Η διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Διατροφή και υγεία.
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΤΟ ΤΥΡΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ
Ισορροπημένη διατροφή
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Πυραμίδα των τροφών.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
Διατροφή και Υγεία.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑΣ
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Η πυραμίδα της διατροφής
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Τα μυστικα της υγειασ… για μικρουσ μαθητεσ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
τρώω καλύτερα ζω καλύτερα
ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
Φαγητά εύκολης χρήσης ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
Καλημέρα στην ζωή με … υγιεινό πρόγευμα!
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
Γεύματα και ομάδες τροφίμων
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Μάθημα Οικιακής Οικονομίας Καθηγήτρια: Γκουτζουρέλα Μαρία
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ♪ ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΦΡΟΥΤΑ,ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΠΑΤΑΤΕΣ,ΟΣΠΡΙΑ) ♪ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ♪ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
Όλα για την υγεία μου Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό. Ο οργανισμός για να λειτουργήσει καλά, χρειάζεται ενέργεια. Για τον.
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Διατροφή & θηλασμός Νάσια Πασχαλέρη Διαιτολόγος-Γεροντολόγος(MSc)
ΔΙΑΤΡΟΦΗ 3 ος Διαγωνισμός Έφηβου Μεσσήνιου Καταναλωτή.
Υγιεινή διατροφή: Είμαστε ό,τι τρώμε. Μια εργασία των μαθητών της Β΄ τάξης.
Πεπτικό σύστημα Από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα;
ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Πως γίνεται η συντήρηση: Τα 5 βασικά στάδια H συντήρηση έχει ως απώτερο στόχο να κάνει το άτομο να τρώει σε όλη την υπόλοιπη.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
ΑΠΟ ΤΙ ΕΙΣΑΙ ΦΑΓΗΤΑΚΙ; Κουτσομήτρου Θεοδώρα 2 ο Γυμνάσιο Καλαμάτας 2014.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Κλινική διαιτολόγια ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
11 ερωτήσεις για τη διατροφή
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
«Μαθαίνοντας… έρχεται η … σωστή όρεξη»
ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΕΙΟ: 2ο Γυμνάσιο Μετaμόρφωσης
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΤΡΟΦΩΝ- ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ- ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα ΚΕΡΗΜ ΟΡΧΑΝ ΧΟΥΣΕΙΝ ΧΑΣΑΝ ΧΟΥΣΕΙΝ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ ΤΑΖΟΥ

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Η αρχέγονη ανάγκη για  διατροφή είχε μετατραπεί σε κεντρικό γεγονός με κοινωνικές και άλλες προεκτάσεις στην Αρχαία Ελλάδα. Το ελαιόλαδο, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα καρυκεύματα, τα όσπρια και τα δημητριακά, τα κρέατα και βέβαια το ψάρι και το κρασί, όπως σήμερα, και τότε αποτελούσαν τα κυρίαρχα συστατικά της γαστρονομίας.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Οι πληροφορίες για την αρχαία ελληνική διατροφή και κουζίνα προέρχονται, κυρίως, από τους κλασικούς τραγωδούς και κωμωδιογράφους. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι μόνο το έργο του Αθηναίου «Δειπνοσοφιστές» (2ος μ.Χ αιώνας), αριθμούσε 30 βιβλία, από τα οποία σώζονται τα 15, και αποτελούν μια συνεχή αναφορά σε παλαιά για την εποχή κείμενα, που είχαν σαν κύριο θέμα την ελληνική κουζίνα.

Συχνά, τα γεύματα ήταν μόνο δύο. Το πρώτο απαρτιζόταν από ψάρια, όσπρια, ή πρόχειρα φαγητά όπως ψωμί, τυρί, ελιές, αυγά, ξηρούς καρπούς και φρούτα. Το βραδινό, το οποίο αποτελούσε και το κύριο γεύμα, ήταν αυτό του συμποσίου και της φιλικής συντροφιάς, διότι στους αρχαίους Έλληνες δεν άρεσε να τρώνε μόνοι τους, η γενικά αποδεκτή άποψη ήταν ότι το να τρώει κανείς μόνος του δε σημαίνει ότι γευματίζει αλλά ότι απλά γεμίζει το στομάχι του.

