School factors related to bullying: a qualitative study of early adolescent students Σχολικοί παράγοντες που σχετίζονται με τον σχολικό εκφοβισμό: μια.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Οι εκπαιδευτικοί: Τουλιόπουλος Φώτης
Advertisements

X I ΣΤΟ ΒULLYING.
ΗΜΕΡΙΔΑ «Λόγος και Αντίλογος για την Επιλογή και Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών : Τάσεις και Προβληματισμοί» Σάββατο, 13 Απριλίου 2013 Ανάπτυξη Μηχανισμών.
Όλοι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας συζητώντας !
Η ΒΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!!! 54ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΡΤΕΜΙΣ ΔΑΜΙΓΟΥ
Στάδια διεξαγωγής εκπ/κής έρευνας
Εκφοβισμός στο σχολείο
Όνομα:Ελευθερία+Γιώτα
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
BULLYING Τελευταία γίνεται μεγάλη αναφορά στην ενδοσχολική βία μεταξύ των μαθητών και η πολιτεία με διαφημιστικά της μηνύματα, ξεκίνησε την ενημέρωση του.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
Ορισμός εκφοβισμού Πότε εμφανίστηκε;
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ Β’ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤ’ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες: παρεμβάσεις στο πλαίσιο της τάξης Η. Ε. Κουρκούτας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ
Σχολικός Εκφοβισμός/Bullying
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΙΙ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΙΑ
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΞΗ: Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2014.
Ένταξη /ενσωμάτωση παιδιών με ιδιαιτερότητες
Διακρίσεις και ο ρόλος του σχολείου Το πρόγραμμα PROGRESS και εμείς.
ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ-ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΤΟ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΟ
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Ο σχολικός εκφοβισμός (αγγλ. bullying) είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας,
ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ Σχολικός εκφοβισμός.
Σχολικός εκφοβισμός Δούκας Αλβανός Med,
ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ
“ Ένας 15χρονος έστειλε μήνυμα μέσω e- mail και γνωστοποιούσε ότι τον κορόιδευαν για μια συμπεριφορά που είχε και που δεν ταίριαζε με το στερεότυπο συμπεριφοράς.
Bullying Τρόποι Πρόληψης και Αντιμετώπισης
Θέμα project : Cyberbullying
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Mάθημα Παιδαγωγικών Ενισχυτική Εργασία Υπεύθυνη μαθήματος: Ζαχαρούλα.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ- ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ: RAINBOW TEAM ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ: ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ (BULLYING)
Θέμα : « Ενδοσχολική Βία ».  A βραάμκια Ελεονώρα  Καραλή Σοφία  Σπυριδώνου Ειρήνη  Σωτηρίου Μαρία.
Το νταηλίκι είναι μια μορφή κακοποίησης, πιο συγκεκριμένα εκφοβισμού ή εξαναγκασμού. Αυτή συνεπάγεται περιοδικά επαναλαμβανόμενες πράξεις, που σκοπό έχουν.
Σχολικές πρακτικές για την καλλιέργεια θετικού κλίματος Φραντζή Αντιόπη Διευθύντρια 70 ου Δ.Σ Αθηνών Σάββατο, 16 Μαΐου ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.
Ενδοσχολική Βία (Bullying). Διαστάσεις του φαινομένου Η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός μεταξύ των μαθητών έχει αρχίσει να γίνεται αντικείμενο προσοχής,
Βία στα σχολεία. Τι είναι ο εκφοβισμός; O σχολικός εκφοβισμός συμβαίνει όταν κάποιος μαθητής ή μαθήτρια χρησιμοποιεί επανειλημμένα τη δύναμη του/της,
Ο σχολικός εκφοβισμός Ομάδα κατά του bullying Ο σχολικός εκφοβισμός στον κόσμο!!! Το νταηλίκι είναι μια μορφή κακοποίησης, πιο συγκεκριμένα εκφοβισμό.
Η επίδραση της κουλτούρας των συνομηλίκων στα πλαίσια του σχολείου.
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Σακελλαρίου Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
ΒΙΑ, ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, BULLYING (εκφοβισμός).
Επιθεώρηση Συμβουλευτικής-Προσανατολισμού,
εκπαιδευτικη μεταβαση
ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΡΟΥΣΗ – ΒΕΡΓΟΥ, PhD Ψυχολόγος
Θέμα 3ο Γονείς Εξάμηνο Ε΄.
Το ερωτηματολόγιο για το σχολικό εκφοβισμό ως μέσο ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης όλου του σχολείου 1ο Γυμνάσιο Πεύκης Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία.
ΤΟ ΜΠΟΥΛΙΝΚ ΣΤΑΜΑΤΕΙ ΕΔΩ
Εναλλακτικές μορφές εκπαιδευτικής αξιολόγησης
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ
Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 9η Σύνταξη Πτυχιακής Εργασίας
Εκφοβισμός ≠ Επιθετικότητα ή πείραγμα
Γερολυμάτου Σταυρούλα ΑΜ: ΣΧΨ
Αποτελέσματα & Συμπεράσματα
΄Ερευνα Δράσης (Action Research)
ΘΕΜΑ: ΟΙ ΓΕΝΕΣΙΟΥΡΓOI ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ
Συνεργασία νηπιαγωγείου -οικογένειας
Ερευνα για την σχολικη βια
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ « Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΑ»
Φυσιολογικό και παθολογικό
Μεταγράφημα παρουσίασης:

