Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η αθλητική ιστορία της Θεσσαλονίκης  Γιώργος Π.  Μίλτος Σ.  Θαλής Π.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η αθλητική ιστορία της Θεσσαλονίκης  Γιώργος Π.  Μίλτος Σ.  Θαλής Π."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η αθλητική ιστορία της Θεσσαλονίκης  Γιώργος Π.  Μίλτος Σ.  Θαλής Π.

2 Περιεχόμενα  Εισαγωγή-Σκοπός εργασίας  Ίδρυση-Ιστορικά στοιχεία  Παρουσίαση ομάδας (αναφορά στα δημοφιλέστερα τμήματα της κάθε ομάδας, αναφορά σε σημαντικές προσωπικότητες, ευρωπαική πορεία).  Επίλογος

3 Εισαγωγή-σκοπός  Η εργασία μας έχει βασικό σκοπό της την εμπεριστατωμένη έρευνα αναφορικά με τις τρεις μεγαλύτερες ομάδες της Θεσσαλονίκης( ΠΑΟΚ, Αρης, Ηρακλής) και τα δημοφιλέστερα τμήματά τους (ποδόσφαιρο και μπάσκετ για ΠΑΟΚ και Αρη /βόλλευ για Ηρακλή).Κατά συνέπεια στην εργασία μας περιέχονται σημαντικές πληροφορίες, άγνωστες στο ευρύ κοινό για τον τρόπο ίδρυσης καθώς και την εξέλιξη της ιστορίας.

4

5 Ιδρυση  Ο Π.Α.Ο.Κ. είναι η ιστορική συνέχεια του Κωνσταντινουπολίτικου αθλητικού και πολιτιστικού Σωματείου «Ερμής», που δημιουργήθηκε από Ρωμιούς της Πόλης το έτος 1875, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης - το Πέρα. Η ανάγκη των Ρωμιών να εκφράσουν και να υποστηρίξουν τον Ελληνισμό τους μέσα στην Τουρκία, τους ώθησε στη δημιουργία του εν λόγω σωματείου.

6  Το 1923 μετά τη Μικρασιατική καταστροφή οι Ρωμιοί της Πόλης μετονομάζουν το Σωματείο τους από Ερμή σε Πέρα Κλούμπ. Η ομάδα τους σαρώνει τα κύπελλα, αποδεικνύοντας ότι οι Ρωμιοί εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν στον αθλητικό τομέα. Αυτό όμως δεν κρατάει για πολύ και οι περισσότεροι αναγκάζονται να φύγουν, αφήνοντας πίσω τους μια ομάδα Κωνσταντινουπολιτών, τα επονομαζόμενα «Πολιτάκια». Η ΠΕΡΑ ΚΛΟΥΜΠ ΣΗΜΕΡΑ (α κατηγορία της Αθήνας)

7  Εγκαθίστανται στη Θεσσαλονίκη και εν έτει 1926 ιδρύουν τον Π.Α.Ο.Κ., κρατώντας τα σύμβολα της κραταιάς ρωμιοσύνης - το Δικέφαλο του Βυζαντίου - αλλά για χρώματα διαλέγουν το πένθιμο μαύρο (για να συμβολίζει την τραγική ιστορία της Ρωμιοσύνης) αλλά και το αισιόδοξο λευκό που θα τους άνοιγε ένα παράθυρο στο μέλλον - και θα συμβόλιζε τον αγώνα για το αύριο και τις νίκες που θα κατακτούσαν. Ο ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ

8 Ιστορικά στοιχεία  Το πρώτο καταστατικό του συλλόγου εγκρίθηκε στις 20 Απριλίου 1926 από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Η ημερομηνία αυτή θεωρείται και η ληξιαρχική πράξη γέννησης του συλλόγου, αλλά η αγωνιστική του δράση είχε ξεκινήσει ένα χρόνο νωρίτερα.  Το πρώτο έμβλημα του ΠΑΟΚ (1926) ήταν το τετράφυλλο τριφύλλι και το πέταλο.

9 Ο ΠΡΩΤΟΣ ΥΜΝΟΣ

10  Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του ΠΑΟΚ 1926- 1927 αποτελούνταν από: 1. πρόεδρος: Τ. Τριανταφυλλίδης, 2. α' αντιπρόεδρος: Π. Καλπακτσόγλου, 3. β' αντιπρόεδρος: Αθ. Αθανασιάδης, 4. γενικός γραμματέας: Κ. Κρητικός 5. ειδικός Γραμματέας, Μ. Τσούλκας 6. ταμίας: Θ. Ιωακειμόπουλος

11 Επιστολή που απέστειλε η πρώτη διοίκηση στον Παγκεφαλληνιακό Αθλητικό Σύλλογο στον οποίο γνωστοποιεί την ίδρυσή του ΠΑΟΚ!

