Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργαστήριο Ανατομίας Ηλιού Καλλιόπη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργαστήριο Ανατομίας Ηλιού Καλλιόπη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργαστήριο Ανατομίας Ηλιού Καλλιόπη
Αναπνευστικό σύστημα Εργαστήριο Ανατομίας Ηλιού Καλλιόπη

2 Στοιχεία αναπνευστικού συστήματος
Το αναπνευστικό σύστημα εξυπηρετεί τη λειτουργία της αναπνοής. Αποτελείται από την άνω αεροφόρα οδό και από την κάτω αεροφόρα οδό.

3 Άνω αεροφόρα οδός Ρινικές κοιλότητες
Ρινική και στοματική μοίρα του φάρυγγα μέχρι το φαρυγγικό στόμιο του λάρυγγα

4 Κάτω αεροφόρα οδός Λάρυγγας Τραχεία Δύο βρόγχοι Δύο πνεύμονες

5 Λάρυγγας Χρησιμεύει ως αεραγωγό όργανο αλλά και ως όργανο της φωνής.
Χρησιμεύει ως αεραγωγό όργανο αλλά και ως όργανο της φωνής. Βρίσκεται κάτω από το υοειδές οστό 4ο εώς 6ο αυχενικό σπόνδυλο. Εκβάλλει προς τα πάνω στο φάρυγγα και προς τα κάτω στην τραχεία. Σχηματίζει στη μέση τραχηλική χώρα το ορατό έπαρμα ή λαρυγγικό έπαρμα που λέγεται και μήλο του Αδάμ.

6 Χόνδροι λάρυγγα Οι μονοί είναι ο κρικοειδής, ο θυρεοειδής και η επιγλωττίδα. Οι διπλοί είναι οι αρυταινοειδείς, οι κερατοειδείς και οι σφηνοειδείς.

7 Μύες λάρυγγα Οι ετερόχθονες μύες είναι ο στερνοθυρεοειδής, ο θυρεοϋοειδής και ο κάτω σφιγκτήρας του λάρυγγα. Αυτόχθονες μύες είναι ο οπίσθιος κρικαρυταινοειδής, οι δύο πάγιοι κρικαρυταινοειδείς, ο κρικοθυρεοειδής, o φωνητικός μυς και ο κοιλιαίος μυς. Οι δύο τελευταίοι αποτελούν τμήματα του έσω θυρεοαρυταινοειδούς μυός.

8 Κοιλότητα του λάρυγγα Επαλείφεται από βλεννογόνο Έχει σχήμα κλεψύδρας
Άνω ή φαρυγγικό στόμιο Κάτω ή τραχειακό Γνήσιες φωνητικές χορδές Νόθες φωνητικές χορδές πάνω από τις γνήσιες – δεν έχουν σχέση με την παραγωγή φωνής.

9 Αγγεία και νεύρα λάρυγγα
Άνω λαρυγγική αρτηρία από την άνω θυρεοειδή Κρικοθυρεοειδή αρτηρία από την άνω θυρεοειδή Την κάτω λαρυγγική από τη κάτω θυρεοειδή Άνω και κάτω λαρυγγικό νεύρο (παλίνδρομο) που αποτελούν κλάδους του πνευμονογαστρικού.

10 Νεύρα λάρυγγα Αν καταστραφούν πλήρως και τα δύο παλίνδρομα νεύρα η φωνή χάνεται τελείως και η αναπνοή γίνεται δύσκολη.

11 Τραχεία Είναι κυλινδρικός ινοχόνδρινος σωλήνας μήκους 9-15cm
Αποτελεί συνέχεια του λάρυγγα Αρχίζει στο ύψος του 6ου αυχενικού σπονδύλου και τελειώνει στο ύψος του 4ου θωρακικού σπονδύλου όπου διχάζεται σε δεξιό και αριστερό βρόγχο. Σο σημείο του διχασμού σχηματίζεται μια πτυχή που λέγεται τροπίς. Αποτελείται από χόνδρινα ημικρίκια τα οποία ενώνονται με μεσοκρίκιους συνδέσμους. Ο δεξιός βρόγχος είναι πιο ευρύς και πιο κοντός από τον αριστερό.