Παραδοσιακά προϊόντα της Θράκης ΚΕΡΗΜ ΟΡΧΑΝ ΧΟΥΣΕΙΝ ΧΑΣΑΝ ΧΟΥΣΕΙΝ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ ΤΑΖΟΥ

Τα σουτζούκ λουκούμ Το σουτζούκ λουκούμ είναι ένα μεγάλο, μακρόστενο λουκούμι που περιέχει ζάχαρη, γλυκοζη, νεζεστέ, νερό και καρύδια (δεμένα σε σπάγκο). Τα καρύδια μπορούν να αντικαταστήσουν την έλλειψη ζάχαρης ως γλυκαντική ουσία.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΤΖΟΥΚ ΛΟΥΚΟΥΜ Το σουτζούκ λουκούμ αρχικά εμφανίστηκε στα χαρέμια των σουλτάνων, ενώ σερβίρεται στα καφενεία μαζί με καφέ και είναι παραδοσιακό κέρασμα στα ορθόδοξα μοναστήρια. Έχει άρωμα τριαντάφυλλου, γαρίφαλου και κανέλλας.

Πως φτιάχνεται ο τραχανάς στην Θράκη Φτιάχνεται με αλεύρι, αλάτι, λάδι, μαγιά, νερό, ντομάτα, κόκκινη και πράσινη πιπεριά, μελιτζάνες, κρεμμύδια κ.α. Το ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη πηχτή, την αφήνουμε να στεγνώσει για μερικές μέρες και μετά την χωρίζουμε σε μικρά κομματάκια για να στεγνώσει καλύτερα. Μετά το κοσκινίζουμε.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΑΧΑΝΑ Προσθέτουμε αλεύρι στα υλικά

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΑΧΑΝΑ

ΣΟΥΠΑ ΤΡΑΧΑΝΑ

ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΧΟΥΣΕΙΝ ΣΕΒΤΖΑΝ ΡΕΣΗΤ ΧΑΣΑΝ ΣΕΡΗΦ ΑΧΜΕΤ ΜΟΥΡΑΤ ΟΥΣΕΙΡ

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από τα αμινοξέα. Στη φύση υπάρχουν 20 διαφορετικά αμινοξέα, τα οποία δημιουργούνται από τα περισσότερα φυτά. Χαρακτηριστικές πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας είναι το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα αυγά, καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΡΩΤΕΪΝΗ Άπαχο μοσχαρίσιο κρέας 28 γραμμάρια Αυγό 6 γραμμάρια Στήθος κοτόπουλο 32 γραμμάρια Τυρί 13 γραμμάρια Όσπρια 20 γραμμάρια Τόνος 30 γραμμάρια Γάλα με χαμηλά λιπαρά 3,5 γραμμάρια

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Οι υδατάνθρακες αποτελούνται από σάκχαρα. Ανάλογα με τον αριθμό των σακχάρων που αποτελούν το μόριό τους διακρίνονται σε: απλούς και σύνθετους υδατάνθρακες.