12 Ανδρικό ποδοσφαιρικό τμήμα  Η ανδρική ποδοσφαιρική ομάδα του Π.Α.Ο.Κ. αποτελεί το δημοφιλέστερο τμήμα του συλλόγου, έχοντας αναδείξει μία πλειάδα σημαντικών ποδοσφαιριστών που διέπρεψαν στα ελληνικά γήπεδα. Συμμετέχει ανελλιπώς στην Α’εθνική από την ίδρυση της την περίοδο 1959-60 και έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα το 1976 και το1985. Επίσης κατέκτησε 4 κύπελλα Ελλάδας(1972,1974,2002 και 2003).Τέλος έχει αξιοπρεπέστατη πορεία στην ευρώπη. Η ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ 1973-74

13 Ιστορικά στοιχεία  Ο πρώτος προπονητής του ΠΑΟΚ υπήρξε το 1926, άμισθος, ο Κώστας Ανδρεάδης.  Το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο που υπογράφτηκε στον ΠΑΟΚ, αφορούσε στον εβραικης καταγωγής ποδοσφαιριστή Ραϊμόν Ετιέν (5 Σεπτεμβρίου 1928).  Στις 20 Μαρτίου του 1929 ο πρόεδρος του πολιτικού σωματείου της Ενώσεως Κωνσταντινουπολιτών, γιατρός Καραμαούνας, πέτυχε τη συγχώνευση του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης.  Μετά την συγχώνευση έμβλημα του ΠΑΟΚ έγινε ο αετός ο οποίος έχει τα φτερά του κλειστά.  Στις 12 Δεκεμβρίου του 1930 εγκαινιάστηκε η έδρα του ΠΑΟΚ, το γήπεδο του Συντριβανίου.

14  Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την Κατοχή, στις αρχές της δεκαετίας του '50, αρχίζουν να γράφονται οι χρυσές σελίδες της ιστορίας του ΠΑΟΚ. Δημιουργούνται τα περίφημα «τσικό του Βίλλυ», του Αυστριακού προπονητή Βίλχελμ Σβέτσιγκ, από τα οποία ξεπήδησαν μεγάλα ονόματα που άφησαν εποχή (Συμεωνίδης, Γιαννέλος, Μαργαρίτης, Χαβανίδης κλπ.)  Το καλοκαίρι του 1953 ήρθαν στην ομάδα οι Κουϊρουκίδης, Πετρίδης, Πρόγιος κ.α. οι οποίοι είχαν αποφασιστική συμβολή στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης για 3 συνεχόμενα χρόνια.  Κάπου στο 1957 παραχωρείται στον ΠΑΟΚ χώρος 30 στρεμμάτων και αρχίζει η ανέγερση του γηπέδου της Τούμπας.

15

16  Ακολουθεί μια δεκαετία, στη διάρκεια της οποίας η ομάδα του Δικέφαλου κινήθηκε σε μια μετριότητα.  Στη δεκαετία του 70 όμως καθιερώθηκε ως μια από τις καλύτερες ομάδες που πέρασαν ποτέ από τα Ελληνικά γήπεδα.  Το 1972 εμφανίστηκε η νέα φανέλα (ο Δικέφαλος με ανοικτά φτερά ). Ασπρόμαυρη, με τέσσερις λευκές και τρεις μαύρες ρίγες. Στο μέρος της καρδιάς υπήρχε ραμμένο το έμβλημα του ΠΑΟΚ σε μεγάλο μέγεθος.  Το 1972 και το 1974 ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το κύπελλο ενώ το 1976 το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του.  Χαρακτηριστικό της δεκαετίας του 80, είναι ο φανατισμός των οπαδών ο οποίος όμως επιφέρει αρκετές τιμωρίες. Το 1985 κατέκτησε το πρωτάθλημα.

