Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ενότητα: 3η Διάγνωση και Παρέμβαση

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ενότητα: 3η Διάγνωση και Παρέμβαση"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ενότητα: 3η Διάγνωση και Παρέμβαση
Ενότητα: 3η Διάγνωση και Παρέμβαση Ειδικη εκπαιδευση ιι Τμημα προσχολικησ αγωγησ και εκπαιδευσησ Διδασκουσα: ΡΗΓΑ ΑΣΗΜΙΝΑ Phd

2 Ποιες είναι οι 2 βασικές παράμετροι της διαγνωστικής διαδικασίας;
Ποια είναι τα τυπικά και ποια τα άτυπα μέσα αξιολόγησης; Ποια είναι τα βασικά διαγνωστικά στοιχεία; Ποια είναι τα 2 είδη της παιδαγωγικής αξιολόγησης; – πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της καθεμιάς. Τι ορίζει η διαγνωστική εκτίμηση; Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός ενός προγράμματος ειδικής παιδαγωγικής παρέμβασης; Ποιες είναι οι βασικές αρχές της Ε.Π.Π. και οι απαραίτητες προϋποθέσεις; Ποια είναι τα οφέλη των μεθόδων της Ε.Π.Π.;

3 Διάκριση Μέσων Αξιολόγησης
Τυπικά Μέσα Αξιολόγησης-σταθμισμένα τέστ, πίνακες με νόρμες επιδόσεων, σύγκριση αποτελεσμάτων με επιδόσεις άλλων μαθητών Άτυπα μέσα αξιολόγησης, ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, κατανόησης κλπ. Σύγκριση αποτελεσμάτων με προγενέστερες επιδόσεις του ίδιου του μαθητή

4 Η διαγνωστική εκτίμηση και στη συνέχεια η αντιμετώπιση των ΜΔ των μαθητών αποτελεί άμεση προτεραιότητα των εκπαιδευτικών συστημάτων και για αυτό προτείνεται η εφαρμογή ειδικά σχεδιασμένων και εξειδικευμένων προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων αναγκών των μαθητών.

5 Διάγνωση – Μαθησιακή Εκτίμηση (Μπόντη, 2013):
Διάγνωση – Μαθησιακή Εκτίμηση (Μπόντη, 2013):  Πλήρης, πολύπλευρη, λεπτομερής και εξατομικευμένη αξιολόγηση των ιδιαίτερων μαθησιακών ικανοτήτων και αδυναμιών του κάθε ατόμου, με συνδυασμό επιστημονικών διαγνωστικών κριτηρίων στους εξής τομείς: Μηχανισμός της ανάγνωσης (αποκωδικοποίηση, εκφραστικότητα, ρυθμός, κατανόηση).  Φωνολογική επάρκεια (Δοκιμασίες για την αξιολόγηση της εξοικείωσης του ατόμου με το γραπτό λόγο – προφορικές δοκιμασίες, διάγνωση Δυσλεξίας).

6 Διάγνωση – Μαθησιακή Εκτίμηση:
Διάγνωση – Μαθησιακή Εκτίμηση:  Γραφή (Σχεδιασμός γραμμάτων, γραφοκινητική ικανότητα, λεπτή κινητικότητα).  Ορθογραφία (Έλεγχος βασικής, καταληκτικής και θεματικής ορθογραφίας σε επίπεδο λέξεων, προτάσεων, ελεύθερου κειμένου).  Ανάπτυξη, επεξεργασία, οργάνωση και παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου – έκφρασης (πολλαπλές δοκιμασίες σε επιμέρους ικανότητες: π.χ. Λεξιλόγιο, αφηγηματική ικανότητα, έννοιες γραμματικής, έκθεση, κ.λ.π.).

