Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε χώρες της Ευρώπης Μια παρουσίαση από τους μαθητές της Δ τάξης του 21 ου Δ. Σχ. Αθήνας για τους.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε χώρες της Ευρώπης Μια παρουσίαση από τους μαθητές της Δ τάξης του 21 ου Δ. Σχ. Αθήνας για τους."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε χώρες της Ευρώπης Μια παρουσίαση από τους μαθητές της Δ τάξης του 21 ου Δ. Σχ. Αθήνας για τους φίλους μας στη Σχολή Χατζήβεη

2 1. Ισπανία

3 Η παρέλαση των Τριών Μάγων O Κάθε χρόνο στις 5 Ιανουαρίου, το βράδυ, ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους και παρακολουθεί την άφιξη των Μάγων, που έρχονται πάνω σε καμήλες. Οι Μάγοι μοιράζουν στα παιδιά γλυκά και δωράκια. Τα παιδιά δίνουν στους Μάγους ένα γράμμα κι αφήνουν τη νύχτα τα παπούτσια τους σε ένα σημείο του σπιτιού ώστε να τα δουν οι Μάγοι που περνούν. Δίπλα στα παπούτσια τοποθετούν κεράσματα για τους Μάγους και σανό για τις καμήλες τους !!! Την επόμενη μέρα, 6 Ιανουαρίου και εορτή των Θεοφανείων, βγαίνουν πρωί πρωί να δουν αν έχουν έρθει τα δώρα. Αμέσως μετά τρώνε το παραδοσιακό πρωινό, « roscon de Reyes», που περιλαμβάνει ένα επιδόρπιο με φρούτα και... εκπλήξεις ! Όποιος βρει στο πρωινό του τη φιγούρα του βασιλιά είναι βασιλιάς για όλη την ημέρα κι όποιος βρει το φασόλι.... πληρώνει το πρωινό !!!

4 Η αλλαγή του χρόνου O Τα μεσάνυχτα όλοι μαζί περιμένουν την αλλαγή του χρόνου. Όταν το ρολόι χτυπά 12 φορές κι αλλάζει ο χρόνος συνηθίζουν να τρώνε μια ρώγα σταφύλι σε κάθε χτύπο. Οι 12 χτύποι του ρολογιού συμβολίζουν τους 12 μήνες του χρόνου. Όποιος καταφέρει και φάει και τις 12 ρώγες του σταφυλιού θα έχει μια γλυκιά κι ευτυχισμένη χρονιά !

5 2. Ιταλία

6 Pannetone O Το Pannetone είναι το παραδοσιακό ψωμί – κέικ που τρώνε στην Ιταλία στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και το συνοδεύουν με ένα ποτήρι κρασί. Η παράδοση λέει ότι πήρε το όνομά του από έναν φούρναρη που ονομαζόταν Pannetone. Αυτός αγάπησε μια όμορφη κοπέλα και θέλοντας να την εντυπωσιάσει και να την … γλυκάνει πρόσθεσε στο ψωμί που έφτιαχνε συνήθως αυγά, ζάχαρη, σταφίδες κι άλλα καλούδια. Έτσι προέκυψε το Pannetone O

7 Befana O Στις 6 Ιανουαρίου γιορτάζουν και στην Ιταλία τα Θεοφάνεια. Το βράδυ της παραμονής των Θεοφανείων τα παιδιά περιμένουν να έρθει η Befana, μια μάγισσα που τους μοιράζει δώρα και γλυκά !

8 3. Γαλλία

9 Ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης O Την 1 η Δεκεμβρίου τα παιδιά κρεμούν στον τοίχο ένα ημερολόγιο για να μετρούν τις μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα. Κάθε μέρα αφαιρούν ένα χαρτάκι και την έκπληξη της ημέρας, που είναι ένα γλυκάκι. Έτσι κάνουν υπομονή μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου !!!

10 Χριστουγεννιάτικες αγορές O Αυτές τις μέρες οι δρόμοι στολίζονται με φωτάκια και έλατα. Σε πολλά μέρη στήνονται χριστουγεννιάτικες αγορές. Ο κόσμος τις επισκέπτεται για να αγοράσει διακοσμητικά, γλυκά και ό, τι θα χρειαστεί για το δείπνο των Χριστουγέννων.

11 Το εορταστικό τραπέζι O Το εορταστικό τραπέζι συνήθως είναι οικογενειακό : παππούδες, γιαγιάδες κι άλλοι συγγενείς είναι συγκεντρωμένοι στο δείπνο των Χριστουγέννων, το οποίο περιλαμβάνει φουά γκρα, μύδια, θαλασσινά, χήνα, γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα και για γλυκό σερβίρεται ο κορμός των Χριστουγέννων.

