Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΟΣΚΩΤΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΟΣΚΩΤΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΟΣΚΩΤΑ

2 Έχει μείνει στην ιστορία ως το "Βρώμικο '89"
Έχει μείνει στην ιστορία ως το "Βρώμικο '89". Ταιριαστός τίτλος, όχι όμως για τον λόγο που δόθηκε αλλά για την πραγματικότητα. Το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης, που έμεινε στην ιστορία ως "Σκάνδαλο Κοσκωτά”. Σε αυτή τη μάχη, λίγοι ήταν αυτοί που στάθηκαν όρθιοι.

3 Είκοσι επτά χρόνια μετά το «Βρώμικο ’89» το Σκάνδαλο Κοσκωτά, παραμένει το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς της μεταπολιτευτικής Ελλάδας της «Αλλαγής». Κυρίως όμως ήταν η πρώτη μεγάλη ένδειξη του πολιτικού σκηνικού της διαφθοράς που θα επικρατούσε τα επόμενα χρόνια καθώς και των σχέσεων διαπλοκής μεταξύ των τραπεζών, της κυβέρνησης και των ΜΜΕ στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

4

5 Ο Κοσκωτάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953
Ο Κοσκωτάς γεννήθηκε στην Αθήνα το Το 1970 μετάναστευσε στην Αμερική και επέστρεψε στην Ελλάδα στο τέλος της ίδιας δεκαετίας Το 1979 ανέλαβε Διευθυντής συναλλάγματος στην Τράπεζα Κρήτης, ήταν μόνο 26 ετών.

6 Το 1982 αγόρασε το δημοσιογραφικό και εκδοτικό οργανισμό «ΓΡΑΜΜΗ Α. Ε
Το 1982 αγόρασε το δημοσιογραφικό και εκδοτικό οργανισμό «ΓΡΑΜΜΗ Α.Ε.» με έξι περιοδικά, τρεις εφημερίδες (ανάμεσα τους και η Καθημερινή καθώς και η Βραδυνή) κι έναν ραδιοσταθμό

7 Το 1984 αγόρασε το 56% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κρήτης (αργότερα έφτασε να κατέχει το 82%), έναντι του ποσού του 1 δισεκατομμυρίου δραχμών. Μαζί με άλλες επιχειρήσεις τις οποίες είχε ενσωματώσει στις κύριες, γινόταν εργοδότης σε περίπου εργαζόμενους.

8 Το 1987 αγόρασε και την ΠΑΕ Ολυμπιακός, προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού εκείνα τα χρόνια, καθώς οι προσδοκίες ήταν τεράστιες. Ένας επιχειρηματίας του δικού του βεληνεκούς, νέος σε ηλικία, με ραγδαία εξέλιξη, έπαιρνε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών και είχε τα φόντα να δαπανήσει τρελά λεφτά για να ενισχύσει την ομάδα και να την φτάσει εκεί που ονειρεύονταν τα εκατομμύρια των φιλάθλων της. Με ξένα λεφτά όμως, όχι δικά του όπως αποδείχτηκε στο δικαστήριο.

9 Η ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ
Η ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Ο Κοσκωτάς δαπάνησε 10 εκ δολάρια για την αγορά του Λάγιος Ντέταρι

10 Η τότε κυβέρνηση δεν άργησε να ενισχύσει τις σχέσεις με τον ραγδαία ανερχόμενο επιχειρηματία Οι καταθέσεις στην Τράπεζα Κρήτης αυξήθηκαν κατακόρυφα με χρήματα των ΔΕΚΟ. Ευνοϊκές ρυθμίσεις στους πελάτες του διόγκωσαν τις καταθέσεις της Τράπεζας Κρήτης.

11

12 Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΛΕΠΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΕΝΑΝ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟ ΕΚΔΟΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΧΕΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ

13 Οι εκδότες των υπόλοιπων μεγάλων ελληνικών εφημερίδων μόνο βολικά δεν ένιωθαν με την παρουσία του, δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που συνέβαινε. Ένας τραπεζίτης 34 ετών, είχε γίνει ο απόλυτος πρωταγωνιστής και οι ίδιοι έπαιζαν το ρόλο του κομπάρσου. Έτσι, λοιπόν, δημιούργησαν μέτωπο εναντίον του και άρχισαν να καταγγέλλουν ότι τα χρήματα που ξόδευε, ήταν προϊόν ύποπτων συναλλαγών και σε καμία περίπτωση δικά του

14 Τον Οκτώβριο του 1987, άρχισαν να έρχονται στο φως αποκαλύψεις για το παρελθόν του Κοσκωτά. Πλαστογραφίες, φορολογικά αδικήματα, παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος και πολλά ακόμη. Παρά τις καταγγελίες, η κυβέρνηση δεν κίνησε διαδικασίες για φορολογικό έλεγχο.