17  Η δεκαετία του 90 στιγματίζεται από την πολύ κακή πορεία του Δικέφαλου, την εποχή που πρόεδρος της ομάδας ήταν ο Θ. Βουλινός, ο οποίος το 1996 έδωσε τη σκυτάλη στον Γιώργο Μπατατούδη.  Ο ΠΑΟΚ το 1997 βγήκε επιτέλους στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ και με προπονητή τον Άγγελο Αναστασιάδη απέκλεισε την φημισμένη Άρσεναλ.  Τη διετία 2001-2003 ο ΠΑΟΚ κατέκτησε δύο τρόπαια του κυπέλλου Ελλάδας.  Την επόμενη χρονιά ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ.  Το καλοκαίρι του 2007 ο Θοδωρής Ζαγοράκης έγινε πρόεδρος της ΠΑΕ.  To 2012 πρόεδρος της ΠΑΕ γίνεται ο υπερδύναμος Ρώσος Ιβάν Σαββίδης.

18

19 Ευρωπαική πορεία  Μπάγιερν Μονάχου-ΠΑΟΚ 0-0(9-8 πέναλτι) 19 Οκτωβρίου 1983 Ο αγώνας πέρασε στην ιστορία ως ένας από τους πλέον συγκλονιστικούς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Στις κερκίδες του σταδίου βρίσκονταν 25.000 θεατές. Οι δύο ομάδες έλυσαν τις διαφορές τους στα πέναλτι με νικητές τους Γερμανούς με σκορ 9-8(0-0 κ.δ, 0-0 παρ.)  ΠΑΟΚ-Napoli 1-1 (21/9/1988) O Π.Α.Ο.Κ. υποδέχεται τη μεγάλη Napoli του Maradona, και παρά την ισοπαλία με 1-1 αποκλείεται από τη συνέχεια της διοργάνωσης.  Άρσεναλ - ΠΑΟΚ 1-1 (30-9-97) Μια απ' τις πιο χρυσές σελίδες της ιστορίας του έγραψε ο ΠΑΟΚ στην Αγγλία. Με γκόλ του Ζήση Βρύζα στο 87 λεπτό απέκλεισε την τεράστια Άρσεναλ.

20  Lokomotivi Tbilisi-ΠΑΟΚ 0-7 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ Πέμπτη 16-9-1999 Ο ΠΑΟΚ έκανε πλάκα στην Τυφλίδα πετυχαίνοντας την μεγαλύτερη ευρωπαική νίκη ελληνικής ομάδας.  ΠΑΟΚ – AJAX 3-3 (04-08-2010) Παρά την εκπληκτική εμφάνιση και την ισοπαλία με 3-3 απέναντι στο αδιαφιλονίκητο φαβορί ο Δικέφαλος αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης.  Φενέρμπαχτσε-ΠΑΟΚ 1-1 (26/8/2010) Με γκολ του εκτελεστή Ζλάταν Μουσλίμοβιτς στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης (102'), ο ΠΑΟΚ αναδείχθηκε ισόπαλος (1-1) με την Φενέρμπαχτσε και πήρε μια παλικαρίσια και τεράστια πρόκριση μέσα στην Πόλη του.

21

22 Ο «Μεγαλέξανδρος»  Γιώργος Κούδας. Ήταν άριστος τεχνίτης της μπάλας, πολύ καλός οργανωτής και εξίσου καλός σκόρερ. Οι περίτεχνες ενέργειές του τον έκαναν εξαιρετικά αγαπητό στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ όπου αγωνίστηκε από το 1963 έως το 1984. Ήταν όμως ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ και στα εφηβικά τμήματα του συλλόγου. Οι φίλοι του ΠΑΟΚ τον αποκαλούσαν Μεγαλέξανδρο.

23 Έφυγε από το πάθος του  Γκιούλα Λόραντ ( 1975-1976) Ζούσε τον κάθε αγώνα με όλη τη δύναμη της ψυχής του. Η καρδιά του χτυπούσε δυνατά σε κάθε φάση. Και κάποια στιγμή δεν άντεξε. Ήταν το 17ο λεπτό του αγώνα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού στη Τούμπα. Ματς για την 32η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Κάποια στιγμή ο Γκιούλα Λόραντ κάτι ψέλλισε στους συνεργάτες του. Κανείς δεν κατάλαβε τι είπε. Αμέσως μετά σωριάστηκε στο έδαφος. Η καρδιά είχε νικήσει τον προπονητή.

