Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑ 7 ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΤΟ ΣΙΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑ 7 ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΤΟ ΣΙΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑ 7 ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

2 ΤΟ ΣΙΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ

3 Το Σινικό τείχος ΤΤο Σινικό τείχος, είναι μια οχύρωση που χτιζόταν από το τέλος του 14ου αιώνα μέχρι την αρχή του 17ου αιώνα π.Χ, κατά τη διάρκεια της δυναστείας Μινγκ, προκειμένου να προστατευθεί η Κίνα από τις επιδρομές μογγολικών και τούρκικων φυλών. ΤΤο τείχος εκτείνεται σε μήκος 8.851,8 χλμ, αποτελώντας το μεγαλύτερο σε διαστάσεις ανθρώπινο οικοδόμημα. Κατασκευάστηκε από ασβεστόλιθο, πυρότουβλο ακόμα και απορρίμματα, αναμειγνύοντας τα με ξύλα. Τα υλικά κατασκευής συγκολλούνταν με ένα κολλώδες μείγμα ρυζιού και ασπραδιού αυγών. ΚΚάθε αμυντικός πύργος-παρατηρητήριο έχει οπτική επαφή με τον προηγούμενο αλλά και με τον επόμενο, ώστε σε περίπτωση επίθεσης να μεταδίδεται από πύργο σε πύργο το μήνυμα μέχρι το Πεκίνο. ΑΑν και το 1938 ο Χαλιμπάρτον Ρίτσαρντ έγραψε ότι το τείχος είναι το μόνο ανθρώπινο κατασκεύασμα που είναι ορατό από τη Σελήνη, στην πραγματικότητα το τείχος είναι ανθρωπίνως αδύνατο να γίνει ορατό με γυμνό οφθαλμό από τόσο μεγάλη απόσταση. ..

4

5 Η ΠΕΤΡΑ ΤΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ

6  Η ροδοκόκκινη πόλη Πέτρα είναι ένα αριστούργημα γλυπτικής, αφού είναι αρχαία πόλη λαξεμένη πάνω σε βράχο. Βρίσκεται νότια του Αμάν και ήταν η αστραφτερή πρωτεύουσα της αραβικής φυλής των Ναβαταίων, οι οποίοι την ονόμαζαν Ράκμου, που σημαίνει «Βράχος με χρωματιστές ραβδώσεις».  Το όνομα «Πέτρα» δόθηκε από τους Έλληνες εμπόρους, επειδή οι κάτοικοί της την άνοιξη κατά τη διάρκεια μιας γιορτής προσφέρανε σε μια θεότητα διάφορα αγαθά, ως θυσία, πάνω σε μια μεγάλη πέτρα, νοτιοδυτικά της αρχαίας πόλης.  Γνώστες της τεχνολογίας νερού, οι Ναβαταίοι εξόπλισαν την πόλη τους με μεγάλες κατασκευές υπογείων σηράγγων και θαλάμους νερού, με τρόπο τόσο αξιοθαύμαστο που κατόρθωσαν να δημιουργήσουν σε μια τόσο άνυδρη περιοχή ένα δίκτυο περισυλλογής και διάθεσης των ομβρίων υδάτων, με νερό συνεχούς ροής.

7

8 ΤΟ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

9 Είναι το μεγαλύτερο Ρωμαϊκό αμφιθέατρο όλων των εποχών. Η αρχική του ονομασία ήταν Φλάβιο αμφιθέατρο γιατί είχε κτισθεί από τρεις αυτοκράτορες της δυναστείας των Φλαβίων..Η ονομασία Κολοσσαίο μάλλον προήλθε από τις κολοσσιαίες διαστάσεις του αμφιθεάτρου.Το Κολοσσαίο άρχισε να κατασκευάζεται στην εποχή του Βεσπασιανού το 72 μ.Χ., συνεχίστηκε την εποχή του Τίτου και τέλειωσε μέσα σε 8 χρόνια, το 80 μ.Χ, όταν ήταν αυτοκράτορας ο Δομιτιανός. Για να κατασκευαστεί, εργάστηκαν χιλιάδες Ιουδαίοι αιχμάλωτοι που είχαν συλληφθεί από τον Τίτο μετά την καταστροφή των Ιεροσολύμων.Είχε σχήμα έλλειψης με περιφέρεια 524 μέτρων. Το ύψος του έφτανε περίπου 50 μέτρα και είχε 4 ορόφους. Το εσωτερικό του Κολοσσαίου ήταν χωρισμένο σε κερκίδες, χωρητικότητας από 50 μέχρι 90 χιλιάδες θέσεις. Στις κερκίδες οι θεατές κάθονταν ανάλογα με την κοινωνική τους θέση και το επάγγελμα. Υπήρχαν 80 είσοδοι, ενώ η έξοδος γινόταν από 160 διαδρόμους γύρω από τις κερκίδες απ’ όπου μπορούσε να εκκενωθεί ο χώρος μέσα σε δέκα λεπτά. Το Κολοσσαίο υπήρξε το κέντρο των αιμοχαρών θεαμάτων που απολάμβανε η ρωμαϊκή αυλή στην εποχή της παρακμής της, μονομαχίες και θηριομαχίες, τις οποίες χρηματοδοτούσαν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες. Εκεί οι μονομάχοι έλεγαν το περίφημο αντίο: «Χαίρε αυτοκράτορα, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν».

