκαν Μέγιερ κατατέθηκε για ψήφιση στο Κογκρέσο με στόχο ότι οποιαδήποτε ηλεκτρονική επικοινωνία ενέχει «παρενόχληση, εξαναγκασμό, εκφοβισμό ή την πρόκληση συναισθηματικού άγχους» να τιμωρείται με ποινή φυλάκισης.

16 Προκλήσεις του Διαδικτύου
Η υπερβολική χρήση του διαδικτύου στην Ελλάδα κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2015 εμφάνισε αύξηση 9% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2014, σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου. Η υπερβολική χρήση του ίντερνετ κατέλαβε την πρώτη θέση με 40%, στα παράπονα που κατέγραψε η σχετική Γραμμή Βοήθειας στην Ελλάδα. ‘Ενας στους επτά έφηβους εμφανίζει συμπτώματα εξάρτησης από τη χρήση του Ίντερνετ. Οι Δομές στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του Εθισμού στο Διαδίκτυο , σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου. Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ

17 εθισμός στο διαδίκτυο

18 εθισμός στο διαδίκτυο

19 Μέτρα προστασίας Οι γονείς, το σχολείο και πολιτεία θα πρέπει να ενημερώσει τα παιδιά για πιθανούς κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο Εάν τα παιδιά συμμετέχουν σε δωμάτια συνομιλιών, καλό θα ήταν οι γονείς νa ξέρουν με ποιον συζητούν αλλά και το είδος των συζητήσεων που διεξάγονται. Να συζητούν με μεγαλύτερους χρήστες του Internet, με τους καθηγητές ή με τους γονείς για τις δραστηριότητές τους στο διαδίκτυο ιδιαίτερα αν αντιμετωπίσουν οτιδήποτε περίεργο ή ασυνήθιστο. Οι γονείς να ελέγχουν το ιστορικό του προγράμματος πλοήγησης.

20 Μέτρα προστασίας Δεν πρέπει να δίνουμε προσωπικά μας στοιχεία και να μην αποκαλύπτουμε λεπτομέρειες τις προσωπικής μας ζωής σε άλλους χρήστες στο Internet σε καμία περίπτωση. Να μην στέλνουμε υλικό από τον δικό μας υπολογιστή (φωτογραφίες). Να μην αποκαλύπτουμε κωδικούς πρόσβασης (password). Να είμαστε επιφυλακτικοί (κριτική σκέψη). Ηλεκτρονικές αγορές ερευνούμε την τοποθεσία Web για σφραγίδες έγκρισης από τρίτους όπως BBBOnLine (Better Business Bureau Online) ή στην ενότητα TRUSTe.

21 Μέτρα προστασίας Διεύθυνση Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Cyber Alert

22 Μέτρα προστασίας ‘Swettie’ chatbot (AI)

23 Μέτρα προστασίας (εξοπλισμός)
Δεν κατεβάζουμε λογισμικό από πηγή την οποία δεν εμπιστευόμαστε. Δεν ανοίγουμε οποιαδήποτε συνημμένα αρχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από μια άγνωστη, ύποπτη ή μη έμπιστη πηγή ή εάν το ΘΕΜΑ (subject) είναι αμφισβητήσιμο ή απροσδόκητο Εγκατάσταση προγραμμάτων anti-virus, anti-malware και τα ενημερώνουμε τακτικά. Ενημερώσεις λειτουργικού συστήματος και προγραμμάτων.


Κατέβασμα ppt "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β3 Σχ. Έτος:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google