Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΙΙ Β’ ΚΥΚΛΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ : ΨΥΚΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ & ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΙΙ Β’ ΚΥΚΛΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ : ΨΥΚΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ & ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΙΙ Β’ ΚΥΚΛΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ : ΨΥΚΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ & ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ

3 Τι είναι ο κλιματισμός; Κλιματισμός είναι η διαδικασία με την οποία μπορούμε να επιτύχουμε και να διατηρήσουμε με τεχνητές συνθήκες υγιεινής και άνεσης σε έναν κλειστό χώρο.

4 Πως γίνεται η διαδικασία κλιματισμού ; Η διαδικασία κλιματισμού ενός χώρου κατοικίας ή εργασίας γίνεται με ειδικά μηχανήματα που τα λέμε κλιματιστικά μηχανήματα ή μονάδες κλιματισμού.

5 Ποια είναι τα στοιχεία του αέρα που θα πρέπει να ελέγχει ταυτόχρονα κάθε μονάδα κλιματισμού (μικρή ή μεγάλη ); Τη θερμοκρασία του κλιματιζόμενου χώρου Την υγρασία Την καθαρότητα του αέρα Την κίνηση του αέρα στο χώρο. Μια κλιματιστική μονάδα ή εγκατάσταση,θεωρείται επιτυχημένη μόνον όταν ικανοποιούνται όλοι οι παραπάνω όροι και η στάθμη θορύβου στην παροχή του αέρα να είναι μέσα στα επιτρεπόμενα όρια. ΕΕ db

6 Κεντρική μονάδα επεξεργασίας του αέρα (Ελληνικής κατασκευής)

7

8 Κατάταξη των μονάδων κλιματισμού Η κατάταξη των μονάδων κλιματισμού και των κλιματιστικών εγκαταστάσεων γενικότερα, γίνεται με βάση το σκοπό που εξυπηρετούν, αλλά και με τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά. Έτσι μπορούμε να χωρίσουμε τις κλιματιστικές μονάδες στις ακόλουθες κατηγορίες με βάση : 1. Το σκοπό που εξυπηρετούν 2. Την εποχή κατά την οποία λειτουργούν 3. Την έκταση των χώρων που εξυπηρετούν 4. Τον τρόπο ή τη διαδικασία και το «μέσο» που χρησιμοποιείται για τον πλήρη κλιματισμό ενός χώρου.

9 1.Κατάταξη των μονάδων ως προς το σκοπό που εξυπηρετούν Σε εγκαταστάσεις άνεσης Σε εγκαταστάσεις επαγγελματικού ή βιομηχανικού τύπου. Κλιματισμός Άνεσης Επαγγελματικού τύπου Βιομηχανικός Κλιματισμός Κατοικίες, βιβλιοθήκες, σχολικές αίθουσες κλπ. Super Market, εστιατόρια κλπ. Βιομηχανία συσκευασίας σοκολάτας, παραγωγής γλυκισμάτων κλπ

10 2. Την εποχή κατά την οποία λειτουργούν Εγκατάσταση χειμερινού κλιματισμού Εγκατάσταση καλοκαιρινού κλιματισμού Εγκατάσταση κλιματισμού για όλο το χρόνο. Όταν λέμε χειμερινό κλιματισμό βασικά εννοούμε την θέρμανση ενός χώρου

11 Η θέρμανση ενός χώρου μπορεί και εξασφαλίζεται: Από κλασική εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης (με ζεστό νερό ) Από κεντρική μονάδα επεξεργασίας (θέρμανσης ) αέρα και την προσαγωγή του στο χώρο με αεραγωγούς. Από μικρές τοπικές κλιματιστικές μονάδες Fan coils(δαπέδου,τοίχου ή οροφής) Από αντλίες θερμότητας (heat pumps) Υγρασία: Πρόβλημα για τις εγκαταστάσεις χειμερινού κλιματισμού

12 ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ Ο θερινός κλιματισμός, στοχεύει στην εξασφάλιση συνθηκών άνεσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Υγρασία : Αντίθετα με τον χειμερινό κλιματισμό (Θέρμανση), στο θερινό κλιματισμό το πρόβλημα είναι η αφαίρεση της υπερβολικής ποσότητας υγρασίας που περιέχει ο κλιματιζόμενος αέρας, όταν ψύχεται στη θερμοκρασία που επιθυμούμε.