7 Διάγνωση – Μαθησιακή Εκτίμηση:
Διάγνωση – Μαθησιακή Εκτίμηση:  Αριθμητική και Μαθηματικός συλλογισμός (ικανότητα επίλυσης αριθμητικών πράξεων, οργάνωση συλλογισμού για επίλυση προβλημάτων, εξοικείωση με αριθμητικά σύμβολα και μαθηματικές έννοιες, προπαίδεια, κ.λ.π.).  Στρατηγικές μελέτης, μνημονικές στρατηγικές και μεταγνωστική ικανότητα (έλεγχος ύπαρξης ή μη στρατηγικών που αφορούν στην ικανότητα αυτοελέγχου και οργάνωσης της μάθησης από το ίδιο το άτομο).  Εκτίμηση νοητικού-γνωστικού δυναμικού και μαθησιακού προφίλ με σταθμισμένες και άλλες δοκιμασίες και διαγνωστικά κριτήρια.

8 Διάγνωση – Μαθησιακή Εκτίμηση:
 Αξιολόγηση πιθανών δευτερογενών ψυχολογικών – συναισθηματικών δυσκολιών ή/και προβλημάτων συμπεριφοράς.  Προληπτικός έλεγχος για ενδείξεις Ε.Μ.Δ. σε παιδιά προσχολικής ηλικίας στους διάφορους αναπτυξιακούς τομείς.  Πλήρης μαθησιακή εκτίμηση σε εφήβους και ενήλικες.

9 Για μια ασφαλή διάγνωση απαιτείται…
προσεκτική αξιολόγηση που περιλαμβάνει εξέταση του οικογενειακού και ατομικού ιστορικού του παιδιού, δοκιμασίες εκτίμησης νοητικού δυναμικού, ψυχοκοινωνικής προσαρμογής, αισθητηριακών και αντιληπτικών ικανοτήτων, μαθησιακών δεξιοτήτων και γνωστικών διεργασιών που σχετίζονται με τις ΜΔ (Πολυχρόνη, Χατζηχρήστου & Μπίμπου, 2006). οι απόψεις των γονέων και των εκπαιδευτικών για την κατάσταση του παιδιού

10 με την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών συντάσσεται από διεπιστημονική επιτροπή (εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και συχνά λογοθεραπευτές, παιδοψυχίατρους και φυσικοθεραπευτές) η διαγνωστική εκτίμηση (Παντελιάδου & Πατσιοδήμου, 2007):

11 Τι ορίζει η διαγνωστική εκτίμηση;
τον τύπο, το βαθμό και την έκταση των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών του μαθητή, τη δομή της ειδικής εκπαίδευσης στην οποία ενδείκνυται να φοιτήσει ο μαθητής, το Εξατομικευμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (Ε.Ε.Π.) του μαθητή με τις προτεινόμενες προσαρμογές και τροποποιήσεις της διδασκαλίας και κάθε άλλη χρήσιμη πληροφορία για την εκπαίδευση του, τον τρόπος αξιολόγησης της προόδου του μαθητή.

12 Προγράμματα Ειδικής Παιδαγωγικής Παρέμβασης (Μπόντη, 2013):
Προγράμματα Ειδικής Παιδαγωγικής Παρέμβασης (Μπόντη, 2013):  Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, σχεδιάζεται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ειδικής παιδαγωγικής παρέμβασης με στόχο την αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών στους επιμέρους μαθησιακούς τομείς, στους οποίους το άτομο παρουσιάζει δυσκολίες.

13 Ανάπτυξη της φωνολογικής επάρκειας.
Μέσα από τη χρήση εξειδικευμένων, εναλλακτικών μεθόδων και μέσων διδασκαλίας, το ΕΠΠ μπορεί να περιλαμβάνει (Μπόντη, 2013):   Εκμάθηση και βελτίωση του μηχανισμού της ανάγνωσης (αποκωδικοποίηση, έκφραση, ρυθμός, κ.λ.π.).  Ανάπτυξη της φωνολογικής επάρκειας.  Βελτίωση της γραφής ή/και της ορθογραφίας.  Οργάνωση του προφορικού ή/και του γραπτού λόγου – έκφρασης.  Εκμάθηση μαθηματικών εννοιών, ανάπτυξη μαθηματικού συλλογισμού, εξοικείωση με αριθμητικά σύμβολα και έννοιες.

