Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Λεωνίδας Κραλίδης ΣΤ2 – ο Πειραματικό Δημοτικό Θεσ/νίκης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Λεωνίδας Κραλίδης ΣΤ2 – ο Πειραματικό Δημοτικό Θεσ/νίκης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Λεωνίδας Κραλίδης ΣΤ2 – 2015-16 1ο Πειραματικό Δημοτικό Θεσ/νίκης
Κερκυρα Λεωνίδας Κραλίδης ΣΤ2 – 1ο Πειραματικό Δημοτικό Θεσ/νίκης

2 Περιεχομενα Τρόπος μετάβασης Αξιοθέατα Γεωγραφικά στοιχεία
Ναοί – Εκκλησίες Φαγητά

3 Τροπος μεταβασης

4 αξιοθεατα Μουσεία Φρούρια Ανάκτορα

5 Μουσεια Μερικά από τα Μουσεία στην κέρκυρα είναι:
Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας Μουσείο Αρχαιολογικού χώρου Παλαιόπολης (Μον Ρεπό) Μουσείο Αντιβουνιώτισσας Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Μουσείο Καποδίστρια Μουσείο Σολωμού Μουσείο Κεραμικής Τέχνης Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τράπεζας Σερβικό Μουσείο Λαογραφικό Μουσείο

6 Φρουρια * Έργα κορυφαίων αρχιτεκτόνων και μηχανικών το Παλαιό και Νέο Φρούριο, αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα αμυντικά συγκροτήματα που κατασκευάστηκαν στην Μεσόγειο και η αποτελεσματικότητα τους αποδείχθηκε από τις διαδοχικές αποκρούσεις των Τούρκων. Πέρα από την ιδιαίτερη σημασία τους για την εξέλιξη της πόλης της Κέρκυρας , αποτελούν αυτά καθ' αυτά αξιόλογα παραδείγματα της στρατιωτικής αμυντικής τέχνης και οικοδομικής τεχνικής της εποχής τους (15ο έως 18ο αιώνα)

7 Φρουρια ** Το Π. Φρούριο στο σύνολό του, όπως σώζεται μέχρι σήμερα, αποτελεί ένα ξεχωριστό χώρο περιδιάβασης από τους λίγους στο είδος του, ενώ παράλληλα φιλοξενεί σειρά μόνιμων και περιοδικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Το Νέο Φρούριο αντίθετα κτίστηκε τον 16ο αι. για να υπηρετήσει εξ' αρχής αμυντικούς σκοπούς. Εκτός από το ενδιαφέρον που παρουσιάζει για την αμυντική τεχνική και αρχιτεκτονική του, προσφέpει πανοραμική θέα προς την ύπαιθρο, την Παληά Πόλη, τα Ιστορικά προάστια και τη θάλασσα.

8 Ανακτορα (ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΜΙΧΑΗΛ & ΓΕΩΡΓΙΟΥ)*
Το Ανάκτορο Αγ. Μιχαήλ και Γεωργίου χτίστηκε το  μ.Χ. επί του Άγγλου Αρμοστή Θωμά Μαιτλαντ, από το αρχτέκτωνα G. Whitmore. Το σπουδαιότερο μνημείο της Αγγλο κρατίας, από τα πρώτα νεοκλασσικού ρυθμού έργα στην Ελλάδα. Κτισμένο από πέτρα Μάλτας. Η ονομασία "Ανάκτορο Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου" δόθηκε γιατί εκτός από γραφεία και κατοικία των Άγγλων Αρμοστών, ήταν η έδρα του ομώνυμου τάγματος. Η όψη του κοσμείται με δωρική κιονοστοιχία, που διακόπτεται από δύο μεγαλοπρεπείς πύλες μορφής θριαμβευτικού τόξου και καμπυλώνεται στα άκρα της (οριοθετώντας το βόρειο άκρο της Σπιανάδας). Το γεισο της προσοψης κοσμειται με την πλωρη ενος πετρινου καραβιου που συμβολιζει την Κερκυρα.

9 Ανακτορα (ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΜΙΧΑΗΛ & ΓΕΩΡΓΙΟΥ( 1824 μ.Χ.)**
Παλιοτερα στη θεση αυτη ηταν τοποθετημενο γυναικειο αγαλμα που απεικονιζε τη Βρετανικη Αυτοκρατορια. Το κτιριο επιστεφεται με τα επτα εμβληματα των Ιονιων Νησων. Στο εσωτερικό οι τοίχοι και οι οροφές των κυρίων αιθουσών έχουν πλούσιο διάκοσμο ανάγλυφο και ζωγραφικό.  Εως την ενωση των Επτανησων με την Ελλαδα το 1864 το ανακτορο στεγαζε τη Γερουσια και την Ιονιο Βουλη. Μετα το λειτουργησε ως θερινη κατοικια των βασιλεων,ενω για μερικα χρονια στεγασε και την αρχαιολογικη συλλογη της Κερκυρας. Και σήμερα στεγάζει το μουσείο Ασιατικής Τέχνης και την Δημοτική Πινακοθήκη.