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Τρόφιμα πλούσια σε άμυλο είναι τα φρούτα τα λαχανικά  Πηγές σακχάρων είναι τα φρούτα τα λαχανικά το μέλι Τρόφιμα πλούσια σε άμυλο είναι το ψωμί τα ζυμαρικά το ρύζι οι πατάτες τα όσπρια  Φρούτα, λαχανικά & μέλι είναι καλές πηγές γλυκόζης και φρουκτόζης

ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ κορεσμένα ακόρεστα. Τα λιπαρά οξέα διακρίνονται σε δύο κύριες ομάδες: κορεσμένα ακόρεστα. Τα λιπαρά οξέα, βρίσκονται σε τρόφιμα όπως: Βούτυρο, τυρί, πλήρες γάλα, γιαούρτι, μαργαρίνη. Ελιές, ξηροί καρποί, αβοκάντο. Λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, ρέγκα, πέστροφα, σαρδέλα), καρύδια. Ηλιόσποροι, σουσάμι, καλαμπόκι, ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Οι βιταμίνες ανάλογα με την διαλυτότητα τους και την δράση τους χωρίζονται σε διάφορες ομάδες. Ως λιποδιαλυτές θεωρούνται οι βιταμίνες Α, D, E και Κ ενώ υδατοδιαλυτές η Β και η C.

ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Βιταμίνη Β1 Βρίσκεται σε μεγάλη ποικιλία τροφών. Είναι από τις σημαντικότερες βιταμίνες, αφού βοηθά στην παραγωγή ενέργειας. Επίσης συμβάλει στην υγεία των μυϊκών και των νευρικών ιστών. Βρίσκεται σε σημαντικές ποσότητες στο φύτρο των δημητριακών και στα όσπρια.

ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Η Βιταμίνη Β2 βρίσκεται στα περισσότερα τρόφιμα και είναι ευαίσθητη στην υπεριώδη ακτινοβολία. Έτσι οι τροφές που περιέχουν Β2 δεν πρέπει να εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία. Σημαντικότερες πηγές αυτής, είναι το συκώτι, το ασπράδι του αυγού, το γάλα και τα πράσινα λαχανικά.

Λιποδιαλυτές Βιταμίνες Βιταμίνη Α. Απαραίτητη βιταμίνη για τα περισσότερα θηλαστικά αλλά δεν είναι υποχρεωτική η λήψη της σε καθημερινή βάση. Βιταμίνη D. Το σύμπλεγμα των βιταμινών D απαιτεί την ηλιακή ακτινοβολία. Βιταμίνη Ε. Βοηθάει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αντικαρκινική δράση

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α Βιταμίνη Α ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΥΠΕΡΜΕΤΡΗ ΔΟΣΗ Σπανάκι, μαρούλι, καρότα, αυγά, συκώτι, γάλα, γιαούρτι, τυρί, βούτυρο Ανάπτυξη- αναπαραγωγή, όραση, δέρμα, αντικαρκινική δράση Δερματικές παθήσεις, διαταραχές στην όραση Πονοκέφαλος, εμετοί, τριχόπτωση, δερματικές παθήσεις

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1 Βιταμίνη Β1 ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ Γάλα, αυγά, συκώτι, όσπρια, μαύρο ψωμί, δημητριακά Μεταβολισμός Υδατανθράκων, βοηθάει στην ανάπτυξη, την καλή λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος Διαταραχή μεταβολισμού υδατανθράκων, μπέρι - μπέρι, ανορεξία, δυσκοιλιότητα, αδυναμία

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C Βιταμίνη C ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΥΠΕΡΜΕΤΡΗ ΔΟΣΗ Πορτοκάλια, λεμόνια, ντομάτες, πιπεριές, φρούτα γενικά Ανάπτυξη, άμυνα, διατήρηση ζωής, αντικαρκινική δράση, απορρόφηση σιδήρου. Σκορβούτο  Νεφρικές διαταραχές

BITAMINH E Βιταμίνη Ε ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΥΠΕΡΜΕΤΡΗ ΔΟΣΗ Ελαιόλαδο, ψωμί, δημητριακά, αυγά, κρέας, συκώτι Παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αντικαρκινική δράση Καταστροφή ερυθρών αιμοσφαιρίων, σεξουαλικές διαταραχές Δηλητηριάσεις