School factors related to bullying: a qualitative study of early adolescent students Σχολικοί παράγοντες που σχετίζονται με τον σχολικό εκφοβισμό: μια ποιοτική μελέτη των πρώιμων εφήβων μαθητών Της Χαριζάνη Ελισάβετ Και Αρβανίτη Ευγενία

Περίληψη (συνοπτικά) Αυτό το άρθρο ασχολείται με το θέμα του εκφοβισμού και αναλύει ένα σύνολο εκθέσεων που συλλέχθηκαν από δεκατέσσερις ομαδικές συνεντεύξεις εστίασης με 90 παιδιά από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στόχος της έρευνας ήταν να χαρτογραφήσει τους τρόπους με τους οποίους οι νέοι έφηβοι μιλούν για τις κοινωνικές τους σχέσεις στο σχολείο σε σχέση με το σπίτι και τους τρόπους που δομείται ο εκφοβισμός ως θέμα στο σχολείο που σχετίζονται. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι νέοι έφηβοι διαφέρουν ως προς την ικανότητά τους να συμμετάσχουν στην κατασκευή της κοινωνικής τάξης, ανάλογα με το πλαίσιο του σχολείου / σπιτιού. Περαιτέρω, ο εκφοβισμός κυρίως πλαισιώνεται ως θέμα του σχολικού κλίματος εκ μέρους των συμμετεχόντων. Η σχέση δασκάλου-μαθητή, ο ακαδημαϊκός ανταγωνισμός και η πίεση της ακαδημαϊκής επίδοσης συμβάλλει σημαντικά στον εκφοβισμό της ομιλίας του μαθητή.

εισαγωγικά Ο σχολικός εκφοβισμός αναγνωρίζεται ως κοινωνικό πρόβλημα Χαρακτηρίζεται από την επαναλαμβανόμενη βία Η παρούσα εργασία έχει στόχο την ανάλυση των εκθέσεων αποκαλύπτοντας συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους οι " κοινωνικές σχέσεις στο σχολικό περιβάλλον " είναι κατασκευασμένες και πώς χρησιμοποιούνται ως μια εξήγηση για το πρόβλημα στη συμπεριφορά, όπως ο εκφοβισμός.

Σχολικός εκφοβισμός στην εφηβεία Έχει ερευνηθεί λιγότερο σε σχέση με τον εκφοβισμό στα δημοτικά σχολεία Η παρενόχληση θεωρείται ως παράγοντας που βοηθά τους έφηβους να επιτύχουν δεσπόζουσα θέση στη νεοσυσταθείσα ομάδα συνομηλίκων

Σχολικός εκφοβισμός στην εφηβεία Η χρήση επιθετικών στρατηγικών, θεωρείται ως μηχανισμός ώστε να κερδηθεί ο θαυμασμός από ομότιμους Εν τέλει τα παιδιά βίωσαν περισσότερη απόρριψη από ομότιμους και λιγότερο την αποδοχή από ομότιμους.

