3. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διατροφή και υγεία.
Advertisements

Τα μικρόβια μπορούν να είναι ευεργετικά για εμάς;;; !!! ;;;
Τι είναι οι μικροοργανισμοί ;
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης Γ΄ Τάξης Ενιαίου Λυκείου
στο Κλινικό Εργαστήριο.
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
Υδατάνθρακες.
Βιοτεχνολογία.
ΤΟ ΑΙΜΑ Το αίμα είναι υγρός ιστός που αποτελείται από : 1. το πλάσμα
Μπορούν τα μικρόβια να μας φανούν χρήσιμα?!?
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: συνδυασμός Επιστήμης και Τεχνολογίας
Καλλιέργια επιλεγμένων βακτηρίων
Βιοπαθολόγος-Κλινικός Μικροβιολόγος
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ
Ανάτυξη και καλλιέργεια βακτηρίων
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Γαλακτοκομικά προϊόντα
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.
ΑΙΜΟΦΟΡΑ ΑΓΓΕΙΑ.
Pseudomonas aeruginosa
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΟΚΗΣ ΡΟΚΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΚΟΚΚΟΣ.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ ΣΤOΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Η ΠΕΨΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Κάθευγρό ή στερεό μέσο το οποίο μπορεί να καλύψει τις θρεπτικές ανάγκες ενός μικροοργανισμού Κύρια στοιχεία που περιέχει ένα υπόστρωμα είναι Νερό, πηγή.
Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα
ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ.
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Οξυγαλακτικά βακτήρια
Κολοβακτηριοειδή (Coliforms)
Απομόνωση και αρίθμηση του Staphylococcus aureus
2o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Καλλιέργειες.
Τα «βιοτεχνολογικά» μπαλόνια Καραγεώργου Μαρία Βιολόγος 4 ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.
Βιολογία Γ ’ Γυμνασίου. Ομοιόσταση Η ικανότητα των οργανισμών να διατηρούν το εσωτερικό τους περιβάλλον ( σύσταση και ποσότητα υγρών, θερμοκρασία, pH.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
Είδη Θρεπτικών Υλικών Dr Αγγελική Γεροβασίλη. Γενικά Προκαθορισμένης σύστασης Εμπειρικά ή φυσικά (πεπτόνες, εκχύλισμα κρέατος, ζύμης)
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 10: Βιοχημικά τεστ ταυτοποίησης-Τεστ καταλάσης, οξειδάσης, αμινοπεπτιδάσης. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής,
ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ Γ. Καπαρός, Eπίκουρος Καθηγητής Κλινικής Μικροβιολογίας.
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
Θρεπτικές απαιτήσεις των μικροοργανισμών. Θρεπτικά μέσα των μο  Χημική σύσταση του μικροοργανισμού καθορίζει τις θρεπτικές του απαιτήσεις  Θρεπτικό.
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΗΧΙΔΗΣ. Μικροβιολογία: είναι ειδική Επιστήμη που ασχολείται με όλους τους μικροοργανισμούς, μελετά και ερευνά αυτούς, πάντοτε σε σχέση με τον.
Συστατικά Μικροβιακών υποστρωμάτων Dr Αγγελική Γεροβασίλη.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 2: Παρασκευή Υποστρωμάτων και Αραιωτικών υγρών. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων,
Καλλιέργειες. Τα μικρόβια καλλιεργούνται σε: Τεχνητά θρεπτικά υλικά (βακτήρια, μύκητες, παράσιτα) Κυτταροκαλλιέργειες (βακτήρια, ιοί) Εμβρυοφόρα αβγά.
Αποστολίδου Ευτέρπη Φυσιολογία Νοέμβριος 2013
Ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα
ΤΟ ΑΙΜΑ Το αίμα είναι υγρός ιστός που αποτελείται από : 1. το πλάσμα
ΝΕΟΓΝΙΚΗ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ Κυφωνίδης Δημήτριος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Copyright© 2007 (Ν. 2121/93), Αριστέα Βελεγράκη.
Έλεγχος Μικροβιακής Αύξησης
Το Πεπτικό Σύστημα του ανθρώπου
septoforte® HAND 40 Απολυμαντικό επιφανειών
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ
ΕΚΧΥΛΙΣΗ Μέθοδος απομόνωσης και παραλαβής μιας ή περισσότερων ενώσεων από ένα μίγμα με βάση τις διαφορές στη διαλυτότητα.
Bauer A.W., Kirby W.M.M., Sherris J.C. and Turck M.
Πρόσληψη ουσιών και πέψη στον άνθρωπο
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
Τα ένζυμα στα απορρυπαντικά
Η ΠΕΨΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΤΕΡΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑΚΩΝ
ΑΙΜΑΤΟΥΧΟ ΑΓΑΡ Εμπλουτισμένο θρεπτικό υλικό. Χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη μιας μεγάλης ποικιλίας μικροβίων, κυρίως αυτών που έχουν ιδιαίτερες τροφικές.
ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

3. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ 3. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Η. ΠΙΤΤΑΡΑΣ MD PhD Ιατρός Βιοπαθολόγος Λέκτορας Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ

Έμεινε παράλυτη από χάμπουργκερ Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2009 Έμεινε παράλυτη από χάμπουργκερ Η Στέφανι Σμιθ έκανε κάτι που το κάνουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο. Έφαγε ένα χάμπουργκερ. Σήμερα, δυο χρόνια μετά, είναι παράλυτη έχοντας πέσει θύμα μιας βιομηχανίας η οποία δεν ελέγχεται σχεδόν καθόλου... Το μπιφτέκι το είχε αγοράσει η οικογένεια της από σούπερ μάρκετ αλλά δεν ήταν και τόσο «άριστης ποιότητας» όπως ανέφερε η εταιρεία. Περιείχε ένα μείγμα γεμάτο λίπος από υπολείμματα σφαγμένων ζώων αλλά και συστατικά που προέρχονταν από την Νεμπράσκα, το Τέξας, τη Νότια Ντακότα αλλά και την Ουρουγουάη. Η Στέφανι στην αρχή αισθάνθηκε πόνους στο στομάχι και κράμπες. Νόμιζε ότι ήταν κάποιος ιός αλλά μετά από πέντε μέρες εισήχθη στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί αναγκάστηκαν να της προκαλέσουν κώμα για εννέα εβδομάδες. Όταν ξύπνησε δεν μπορούσε να περπατήσει. Η Στέφανι είχε προσβληθεί από το πιο επικίνδυνο ιό της σαλμονέλας το εσχερίχια κόλι. Μετά την Στέφανι ασθένησαν άλλοι 940 καταναλωτές με αποτέλεσμα επιτέλους η εταιρεία να αποσύρει από την αγορά 40 τόνους συσκευασιών. Ο.Ν. http://mediasoup.gr/node/4842 Share on Facebook

Ποιοί μικροοργανισμοί καλλιεργούνται σε τεχνητά θρεπτικά υλικά; Ποιοί μικροοργανισμοί καλλιεργούνται σε τεχνητά θρεπτικά υλικά; Ο όρος αναφέρεται σε ανεξάρτητους μικροοργανισμούς με κυτταρική δομή Τα βακτήρια Οι μύκητες Ορισμένα παράσιτα Entamoeba Plasmodium Leishmania Trypanosoma Trichomonas

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Τεχνητά υλικά που περιέχουν θρεπτικές ουσίες και παράγοντες κατάλληλους για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων Καλλιέργεια μικροβίων για απομόνωση και διαχωρισμό (ταυτοποίηση) των μικροβίων που έχουν παθογόνο δράση

ΤΟ ΘΡΕΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΝΕΡΟ (70%) ΠΗΓΗ ΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ, ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ κλπ.) ΠΗΓΗ ΑΛΑΤΩΝ (ΑΝΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ) ΠΗΓΗ ΑΖΩΤΟΥ [ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΑΖΩΤΟΥΧΑ ΑΛΑΤΑ (ΝΗ+4, ΝΟ-3), ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ κλπ.] ΔΙΑΦΟΡΑ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΚΥΡΙΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Πεπτόνες Εκχυλίσματα κρέατος και άλλων ιστών Βιομηχανικά προϊόντα διάσπασης λευκωματούχων ουσιών ζωικής ή φυτικής προέλευσης Εκχυλίσματα κρέατος και άλλων ιστών Προϊόντα βρασμού του κρέατος (απομάκρυνση του λίπους και του λευκώματος)  συμπύκνωση

ΚΥΡΙΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Εκχυλίσματα μυκήτων Σάκχαρα Προστίθενται είτε σαν τροφή είτε για τη μελέτη των βιοχημικών ιδιοτήτων των μικροβίων Μονοσακχαρίτες (Γλυκόζη, Μανόζη) Δισακχαρίτες (Λακτόζη) Τρισακχαρίτες Πολυσακχαρίτες (Άμυλο, Γλυκογόνο) Γλυκοσίδες Αλκοόλες (Μαννιτόλη, Σορβιτόλη) Πεντόζες (Ξυλόζη) Άγαρ και άλλες στερεωτικές ουσίες Ροδόφυκος - φυτική ουσία Δεν αποτελεί τροφή για τα μικρόβια Λειώνει στους 80C και πήζει στους 30C

ΚΥΡΙΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Αναγωγικές ουσίες Εκλεκτικές ουσίες ή μίγματα Προστίθενται σαν βοηθητικό στοιχείο για τη δημιουργία αναερόβιου περιβάλλοντος Εκλεκτικές ουσίες ή μίγματα Χρωστικές( κρυσταλλικό ,ιώδες) Άλατα (NaCl, σεληνίτης, ιώδιο) pH (5,6 στο Sabouraud – 8,0 για δονάκια χολέρας) Αντιβιοτικά (το ζητούμενο μικρόβιο είναι ανθεκτικό και αναπτύσσεται) Χρωματομετρικοί δείκτες Ουσίες που αλλάζουν χρώμα όταν μεταβληθεί το pH. Χρησιμοποιούνται τόσο για τη ρύθμιση του pH των θρεπτικών υλικών κατά την παρασκευή τους όσο και ως δείκτες μεταβολής του pH όταν τα μικρόβια αναπτύσσονται μέσα σε αυτά

CHROMAGAR

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

ΥΓΡΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Διαλυμένα σε αποσταγμένο νερό Αλκαλικό πεπτονούχο νερό Θρεπτικός ζωμός Ζωμός με σεληνιώδες Νάτριο Ζωμός Thioglycolate (θειογλυκολικός) Ζωμός Mueller-Hinton

ΗΜΙΡΡΕΥΣΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Θρεπτικά συστατικά διαλυμένα σε αποσταγμένο νερό και άγαρ σε αναλογία 0.5% Motility άγαρ (για έλεγχο κινητικότητας)

ΣΤΕΡΕΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Θρεπτικά συστατικά διαλυμένα σε αποσταγμένο νερό και άγαρ σε αναλογία 1.5-2% Αιματούχο άγαρ Σοκολατόχρωμο άγαρ Thayer-Martin άγαρ Mac Conkey άγαρ Muller-Hinton άγαρ Salmonella-Shigella άγαρ

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

ΕΚΛΕΚΤΙΚΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Περιέχουν ουσίες που επιτρέπουν την ανάπτυξη ενός είδους βακτηρίου, ενώ ταυτόχρονα οι ίδιες ουσίες αναστέλλουν την ανάπτυξη άλλων ειδών βακτηρίων Διευκολύνουν την απομόνωση συγκεκριμένου βακτηρίου Mac Conkey άγαρ (περιέχει χολικά άλατα  ανάπτυξη μόνο Gram- βακτηρίων) Thayer-Martin άγαρ Columbia άγαρ

S.aureus Enterobacter Mc Conkey

ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Περιέχουν τα συστατικά των κοινών θρεπτικών υλικών εμπλουτισμένα με αίμα, ορό αίματος, πρωτεΐνες, αμινοξέα ή σάκχαρα Αιματούχο άγαρ Σακχαρούχοι θρεπτικοί ζωμοί Υλικό Loeffler

ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Περιέχουν συστατικά (κυρίως σάκχαρα) που επιτρέπουν το μακροσκοπικό διαχωρισμό των αποικιών ομάδων βακτηρίων Mac Conkey άγαρ (περιέχει λακτόζη) Lac(+) Gram (-) κόκκινες αποικίες Lac(-) Gram (-) άχρωμες αποικίες

Lac (+)ΕΝΤΕΡΟΒΑΚΤΗΡΙΑΚΑ Lac (-) Mc Conkey

E coli (Mac Conkey Άγαρ-ζωηρά ερυθρές αποικίες από τη ζύμωση της λακτόζης)

Άγαρ BD TCBS Άγαρ θειοθειικών/κιτρικών/χολικών αλάτων και σακχαρόζης, είναι ένα επιλεκτικό διαφορικό υλικό για την απομόνωση και την καλλιέργεια του Vibrio cholerae και άλλων ειδών Vibrio από κλινικά δείγματα και άλλα υλικά. TCBS

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Περιέχουν ουσίες που επιτρέπουν την επιβίωση των μικροβιακών κυττάρων για μεγάλο χρονικό διάστημα Υλικό μεταφοράς Stuart

Μορφολογία αποικιων(σχημα) ΣΤΙΚΤΗ ΚΥΚΛΙΚΗ ΝΗΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΡΙΖΟΕΙΔΗΣ ΑΚΑΝΟΝΙΣΤΗ

ΠΟΛΥ ΛΕΠΤΗ ΔΙΑΧΥΤΗ ΕΠΙΠΕΔΗ ΥΠΕΡΥΨΩΜΕΝΗ ΚΥΡΤΗ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΕΡΥΨΩΜΕΝΟ ΠΟΛΥ ΛΕΠΤΗ ΔΙΑΧΥΤΗ ΕΠΙΠΕΔΗ ΥΠΕΡΥΨΩΜΕΝΗ ΚΥΡΤΗ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΕΡΥΨΩΜΕΝΟ Υ Ψ Ο Σ