24

25 Ανδρικό τμήμα καλαθοσφαίρισης  Η ομάδα καλαθοσφαίρισης του Π.Α.Ο.Κ. αποτελεί το δεύτερο δημοφιλέστερο τμήμα του συλλόγου και μία από τις κορυφαίες ομάδες του ελληνικού μπάσκετ. Είναι το τμήμα που έχει φέρει τα περισσότερα τρόπαια στο σύλλογο και το μοναδικό που έχει κερδίσει 2 ευρωπαϊκούς τίτλους σε συνολικά 4 συμμετοχές σε ευρωπαϊκούς τελικούς. Έχει επίσης αναδείξει ορισμένους πολύ σημαντικούς καλαθοσφαιριστές με μακρόχρονη θητεία στα γήπεδα του μπάσκετ. Ο ΠΕΤΖΑ ΣΤΟΓΙΑΚΟΒΙΤΣ

26 Ιστορικά στοιχεία  Το τμήμα καλαθοσφαίρισης του ΠΑΟΚ ιδρύθηκε το 1928, δύο χρόνια μετά την ίδρυση του συλλόγου.  Την πρώτη πεντάδα της ομάδας αποτελούσαν οι παίκτες Αλεξιάδης, Γκινάλης, Ουραΐλογλου, Τακβοριάν και Βογιατζόπουλος.  ο ΠΑΟΚ φτάνει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος του 1958–59.  Την επόμενη περίοδο αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών από την πρωταθλήτρια Ρουμανίας ΣΣΑ Βουκουρεστίου

27  Ακολούθησε μια περίοδος όπου η ομάδα κινήθηκε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.  Στο ξεκίνημα της δεκαετίας του 80 με προπονητή τον Θεόδωρο Ροδόπουλο ο ΠΑΟΚ άρχισε και πάλι να ενισχύεται και ξεκίνησε με αξιώσεις να διεκδικεί τίτλους, διακρίσεις και ευρωπαϊκή καταξίωση.  Το 1984 και το 1985 ο ΠΑΟΚ κατέκτησε δύο κύπελλα Ελλάδος.  Το 1991 ο Π.Α.Ο.Κ. με προπονητή το Ντράγκαν Σάκοτα κατακτά το πρώτο Ευρωπαϊκό τρόπαιο για το σύλλογο επικρατώντας επί της Σαραγόσα στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων στη Γενεύη.  Το 1992 η ομάδα κατακτά το πρωτάθλημα Ελλάδας.

28

29  Το 1993 αγωνίζεται στο φάιναλ φορ της Αθήνας και καταλαμβάνει την Τρίτη θέση.  Το 1994 κατακτά το κύπελλο κόρατς στην Τεργέστη.  Το 1995 κατακτά το κύπελλο Ελλάδας απέναντι στον Πανιώνιο  Το 1996 συμμετέχει στον τελικό του Ευρωπαικού κυπέλλου και ηττάται από την Ταουγκρές με 88-81.  Το 1998 αποκλείει τον Ολυμπιακό μέσα στο ΣΕΦ, σταματώντας την πενταετή κυριαρχία του και αγωνίζεται στους τελικούς του πρωταθλήματος.  Το 1999 με κορυφαίους τους Κινγκ, Μπέρι, Μπαλογιάννη κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας με αντίπαλο την ΑΕΚ ολοκληρώνοντας την επιτυχημένη περίδο του τμήματος.

30  Το 2004 και το 2005 αγωνίστηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.  τη σεζόν 2007–08, ο ΠΑΟΚ κινδύνευσε άμεσα με υποβιβασμό στην Α2.  Το 2010 τερμάτισε για πρώτη φορά στη δεκαετία 5ος στο πρωτάθλημα και αυτή ήταν η καλύτερη επίδοσή του. ΤΖΑΜΠΟΛ ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΤΟΝ ΑΡΗ.

31 Έδρα  Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε σε διάφορα ανοιχτά γήπεδα της Θεσσαλονίκης και κυρίως σε αυτό της ΧΑΝΘ. Το 1960 χρησιμοποίησε σαν έδρα το Γήπεδο της Τούμπας όπου είχε κατασκευαστεί γήπεδο μπάσκετ στο χώρο που βρισκόταν μπροστά από τη θύρα 4 του γηπέδου, όμως λίγα χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο το οποίο κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του '60. Εκεί έμεινε ως το 2000, όταν και μετακόμισε στη νέα του έδρα, το PAOK Sports Arena.