14 Μέσα από τη χρήση εξειδικευμένων, εναλλακτικών μεθόδων και μέσων διδασκαλίας, το ΕΠΠ μπορεί να περιλαμβάνει:  Η εκπαίδευση στις παραπάνω ικανότητες πάντα συνδυάζεται με εξάσκηση στη χρήση συνειδητών στρατηγικών μελέτης, μνήμης, αυτοελέγχου και αυτοδιόρθωσης και στρατηγικών οργάνωσης της μάθησης και της μελέτης.  Εκπαίδευση σε στρατηγικές οργάνωσης της μελέτης σε παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου με στόχο την απλοποίηση και οργάνωση της σχολικής ύλης και την καλύτερη προετοιμασία τους κατά τις εξεταστικές περιόδους.  Προληπτική παρέμβαση σε παιδιά προσχολικής ηλικίας που βρίσκονται 'σε επικινδυνότητα' για εμφάνιση μεταγενέστερων Ε.Μ.Δ.

15 Μέσα από τη χρήση εξειδικευμένων, εναλλακτικών μεθόδων και μέσων διδασκαλίας, το ΕΠΠ μπορεί να περιλαμβάνει:  Προγράμματα παρέμβασης για την ανάπτυξη και βελτίωση άλλων περιοχών της ανάπτυξης, εφόσον εντοπίζονται δυσκολίες (πχ. Πρόγραμμα ανάπτυξης γνωστικών ικανοτήτων σε άτομα με χαμηλή ή οριακή νοητική ικανότητα, εκπαίδευση σε χωρο-χρονικές έννοιες, οπτικο-αντιληπτικές ικανότητες, κ.λ.π., εφαρμογή τεχνικών Ε.Π.Π. στην εκμάθηση ξένης γλώσσας, βελτίωση συγκέντρωσης-προσοχής, οργάνωση συμπεριφοράς, διαχείριση χρόνου, οργάνωση καθημερινού προγράμματος, ψυχολογική στήριξη και συμβουλευτική παιδιών και γονέων).  Σχεδιασμός εξειδικευμένων προγραμμάτων Ε.Π.Π. για ενήλικες, ανάλογα με τις προσωπικές, εκπαιδευτικές ή επαγγελματικές τους ανάγκες. 

16 Ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα Ειδικής Παιδαγωγικής Παρέμβασης:
Ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα Ειδικής Παιδαγωγικής Παρέμβασης:  Είναι πάντα σχεδιασμένο με βάση τις ατομικές δυνατότητες και αδυναμίες του κάθε ατόμου.  Ξεκινά πάντα από το επίπεδο στο οποίο το άτομο μπορεί να αντεπεξέλθει ή και λίγο 'χαμηλότερα'.  Έχει ως πρωταρχικό στόχο της τόνωση της αυτοπεποίθησης του ατόμου και την ανάπτυξη του αισθήματος του 'Μπορώ”!  Περιλαμβάνει εναλλακτικές και πολυαισθητηριακές μεθόδους διδασκαλίας και πρωτότυπα μέσα και υλικά, τα οποία διαρκώς εναλλάσσονται, είναι σχεδιασμένα ώστε να διευκολύνουν τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την προσοχή, ενώ δεν γίνεται χρήση σχολικών βιβλίων, παρά μόνο όταν διδάσκονται στρατηγικές μελέτης που αφορούν στη σχολική ύλη.