15 Τον Ιούλιο του 1988, διατάχθηκε -με εισαγγελική παρέμβαση- τοποθέτηση προσωρινού επιτρόπου και άρση τραπεζικού απορρήτου στην Τράπεζα Κρήτης, προκειμένου να διεξαχθεί η έρευνα. Όμως ένα μήνα αργότερα, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Μένιος Κουτσόγιωργας έφερε τροπολογία στη Βουλή, η οποία άφηνε προνομιακά περιθώρια στον Κοσκωτά, ο γνωστός και ως  "Κουτσονόμος" (Νόμος 1806/1988). Για το Νόμο αυτό, αποκαλύφθηκε αργότερα ότι το αντάλλαγμα ήταν η κατάθεση δολαρίων στο όνομα του Μένιου Κουτσόγιωργα σε ελβετική τράπεζα.

16 Παρ' όλα αυτά, το δικαστικό πόρισμα αποκάλυψε ότι ο Κοσκωτάς είχε προχωρήσει σε υπεξαίρεση κεφαλαίων από την τράπεζα Κρήτης ύψους δραχμών. Ο επιχειρηματίας διέφυγε στο εξωτερικό (αρχικά στην Βραζιλία και μετά στις ΗΠΑ) και συνελήφθη αργότερα από τις αμερικανικές αρχές.

17

18

19

20

21 Τον Μάρτιο του έδωσε συνέντευξη στο γνωστό περιοδικό ΤΙΜΕ, το οποίο κυκλοφόρησε με τη φωτογραφία του και τίτλο "Η λεηλασία της Ελλάδας".

22 Μέσα σε αυτή την όζουσα ατμόσφαιρα έγιναν οι εκλογές της 18 Ιουνίου Η ΝΔ, παρότι επικράτησε του ΠΑΣΟΚ με πέντε ποσοστιαίες μονάδες (44,25% έναντι 39,15%), δεν κατόρθωσε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, λόγω του εκλογικού συστήματος, που είχε κόψει και ράψει στα μέτρα του το ΠΑΣΟΚ. Μητσοτάκης, Φλωράκης και Κύρκος αποφάσισαν την !η Ιουλίου 1989 τη δημιουργία μιας φιλελευθερο-κομμουνιστικής κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Συνασπισμού, η οποία δημιούργησε αίσθηση και συζητήθηκε παγκοσμίως. Το νέο κυβερνητικό σχήμα υπό τον Τζαννή Τζανετάκη θα ήταν βραχύβιο και θα είχε διπλό στόχο: τη δρομολόγηση των διαδικασιών της κάθαρσης και την προετοιμασία αδιάβλητων εκλογών βάσει του ισχύοντος εκλογικού νόμου.

23

24 Τον Ιούλιο του 1989, η Βουλή αποφάσισε τη σύσταση ειδικής προανακριτικής επιτροπής, ενώ τον Σεπτέμβριο αποφάσισε -ύστερα από μυστική ψηφοφορία- την παραπομπή τους στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορίες για παθητική δωροδοκία, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, απιστία περί την υπηρεσία.

