Μητρικός θηλασμός – διατροφή βρέφους

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τέλος Ενότητας.
Advertisements

Η ανοσοαποτύπωση ως επιβεβαιωτική μέθοδος
Οικονομική Ανθρωπολογία
Σχεδίαση Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων
Ενότητα 8: Μιλάμε για το θέατρο
Τίτλος Μαθήματος Ενότητα #: 8η Όνομα Καθηγητή: Χρήστος Τερέζης Σχολή: Σ.Α.Κ.Ε. Τμήμα: Φιλοσοφίας.
Ασυνέχειες: Μηχανική περιγραφή ΙI Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας.
Zωολογία Ι Ενότητα 19: Εχινόδερμα Εργαστηριακή Άσκηση: Συστηματική Εχινοδέρμων Κυρίτση – Κρικώνη Βασιλική, ΕΔΙΠ Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας.
Τεχνολογία οφθαλμικών φακών Ι (Ε) Ενότητα 5: Έγχρωμοι φακοί Θεμιστοκλής Γιαλελής, Οπτικός, MSc, PhD candidate ΕΔΙΠ του τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας.
Θεσμοί προσχολικής αγωγής στην Ευρώπη Ενότητα 1 η : Αντικείμενο και εννοιολογικοί προσδιορισμοί Παντελής Κυπριανός Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών.
Εισαγωγή στην Ψυχολογία Ενότητα 2:Τομείς Έρευνας της Σύγχρονης Ψυχολογίας Διδάσκουσα: Ειρήνη Σκοπελίτη Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην.
Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής
Θεσμοί προσχολικής αγωγής στην Ευρώπη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ
Όνομα Καθηγητή: Χρήστος Τερέζης
Άλλες μορφές νευρώσεων
Ενότητα 12: Πάσχα Διδάσκουσα: Βασιλική Φωτοπούλου
Γιατί τρεφόμαστε ; Ενέργεια Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (nutrients)
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Αριστοτέλης: Γνωσιοθεωρία Μεταφυσική
Υπολογιστική Γεωμετρία και Εφαρμογές στις ΒΧΔ
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Ενότητα 4 (part B) : Ιατρική ηθική
Φιλοσοφία της Ιστορίας και του Πολιτισμού
Kant: Ηθική Φιλοσοφία Ενότητες 9η : Η 2η εκδοχή της κατηγορικής προστακτικής Παύλος Κόντος Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Φιλοσοφίας.
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 2: Βιοτικές κρίσεις και ηθικά επιχειρήματα (part B) Διδάσκων: Μιχαήλ Παρούσης, Αναπλ. Καθηγητής Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών.
Όνομα Καθηγητή: Χρήστος Τερέζης
Ενότητα 6: Μιλάμε για την 28η Οκτωβρίου 1940
Μυθος και Τελετουργία στην Αρχαία Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΛΟΤ EN ISO 3251 Ζύγιση μάζας υγρού μελανιού (m1 g)
Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών
Ενότητα 13 Αξιολόγηση μαθήματος και διδάσκοντος από την εφαρμογή της Μονάδας Ολικής Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του ΤΕΙ Αθήνας Αξιολόγηση του μαθήματος Αξιολόγηση.
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Όνομα Καθηγητή: Χρήστος Τερέζης
Ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης για την ψυχή
Σύγχρονη Πρακτική Φιλοσοφία
Εκτίμηση σωματικού βάρους
Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών Τμήμα Φιλοσοφίας
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 9 (PART A): Σχέση Ηθικής και Δικαιοσύνης
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Ενότητα 12: Δικαστής και διαδικασίας δίκης
Προσχολική Παιδαγωγική
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Εικαστικές συνθέσεις - Χρώμα στο χώρο
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Ενότητα 11: Επίλυση Προβλημάτων
Οργάνωση και Διοίκηση Πρωτοβάθμιας (Θ)
Εισαγωγή στις εικαστικές τέχνες
Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής
Λιθογραφία – Όφσετ (Θ) Ενότητα 8.2: Εκτυπωτική Διαδικασία Μηχανής
Κινητικά προβλήματα Πολλαπλές αναπηρίες
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Διδακτική της Πληροφορικής
Εισαγωγή στους Η/Υ Ενότητα 12: Το διάγραμμα ροής και η λειτουργία του
Αριστοτέλης: Γνωσιοθεωρία Μεταφυσική
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 5 (part A): Ηθική αρχών και ηθική ωφέλειας
Τηλεοπτική και Ραδιοφωνική Παραγωγή
Όνομα Καθηγητή: Χρήστος Τερέζης
Ενότητα 4 (part A) : Ιατρική ηθική
Ειδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων -E
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση
Μυθος και Τελετουργία στην Αρχαία Ελλάδα
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση
Ενότητα 8: Συστήματα Υγείας στην Ευρώπη: Γαλλία
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 5 (part B): Ηθική αρχών και ηθική ωφέλειας
Γενικὴ Ἐκκλησιαστικὴ Ἱστορία Α´
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 6 (part A): Όταν τα άτομα δεν είναι σε θέση να λάβουν αποφάσεις για τον εαυτό τους Διδάσκων: Μιχαήλ Παρούσης, Αναπλ. Καθηγητής.
Οργανική Χημεία (Ε) Ενότητα 2: Προσδιορισμός σημείου τήξης
Ενότητα 1: ……………….. Όνομα Επώνυμο Τμήμα __
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μητρικός θηλασμός – διατροφή βρέφους Αγωγή υγείας Ενότητα 3.6 Μητρικός θηλασμός – διατροφή βρέφους Ιουλία Νησιώτου, Καραγιάννη Αντωνία-Δήμητρα Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής

