Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ENRON

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ENRON"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ENRON
ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΜ-15509

2 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ENRON
Η Enron ήταν η εταιρία που προέκυψε από τη συγχώνευση της Houston Natural Gas με την InterNorth το 1985 με έδρα το Χιούστον του Τέξας. Ιδρυτής της ήταν ο Ken Lay ο οποίος ήταν από μια πολύ φτωχή οικογένεια και γιός Ιερέα. Ως παιδί έκανε πολλές δουλείες, ήθελε να βελτιωθεί η ζωή του και είχε τη φιλοδοξία να γίνει πλούσιος. Η Enron συνεργάστηκε με την ελεγκτική εταιρία Arthur Andersen μια από τις 5 κορυφαίες ελεγκτικές εταιρίες . Στόχος της ήταν να εξελιχθεί στον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ. Για να το επιτύχει αυτό ξεκίνησε και εξαγόραζε μικρότερες ανταγωνιστικές εταιρίες. Μπήκε στο χρηματιστήριο της Wall Street που αυτό της επέτρεψε να έχει μεγαλύτερη πρόσβαση στις εγχώριες κεφαλαιαγορές και την χρηματοδότηση που χρειαζόταν για να συνεχίσει τη στρατηγική της ανάπτυξη μέσω εξαγορών. Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας φυσικού αερίου και αργότερα της ηλεκτρικής ενέργειας συνέβαλαν στην ανάπτυξη της εταιρίας.

3 Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αναδείχθηκε σε ενεργειακό κολοσσό
Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αναδείχθηκε σε ενεργειακό κολοσσό. Κατάφερε να γίνει η 7η εταιρία της χώρας με αξία σχεδόν $70δις.Η Enron χρειάστηκε 16 χρόνια για να πάει η αξία της από τα $10δις στα $65δις και μόλις μέσα σε 24 μέρες χρεοκόπησε. Οι μετοχές της άξιζαν $90.75δις αλλά κατρακύλησε σε λιγότερο από 50cents ανά μετοχή. Είχε ανοιχτεί σε διάφορους τομείς όπως Φυσικό αέριο, Πετρέλαιο, Διαδίκτυο, Ηλεκτρική ενέργεια χαρτοπολτού και χαρτιού και άλλα . Το 1992 μεγαλύτεροι έμποροι φυσικού αερίου. Το 1995 είχε έσοδα πάνω από $9,2δις και λειτουργικά κέρδη $944 εκατομμύρια. Για 6 συνεχόμενα χρόνια της απένεμε τον τίτλο της “πλέον καινοτόμου εταιρίας” το οικονομικό περιοδικό Fortune. Ο Ken Lay υπήρξε πολύ καλός φίλος με την οικογένεια πολιτικών Μπους κόμμα Ρεπουμπλικανικό. Ο Τζορτζ Χέρμπερτ Ουώκερ Μπους εξασφάλισε επιχορηγήσεις δισεκατομμυρίων για την Enron.Επίσης η Enron ήταν η μεγαλύτερη χρηματοδότρια εταιρία στην πρώτη προεκλογική εκστρατεία του Τζορτζ Ουώκερ Μπους. Η οικονομία της ΗΠΑ είχε κλονιστεί από πολλούς παράγοντες. Μεσολαβούσε ακόμα ο ψυχρός πόλεμος από ( ).Το 1929 υπήρχε το κραχ στη Wall Street η οποία κατέληξε σε ύφεση το 1930.Το 1987 παγκόσμιο Κραχ Αμερικανικού χρηματιστηρίου το οποίο είχε μικρή διάρκεια.

4 Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ENRON ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗ ΠΤΩΣΗ
Εκμεταλλευόμενη την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας κατάφερε να αναγνωριστεί ως μια από τις ισχυρότερες ενεργειακές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο. Η εταιρία ήταν αγαπητή από όλους τους αναλυτές των χρηματιστηριακών εταιριών καθώς αποτελούσε χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχίας. Έχοντας ο Ken Lay στο πλευρό του τον Jeff skilling με τις μεγάλες ιδέες που είχε η Enron έκανε μεγάλα βήματα προς την άνοδο. Αρχική ιδέα η ενέργεια ως ένα διαπραγματεύσιμο οικονομικό μέγεθος. Η Enron χρησιμοποίησε τεχνικές δημιουργικής και επιθετικής λογιστικής. Υιοθέτησε μια νέα λογιστική μέθοδο mark to market(λογιστική της εύλογης αξίας) που με αυτή τη μέθοδο υπολόγιζαν τα μελλοντικά κέρδη που θα είχαν από τις συμφωνίες που έκλειναν. Οι μετοχές της ανέβαιναν συνεχώς.