32

33 Ευρωπαική πορεία  2 φορές κυπελλούχος: 1991 (Κυπελλούχων), 1994 (Κόρατς)  2 φορές φιναλίστ: 1992 (Κυπελλούχων), 1996 (Κυπελλούχων)  2 φορές στους ημιτελικούς: 1990 (Κυπελλούχων), 1993 (Ευρωλίγκα)  2 φορές στους προημιτελικούς: 1985 (Κυπελλούχων), 2005 (ULEB Cup)

34 1999  Στις 4 Οκτωβρίου 1999 στις 04:30 τα ξημερώματα, ο ΠΑΟΚ αλλά και η ελληνική κοινωνία θρηνούσε την απώλεια έξι νέων παιδιών Δύο χιλιόμετρα πριν από τα διόδια των Τεμπών το διώροφο τουριστικό λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν 77 οπαδοί του "Δικεφάλου", επιχείρησε να προσπεράσει προπορευόμενο όχημα, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο αντίθετο ρεύμα. Το πούλμαν ανατράπηκε και πέφτοντας σε χαράδρα οκτώ μέτρων σκόρπισε το θάνατο στους έξι φίλους του ΠΑΟΚ.Να σημειώσουμε πως λίγη ώρα πριν από το δυστύχημα, το λεωφορείο είχε κάνει στάση στο Βελεστίνο, όπου αποβιβάστηκαν κάποιοι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, και σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο τιμόνι βρέθηκε ο μεθυσμένος 19χρονος γιος του ιδιοκτήτη του λεωφορείου.

35 ΠΑΟΚ-Άρης «η κόντρα»  Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 50 στην πόλη γίνονταν πλάκες μεταξύ των φιλάθλων, με ελάχιστες παρεκτροπές. Το 1955, όμως, μία μετακίνηση ποδοσφαιριστή στάθηκε αφορμή για να επέλθει ρήξη. Ο τερματοφύλακας Κώστας Βελλιάδης το καλοκαίρι του 1955 ζήτησε μεταγραφή και οι άνθρωποι του Άρη του έδωσαν την ελευθέρας τους. Στις 10 Ιουλίου πήγε στον ΠΑΟΚ και έγινε αφορμή ώστε η πόλη να χωριστεί σε δύο στρατόπεδα εξαιτίας της επιλογής του παίκτη.

36 ΟΝΟΜΑΑ.Σ. Άρης Θεσσαλονίκης ΙΔΡΥΣΗ25 Μαρτίου 1914 ΧΡΩΜΑΤΑΚίτρινο και μαύρο ΤΙΤΛΟΙ51 ΑΘΛΗΜΑΤΑΠοδόσφαιρο και μπάσκετ ανδρών ΕΔΡΑΠοδόσφαιρο- Κλεάνθης Βκελίδης Μπάσκετ- Αλεξάνδρειο Μέλαθρο ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑhttp://www.arisac.gr

37 Ίδρυση  Δύο χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον τουρκικό ζυγό, μία παρέα αποφάσισε να ιδρύσει μία ομάδα η οποία κατά τη διάρκεια των χρόνων θα έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στα αθλητικά δρώμενα της Ελλάδας και όχι μόνο.  Σε ένα καφενείο στην περιοχή του Βότση στις 25 Μαρτίου του 1914 μία παρέα 22 ατόμων, αποφάσισε την ίδρυση του συλλόγου. Το όνομα της ομάδας παρέπεμπε στο Θεό του πολέμου τον ΑΡΗ(το έμβλημά της ήταν ο αναπαυόμενος ΑΡΗΣ) ενώ τα χρώματά της είναι το κίτρινο και το μαύρο καθώς οι ιδρυτές ήθελαν να θυμίζουν έντονα το Βυζάντιο.

38 Ιστορικά στοιχεία  Το καταστατικό ίδρυσης ( 43 άρθρα) 1ον : Ιδρύεται εν Θεσσαλονίκη ο ποδοσφαιρικός σύλλογος υπό την επωνυμίαν «ΑΡΗΣ». 2ον: Σκοπός του συλλόγου είναι η εκγύμνασις ισχυράς ομάδος αποτελουμένη εκ πασών των κοινωνικών τάξεων. 4ον: Τα μέλη του συλλόγου είναι: Α) επίτιμα, Β) Τακτικά και Γ) ευεργετικά. 14ον: Η διάρκεια του συμβουλίου ορίζεται ενιαυσία αρχομένη από της 1ης Ιανουαρίου και λήγουσα τη 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους. 36ον:Το διοικητικόν συμβούλιον δύναται να διοργανώσει και άλλας τελετάς εις ας μετέχουσιν τα μέλη του συλλόγου.