Σκοπός Μαθήματος Μητρικός θηλασμός: Σημασία και πλεονεκτήματα. Στάδια διατροφής βρέφους. Είδη γάκτος αγελάδας.

Διατροφή βρέφους και νηπίου

Ο 20ός αιώνας απέδειξε τον ρόλο της διατροφής στην υγεία Ο 20ός αιώνας απέδειξε τον ρόλο της διατροφής στην υγεία. Η διατροφή θα πρέπει να είναι πρώτα από όλα ισορροπημένη, δηλαδή να έχει τη σωστή αναλογία των θρεπτικών ουσιών.

Διατροφή στην εγκυμοσύνη

H διατροφή του παιδιού είναι διαφορετική, ανάλογα με την ηλικία του.

Διατροφή βρέφους 1/2 Α. Περίοδος θηλασμού: 4 – 6 μήνες μετά τη γέννηση. Αποκλειστικά γάλα Θηλασμός ή εξανθρωποποιημένο γάλα αγελάδας σε σκόνη(σκευάσματα γάλακτος, φόρμουλες).  

Διατροφή βρέφους 2/2 Β. Μεταβατική περίοδος: από 5ο μήνα – 12ο μήνα. Διατροφή βρέφους 2/2 Β. Μεταβατική περίοδος: από 5ο μήνα – 12ο μήνα. Φρουτόκρεμα: 5ος -6ος μήνας. Ρυζάλευρο και δημητριακά: 5ος – 7ος μήνας. Αυγό μετά τον 8ο μήνα. Κρέας 6ος – 7ος μήνας, ψάρι 10ος μήνας.   Γ. Περίοδος διατροφής «τύπου ενηλίκου»: Σταδιακή εισαγωγή, από το 1ο μέχρι το 2ο έτος, στη διατροφή των ενηλίκων.

Μητρικό γάλα 1/4 Το μητρικό γάλα περιέχει διάφορα κύτταρα, ανοσοσφαιρίνες και άλλους παράγοντες που ενισχύουν την άμυνα του βρέφους, ευοδώνουν την ανάπτυξή του, βοηθούν την πέψη, αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου (ώστε τα μωρά που θηλάζουν να μην παρουσιάζουν δυσκοιλιότητα), διευκολύνουν την απορρόφηση ορισμένων χρήσιμων ουσιών (π.χ. του σιδήρου). Οι ουσίες αυτές δεν υπάρχουν στα σκευάσματα για βρέφη.

Μητρικό γάλα 2/4 Οι λοιμώξεις του πεπτικού και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις, είναι σπανιότερες και πιο ελαφριάς μορφής στα μωρά που θηλάζουν, παρά σε όσα τρέφονται με ξένο γάλα.

Μητρικό γάλα 3/4 Το μητρικό γάλα δεν προσφέρει μόνο αυτά που μπορούν να μετρηθούν (π.χ. λευκώματα, λίπος, θερμίδες κ.λ.π.). Προσφέρει το πιο σημαντικό: τη στενή και συνεχή επαφή, δέρμα με δέρμα, μητέρας και βρέφους. Η επαφή αυτή, και η ανάγκη της συνεχούς παρουσίας της μητέρας κοντά στο βρέφος, ευνοεί τη δημιουργία του δεσμού μητέρας- παιδιού και την προσκόλληση του βρέφους στη μητέρα (θεωρίες Ainsworth- Bowlby)

Μητρικό γάλα 4/4 Επομένως, για τα παιδιά που διατρέφονται με ξένο γάλα δεν αρκεί να λαμβάνεται πρόνοια υποκατάστασης του γάλακτος με γάλα αγελάδας όσο γίνεται πιο κοντά στο ανθρώπινο, πράγμα με το οποίο ασχολούνται οι εταιρίες παραγωγής βρεφικού γάλακτος. Χρειάζεται πρόνοια και για την υποκατάσταση του θηλασμού με όσο γίνεται στενότερη σωματική επαφή της μητέρας (ή του πατέρα) με το μωρό, όσο το μωρό «θηλάζει» το μπιμπερό του και σεβασμός αυτής της διαδικασίας.

