Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γιάννης Α. Μυλόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Α.Π.Θ. Τομέας Υδραυλικής & Τεχνικής Περιβάλλοντος Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών-Πολυτεχνική Σχολή H ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γιάννης Α. Μυλόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Α.Π.Θ. Τομέας Υδραυλικής & Τεχνικής Περιβάλλοντος Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών-Πολυτεχνική Σχολή H ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γιάννης Α. Μυλόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Α.Π.Θ. Τομέας Υδραυλικής & Τεχνικής Περιβάλλοντος Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών-Πολυτεχνική Σχολή H ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

2 ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΕΡΟΥ 1.Ολοκληρωμένη πολιτική νερού 2.Διαχείριση της ζήτησης του νερού 3.Ανάκτηση του κόστους - Κοστολόγηση του νερού σύμφωνα με την πλήρη αξία του 4.Αποκεντρωμένη και συμμετοχική διαχείριση νερού

3 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΕΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

4 1.Αναγνώριση της οικολογικής αξίας του νερού 2.Ενιαία αντιμετώπιση περιβαλλοντικών – αναπτυξιακών διαστάσεων 3.Ενιαία αντιμετώπιση ποσοτικών και ποιοτικών παραμέτρων του νερού 4.Κατάργηση της παραδοσιακής πρακτικής της αποσπασματικής / τομεακής διαχείρισης των υδατικών πόρων σύμφωνα με τη χρήση

5 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΕΡΟΥ Δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης των υδατικών πόρων

6 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΕΛΕΓΧΟΣ ΧΡΗΣΕΩΝ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝΕΛΕΓΧΟΣ ΧΡΗΣΕΩΝ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ - ΜΕΘΟΔΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΩΝΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ - ΜΕΘΟΔΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΩΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ

7 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Προσαρμογή της ζήτησης του νερού στα δεδομένα της φυσικής προσφοράςΠροσαρμογή της ζήτησης του νερού στα δεδομένα της φυσικής προσφοράς Αντί της ζημιογόνου περιβαλλοντικά παραδοσιακής πρακτικής της προσαρμογής της φυσικής προσφοράς στα δεδομένα της ζήτησης, με τη διαρκή αναζήτηση νέων πηγών νερού και το σχεδιασμό τεχνικών έργωνΑντί της ζημιογόνου περιβαλλοντικά παραδοσιακής πρακτικής της προσαρμογής της φυσικής προσφοράς στα δεδομένα της ζήτησης, με τη διαρκή αναζήτηση νέων πηγών νερού και το σχεδιασμό τεχνικών έργων

8 ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ Άμεσο (λειτουργικό) κόστοςΆμεσο (λειτουργικό) κόστος Κόστος ΕυκαιρίαςΚόστος Ευκαιρίας Περιβαλλοντικό κόστοςΠεριβαλλοντικό κόστος

9 ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Διαχείριση του νερού στο κατώτατο διοικητικό επίπεδοΔιαχείριση του νερού στο κατώτατο διοικητικό επίπεδο Δραστηριοποίηση και συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων όλων των χρηστών, των κοινωνικών φορέων και των τοπικών παραγόντωνΔραστηριοποίηση και συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων όλων των χρηστών, των κοινωνικών φορέων και των τοπικών παραγόντων

10 Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Η τελική επιλογή αποτελεί αποφασιστικό στοιχείο της νέας νομοθεσίας για 2 κυρίως λόγους: 1.Αποτελεί κορυφαία πολιτική επιλογή που θα σημαδέψει το μέλλον της διαχείρισης του νερού και από την οποία εν πολλοίς θα εξαρτηθεί η επιτυχία του όλου εγχειρήματος της εναρμόνισης της ελληνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία 2.Όλες οι υπόλοιπες επιλογές άμεσα επηρεάζουν, αλλά και άμεσα επηρεάζονται από τη μορφή που θα πάρει το διοικητικό σχήμα.

11 ΟΙ 2 ΚΥΡΙΑΡΧΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ 1.Η κεντρική υπηρεσία του νέου φορέα πλήρως ενταγμένη στη διοικητική δομή του ΥΠΕΧΩΔΕ 2.Σύσταση νέου οργανισμού, υπό την επίβλεψη του υπουργείου, αλλά εκτός της διοικητικής δομής του, με αυτονομία και αυτοτέλεια τόσο διοικητική, όσο και οικονομική.