39

40  Ο πρώτος χρονικά ύμνος που υπάρχει, μελοποιήθηκε το 1946 από το Γιώργο Μουζάκη Έχει συνδεθεί με τις μεγάλες επιτυχίες του Αυτοκράτορα ΑΡΗ, τη χρυσή εποχή τότε που μεσουρανούσε σε Ελλάδα και Ευρώπη. Τον ύμνο αυτόν τον τραγουδούσε ο αείμνηστος Μάκης Νάτσης (γνωστός και ως «Μπαρού»), μαζί με όλη την ομάδα του μπασκετικού ΑΡΗ, μετά από κάθε επιτυχία. ΑΡΗΣ,ΑΡΗΣ,ΑΡΗΣ νικητής προχωράς πάντα μπρος ΑΡΗΣ,ΑΡΗΣ,ΑΡΗΣ και στο διάβα σου σκύβει ο εχθρός

41 Ανδρικό ποδοσφαιρικό τμήμα(ιστορία)  Ο Α΄ παγκόσμιος πόλεμος καθώς και η μικρασιατική καταστροφή επέτρεψαν στον Άρη να παίξει το 1923 τον πρώτο επίσημο αγώνα απέναντι στον Μέγα Αλέξανδρο.  Τη διετία 1923-24 η ομάδα του Άρη κατακτά το Πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης.  Ο Άρης υπήρξε ο πρώτος ελληνικός ποδοσφαιρικός σύλλογος που προσκάλεσε ξένη ποδοσφαιρική ομάδα για φιλικό αγώνα στην Ελλάδα.  Το 1926 κατακτά αήττητος το τρίτο του πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης.

42  Η πρώτη μεγάλη επιτυχία έρχεται τη σεζόν 1927-28 όταν και κατακτά το πρώτο πρωτάθλημα Ελλάδος.  Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Άρης κατέκτησε εκ νέου τον τίτλο του Πρωταθλητή.  Πέρα από την κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων, αναδείχθηκε δεύτερος στα πρωταθλήματα του 1930 και 1933 ενώ έφτασε τρεις φορές μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, (1932, 1933, 1940).  Το 1946 ο Άρης κατακτά το πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα.  Πέραν του πρωταθλήματος του 1946, πανηγύρισε την κατάκτηση 4 Πρωταθλημάτων Θεσσαλονίκης και ενός Πρωταθλήματος Βορείου Ομίλου.

43

44  Στα τέλη της δεκαετίας του '60 η ομάδα καταφέρνει σταδιακά να καθιερωθεί ως μία από τις ισχυρότερες ομάδες.  Η δεκαετία του '70 αρχίζει με τον καλύτερο τρόπο για τον Άρη καθώς συνοδεύεται από την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος του 1970, που αποτελεί και την τελευταία διάκριση του συλλόγου.  Το μεγαλύτερο επίτευγμα του συλλόγου τη δεκαετία του 80 ήταν η 4η θέση το 1984.  Μαύρη σελίδα για τον Άρη αποτελεί ο υποβιβασμός στην Β' Εθνική μετά το πέρας της σεζόν 1997.  Τη χρονιά 2004/05 η ομάδα υποβιβάστηκε για δεύτερη φορά στη Β' Εθνική.

45 Ευρωπαική πορεία  Σεζόν 1968/1969: Χιμπέρνιαν - Άρης: 0-6 Σε μια περίεργη σεζόν οι κίτρινοι κατάφεραν να κάνουν τη μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη τους στην Ευρώπη.  Σεζόν 1980/1981: Άρης - Ίσπουϊτς: 3-1 Η Ίπσουϊτς πρωταγωνιστούσε στην Αγγλία και την πρώτη κατηγορία. Οι κίτρινοι έχασαν με 5-1 εκτός έδρας, όμως στο γήπεδο τους έδωσαν ένα καλό μάθημα στους Μπλε.  Σεζόν 2007/2008: Άρης - Σαραγόσα: 1-0 Μεγάλη επιτυχία για τον Άρη καθώς αν και πριν από δυο χρόνια έπαιζε στην Β' Εθνική, κέρδισε τους Ισπανούς με μία εκπληκτική εμφάνιση.

46

47 Ανδρικό τμήμα καλαθοσφαίρισης  Ο Άρης ίδρυσε το δικό του τμήμα μπάσκετ το 1922.  Μέχρι το 1930 κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης σε ισάριθμες διοργανώσεις.  Η μεγάλη επιτυχία του τμήματος ήλθε το 1930, όταν και κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδος.  Το 1955 κατακτά τη δεύτερη θέση του τουρνουά του Βιαρέτζιο που θεωρούνταν εκείνη την εποχή μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές διοργανώσεις.  Το 1958 κατακτά αήττητος το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης.  Το 1959 ο Άρης θα κατακτήσει την πρώτη θέση στο τουρνουά της Λιέγης.

