Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανάλυση και Σχεδιασμός Πληροφοριακών Συστημάτων (Θεωρία)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανάλυση και Σχεδιασμός Πληροφοριακών Συστημάτων (Θεωρία)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανάλυση και Σχεδιασμός Πληροφοριακών Συστημάτων (Θεωρία)
Δήμητρα Τζίγκου Λευκάδα 2011 Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία

2 ΦΑΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Η εργασία (project) για την ανάπτυξη ενός Συστήματος θα πρέπει να χωρίζεται σε σαφώς καθορισμένες φάσεις. Οι φάσεις αυτές ισχύουν για την ανάπτυξη κάθε πληροφοριακού συστήματος, και είναι: Ανάλυση του Συστήματος (Systems Analysis). Μελέτη του Υφισταμένου Συστήματος. Προσδιορισμός Απαιτήσεων του Νέου Συστήματος. Σχεδιασμός του Συστήματος (Systems Design) Εξωτερικός. Εσωτερικός. Ανάπτυξη Προγραμμάτων. Δοκιμή του Συστήματος (Systems Test).

3 Υπάρχουν επίσης δύο "επιθυμητές" προϋποθέσεις που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη της αναπτύξεως του συστήματος: Η Επιλογή (Systems Selection) των Πληροφοριακών Συστημάτων της Επιχειρήσεως, και Ο Προγραμματισμός ((Systems Planning) των Συστημάτων (από τα επιλεγέντα) που θα αναπτυχθούν. Για τις δύο αυτές "προϋποθέσεις" αξίζει να τονισθεί ότι αρκετά επιτυχή πληροφοριακά συστήματα έχουν αναπτυχθεί χωρίς αυτές, αλλά και ότι η αποτυχία πολλών άλλων οφείλεται στην "απουσία" τους.

4 Τέλος οι φάσεις αναπτύξεως ενός Π. Σ. (Σχ
Τέλος οι φάσεις αναπτύξεως ενός Π.Σ. (Σχ.-1 ) ακολουθούνται από δύο ακόμη φάσεις· η μία είναι ευνόητη: Εγκατάσταση του Συστήματος (Systems Installation), και η άλλη συνήθως, αλλά κακώς, παραλείπτεται: Αξιολόγηση του Συστήματος. Μετά την πραγματοποίηση και αυτών των φάσεων ακολουθεί φάση της Λειτουργίας του Συστήματος (Systems Operation). Η Λειτουργία του Συστήματος πιθανώς να δημιουργήσει (συνηθέστατα δημιουργεί) την ανάγκη για βελτιώσεις και αλλαγές και έτσι "αρχίζει" η Συντήρηση του Συστήματος (Systems Maintainance).

5

6 Εκτός της παραδοσιακής τεχνικής αναπτύξεως πληροφοριακών συστημάτων, υπάρχουν ορισμένες "ειδικευμένες τεχνικές" που έχουν γίνει προσφάτως αρκετά δημοφιλείς. Αυτές είναι οι ακόλουθες: Συνδυασμένη Ανάπτυξη Εφαρμογών "ΣΑΕ" (Joint Application Development "JAD")6. Η ΣΑΕ (JAD) είναι ένα καλώς δομημένο (structured) "εργαστήριο", στο οποίο συνεργάζονται χρήστες, προϊστάμενοι, αναλυτές συστημάτων και προγραμματιστές Η.Υ. και από κοινού καθορίζουν τις απαιτήσεις του συστήματος, και τον εξωτερικό σχεδιασμό του. Η ΣΑΕ (JAD) αποβλέπει όσον το δυνατόν σε μεγαλύτερη συμμετοχή των χρηστών και των προϊσταμένων στις φάσεις αναπτύξεως του συστήματος. Τοιουτοτρόπως επιτυγχάνει: α) την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χρηστών - προϊσταμένων - αναλυτών - προγραμματιστών β) την επίλυση τυχόν αντιπαραθέσεων μέσω των προϊσταμένων (χρηστών και αναλυτών) που μετέχουν της προσπάθειας γ) την μείωση "χαμένων" χρόνων για συνεννοήσεις με σκοπό την πραγματοποίηση συνεντεύξεων, καθόσον αυτές πραγματοποιούνται εύκολα και άμεσα στα πλαίσια του "εργαστηρίου" και δ) την μεταβίβαση τεχνογνωσίας: επιχειρησιακής από τους χρήστες και τους προϊσταμένους τους προς τους αναλυτές - προγραμματιστές και πληροφορικής από τους δεύτερους προς τους πρώτους.