Εικόνα 1: πλεονεκτήματα μητρικού θηλασμού

Μητρικός θηλασμός 1/2 Μειωμένη πιθανότητα καρκίνου του μαστού και μήτρας. Η θηλάζουσα προστατεύεται από την οστεοπόρωση. Το ξένο γάλα δεν έχει τα αντισώματα του μητρικού. Ρωμαλέα παιδιά και έφηβοι του αύριο. Ιδιαίτερα εύπεπτο. Καρκίνος – λιγότερο συχνός σε όσους θήλασαν. Ο θηλασμός ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες του βρέφους. Σημαντική διαφορά δείκτη νοημοσύνης στα παιδιά που θήλασαν.

Μητρικός θηλασμός 2/2 Θερμοκρασία γάλακτος σωστή και σταθερή. Η καλύτερη αρχή και αναφαίρετο δικαίωμα. Λιγότερες πιθανότητες εγκυμοσύνης κατά την περίοδο του θηλασμού. Αντισώματα έναντι των κυριότερων ασθενειών. Συναισθηματικό δέσιμο μητέρας – παιδιού. Μειώνει τις πιθανότητες αλλεργιών. Οικονομικό: δωρεάν για την οικογένεια. Σημαντικά λιγότερες γαστρεντερικές διαταραχές.

Εικόνα 2: Σημασία μητρικού θηλασμού

Θηλασμός και παχυσαρκία Με την ελάττωση του θηλασμού και την εξάπλωση της τεχνητής διατροφής βλέπουμε να αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό των παχύσαρκων βρεφών. Ένα παχουλό μωρό μπορεί να εμφανίζει και άλλα σοβαρά προβλήματα θρέψης. Δηλαδή, ενώ λαμβάνει περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται καθημερινά, την ίδια στιγμή ενδέχεται να παίρνει ανεπαρκείς ποσότητες βιταμινών Α και D, σιδήρου και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Είδη γάλακτος αγελάδας Παστεριωμένο: θέρμανση ↑ 63 ˚C για 30’ και ψύξη ↓- 60 ˚C. Γάλα μακράς διαρκείας ↑ 135 ˚C (αποστείρωση). Εξανθρωποποιημένο: 1ης και 2ης ηλικίας Γάλα για σίτιση προώρων Συμπυκνωμένο (Εβαπορέ) Να ↑. Σακχαρούχο. Πλήρες γάλα σε σκόνη (3,5% λίπος). Αποβουτυρωμένο 0,5% και 1,5%.  Λιγότερο χρησιμοποιούνται το πρόβειο και το γάλα κατσίκας. Υποκατάστατα γάλακτος (συνήθως γάλα σόγιας).

Εικόνα 3: Είδη γάκτακος αγελάδας Πηγή: commons.wikimedia.org

Διατροφή του νηπίου Θερμιδικές ανάγκες:  Θερμιδικές ανάγκες: 1ο – 3ο έτος 1300 θερμίδες / 24ωρο 4ο – 6ο έτος 1700 θερμίδες / 24ωρο   Ποσοστό 50-55% των θερμίδων από υδατάνθρακες 30% από λίπη 15% από λευκώματα

Απαραίτητα επίσης για την διατροφή των νηπίων είναι τα διάφορα μέταλλα και ιχνοστοιχεία (νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορος, σίδηρο, ασβέστιο κτλ.), οι βιταμίνες (A, B, C, E, K, κτλ.) και φυσικά το νερό.  

Από τι επηρεάζεται η διατροφή των παιδιών στην Ελλάδα; Από τις συνήθειες τις δικές μας, από τις συνήθειες του κοινωνικού μας περιβάλλοντος, από τις συνθήκες στις οποίες ζούμε, από τις γνώσεις και τις αντιλήψεις μας για το τι πρέπει να τρώνε, από τη διαφήμιση διαφόρων προϊόντων, από τον τρόπο ζωής που έχουμε διαμορφώσει. Πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψιν όλους αυτούς τους παράγοντες για να μπορέσει να προσαρμόσει τις επιστημονικές γνώσεις στις ανάγκες κάθε παιδιού και κάθε οικογένειας.

Τέλος Ενότητας

Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό και τα οποία αναφέρονται μαζί με τους όρους χρήσης τους στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.

Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων Το Έργο αυτό κάνει χρήση των ακόλουθων έργων: Εικόνες/Φωτογραφίες Τα εν λόγω έργα έχουν ανακτηθεί από το διαδίκτυο για εκπαιδευτικούς σκοπούς