17 Η αξιολόγηση του μαθητή με την παραπομπή του σε Ιατροπαιδαγωγική Υπηρεσία και η εξέτασή του με ειδικά σταθμισμένες δοκιμασίες (tests), τα οποία συγκρίνουν μια σειρά έργων που προηγουμένως έχουν σταθμιστεί σε ένα μεγάλο αριθμό τυχαία επιλεγμένων παιδιών, διαφόρων ηλικιών, επιβεβαιώνει ή αποκλείει την ύπαρξη νοητικής υστέρησης, εντοπίζει κατά περίπτωση την ανάγκη φοίτησης σε ειδικό σχολείο και υποδεικνύει τους τομείς που το παιδί έχει χαμηλή απόδοση και επομένως θα δοθεί προτεραιότητα κατά το σχεδιασμό του προγράμματος παρέμβασης (Φλωράτου, 2002).

18 Μειονεκτήματα (Μπόντη, 2013)
Είναι συνήθως χρονοβόρα (αν βέβαια το παιδί καταφέρει να βρει εγκαίρως μια ημερομηνία, καθώς υπάρχουν λίστες ακόμη και ετών!). Απαιτεί μια σειρά επισκέψεων σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες που τυχαίνει να εργάζονται εκεί (ανάλογα με το προσωπικό που διαθέτει το τμήμα –συνήθως άνευ ειδικού παιδαγωγού). Χορηγούνται στο παιδί μια σειρά από τεστς και ερωτηματολόγια (συχνά χωρίς κάποια απ’ αυτά να είναι απαραίτητα).

19 Μειονεκτήματα Συχνά η διάγνωση που δίνεται στους γονείς είναι ασαφής ή κάποιες φορές λανθασμένη, αλλά ακόμη και αν τελικά προκύψει μία διάγνωση: Τότε, δίνεται μια βεβαίωση απαλλαγής του παιδιού από τις γραπτές εξετάσεις και/ή τις πανελλαδικές εξετάσεις, αν βέβαια η δυσκολία του παιδιού εμπίπτει στις καθορισμένες, από το νόμο (2817/2000), περιπτώσεις που το παιδί δικαιούται τέτοιου τύπου απαλλαγή, καθώς για καμία άλλη μορφή Ε.Μ.Δ., (πέραν της “δυσλεξίας”, της “δυσορορθογραφίας”, της “δυσαναγνωσίας”, της “δυσγραφίας” και της “δυσαριθμησίας”), δεν έχει προβλεφθεί κάποιο έγγραφο σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης και εξέτασης των παιδιών.

20 Μειονεκτήματα Αν η διάγνωση δε συμφωνεί με κάποια από αυτές τις περιπτώσεις, τότε δεν δίνεται ούτε κάποιο έγγραφο για το σχολείο που να περιγράφει τις δυσκολίες του παιδιού ή ακόμη και αν δοθεί: Συνήθως δεν λαμβάνεται υπόψη από το σχολείο, ειδικότερα στο γυμνάσιο και το λύκειο, όπου, όπως προαναφέρθηκε, δεν υπάρχει πρόνοια για εναλλακτικούς τρόπους αξιολόγησης πέραν της απαλλαγής από τις γραπτές εξετάσεις (λόγω δυσλεξίας και κάποιων άλλων πολύ πιο σοβαρών ιατρικών καταστάσεων, όπως πολλαπλές αναπηρίες, προβλήματα όρασης ή ακοής, αυτισμός, νευρολογικές διαταραχές, κλπ). Στις περιπτώσεις αυτών των παιδιών, καμία άλλη διαδικασία δεν ακολουθείται προκειμένου να δοθεί ουσιαστική βοήθεια στο παιδί μέσα στο υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα.

21 Μειονεκτήματα Στην περίπτωση ενός μαθητής που παρουσιάζει «Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες στην οργάνωση και παραγωγή του προφορικού (και φυσικά του γραπτού) λόγου-έκφρασης», η περιβόητη «απαλλαγή από τις γραπτές εξετάσεις λόγω δυσλεξίας» δεν προβλέπεται από το σχετικό νόμο και επομένως δεν μπορεί να επωφεληθεί από τον προφορικό τρόπο εξέτασης. Παρόμοιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσει και το παιδί με Ειδική Μ.Δ στα Μαθηματικά, το παιδί με Γενικευμένες Μ.Δ. και φυσιολογικό νοητικό επίπεδο, καθώς και το παιδί με οριακή νοητική ικανότητα. Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις, δεν μπορούν να ενταχθούν σε καμία επίσημα αναγνωρισμένη κατηγορία Μ.Δ. με βάση το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