13 ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ Η ολοκληρωμένη μορφή της έννοιας του κλιματισμού δίνεται με την ικανοποίηση όλων των στόχων του που είναι : Τη θερμοκρασία του κλιματιζόμενου χώρου Την υγρασία Την καθαρότητα του αέρα Την κίνηση του αέρα στο χώρο. Τον θόρυβο

14 Όταν μιλάμε για για κλιματιστική εγκατάσταση ενός κτιρίου, θα εννοούμε πάντα κλιματισμό για όλο τον χρόνο (Χειμερινό- θερινό και εξαερισμό )

15 Κεντρική εγκατάσταση κλιματισμού με Fan - Coils δαπέδου Fan Coil Units (FCU)

16 3.Κατάταξη των μονάδων κλιματισμού ως προς την έκταση των χώρων που εξυπηρετούν Σε μονάδες δωματίου ( τοίχου ή διαιρούμενες) Σε ημικεντρικές μονάδες Σε κεντρικές μονάδες

17 Κλιματιστικές μονάδες δωματίου Α.Παραθύρου ή τοίχου Β.Μονάδες διαιρούμενου τύπου (Split Type)

18 Μονάδες παραθύρου ή τοίχου Τείνουν να καταργηθούν λόγω των πολλών μειονεκτημάτων που παρουσιάζουν. Δυσκολία στην τοποθέτηση. (εργασία σε τζάμια, ή άνοιγμα τρύπας στον τοίχο στις διαστάσεις του μηχανήματος). Έλλειψη καλαισθησίας. Θόρυβος.

19 Μονάδες διαιρούμενου τύπου (Split Type) Πλεονεκτήματα: Εύκολη και χωρίς ζημιές τοποθέτηση μονάδων. Τοποθετούνται σε οποιοδήποτε σημείο του κλιματιζόμενου χώρου και όχι μόνο σε εξωτερικούς τοίχους. Η λειτουργία τους είναι αθόρυβη μιας και ο συμπιεστής και ο συμπυκνωτής που προξενούν το θόρυβο βρίσκονται έξω από τον κλιματιζόμενο χώρο

20 Πολυδιαιρούμενες Μονάδες(Multi Unit)

21 Ημικεντρικές μονάδες κλιματισμού Ημικεντρική μονάδα διαιρούμενου τύπου (Split) με αερόψυκτο συμπυκνωτή. Ημικεντρική μονάδα διαιρούμενου τύπου με Υδρόψυκτο συμπυκνωτή.

22 Ημικεντρικές μονάδες κλιματισμού Οι ημικεντρικές μονάδες διαιρούμενου τύπου διακρίνονται σε δύο κατηγορίες : Στις ημικεντρικές μονάδες στις οποίες συνδέεται δίκτυο αεραγωγών. Στις μονάδες οι οποίες προσάγουν τον κλιματισμένο αέρα απευθείας στο χώρο που κλιματίζουν ( Τύπος «Ντουλάπας»).

23 Ημικεντρική μονάδα συνδεδεμένη σε δίκτυο αεραγωγών

24 Κλιματιστική μονάδα τύπου ντουλάπας

25 Ημικεντρικές μονάδες κλιματισμού Επίσης υπάρχει η κατηγορία των αυτοτελών μονάδων. Οι μονάδες αυτές τοποθετούνται στην οροφή του κτιρίου που κλιματίζει, γι’ αυτό είναι και γνωστή σαν μονάδα τύπου οροφής (roof top )

26 ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ Κλιματίζουν όλο το κτίριο στο οποίο είναι εγκατεστημένες και είναι κατά κανόνα μονάδες για όλο το χρόνο (ΨΥΞΗ – ΘΕΡΜΑΝΣΗ). Οι κεντρικές μονάδες κλιματισμού διακρίνονται σε 2 κατηγορίες: Στις μονάδες ή εγκαταστάσεις ψύξης - θέρμανσης με ψύκτη νερού και κλασικό λέβητα ζεστού νερού ή ατμού. Στις μονάδες που δίνουν ψύξη θέρμανση με αναστροφή του κύκλου λειτουργίας, γνωστές και ως αντλίες θερμότητας.(Heat pumps).

27 ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ με ψύκτη νερού και Λέβητα νερού MKSRHO2003

28 VRV system (Variable Refrigerant Volume) Τα τελευταία χρόνια σε μοντέρνα συγκροτήματα κτιρίων εφαρμόζεται σύστημα κεντρικού κλιματισμού, με τοπικό έλεγχο της ποσότητας του εξατμιζόμενου ψυκτικού ρευστού. ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟΥ ΟΓΚΟΥ ΨΥΚΤΙΚΟΥ ΡΕΥΣΤΟΥ.

29 Εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού με σύστημα VRV που ελέγχεται από κεντρικό υπολογιστή

30 Ερωτήσεις –Άσκηση για το σπίτι 1.Τι εννοούμε με τον όρο κλιματισμός 2.Ποια στοιχεία του αέρα πρέπει να ελέγχει ο κλιματισμός; 3.Ποια η διαφορά μεταξύ κλιματισμού άνεσης και βιομηχανικού κλιματισμού; 4.Τι πλεονεκτήματα παρουσιάζουν οι κλιματιστικές μονάδες παραθύρου ή τοίχου; 5.Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των διαιρούμενων μονάδων κλιματισμού (split units); 6.Αναφέρετε τρεις τουλάχιστον τύπους ημικεντρικών και κεντρικών μονάδων κλιματισμού. 7.Τι είναι οι αντλίες θερμότητας;

31 Την επόμενη φορά οι ερωτήσεις θα παραδοθούν απαντημένες στο τετράδιο σας. ΚΑΛΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ


Κατέβασμα ppt "ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΙΙ Β’ ΚΥΚΛΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ : ΨΥΚΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ & ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google