Το πλαίσιο στην Ελλάδα Στην Ελλάδα, ο εκφοβισμός αναγνωρίστηκε ευρέως ως ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα το 2007, όταν ένας νεαρός φοιτητής εξαφανίστηκε κάτω από συνθήκες υποψίας θυματοποίησης

Ποιοτικές μελέτες του εκφοβισμού Στην παρούσα μελέτη εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο οι μαθητές του γυμνασίου ερμηνεύουν τον εκφοβισμό ως παράγοντα που σχετίζεται με το σχολείο

Θεωρητικό υπόβαθρο της μελέτης Η έρευνα έχει επηρεαστεί από τις πρόσφατες εξελίξεις στην κοινωνική πολιτική, με έμφαση στα δικαιώματα των παιδιών και την ανάγκη να συμβουλεύεται τα παιδιά και τους νέους για θέματα που τους αφορούν, αρχών που ενσωματώνονται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Μέθοδος Η έρευνα που διεξήχθη σε πέντε γυμνάσια, στα οποία συμμετείχαν ημι - δομημένες συνεντεύξεις με 90 μαθητές Το χρονοδιάγραμμα συνέντευξη καλύπτει θέματα όπως ( α) τρόπους με τους οποίους οι νέοι άνθρωποι διαμορφώνουν τις κοινωνικές τους σχέσεις στο σχολείο ( β ) Πώς μπορούν να κάνουν φίλους, και ( γ ) τα ζητήματα των διαφορών και των συγκρούσεων στις σχέσεις με τους ομότιμους

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων η ατμόσφαιρα ήταν χαλαρή, η πλειοψηφία των συζητήσεων των ομάδων ήταν ζωντανή που άφηνε μια ισχυρή αίσθηση συνεργασίας.

Η ανάλυση των δεδομένων Η ανάδειξη των ιστοριών εκφοβισμού στις συνεντεύξεις είναι ενδεικτική για να έχουν νομιμότητα. Η Εγκυρότητα των αποτελεσμάτων επιβεβαιώθηκε από την παραγωγή πλούσιων, πιστευτών δεδομένων ενώ η εγκυρότητα του περιεχομένου ασχολήθηκε με την εξέταση των διάφορων πραγμάτων που είπε σχετικά.

Αποτελέσματα Η παρούσα έρευνα θα επικεντρωθεί κυρίως : ( α) στους μαθητές που μιλούν για τη διαμόρφωση των σχέσεων στο σχολείο, σε αντίθεση με το πλαίσιο της οικογένειας και ( β) τον εκφοβισμό ως ένα φαινόμενο που αποδίδεται στο σχολείο.

Τα παιδιά διαμορφώνουν ταυτότητες και κοινωνικές εικόνες στο σχολείο σε σχέση με το πλαίσιο της οικογένειας

Συνεντεύξεις παιδιών Όλα τα παιδιά περιέγραψαν τουλάχιστον από ένα περιστατικό σχολικού εκφοβισμού.

συμπεράσματα Στο σπίτι η συναισθηματική εγγύτητα των νεαρών εφήβων με τους γονείς τους, τους επιτρέπει να μοιράζονται τις ίδιες εμπειρίες και τις ανησυχίες. Η αποξένωση από τις κοινωνικές και ακαδημαϊκές πτυχές του σχολείου παρεμποδίζει μαθητές αισθάνονται άνετα με τον ακαδημαϊκό στόχο και τη δομή του σχολικού περιβάλλοντος οι έφηβοι θα εξυπηρετούνται καλύτερα εάν είναι σε θέση να εκφράσουν τις απόψεις τους και να αποκαλύψουν τους λόγους για τη συμμετοχή τους στις πρακτικές εκφοβισμού.