22 Μειονεκτήματα Αυτά τα άτομα λοιπόν, έχουν τις εξής επιλογές:
 Α) Απλά να συνεχίσουν να φοιτούν στο σχολείο χωρίς καμία βοήθεια ούτε και με κάποιο έγγραφο που να πιστοποιεί τη μαθησιακή τους δυσκολία και......ο Θεός βοηθός!.  Β) Να προσπαθήσουν (οι ίδιοι ή οι γονείς τους) να πείσουν τον αρμόδιο φορέα να εντάξει τον τύπο της Μ.Δ. τους κάτω από την «ομπρέλα» της Δυσλεξίας, μήπως και εξεταζόμενοι προφορικά, καταφέρουν να αντεπεξέλθουν σε κάποιο βαθμό και καταφέρουν να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική, τουλάχιστον, εκπαίδευση.

23 Μειονεκτήματα Γ) Να απευθυνθούν σε κάποιον, ιδιώτη συνήθως, ειδικό και άραγε, ποιος είναι ο ειδικός; Δ) Ακόμη και αν βρουν τον ειδικό που καταφέρνει να βοηθήσει σημαντικά το παιδί, θα πρέπει να πληρώνουν ένα σημαντικό ποσό μηνιαίως και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθώς η Ειδική Παιδαγωγική Παρέμβαση (Ε.Π.Π.), συνήθως, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Τότε πιθανότατα θα αναζητήσουν την κάλυψη των εξόδων αυτών από τα ασφαλιστικά τους ταμεία, τα οποία επίσης πληρώνουν αδρά επί έτη. Στην καλύτερη περίπτωση, το ταμείο τους θα δικαιολογήσει μόνο ένα μέρος του ποσού, ή καθόλου αφού η συγκεκριμένη παροχή (π.χ. Ε.Π.Π. για Μ.Δ.) δεν θα συμπεριλαμβάνεται στη λίστα που καλύπτει το εκάστοτε ταμείο. Μόνο η παραπομπή για λογοθεραπευτικές συνεδρίες μπορεί να εξασφαλίσει ένα σεβαστό ποσό στον ασφαλιζόμενο (κάποιων μόνο ταμείων), αφού οι άλλες μορφές παρέμβασης, είτε δεν υπάρχουν στις λίστες είτε τα χρήματα που δίνονται γι’ αυτές είναι ελάχιστα.

24 Μειονεκτήματα Ε) Μία εναλλακτική λύση τόσο στο δημοτικό όσο και στο γυμνάσιο, είναι τα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας ή ένταξης και οι παράλληλες, ειδικές τάξεις στις οποίες συχνά τοποθετούνται άτομα με ποικίλα προβλήματα (π.χ. οριακή νοημοσύνη, προβλήματα συμπεριφοράς, Ε.Μ.Δ., διγλωσσία, κλπ), στα οποία ενίοτε διδάσκουν εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής, συχνά χωρίς κάποια συγκεκριμένη εξειδίκευση και απλά διδάσκοντας την ίδια ύλη με πιο αργό ρυθμό. Ταυτόχρονα η καθημερινή απομάκρυνση του παιδιού από την τάξη του για τουλάχιστον δύο εκπαιδευτικές ώρες (συνήθως την ώρα που διδάσκεται το μάθημα της «Γλώσσας»), έχει ως αποτέλεσμα το στιγματισμό του παιδιού στο κοινωνικό σύνολο της τάξης και τη δημιουργία ακόμη μεγαλύτερων συναισθηματικών προβλημάτων ή/και προβλημάτων συμπεριφοράς.