12 4. Ουγγαρία

13 Ο Άγιος Νικόλαος O Στις 6 Δεκεμβρίου έρχεται ο Άγιος Νικόλαος που μοιράζει δώρα στα παιδιά, τα οποία έχουν αφήσει στο πρεβάζι του παραθύρου τα παπούτσια τους ή τις μπότες τους για να τα βάλει σ ’ αυτά. Δώρα φέρνει στα παιδιά και ο Γερο - Χειμώνας

14 Το χριστουγεννιάτικο δέντρο O Το χριστουγεννιάτικο δέντρο το στολίζουν οι ενήλικες κρυφά από τα παιδιά τα οποία πιστεύουν ότι έρχονται Άγγελοι και κάνουν τη δουλειά αυτή. Στο δέντρο κρεμάνε και χρωματιστά μπισκοτάκια και τα παραδοσιακά “ μαρτζιπάν ”. Αυτά είναι ένα είδος ζαχαρωτού κι όταν το φτιάχνουν καταλαβαίνουν πως φτάνουν τα Χριστούγεννα. Το ζαχαρωτό αυτό είναι γαλλικής προέλευσης και καθιερώθηκε στην Ουγγαρία από τον 19 ο αιώνα, όταν το έφτιαχναν οι σεφ των βασιλιάδων. Σήμερα υπάρχουν δεκαεφτά διαφορετικές συνταγές για μαρτζιπάν.

15 Άγια Νύχτα O Η παραμονή των Χριστουγέννων ονομάζεται Άγια Νύχτα. Οι οικογένειες συγκεντρώνονται όλοι μαζί στο σπίτι και τρώνε το παραδοσιακό φαγητό που είναι ψάρι με λάχανο και ένα παραδοσιακό ζυμωτό ψωμί, το “Beigli”. Μετά το φαγητό πηγαίνουν στη νυχτερινή λειτουργία.

16 5. Ρουμανία

17 Παραμονή Χριστουγέννων O Στη Ρουμανία την παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι λένε τα κάλαντα. Συνηθίζουν, όταν λένε τα κάλαντα, να φοράνε παραδοσιακές φορεσιές και μάσκες. Ο αρχηγός κάθε παρέας κουβαλά το στεάουα, ένα μεγάλο ξύλινο αστέρι τυλιγμένο σε γυαλιστερό χαρτί και διακοσμημένο με καμπανούλες και έγχρωμη κορδέλα, στου οποίου το κέντρο τοποθετείτε μια εικόνα. O Οι νοικοκυρές ψήνουνε ψωμιά, διάφορα γλυκά και τσουρέκια. Μαγειρεύουν ακόμα παραδοσιακά φαγητά όπως λαχανοντολμάδες, κεφτέδες, ψητό χοιρινό ή ψητό κοτόπουλο. Συγγενείς και φίλοι ανταλλάσσουν επισκέψεις. Οι επισκέπτες τρώνε οπωσδήποτε από τα φαγητά του κάθε σπιτιού.

18 6. Κροατία

19 BEJANJE O Το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων ο μεγαλύτερος κάθε οικογένειας στρώνει άχυρα πάνω σε ένα σεντόνι. Το βράδυ, όταν ακουστεί η καμπάνα της εκκλησίας, το σεντόνι με τα άχυρα μεταφέρεται στο σπίτι χωρίς να ανάψουν τα φώτα. Από τη στιγμή εκείνη αρχίζει η τελετή που ονομάζεται BEJANJE. Είναι ένα είδος σύντομης προσευχής που περιλαμβάνει ευχές και ευλογίες. O Ένα αναμμένο κερί καίει στο τραπέζι όλη τη νύχτα. Η οικογένεια γονατίζει πάνω στο σεντόνι με το άχυρο ψάλλοντας το “ Άγγελος Κυρίου ” και κατόπιν προσεύχονται για αυτούς που είναι στον ουρανό. Στη συνέχεια το άχυρο τοποθετείται στο τραπέζι, σε σχήμα σταυρού, και γύρω γύρω υπάρχουν διάφορα είδη σπόρων : καλαμπόκι, φασόλια, ξηροί καρποί και άλλα, ενώ κάτω από το τραπεζομάντιλο είναι κρυμμένο το πορτοφόλι με χρήματα. Όλα αυτά συμβολίζουν την ευημερία, τον πλούτο που θα φέρει ο νέος χρόνος. O Μετά ακολουθεί το στόλισμα του δέντρου. Παλιότερα το στόλιζαν με καρύδια, κουκουνάρια, μήλα που τα τύλιγαν με ασημόχαρτο, λουλούδια φτιαγμένα από χαρτί και γλυκάκια. O Αφού τελειώσουν το στόλισμα τα παιδιά πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και λένε τα κάλαντα.


Κατέβασμα ppt "Ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε χώρες της Ευρώπης Μια παρουσίαση από τους μαθητές της Δ τάξης του 21 ου Δ. Σχ. Αθήνας για τους."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google