48

49  Στο πρώτο πρωτάθλημα Α' Εθνικής(1964-65), ο Άρης κατετάγη πέμπτος σημειώνοντας 11 νίκες και 7 ήττες με δυνατότερο όπλο την έδρα του.  Από το 1966 έδρα της ομάδας έγινε το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο.  Στις 21 Ιανουαρίου του 1967 ο Αρης σημείωσε την πρώτη του ευρωπαϊκή νίκη με 91-71 απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.  Ακολουθεί μια δεκαετία, στη διάρκεια της οποίας η ομάδα του Αρη κινήθηκε σε μια μετριότητα.  Το καλοκαίρι του 1978 όμως, κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδος.  Τη σεζόν 1982/1983 θα κατακτήσει το τρίτο πρωτάθλημα της ιστορίας του.

50  Το 1984 η ομάδα του Άρη κατακτά το νταμπλ.  Το 1986 ο Άρης θα κατακτήσει το πέμπτο πρωτάθλημα της ιστορίας του και το πρώτο χωρίς να γνωρίσει ήττα.  Το 1987 κατέκτησε και πάλι το νταμπλ.  Το 1988 κατετάγη τέταρτος στο final four του Βελγίου και την ίδια χρονιά κατέκτησε ένα ακόμη νταμπλ.  Το 1989 κατετάγη τρίτος στο final four της Γερμανίας ενώ κατακτά για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το πρωτάθλημα και για τρίτη συνεχόμενη το κύπελλο Ελλάδος.  Τη σεζόν 1989/90 ο Άρης κατετάγη τέταρτος στο final four της Ισπανίας, ενώ κατέκτησε για τέταρτη συνεχή χρονιά το νταμπλ.

51

52  Το 1991,ο Άρης κατέκτησε τον τελευταίο του πρωτάθλημα νικώντας σε μία εκπληκτική σειρά τελικών τον ΠΑΟΚ.  Το 1992 κατέκτησε για έκτη φορά το κύπελλο Ελλάδος.  Η μεγάλη επιτυχία ήλθε το 1993 με την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων που πραγματοποιήθηκε στο Τορίνο της Ιταλίας.  Το 1997 κατέκτησε το κύπελλο Κόρατς.  Το 2003 ο αναγεννημένος Άρης κατακτά τον τρίτο του ευρωπαϊκό τίτλο για τη διοργάνωση του EuroCup Challenge.

53 Τίτλοι  10 Πρωταθλήματα Ελλάδας. 1930, 1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991  8 Κύπελλα Ελλάδας 1985, 1987, 1988, 1989, 1990, 1992, 1998, 2004  1 Σούπερ Καπ Ελλάδας 1986  1 Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης 1993  1 Κύπελλο Κόρατς 1997  1 EuroCup Challenge 2003

54 Νίκος Γκάλης  Ο κορυφαίος έλληνας καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών και ο άνθρωπος που άλλαξε τη μοίρα του αθλήματος στη χώρα μας. Ο πρωταθλητής Άρης Θεσσαλονίκης του άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του το 1979 και τον ενέταξε στη δύναμή του. Στον Άρη αγωνίστηκε συνολικά 13 χρόνια, που αποτέλεσαν τη χρυσή εποχή για τους κιτρινόμαυρους της Θεσσαλονίκης. Ο Γκάλης τούς οδήγησε στην κατάκτηση οκτώ πρωταθλημάτων και έξι Κυπέλλων.

55 ΟΝΟΜΑΓυμναστικός Σύλλογος Ηρακλής ΙΔΡΥΣΗ29 Νοεμβρίου 1908 ΧΡΩΜΑΤΑΜπλε και Λευκό ΤΙΤΛΟΙ55 ΑΘΛΗΜΑΤΑΒόλλευ ανδρών ΕΔΡΑΜίκρα

56 Ίδρυση  Ο Γυμναστικός Σύλλογος Ηρακλής κατάγεται από τον Όμιλο «Φιλομούσων», μουσικού και φιλιλογικού σωματείου που ιδρύθηκε το 1899. Από το 1902 μέλη του ομίλου αποφασίζουν να εντάξουν τον αθλητισμό στον όμιλο τους και, σε συνεννόηση με την Ελληνική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, παραχωρήθηκε στους αθλητές του ομίλου το γυμναστήριο της ελληνικής κοινότητας, ώστε να μπορούν να αθλούνται. ΟΜΙΛΟΣ «Φιλομούσων» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