10 Για την τύχη των μονομάχων που τραυματίζονταν σοβαρά αποφάσιζε το πλήθος. Αν ο αυτοκράτορας σήκωνε τον αντίχειρα σήμαινε πως ο τραυματισμένος μπορούσε να ζήσει, διαφορετικά έπρεπε να παλέψει με τα άγρια ζώα μέχρι θανάτου. Εκτός από τους ανθρώπους σκοτώνονταν και ζώα. Εκεί ο ρωμαϊκός όχλος απέσπασε το χλευαστικό σχόλιο «Δεν χρειάζονται παρά άρτο και θεάματα».Η τελευταία μονομαχία πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 5ου αιώνα, αλλά λέγεται πως φρικτές θηριομαχίες συνεχίστηκαν για περίπου εκατό χρόνια. Εκεί γίνονταν επίσης μαρτύρια χριστιανών. Μετά από σεισμούς και λεηλασίες κατά την διάρκεια των αιώνων σήμερα είναι ερείπιο και ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της σύγχρονης Ρώμης. Ο Πάπας το επισκέπτεται κάθε Μεγάλη Παρασκευή, εις μνήμην τον χριστιανών μαρτύρων.

11 ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΗΧΕΙΟ

12 ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΛΥΤΡΩΤΗ

13  Το 1922 πολίτες και κληρικοί συγκέντρωσαν 20.000 υπογραφές για να ζητήσουν από τον πρόεδρο Επιτάσιο Πεσόα την ανέγερση ενός αγάλματος. Τα σχέδια ήταν του Γάλλου γλύπτη Πολ Λαντοβσκί.  Πρόκειται για ένα ψηλό άγαλμα του Ιησού Χριστού, με απλωμένα τα χέρια. Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Κορκοβάντο (Corcovado), πάνω από το Ρίο ντε Τζανέιρο,σε ύψος 710 μέτρων και είναι εγκατεστημένο με τρόπο τέτοιο, ώστε να κοιτάει την πόλη του Ρίο. Το άγαλμα ανεγέρθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1931, μετά από εργασίες 5 ετών.  Οι επισκέπτες παλιά έπρεπε να ανεβαίνουν τα 220 σκαλιά για να φτάσουν στη βάση του αγάλματος. Σήμερα, η μεταφορά τους γίνεται με σύγχρονα μέσα, όπως ανελκυστήρες, που μεταφέρουν περίπου 14 άτομα, και τέσσερις κυλιόμενες σκάλες πλάτους 4 μέτρων, οι οποίες μπορούν να μεταφέρουν περίπου 9.000 επισκέπτες την ώρα.  Οι επισκέπτες μπορούν να δουν το Ρίο ντε Τζανέιρο πανοραμικά, τον κόλπο, το βουνό Σουγκαρλόαφ και τις παραλίες Ιπανέμα και Κοπακαμπάνα.

14

15 ΤΑΖ ΜΑΧΑΛ

16  Θεωρείται το αιώνιο μνημείο αγάπης και είναι ένα αριστούργημα ισλαμικής τέχνης, με εικόνες από το Κοράνι, στολισμένο με ημιπολύτιμες πέτρες, διαφανή μάρμαρα δουλεμένα με πολύτιμους λίθους, με δεκάδες κήπους, λίμνες, νησίδες και εισόδους, συνδυάζοντας την ινδική και την περσική αρχιτεκτονική.  Κατασκευάστηκε εις μνήμη της συζύγου του Μογγόλου αυτοκράτορα Σαχ Γιαχάν Α' και πήρε το όνομά της, Μουμτάζ Μαχάλ, η οποία πέθανε λίγα λεπτά αφότου έφερε στην ζωή το 14ο παιδί τους. Η τελευταία της επιθυμία της ήταν να φτιάξει ένα μνημείο που όμοιό του ο κόσμος δεν θα ‘χε ξαναδεί. Οι εργασίες άρχισαν το 1632 και ολοκληρώθηκαν μετά από 22 χρόνια. Μέσα τοποθέτησαν το φέρετρο της βασίλισσας το οποίο φύλαγαν 2000 φρουροί. Όταν πέθανε ο αυτοκράτορας το 1666 θάφτηκε δίπλα στην σύζυγό του στο Ταζ Μαχάλ.  Για την κατασκευή του απασχολήθηκαν 20.000 εργάτες που δούλευαν καθημερινά.  Το Μαυσωλείο είναι κτισμένο από λευκό μάρμαρο. Το κυρίως κτίσμα του Μαυσωλείου βρίσκεται σε μαρμάρινο βάθρο ύψους 7 μέτρων, ενώ σε κάθε πλευρά υπάρχουν γωνιώδεις κατασκευές και τεράστιες τοξοειδές πύλες ύψους 33 μέτρων. Εσωτερικά ο κυρίως χώρος του είναι οκτάγωνος με ανάγλυφες διακοσμήσεις, στο κέντρο του οποίου βρίσκονται τα δύο κενοτάφια του Σάχη και της αγαπημένης του Μαχάλ. Στη συνέχεια και στο επίπεδο του κήπου βρίσκονται οι πραγματικοί τάφοι τους. Το Ταζ Mαχάλ επιστέφεται από ένα διπλό τρούλο από ίδιο λευκό υλικό.