25 Μειονεκτήματα Στην «καλύτερη» λοιπόν περίπτωση, ένα παιδί με μια Ε.Μ.Δ. οποιουδήποτε τύπου:  Θα διαγνωστεί με Δυσλεξία (είτε πληροί τις προϋποθέσεις, είτε όχι), θα απαλλαγεί απ’ τις γραπτές εξετάσεις του σχολείου, (ανεξάρτητα αν αυτό θα το βοηθήσει στην πράξη), θα απευθυνθεί σε ιδιώτη ειδικό (αν βρει τον κατάλληλο) και (εσφαλμένα αλλά σκόπιμα διατυπωμένα με αυτόν τον τρόπο), θα παραπεμφθεί για «λογοθεραπεία» και όχι για Ειδική Παιδαγωγική Παρέμβαση. 

26 Διάγνωση-Διαγνωστική/Διδακτική Αξιολόγηση (Τζιβινίκου, 2015)

27 Η διδακτική αξιολόγηση
Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διδασκαλίας και κάθε διδασκαλία πρέπει να περιλαμβάνει το στάδιο της αξιολόγησης και με βάση τα αποτελέσματα που απορρέουν από αυτή να σχεδιάζεται η επόμενη διδασκαλία (Παντελιάδου & Πατσιοδήμου, 2007). Η Παντελιάδου (2000) ορίζει τη διδακτική αξιολόγηση ως τη συστηματική διαδικασία συλλογής πληροφοριών που αποσκοπούν στον εντοπισμό, στην επιβεβαίωση και στον προσδιορισμό της ύπαρξης προβλημάτων, ώστε να καταλήξει στη λήψη αποφάσεων αναφορικά με την εκπαίδευση του μαθητή που αξιολογείται.

28 διδακτική αξιολόγηση εκπαιδευτικός μαθητής οργάνωση της τάξης διδακτικά υλικά/μέσα

29 Η διαφορά της από την προηγούμενη μορφή αξιολόγησης:
Δεν χρειάζεται στάθμιση, αλλά γνώση του αναλυτικού προγράμματος. Συγκρίνει την απόδοση του παιδιού, με το γνωστικό επίπεδο της αντίστοιχης ηλικίας. Παρέχεται από τον ίδιο το δάσκαλο εντός του σχολικού πλαισίου. Δεν περιέχει άγνωστη προς αυτόν ορολογία Ενημερώνει το δάσκαλο για το «τι γνωρίζει ο μαθητής» και επομένως τι χρειάζεται ακόμη να μάθει.

30 Πιο συγκεκριμένα, η αξιολόγηση του μαθητή μπορεί να περιλαμβάνει (Παντελιάδου & Πατσιοδήμου, 2007):
αξιολόγηση των δεξιοτήτων και γνώσεών του, αξιολόγηση των γνωστικών και μεταγνωστικών στρατηγικών του αξιολόγηση των δεξιοτήτων μελέτης του πληροφορίες για το οικογενειακό του περιβάλλον, πληροφορίες για τα κίνητρα, τα ενδιαφέροντά του και την απόδοση αιτιολογικών προσδιορισμών, της ακαδημαϊκής του επιτυχίας και αποτυχίας.

31 Η αξιολόγηση του περιβάλλοντος αναφέρεται σε παράγοντες που αφορούν στην τάξη και στη διδασκαλία, (Παντελιάδου & Πατσιοδήμου, 2007): στο φυσικό, νοητικό και συναισθηματικό περιβάλλον της τάξης, στην ομαδοποίηση των μαθητών, στη μέθοδο διδασκαλίας, στις διδακτικές στρατηγικές και πρακτικές που εφαρμόζονται στην τάξη στις απόψεις της εκπαιδευτικού για τη διδασκαλία

32 Αξιολόξηση στα διδακτικά υλικά και μέσα (Παντελιάδου & Πατσιοδήμου, 2007):
στα κείμενα (αφηγηματικά και παροχής πληροφοριών) στη χρήση οπτικοακουστικών και ηλεκτρονικών μέσων στις εργασίες μαθητή, στον τύπο ερωτήσεων που τίθενται.