10 Ανακτορα (ΜΟΝΡΕΠΟ -ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ)
Βρίσκεται μέσα στο πάρκο του Μον Ρεπό, που έχει 258 στρέμματα έκταση σε ένα εξωτικό κατάφυτο τοπίο από αιωνόβια δέντρα. Την νεοκλασσική έπαυλη αυτή έχτισε το 1831μ.Χ. ο Άγγλος αρμοστής Adams για θερινή κατοικία, κυρίως για την κερκυραία σύζηγό του ( το γένος Παλατιανού), με αρχιτέκτονα τον κερκυραίο Ιωάννη Χρόνη. Εχει στεγάσει για λίγο επί Αγγλοκρατίας και το Ιεροσπουδαστήριο. Μετά την ένωση με την Ελλάδα ( 1864 μ.Χ.) χρησιμοποιήθηκε ως θερινό Βασιλικό Ανάκτορο. Στην Κατοχή ( ) ήταν για τον Ιταλό πολιτικό διοικητή των Ιονίων νησιών Παρίνι θέρετρο. Σήμερα είναι επισκέψιμο για το κοινό ενώ η έπαυλη έχει μετατραπεί πρόσφατα σε μουσείο.

11 Γεωγραφικα στοιχεια * Η Κέρκυρα είναι ένα από τα βορειότερα και δυτικότερα νησιά της Ελλάδας και του Ιονίου Πελάγους. Βρίσκεται στην είσοδο της Αδριατικής Θάλασσας, κοντά στις Ηπειρωτικές ακτές. Οι βορειοανατολικές της ακτές πλησιάζουν αρκετά (περ. 2 χιλιόμετρα) τις ακτές των Αγίων Σαράντα της Αλβανίας. Έχει σχήμα μακρόστενο, πλατύτερο στο βόρειο τμήμα της, ενώ στενεύει προς το νότο. Τα παράλιά της έχουν συνολικό μήκος χιλιόμετρα και σχηματίζουν αρκετούς όρμους και ακρωτήρια. Το έδαφός της είναι κυρίως ορεινό, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα.

12 Γεωγραφικα στοιχεια **
Οι ξένοι την αποκαλούν Κορφού (αγγλ Corfu), κατά παραφθορά του βυζαντινού της ονόματος Κορυφώ, από τις δύο κορυφές που φαίνονται, καθώς πλησιάζει ο επισκέπτης στο νησί. Υψηλότερες κορυφές είναι αυτή του Παντοκράτορας (η αρχαία Ιστώνη, 914 μ.) και το Στραβοσκιάδι (849 μ.). Είναι από τα πλέον πυκνοκατοικημένα νησιά της Μεσογείου με πυκνότητα πληθυσμού 193 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

13 ΝΑΟΙ – Εκκλησιες * ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ (1589 μ.Χ.)
ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΠΗΛΙΩΤΙΣΣΑ & ΑΓ. ΒΛΑΣΣΙΟΣ ( 1577 μ.Χ.) ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΙΑΚΩΒΟΥ - DUOMO ( 16o αι.) ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΙΑΣΟΝΟΣ & ΣΩΣΙΠΑΤΡΟΥ ( 1000 μ.Χ.) ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ- ΚΥΡΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ (18 αι. μ.Χ.) ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ( 16ος αι.)

14 ΝΑΟΙ – Εκκλησιες ** ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΩΝ ΓΕΡΟΝΤΩΝ ( 16ος αι.)
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΡΕΜΑΣΤΗ ΚΑΙ ΑΓ. ΙΑΚΩΒΟΣ ( 16ος αι.) ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ( 16ος αι.) ΜΟΝΗ ΑΓ. ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ( 13ος αι.) ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΕΝΕΔΟΥ (18ος αι.) ΜΟΝΗ ΠΛΑΤΥΤΕΡΑΣ (1714 μ.Χ.) ΕΒΡΑΪΚΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ( 19 αι.)

15 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ (1589 μ.Χ.)
Ο Αγιος Σπυρίδων στεγάζει το λείψανο του Πολιούχου της Πόλης. Η ιερότερη και πιο φημισμένη εκκλησία του νησιού. Μονόκλιτη ξυλόστεγη βασιλική, κτητορική άλλοτε της οικογένειας Βούλγαρη. Με εντυπωσιακό πυργοειδές κωδωνοστάσιο ( το ψηλότερο της πόλης) που καταλήγει σε διάτρητο τμήμα για τις καμπάνες. ( Θυμίζει εκείνο του S, Giorgio dei Greci στη Βενετία). Ο Ναός εξωτερικά απλής μορφής, εσωτερικά γίνεται ιδιαίτερα επιβλητικός με πολλά κειμήλια και αναθήματα. Η ουρανία ζωγραφισμένη τον 18ο αι. από τον Π. Δοξαρά, καταστράφηκε και αντικαταστάθηκε με αντίγραφα του 19ου αι. από τον Π. Ασπιώτη. Το Μαρμάρινο τέμπλο και η πολυτελής λάρνακα είναι έργα του 19ου αι.