5 Το 1999 η εταιρία ξεκίνησε τη λειτουργία της Enron Online
Η μετοχή της το 1999 είχε ανέβει 50% και το 2000 η μετοχή της ανέβηκε στο 90%. Αργότερα ο Andy Fastow δημιούργησε τις offshore εταιρίες, τις οποίες διεύθυνε ο ίδιος. Σκοπός της δημιουργίας αυτών των εταιριών ήταν να μεταφέρουν σε αυτές τις ζημιές και να δικαιολογούν τα κέρδη που ανέφεραν. Μέσω των εταιριών πετύχαινε και φορολογική απαλλαγή. Οι ονομασίες των εταιριών αυτών ήταν Bob West Treasure,Jedi,Hawaii,LJM. Οι εταιρίες-βιτρίνες παρουσίαζαν την Enron πιο κερδοφόρα από ότι ήταν στην πραγματικότητα. Η Enron εξαγόρασε την Portland General.Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μπεί στην αγορά του Ηλεκτρισμού και κυρίως στην αγορά της Καλιφόρνιας αφού ήταν η μεγαλύτερη πολιτεία και η 6η οικονομικά στον κόσμο. Έγιναν οι πρώτοι στο φυσικό αέριο και οι πρώτοι στον ηλεκτρικό τομέα των πωλήσεων σε όλη τη χώρα. Με το πέρασμα του χρόνου στην Καλιφόρνια δημιουργήθηκε ενεργειακή κρίση. Το ρεύμα δεν ήταν αρκετό και γινόντουσαν πολλά μπλακάουτ. Όλο αυτό ήταν μια απάτη της Enron μέσω των τρέιντερ. Έκλειναν τα εργοστάσια ενέργειας προκαλούσαν έλλειψη και οι τιμές ανέβαιναν πολύ. Τα κέρδη από την Καλιφόρνια μέσω της πρόβλεψης της ανόδου της τιμής ήταν σχεδόν $ δις.

6 Οι αμφιβολίες για την Enron και την περίεργη συμπεριφορά του διευθυντή της έκαναν τη μετοχή της να πέσει. Άρχισαν να γίνονται έλεγχοι και αποκαλύφθηκαν οι εταιρίες του Andy Fastow. Ο λογιστικός έλεγχος που έγινε φανέρωσε ότι τα νούμερα δεν συμφωνούσαν. Μόλις άρχισαν οι έλεγχοι η Arthur Andersen κατέστρεψε τα αρχεία της Enron 1 τόνο χαρτί. Αυτός ήταν και ο λόγος της κατάρρευσης της ελεγκτικής εταιρίας λόγο απόκρυψης και καταστροφής στοιχείων. Ο Jeff skilling έφυγε από την εταιρία στις 14/8/2001 και πριν φύγει πούλησε μετοχές της εταιρίας αξίας $33 εκατομμύρια. Ο Jeff Fastow απολύθηκε όταν το συμβούλιο έμαθε τα κέρδη που έβγαλε από την LJM $ Μετά από μια σειρά αποκαλύψεων που αφορούσαν αμφιλεγόμενες λογιστικές πρακτικές που έγιναν το 1990 η Enron βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας το Νοέμβριο του 2001 μετά τη δημοσιοποίηση της τριμηνιαίας έκθεσης της οικονομικής κατάστασης της εταιρίας αποκαλύφθηκαν οι τεράστιες ζημιές της. Το τελικό χτύπημα για την καταστροφή της Enron δόθηκε όταν οι τιμές της μετοχής της έπεφταν κατακόρυφα και όλοι έκαναν μαζικές αναλήψεις. Τελικά η εταιρία κήριξε πτώχευση στις 2/12/2001.

7 ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗΣ ENRON
Ken Lay Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος εταιρίας. Όταν η Enron κατέρρευσε πούλησε $ Παραπέμφθηκε για συνωμοσία και απάτη. Έχασε τη ζωή του 3 μήνες πριν την καταδίκη του. Jeff Skilling : Πρόεδρος , Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων σύμβουλος. Όταν η Enron κατέρρευσε πούλησε $ Ποινική κατηγορία: συνωμοσία για εξαπάτηση επενδυτών, απάτη, ψευδείς δηλώσεις, εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών, Καταδικάστηκε το 2006 σε 24 χρόνια και 4 μήνες φυλάκισης. Andy Fastow : Οικονομικός Διευθυντής εταιρίας Enron. Κέρδισε πάνω από $ από την LJM. Καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλάκιση. Κατηγορίες: συνωμοσία, απάτες, ψευδείς δηλώσεις, εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληρ. Και ξέπλυμα χρήματος.

8

9 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Διάλυση ελεγκτικής εταιρίας Arthur Andersen.
Κατάρρευση της Wall Street. εργαζόμενοι απολύθηκαν και έμειναν ανασφάλιστοι. Μέση αποζημίωση $4.500. Οι συνταξιούχοι έχασαν $2 δις σε συντάξεις.

10 ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Το οικονομικό σκάνδαλο της Enron εμπίπτει στα εγκλήματα των επιχειρήσεων διότι τα ανώτερα στελέχη της Ken Lay, Jeff Skilling, Andy Fastow έκαναν ενέργειες οι οποίες είχαν ως σκοπό: Οικονομικό όφελος –Προσωπικό κέρδος. Επαγγελματική άνοδος . Ανταγωνισμός. Φορολογική απαλλαγή μέσω της δημιουργίας offshore εταιριών. Εξαπάτηση επενδυτών. Εξαπάτηση όσον αφορά την οικονομική κατάσταση της εταιρίας και τα βιβλία της, κρύβοντας τα χρέη και τις απώλειες και εμφάνιση αντί αυτών κέρδη στην αναφορά του τριμήνου.

11

12 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


Κατέβασμα ppt "ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ENRON"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google