12 Πνεύμονες Είναι δύο - δεξιός και αριστερός
Είναι δύο - δεξιός και αριστερός Περικλείονται μέσα στις κοιλότητες του υπεζωκότα Το τοίχωμα του υπεζωκότα που περιβάλλει το τοίχωμα της θωρακικής κοιλότητας λέγεται τοιχωματικός υπεζωκότας ενώ το τμήμα που περιβάλλει τους πνεύμονες λέγεται σπλαχνικός υπεζωκότας. Μεταξύ των δύο πετάλων σχηματίζεται ένας σχισμοειδής χώρος όπου υπάρχει λίγη ποσότητα ορώδους υγρού. Όργανο αναπνευστικού συστήματος όπου γίνεται η ανταλλαγή αερίων

13 Πνεύμονες Κάθε πνεύμονας έχει σχήμα ατελούς κώνου
Σε κάθε πνεύμονα διακρίνουμε κορυφή, κάτω ή διαφραγματική επιφάνεια, έξω ή πλευρική επιφάνεια και έσω ή μεσοπνευμόνια επιφάνεια. Η βάση του δεξιού πνεύμονα αντιστοιχεί στο δεξιό λοβό ήπατος και η βάση του αριστερού στον αριστερό λοβό, τον πυθμένα του στομάχου και στο σπλήνα.

14 Πύλες του πνεύμονα Βρίσκονται στην έσω επιφάνεια
Από τις πύλες του πνεύμονα εισέρχεται ο σύστοιχος βρόγχος, ο κλάδος της πνευμονικής αρτηρίας, οι βρογχικές αρτηρίες και τα νεύρα και εξέρχονται οι δύο πνευμονικές φλέβες και τα λεμφαγγεία με τα λεμφογάγγλια.

15 Λοβοί του πνεύμονα Ο δεξιός πνεύμονας χωρίζεται με δύο μεσολόβιες σχισμές σε τρεις λοβούς (άνω, μέσο και κάτω) Ο αριστερός πνεύμονας χωρίζεται με μία μεσολόβια σχισμή σε δύο λοβούς (άνω και κάτω).

16 Βρόγχοι πνεύμονα Κάθε βρόγχος δεξιός και αριστερός εισερχόμενος στον πνεύμονα χωρίζεται αρχικά στους παράπλευρους στελεχιαίους και αυτοί σε τμηματικούς Βρογχοπνευμονικό τμήμα Ο δεξιός βρόγχος χωρίζεται σε τρεις στελεχαίους και ο κάθε στελεχαίος σε τμηματικούς Ο άνω λοβός έχει τρεις τμηματικούς (κορυφαίο, πίσω, εμπρός) Ο μέσος λοβός έχει δύο τμηματικούς (κορυφαίο και έξω) Ο κάτω λοβός έχει πέντε τμηματικούς.

17 Βρόγχοι πνεύμονα Ο αριστερός βρόγχος χωρίζεται σε δύο στελεχιαίους βρόγχους. Ο στελεχιαίος βρόγχος του κάτω λοβού δίνει τέσσερεις τμηματικούς Ο στελεχιαίος βρόγχος του άνω λοβού χωρίζεται σε ανιών και κατιών κλάδο και δίνει πέντε τμηματικούς. (3 από τον ανιών κλάδο και 2 από τον κατιών).

18 Βρόγχοι πνεύμονα Οι τμηματικοί κλάδοι των βρόγχων καταλήγουν βρογχιόλια και αυτά σε κυψελίδες.

19 Αγγεία του πνεύμονα Πνευμονική αρτηρία Πνευμονικές φλέβες
Η αριστερή πνευμονική αρτηρία συνδέεται με το αορτικό τόξο με δεσμίδα ινώδους συνδέσμου που αποτελεί το υπόλλειμα του βοτάλλειου πόρου. Βρογχικές αρτηρίες – εκφύονται από τη θωρακική αορτή. Βρογχικές φλέβες- εκβάλλουν οι δεξιές στην άζυγο και οι αριστερέ στην ημιάζυγο.

20 Νεύρα του πνεύμονα Κλάδοι συμπαθητικού
(διαστολή βρόγχων, σύσπαση αγγείων). Κλάδοι παρασυμπαθητικού (σπασμός βρόγχων, διαστολή αγγείων).

21 Βιβλιογραφία Drake, Vogl, Mitchel, Gray’s Ανατομία.
Keith L. Moore, Kλινική Ανατομία. Ν. Κακλαμάνης, Α. Καμμάς, H Ανατομική του ανθρώπου. Ε. Δ. Κατρίτση, Δ. Αν. Κελέκη, Η. Δ. Κούβελα, Στοιχεία ανατομίας- στοιχεία φυσιολογίας.


Κατέβασμα ppt "Εργαστήριο Ανατομίας Ηλιού Καλλιόπη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google