16 Αγιοσ σπυριδων Ο Άγιος Σπυρίδων, Επίσκοπος Τριμυθούντος ο Θαυματουργός (περ.  ) είναι Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ήταν επίσκοπος της κωμοπόλεωςΤριμυθούντος (ονομαστική: Τριμυθούς), το σημερινό χωριό Τρεμετουσιά στηνΚύπρο. Στα νεανικά του χρόνια ζούσε ως απλός αλλά ενάρετος βοσκός. Μετά τη χηρεία του ασπάσθηκε το μοναχικό βίο, μελέτησε πολύ, απόκτησε μεγάλη σοφία και χάρη στις θρησκευτικές του αρετές έγινε Επίσκοπος τηςΤριμυθούντας και υπήρξε πολέμιος του Αρειανισμού. Έλαβε μέρος στην Α' Οικουμενική Σύνοδο το 325. Πέθανε το 348.

17 ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΠΗΛΙΩΤΙΣΣΑ & ΑΓ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΠΗΛΙΩΤΙΣΣΑ & ΑΓ. ΒΛΑΣΣΙΟΣ ( 1577 μ.Χ.) Από το 1841 Μητροπολιτικός Ναός. Τρίκλιτη βασιλική που αντικατέστησε παλαιότερη στην ίδια θέση. Έχει υποστεί παρεμβάσεις εσωτερικά και εξωτερικά. Ανάμεσσα στις πολυάριθμες εικόνες που την κοσμούν ξεχωρίζουν εκείνες των Μ. Δαμασκηνού (16ος αι.), Εμμ. Τζάννε (17ος αι.), Παραμυθιώτη (18ος αι.), ενώ η αμφίπλευρη εικόνα της Παναγίας Δημοσιάνας είναι η παλαιότερη ( 15ος αι.) και η σημαντικότερη εικίονα του ναού.

18 ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΙΑΚΩΒΟΥ - DUOMO ( 16o αι.)
Από το 1632 Λατνική Μητρόπολη. Αναστηλώθηκε μετά τους βομβαρδισμούς του Κομψό κτίριο, με την τυπική μπαρόκ καμπύλη του 17ου αι. στο αέτωμα του, το δαντελωτό πύργο γοτθικής μορφολογίας και το ψηλό καμπαναριό του.

19 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ
Το μοναστήρι που δεσπόζει στο μικρό κομμάτι γής κάτω από το "Κανόνι" είναι αφιερομένο στην Παναγία των Βλαχερνών και χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.

20 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΙΑΣΟΝΟΣ & ΣΩΣΙΠΑΤΡΟΥ ( 1000 μ.Χ.)
O Ναός Αγίου Ιάσονος και Σωσιπάτρου, είναι ένα από τα αρχαιότερα και καλύτερα σωζόμενα δείγματα δικίονου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού, της Μέσης Βυζαντινής περιόδου, Καθολικό Μονής στα Μεταβυζαντινά χρόνια.

21 Φαγητα * Τα πιο δημοφιλή Κερκυραϊκά φαγητά είναι:
Παστιτσάδα: Η χωριάτικη συνταγή γίνεται με κόκορα (στα Κερκυραίικα “κόκορος”), ενώ στην πόλη την κάνουνε και με μοσχάρι. Το κρέας μαγειρεύεται στην κατσαρόλα με μια παχιά ντοματόσαλτσα με πολλά μυρωδικά (γαρύφαλλο, κανέλλα, δάφνη) και σερβίρεται με χοντρά μακαρόνια. Είναι μάλλον η πιο αγαπημένη συνταγή των Κερκυραίων και σερβίρεται συχνά σε γιορτές και αργίες. Σοφρίτο: Λεπτές φέτες μοσχαριού σε μια σάλτσα από λευκό κρασί, πολύ σκόρδο και πολύ μαϊντανό. Μπουρδέτο: Ψάρι (συνήθως σκορπιός αλλά και οποιοδήποτε άλλο πετρόψαρο) μαγειρεμένο σε μια κόκκνινη σάλτσα με μπόλικο κοκκινοπίπερο. Μπιάνκο: Πετρόψαρα στην κατσαρόλα με πατάτες, σκόρδο και λεμόνι. Τσιγαρέλι: Άγρια χόρτα με πολύ κοκκινοπίπερο. Τζαλέτια με σκορδαλιά: Κεφτέδες απο ξεψαχνισμένο αλμυρό μπακαλιάρο, σερβιρισμένα με σκορδαλιά από πατάτα (αλιάδα)

22 πηγεσ Δήμος Κέρκυρας Βικιπαίδεια GreenCorfu

23 Λεωνίδας Κραλίδης ΣΤ2 – 2015-16 1ο Πειραματικό Δημοτικό Θεσ/νίκης
Κερκυρα Λεωνίδας Κραλίδης ΣΤ2 – 1ο Πειραματικό Δημοτικό Θεσ/νίκης


Κατέβασμα ppt "Λεωνίδας Κραλίδης ΣΤ2 – ο Πειραματικό Δημοτικό Θεσ/νίκης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google