7 Πρωτοτυποποίηση (Prototyping)
Σύμφωνα με αυτήν αναπτύσσεται ένα μικρό υπόδειγμα (model) του συστήματος για την μελέτη των λειτουργών του και την δημιουργία χρησίμων συμπερασμάτων (Θα το αναλύσουμε σε επόμενο κεφάλαιο.) Δομημένες Τεχνικές (Structured Techniques) (Θα το αναλύσουμε σε επόμενο κεφάλαιο.) Αντικειμενοστραφείς Τεχνικές (Object Oriented Techniques)

8 Ταχεία Ανάπτυξη Εφαρμογών "ΤΑΕ" (Rapid Application Development "RAD«
ΤΑΕ (RAD) είναι η σύζευξη διαφόρων δομημένων τεχνικών με τεχνικές πρωτοτυποποιήσεως και τεχνικές ΣΑΕ (JAD) με σκοπό την ταχεία και επιτυχή ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που είναι αναγκαία η ταχεία ανάπτυξη ενός συστήματος και με τα λιγότερα μέσα. Η προσπάθεια αρχίζει με μία μικρή ομάδα από τελικούς (τερματικούς) χρήστες (end users) αναλυτές και προγραμματιστές οι οποίοι έχουν αποκλειστική απασχόλησή τους την ανάπτυξη του συστήματος, πράγμα που περιορίζει τις διακοπές της προσπάθειας λόγω, απασχολήσεως με θέματα εκτός του συγκεκριμένου συστήματος. Η μικρή ομάδα έχει το πλεονέκτημα της εύκολης διοίκησής της και της ταχείας και αποτελεσματικής επικοινωνίας των μελών της.

9 Η ομάδα χρησιμοποιεί την τεχνική ΣΑΕ (JAD) για να "εμπλέξει" τους τελικούς χρήστες με σκοπό τον ταχύ καθορισμό των επιχειρησιακών αναγκών των υποδειγμάτων των στοιχείων (data models) και των υποδειγμάτων επεξεργασίας (process models) του συγκεκριμένου πληροφοριακού συστήματος. Ο καθορισμός όλων των ανωτέρω τεκμηριώνεται με ειδικά εργαλεία (CASE tools). Η ομάδα πρέπει να ολοκληρώσει όλες τις φάσεις της προσπάθειας της σε αυστηρώς καθορισμένο χρόνο, ο οποίος δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 100 ημέρες. Γενικώς οι αναλυτές συστημάτων πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με όλες αυτές τις "δημοφιλείς" και σύγχρονες (;) τεχνικές, καθόσον αυτές αναπτύσσουν την επικοινωνία μεταξύ των χρηστών και των αναλυτών, "εμπλέκουν" τους τελικούς χρήστες εις τις φάσεις αναπτύξεως του συστήματος και "βεβαιώνουν" ότι το νέο σύστημα θα καλύπτει τις ανάγκες των τελικών χρηστών.

10 Συμπερασματικά μπορεί να ειπωθεί ότι ο Αναλυτής Συστημάτων αντί να επιλέξει μία από αυτές τις τεχνικές έχει την ευχέρεια να συνδυάσει την παραδοσιακή τεχνική με μία ή περισσότερες από αυτές τις τεχνικές και να επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες κάθε μιας από αυτές.

11 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Χαραμής, Γ. (2002) Ανάλυση και Σχεδιασμός Πληροφοριακών Συστημάτων. 4η ed. Εκδόσεις ΑΝΙΚΟΥΛΑ


Κατέβασμα ppt "Ανάλυση και Σχεδιασμός Πληροφοριακών Συστημάτων (Θεωρία)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google