33 Σύμφωνα με τη Τζουριάδου (2008), η καλύτερη ένταξη των μαθητών αυτών σε ένα κατάλληλο ενταξιακό πλαίσιο πρέπει να βασίζεται στην αξιολόγηση του μαθητή, του προγράμματος και του πλαισίου. Επίσης, ο προγραμματισμός κρίνεται απαραίτητος για την από κοινού συμμετοχή των μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία και η αντιμετώπιση των ΜΔ επιτυγχάνεται με τη συνεκπαίδευση με συνομηλίκους τους, εφόσον το επιτρέπου οι συνθήκες, λ.χ. η σχολική βαθμίδα και οι απαιτήσεις του αναλυτικού προγράμματος.

34 Οι διαδικασίες αξιολόγησης και επαναξιολόγησης σύμφωνα με τη Τζουριάδου (2008):

35 Πλεονεκτήματα Άτυπων Μέσων Αξιολόγησης
Μπορούν να συνταχθούν εύκολα από τα γνωστικά υλικά του αναλυτικού προγράμματος του σχολείου Μειώνουν τις αγωνίες, το άγχος, τις φοβίες των παιδιών, λόγω του μη επίσημου χαρακτήρα τους Μπορούν να γίνονται συχνά Γίνονται κυρίως από οικεία άτομα του παιδιού

36 Κρίσιμα στοιχεία Ο εξεταστής θα πρέπει να ακολουθεί τις δεοντολογικές αρχές που προβλέπονται για την αξιολόγηση προσώπων και να έχει αποκτήσει την προβλεπόμενη γνώση και εμπειρία για να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, για να πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση. Βασική αρχή ο σεβασμός και η προστασία της προσωπικότητας του εξεταζόμενου. Η αξιολόγηση γίνεται πάντα προς όφελος του παιδιού Ο εξεταστής έχει ως υποχρέωσή του να είναι ηθικά και επιστημονικά σωστός και να αξιοποιεί σωστά και μόνο προς όφελος του εξεταζομένου τα στοιχεία που προκύπτουν από την αξιολόγηση Θα πρέπει επίσης να περιβάλει τη διαδικασία με εχεμύθεια τόσο ως προς τα αποτελέσματα, όσο και ως προς τις αντιδράσεις

37 Κρίσιμα στοιχεία Ο μαθητής θα πρέπει να ενημερωθεί για αυτό που πρόκειται να γίνει, ώστε να αισθάνεται ψυχολικά άνετα και επιπλέον ευχάριστα σε αυτή τη διαδικασία. Η αξιολόγηση είναι ατομική και πρέπει να γίνεται σε χώρο στον οποίο δεν υπάρχουν άλλα άτομα Η μαγνητοφώνηση κομματιών της αξιολογητικής διαδικασίας, όπως είναι η αξιολόγηση της ανάγνωσης ή της αναγνωστικής ικανότητας συνίσταται πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του ατόμου

38

39 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Μπόντη, Ε. Ι. (2013). Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες: Μια εναλλακτική προσέγγιση... για όλους  - 1η έκδ. - Θεσσαλονίκη : Μέθεξις. Παντελιάδου, Σ. & Πατσιοδήμου, Α. (2007). Εφαρμογές διδακτικής αξιολόγησης και μαθησιακές δυσκολίες. Βόλος: Εκδ. Γράφημα. Τζιβινίκου Σ. (2015). Μαθησιακές δυσκολίες - διδακτικές παρεμβάσεις.Αθήνα:Κάλλιπος Τζουριάδου, Μ. (2008). Προσαρμογές Αναλυτικών Προγραμμάτων για μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες, Θεωρητικό πλαίσιο, Αθήνα: Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

40 Ευχαριστώ για την προσοχή σας…


Κατέβασμα ppt "Ενότητα: 3η Διάγνωση και Παρέμβαση"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google