Κατέβασμα παρουσίασης
Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε
ΔημοσίευσεἈγαμέμνων Ελευθεριάδης Τροποποιήθηκε πριν 8 χρόνια
1
Μαστίχα Χίου
2
Η αποκλειστική καλλιέργεια της μαστίχας στη Χίο, έχει εξηγηθεί τόσο από επιστημονική όσο κι από θρησκευτική άποψη.
3
Πολλοί είναι αυτοί που την αποδίδουν στο μικροκλίμα της περιοχής σε συνδυασμό με την σύσταση του εδάφους.
4
Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι οι σχίνοι ξεκίνησαν να δακρύζουν από τότε που μαρτύρησε στη Χίο ο Άγιος Ισίδωρος.
5
Οι πρώτες πληροφορίες για τη συστηματική οργάνωση της εμπορίας της μαστίχας, ανάγονται στην περίοδο κατοχής της Χίου από τους Γενουάτες.
6
Συγκεκριμένα το 1347 ιδρύθηκε στο νησί η εμπορική εταιρεία με όνομα «ΜΑΟΝΑ», η οποία αντλούσε τα κέρδη της εκτός από τους φόρους και τα εμπορικά έσοδα, από τη γεωργική εκμετάλλευση της Χίου που σχετιζόταν κατά κύριο λόγο με την μαστίχα.
7
Στην συνέχεια κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, το νησί απέκτησε ιδιαίτερα προνόμια χάρη στη μαστίχα, την οποία εκμεταλλευόταν αποκλειστικά οι Τούρκοι. Μάλιστα, η μαστίχα πρώτης ποιότητας προοριζόταν για το χαρέμι του σουλτάνου στην Κωνσταντινούπολη.
8
Αυτή η ακμή του εμπορίου της μαστίχας εξακολούθησε να υπάρχει μέχρι και τις αρχές του 20ου αι. αλλά διακόπηκε εξαιτίας του Α’ Παγκοσμίου πολέμου. Μετά τη λήξη του, η παραγωγή συνεχίστηκε, ωστόσο το προϊόν δεν μπόρεσε να αποκτήσει την προνομιούχο θέση του.
9
Έτσι η δυσμενής αυτή κατάσταση επέσυρε την προσοχή της πολιτείας, χάρη στην οποία το 1939 λειτούργησε για πρώτη φορά η «Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου». Από το 1997 η μαστίχα έχει χαρακτηριστεί προϊόν «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης».
Παρόμοιες παρουσιάσεις
© 2024 SlidePlayer.gr Inc.
All rights reserved.