25 Στις 27 Σεπτεμβρίου 1989, η Βουλή αποφάσισε να παραπέμψει στο Ειδικό Δικαστήριο για το "σκάνδαλο Κοσκωτά", τον τότε πρωθυπουργό, Ανδρέα Παπανδρέου, μαζί τους υπουργούς της κυβέρνησής του, Μένιο Κουτσόγιωργα, Γιώργο Πέτσο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη και Δημήτρη Τσοβόλα, μία μέρα μετά τη δολοφονία από τη 17Ν του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Παύλου Μπακογιάννη. Ο Ανδρέας Παπανδρέου κατηγορήθηκε για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας για τη συμμετοχή του στο "σκάνδαλο Κοσκωτά". Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης παραπέμφθηκε για παράβαση του άρθρου 2 του Ν.Δ. 802/71, επειδή δεν έλαβε μέτρα ελέγχου της Τράπεζας Κρήτης. Τελικώς, όμως, δεν δικάστηκε, λόγω μη άρσης της ασυλίας του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Δημήτρης Τσοβόλας παραπέμφθηκε για απιστία περί την υπηρεσία. Ο Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας για παράβαση του άρθρου 2 του Ν.Δ. 802/71, επειδή δεν έλαβε μέτρα ελέγχου της Τράπεζας Κρήτης, για υπόθαλψη εγκληματία, για παθητική δωροδοκία και για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος από ιδιοτέλεια . Ο Γιώργος Πέτσος για απιστία περί την υπηρεσία και δωροληψία.

26

27 Τον Απρίλιο του 1991 και κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, απεβίωσε ο Μένιος Κουτσόγιωργας ύστερα από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο (κατά πολλούς ήταν ο άνθρωπος - κλειδί για τη διαλεύκανση της υπόθεσης). Τον Ιανουάριο του 1992, εκδόθηκε η απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο Ανδρέας Παπανδρέου αθωώθηκε με ψήφους επτά προς έξι. Ο Δημήτρης Τσοβόλας, κρίθηκε ένοχος με ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών, αλλά εξαγοράσιμη και τριετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων Ο Γιώργος Πέτσος κρίθηκε ένοχος, με ποινή φυλάκισης δέκα μηνών με αναστολή και τριετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

28 Όσο για τον Γιώργο Κοσκωτά, καταδικάστηκε σε 25ετή κάθειρξη στη δική του Δίκη που έγινε χωρίς ιδιαίτερη δημοσιότητα ενώπιον του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων Αθηνών και αποφυλακίστηκε στις 16 Μαρτίου 2001, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του στις φυλακές του Κορυδαλλού, στην ίδια πτέρυγα με τους "Απριλιανούς" πραξικοπηματίες. Πλέον, ζει σε ένα από τα σπίτια που είχε αποκτήσει της εποχή της παντοδυναμίας του στην Εκάλη και εργάζεται στις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις που έχει δημιουργήσει με κάποια από τα πέντε παιδιά του. Τόσο ο ίδιος, όσο και αυτά κρατούν χαμηλούς τόνους, δεν απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ δεν ασχολούνται πλέον με αυτούς.

29 Αξίζει να αναφερθεί εδώ μία παράγραφος από τον επίλογο του βιβλίου με τίτλο: ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΑΘΩΩΘΗΚΕ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ, του αρεοπαγίτη (επίτιμου σήμερα) κ. Σπυρίδων Σπύρου (ανακριτής στην υπόθεση και μέλος του ειδικού δικαστηρίου) : «Η διαφθορά των πολιτικών στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, είναι «Συνταγματικά κατοχυρωμένη» και δεν πρόκειται να εκλείψει αν δεν αλλάξει το Σύνταγμα. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, ενώ με το άρθρο 4 του Συντάγματος αυτής, καθιερώνεται η ισότητα όλων των Ελλήνων ενώπιον του Νόμου και με το άρθρο 26 αυτού καθιερώνεται η διάκριση των κρατικών λειτουργιών σε νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική, από τις οποίες η τελευταία ασκείται από τα δικαστήρια, τα οποία, κατά το άρθρο 87 του εν λόγω Συντάγματος, συγκροτούνται από τακτικούς δικαστές που απολαμβάνουν λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία, υποκείμενοι μόνο στο Σύνταγμα και στους συνάδοντες με αυτό νόμους, με τα άρθρα 61, 62 και 86 του ιδίου Συντάγματος τίθενται ορισμένοι φραγμοί στην ανεξαρτησία αυτή των δικαστών, όταν αυτοί πρόκειται να κρίνουν ποινικά αδικήματα των βουλευτών και των υπουργών...”. Άραγε, όλα αυτά τα χρόνια, που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα, πόσα κεφάλαια έχουν κάνει «φτερά» από τα δημόσια ταμεία με την σύμπραξη ενδεχομένως πολιτικών προσώπων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το δημόσιο χρέος της χώρας; Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Read more:


Κατέβασμα ppt "ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΟΣΚΩΤΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google