57  Την ίδια περίπου εποχή ομάδα νέων αθλούνταν σε ένα ιδιωτικό γυμναστήριο στην περιοχή του Συντριβανίου, πίσω από την οδό Εθνικής Αμύνης. Δημιουργήθηκαν τμήματα ποδοσφαίρου, κολύμβησης και ποδηλασίας. Από την αρχή όμως ο σύλλογος άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά λύθηκαν με την συνένωση του ομίλου με την ομάδα «Ολυμπία» που σχημάτισαν το 1908 τον Οθωμανικό Ελληνικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης «Ο Ηρακλής». Το σήμα της ομάδας απεικονίζει τον Ηρακλή του Λύσιππου

58 Τμήμα ανδρικής πετοσφαίρισης  Το τμήμα βόλεϊ των ανδρών του Ηρακλή αποτελεί μια από τις πιο αξιόλογες ελληνικές ομάδες. Από το 2000 και μετά η ομάδα διακρίθηκε όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και στην Ευρώπη συμμετέχοντας 3 φορές στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ ενώ 5 φορές συνολικά βρέθηκε στις 4 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης.

59

60 Ιστορικό  Το τμήμα του ανδρικού βόλεϊ ιδρύθηκε το 1921.  Από το 1987 είχε θετική παρουσία και στα ευρωπαϊκά κύπελλα.  Από το 1997 κατάφερε να παίξει σε τρεις διαδοχικούς τελικούς πρωταθλήματος, κατακτώντας το κύπελλο Ελλάδος το 2000.  Το 2002 ο Ηρακλής κατέκτησε το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδας και την τρίτη θέση στο Champions League που έγινε στο Οπόλε της Πολωνίας.

61  Το 2004 η ομάδα κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας  Το 2005 κατέκτησε το δεύτερο νταμπλ. Την ίδια χρονιά έφτασε στο FinalFour του Champions League που έγινε στην Θεσσαλονίκη και κατέκτησε την 2 η θέση.  Το 2006 κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας. Την ίδια χρονιά έφτασε στο FinalFour του Champions League που έγινε στην Ρώμη. Στον τελικό έχασε από τη Sisley Trevizo  Το 2007 η ομάδα του Ηρακλή μπήκε στα πλέι οφ με μειονέκτημα έδρας και με νίκες 3-1 επί του Ολυμπιακού και 3-1 επί του Παναθηναϊκού πήρε πανηγυρικά το τρίτο πρωτάθλημα στην ιστορία του συλλόγου.

62

63  Το 2008 κατέκτησε ξανά το πρωτάθλημα κερδίζοντας τον Παναθηναϊκό με νίκες 3-0 και έχοντας το μειονέκτημα έδρας.  Τo 2009 έφτασε στο FinalFour του Champions League που και κατέκτησε την 2 η θέση, χάνοντας από την Ιταλική Τρεντίνο, με 3-1.  Το 2012 στις 10/03 κατέκτησε το έκτο κύπελλο της ιστορίας του. Στις 14/05 κατέκτησε και το πρωτάθλημα Ελλάδας κόντρα στο Φοίνικα Σύρου.

64 Τίτλοι-Διακρίσεις  5 Πρωταθλήματα Ελλάδας Ανδρών: 2002, 2005, 2007, 2008, 2012.  6 Κύπελλα Ελλάδας Ανδρών: 2000, 2002, 2004, 2005, 2006, 2012.  4 Σούπερ καπ Ελλάδας Ανδρών: 2004, 2005, 2007, 2008.  3 φορές Φιναλίστ στο Champions League: 2005, 2006, 2009.  3η Θέση στο Champions League: 2002.  4η Θέση στο Champions League: 2004.

65 Αντρέι Κράβαρικ  Κορυφαίος Κεντρικός: 2007  Πρωτάθλημα Ελλάδας: 2007  Πρωτάθλημα Ελλάδας: 2005  Πρωτάθλημα Ελλάδας: 2002  Κύπελλα Ελλάδας: 2000, 2002, 2004, 2005, 2006  Σούπερ Καπ: 1998, 2004, 2005  MVP πρωταθλήματος: 2001  MVP κυπέλλου: 2000


Κατέβασμα ppt "Η αθλητική ιστορία της Θεσσαλονίκης  Γιώργος Π.  Μίλτος Σ.  Θαλής Π."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google