17

18 ΤΣΙΤΣΕΝ ΙΤΖΑ

19  Η πυραμίδα του Kukulcan βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο του Chichen-Itza βόρεια της χερσονήσου Γιουκατάν στο Μεξικό, χτίστηκε από τους Μάγιας περίπου στο 800 μ.Χ. και έχει ύψος 25 μέτρα. Το μνημείο αυτό ήτανε το πέτρινο ημερολόγιο των Μάγιας, που αργότερα ονομάστηκε "το κάστρο" (El Castillo).  Σε κάθε πλευρά της πυραμίδας υπάρχει μία σκάλα που αποτελείται από 91 μικρά και απότομα σκαλιά. Αν στο άθροισμα των σκαλιών (364) προσθέσουμε και το τελευταίο διάζωμα σχηματίζουμε τον αριθμό των ημερών του έτους. Τα 9 διαζώματα σε κάθε έδρα χωρίζονται στη μέση από τη σκάλα, σχηματίζοντας 18 τμήματα που αντιπροσωπεύουν τους 18 μήνες (με 20 ημέρες ο καθένας) του ημερολογίου των Μάγιας. Σε κάθε ισημερία (21 Μαρτίου και 21 Σεπτεμβρίου) παρατηρείται στη βόρεια πλευρά ένα παράξενο φαινόμενο: το φως του ήλιου συνδυάζεται με τις σκιές και δημιουργούν μια σειρά από τρίγωνα. Το φαινόμενο διαρκεί περίπου 3 λεπτά.

20

21 ΜΑΤΣΟΥ ΠΙΤΣΟΥ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΗΧΕΙΟ

22  Η αρχαία πόλη Μάτσου Πίτσου βρίσκεται στο νότιο Περού και είναι το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του πολιτισμού των Ίνκα.  Το Μάτσου Πίτσου στη γλώσσα Κέτσουα σημαίνει «αρχαίο βουνό». Βρίσκεται σε υψόμετρο 2700 και απέχει 80 χιλιόμετρα από την πόλη Κούσκο.  Ανακαλύφθηκε στις 24 Ιουλίου 1911 από τον Αμερικανό ιστορικό και αρχαιολόγο Χίραμ Μπίνγκαμ.Χτίστηκε το 1460 και χρησίμευε ως αστρονομικό παρατηρητήριο, λατρευτικό κέντρο και θερινά ανάκτορα των βασιλέων.Εγκαταλείφθηκε όταν ο ηγεμόνας Μάνκο Ίνκα ξεκίνησε αγώνα ανεξαρτησίας των Ίνκας από τους Ισπανούς κατακτητές, γιατί στην πόλη χτύπησε μια μεταδοτική ασθένεια.  Δεν λεηλατήθηκε από τους Ισπανούς όταν κατέκτησαν τους Ίνκας και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική πολιτιστική περιοχή για ένα λαό που έπαψε πλέον να υπάρχει.  Η πρόσβαση στην πόλη είναι δύσκολη, καθώς η πορεία μέχρι τα 2.350 μέτρα υψόμετρο γίνεται μόνο με τρένο και η υπόλοιπη διαδρομή με πεζοπορία.Η πόλη χωρίζεται σε δυο τομείς από μια μεγάλη πλατεία: τον Αστικό και τον Αγροτικό τομέα. Ο Αστικός τομέας περιλαμβάνει όλα τα τελετουργικά και διοικητικά κτίρια της πόλης μαζί με τα οικήματα, καθώς και τέσσερις πλατείες.  Στον Αγροτικό τομέα βρίσκονται όλοι οι αποθηκευτικοί και λειτουργικοί χώροι..Στο ψηλότερο μέρος του τομέα διακρίνεται η Άνω νεκρόπολη, όπου εντοπίστηκαν πολυάριθμοι τάφοι με 135 λείψανα γυναικόπαιδων, πράγμα το οποίο δημιούργησε ερωτηματικά στους ερευνητές και αρχαιολόγους της πόλης.

23

24 ΕΙΝΑΙ ΌΜΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΌ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

25 Το καρναβάλι της Μπαρανκίγια στην Κολομβία είναι διάσημο για τις παραδοσιακές στολές του, για την έντονη παρουσία του αφρικάνικου, λατινοαμερικάνικου και αραβικού στοιχείου και για τις ιδιαίτερα… τρομακτικές μάσκες του. ΕΡΓΑΣΙΑ 2 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ ΤΜΗΜΑ: Β2 2015-16

26


Κατέβασμα ppt "ΤΑ 7 ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΤΟ ΣΙΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google