Π Ε Ρ Ι Θ Ω ΚΥΚΛΙΚΟ ΚΡΟΣΣΩΤΟ ΣΓΟΥΡΟ ΝΗΜΑΤΩΔΕΣ ΚΥΜΑΤΟΕΙΔΕΣ

Χρώμα

κίνηση ερπυσμος Proteus mirabilis

ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΟ ΘΡΕΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΙΜΟΛΥΣΗ β – αιμόλυση η πλήρης α – αιμόλυση η ατελής γ - αιμόλυση ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΧΡΩΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΛΕΝΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΥΡΩΔΙΑΣ

Αιμόλυση (αιμολυτικος στρεπτοκοκκος-αιματουχο αγαρ)

β (αιματουχο αγαρ) πληρης αιμολυση γυρω απο τις μικρες αποικιες

α (χαρακτηριστικη πρασινη χροια γυρω απο τις μικρες αποικιες) ατελης αιμολυση των ερυθρων αιμοσφαιριων

ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΟ ΘΡΕΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΙΜΟΛΥΣΗ β – αιμόλυση η πλήρης α – αιμόλυση η ατελής γ - αιμόλυση ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΧΡΩΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΛΕΝΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΥΡΩΔΙΑΣ

Pseudomonas aeruginosa (Παραγωγή πράσινης πυοκυανίνης)

(Pseudomonas aeruginosa) παραγωγή βλέννης (Pseudomonas aeruginosa)

Staphylococcus Μεμονωμένες αποικίες

Staphylococcus aureus (χρυσίζων-αιματούχο άγαρ)

Staphylococcus aureus

Bacillus

Proteus (κοινό θρεπτικό άγαρ)

E coli – Serratia marcescens

Salmonella (υλικό XLD μεγάλες ερυθρές αποικίες με μαύρο κέντρο-καλλιέργεια κοπράνων)

EMB - E coli (ΑΝΑΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΣ ΣΕ ΕΜΒ ΥΛΙΚΟ)

Επιμόλυνση

ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ Είναι η εκτέλεση του συνόλου εκείνων των βιοχημικών ,μικροβιολογικών η/και ορολογικών δοκιμασιών που οδηγούν στην αναγνώριση ενός βακτηρίου η μύκητα. Δοκιμασία καταλάσης Σταφυλόκοκκοι  καταλάση (+) Στρεπτόκοκκοι  καταλάση (-) Δοκιμασία κοαγκουλάσης (πηκτάσης) Staphylococcus aureus  κοαγκουλάση (+) Άλλοι σταφυλόκοκκοι  κοαγκουλάση (-) Δοκιμασία οξειδάσης Εμβολιασμός αποικίας σε τυποποιημένο «σετ» βιοχημικών δοκιμασιών Staph Api System Strep Api System

Καταλάση Αρνητική Θετική διαλυμα Η2Ο2 (Στρεπτόκοκκος) (Σταφυλόκοκκος)

ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ Είναι η εκτέλεση του συνόλου εκείνων των βιοχημικών ,μικροβιολογικών η/και ορολογικών δοκιμασιών που οδηγούν στην αναγνώριση ενός βακτηρίου η μύκητα. Δοκιμασία καταλάσης Σταφυλόκοκκοι  καταλάση (+) Στρεπτόκοκκοι  καταλάση (-) Δοκιμασία κοαγκουλάσης (πηκτάσης) Staphylococcus aureus  κοαγκουλάση (+) Άλλοι σταφυλόκοκκοι  κοαγκουλάση (-) Δοκιμασία οξειδάσης Εμβολιασμός αποικίας σε τυποποιημένο «σετ» βιοχημικών δοκιμασιών Staph Api System Strep Api System

Κοαγκουλάση Σε πλάκα (πήξη) Σε σωληνάριο (κροκύδες+S.aureus)

Οξειδάση - Ινδόλη Θετική: μώβ (ΝΑΙΣΣΕΡΙΕΣ-ΨΕΥΔΟΜΟΝΑΔΕΣ) Θετική: ρόζ (E.COLI)

Βιοχημική ταυτοποίηση

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΕ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΚΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΥΤΤΑΡΩΝ Ή ΣΠΟΡΙΩΝ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Ή ΜΙΚΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΕΝΑΙΩΡΗΜΑΤΟΣ ΜΙΓΜΑΤΟΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ. ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΣΗΠΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΣΕ ΚΑΘΑΡΟ, ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ ΥΓΡΟ Ή ΣΤΕΡΕΟ ΘΡΕΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ.

How to streak out an inoculum to single colonies now flame the loop now flame the loop now flame the loop now flame the loop

Streak Plate Figure 6.10a, b

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!