12 Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΌΧΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ

13 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΕΝΤΟΣ ΕΝΌΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ (ΥΠΕΧΩΔΕ) 1.Καταστρατηγείται η πολιτική επιλογή της Κυβερνητικής Επιτροπής το καλοκαίρι του 2001, σύμφωνα με την οποία: «η Υπηρεσία Υδάτων (ΥΥ) είναι κεντρικό, εισηγητικό, εκτελεστικό και συντονιστικό όργανο με τη μορφή αυτόνομης διοικητικής αρχής, εποπτευόμενη από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ»

14 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΕΝΤΟΣ ΕΝΌΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ (ΥΠΕΧΩΔΕ) Αναιρείται η εκσυγχρονιστική φιλοσοφία και ο μεταρρυθμιστικός χαρακτήρας του όλου εγχειρήματος, καθώς επαναλαμβάνονται τα ίδια σφάλματα του παρελθόντος (ν.1739/87 και ένταξη της Κεντρικής Υπηρεσίας στη διοικητική δομή του Υπ. Ανάπτυξης). 2. Αναιρείται η εκσυγχρονιστική φιλοσοφία και ο μεταρρυθμιστικός χαρακτήρας του όλου εγχειρήματος, καθώς επαναλαμβάνονται τα ίδια σφάλματα του παρελθόντος (ν.1739/87 και ένταξη της Κεντρικής Υπηρεσίας στη διοικητική δομή του Υπ. Ανάπτυξης).

15 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΕΝΤΟΣ ΕΝΌΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ (ΥΠΕΧΩΔΕ) 3.Περιορίζεται η ευελιξία και αποδυναμώνεται η αποτελεσματικότητα άσκησης ολοκληρωμένης πολιτικής νερού. 4.Υποβαθμίζεται η δυνατότητα παρέμβασης του νέου φορέα στην πολιτική των υπολοίπων (υπουργείων και οργανισμών) και συνεπώς υποβαθμίζεται η δυνατότητα του φορέα να εφαρμόζει και να υλοποιεί τις κατευθύνσεις της εθνικής υδατικής πολιτικής 4.Υποβαθμίζεται η δυνατότητα παρέμβασης του νέου φορέα στην πολιτική των υπολοίπων (υπουργείων και οργανισμών) και συνεπώς υποβαθμίζεται η δυνατότητα του φορέα να εφαρμόζει και να υλοποιεί τις κατευθύνσεις της εθνικής υδατικής πολιτικής.

16 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΕΝΤΟΣ ΕΝΌΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ (ΥΠΕΧΩΔΕ) 5.Δεν απεμπλέκεται η διαχείριση των υδατικών πόρων από τους συντεχνιακούς, και όχι μόνον, ανταγωνισμούς και διεκδικήσεις εντός των κόλπων της δημόσιας διοίκησης, που όπως είναι σε όλους γνωστό, υπήρξαν η κύρια αιτία της αποτυχίας του προηγούμενου θεσμικού καθεστώτος (ν. 1739/87).

17 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΕΝΤΟΣ ΕΝΌΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ (ΥΠΕΧΩΔΕ) 6.Μειώνεται έως μηδενισμού ο βαθμός συναίνεσης και αποδοχής του νέου θεσμικού καθεστώτος από τη δημόσια διοίκηση, καθώς είναι βέβαιον ότι θα προκληθούν σοβαρές αντιδράσεις από τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Γεωργίας. Οι αντιδράσεις αυτές αντιμετωπίζονται μόνον εάν επιλεγεί η «τρίτη» λύση του ΝΠΔΔ που εποπτεύεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

18 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΕΝΤΟΣ ΕΝΌΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ (ΥΠΕΧΩΔΕ) Μειώνεται ο βαθμός της κοινωνικής συναίνεσης του νομοθετήματος, μια και το μήνυμα που περνά προς την κοινωνία είναι ότι το όλο εγχείρημα εξαντλείται στη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ένα υπουργείο στο άλλο και άρα αποτελεί εσωτερική υπόθεση των υπουργείων και όχι ουσιαστική προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων. 7. Μειώνεται ο βαθμός της κοινωνικής συναίνεσης του νομοθετήματος, μια και το μήνυμα που περνά προς την κοινωνία είναι ότι το όλο εγχείρημα εξαντλείται στη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ένα υπουργείο στο άλλο και άρα αποτελεί εσωτερική υπόθεση των υπουργείων και όχι ουσιαστική προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων.

19 ΠΡΟΤΑΣΗ Σύσταση νέου οργανισμού, υπό την επίβλεψη του ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά εκτός της διοικητικής δομής του, με αυτονομία και αυτοτέλεια τόσο διοικητική, όσο και οικονομική και όχι υποβάθμιση του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων της χώρας σε απλή υπηρεσία ενός υπουργείου Σύσταση νέου οργανισμού, υπό την επίβλεψη του ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά εκτός της διοικητικής δομής του, με αυτονομία και αυτοτέλεια τόσο διοικητική, όσο και οικονομική και όχι υποβάθμιση του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων της χώρας σε απλή υπηρεσία ενός υπουργείου.


Κατέβασμα ppt "Γιάννης Α. Μυλόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Α.Π.Θ. Τομέας Υδραυλικής & Τεχνικής Περιβάλλοντος Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών-Πολυτεχνική Σχολή H ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google