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΝΕΜΠΑΤ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΣΕΜΠΑΤ ΙΜΠΡΑΜ ΙΜΠΡΑΜ ΡΕΣΗΤ ΧΑΡΟΥΝ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ Ν’ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ Από την διατροφή μας πρέπει να εγκαταλείψουμε όσες τροφές έχουν ψηλά ποσοστά λιπαρών οξέων, περιέχουν τοξικές ουσίες που οφείλονται στην παρασκευή ή το μαγείρεμα τους και προκαλούν στα όργανα του σώματος καταστάσεις που ευνοούν την ανάπτυξη ασθενειών. Πολλές τροφές γίνονται περισσότερο βλαπτικές όταν τις τρώμε τακτικά.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΝΑ ΤΡΩΝΕ Γαριδάκια, πατατάκια και όλα τα τυποποιημένα παρόμοια σκευάσματα. Κρουασάν γλυκά (πάστες, σοκολάτες, παγωτά κτλ) Ζαχαρωτά Καραμέλες Πολύ ζάχαρη στο γάλα ή τους χυμούς

Κρέας με πολύ λίπος Αλλαντικά με πολύ λίπος Τσιγαριστά μεζεδάκια Αναψυκτικά που περιέχουν χημικές ουσίες Οινοπνευματώδη ποτά Λιπαρές σάλτσες (π.χ. μαγιονέζα) Βούτυρα Λευκό ψωμί Jυnk food

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Αναπνοή Διαβήτης Καρδιά Καρκίνος Οστεοαρθρίτιδα Υπέρταση Χολή Χοληστερίνη

ΔΙΑΙΤΕΣ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΧΟΥΣΕΪΝ ΟΓΛΟΥ ΓΕΛΙΖ ΜΠΕΡΜΠΕΡ ΕΜΙΝΕ ΑΪΝΤΙΝ ΣΕΜΡΑ ΟΣΜΑΝ ΓΕΝΙΣ

ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ Χωρίς τροφή δεν αντέχει κανείς πολύ καιρό. Για οποιαδήποτε δραστηριότητα της ζωής μας χρειαζόμαστε ενέργεια και πρώτες ύλες, τις οποίες παίρνουμε από τις τροφές.

Τα γαλακτοκομικά περιέχουν ασβέστιο και πρωτεΐνες. Το κρέας έχει μεγάλη θρεπτική αξία αφού περιέχει πρωτεΐνες και σίδηρο. . Τα γαλακτοκομικά περιέχουν ασβέστιο και πρωτεΐνες. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες

ΔΙΑΙΤΕΣ Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές δίαιτες που βοηθάνε τον κόσμο να χάσει τα περιττά του κιλά με πολύ υγιεινό τρόπο! Επίσης όμως πρέπει να προσέχει κάποιος όταν επιλέγει την δίαιτα που θα ακολουθήσει γιατί μπορεί να μην είναι και πολύ κατάλληλη και να κινδυνέψει η υγεία του!!! Εμείς θα σας παρουσιάσουμε την πιο διάσημη και γνωστή παγκόσμια δίαιτα. Δίαιτα Δρ.Dukan.

Πώς λειτουργεί η δίαιτα Dukan Σύμφωνα με τον εμπνευστή της Δρ. Dukan o περιορισμός των υδατανθράκων βοηθάει στο να μην ενθαρρύνεται η αποθήκευση λίπους από την έκριση ινσουλίνης ενώ δημιουργεί και τις βάσεις για μια εφ’ όρου ζωής διατήρηση των κιλών. Βέβαια από την άλλη, δεν είναι λίγοι και εκείνοι, που υποστηρίζουν πως ο περιορισμός των υδατανθράκων κατά την διάρκεια που ακολουθεί κάποιος την δίαιτα μπορεί να δημιουργήσει εξαιρετικά σημαντικά προβλήματα στον οργανισμό.

Συμβουλές για Ισορροπημένη Διατροφή Είναι σημαντικό να καταναλώνετε τρία βασικά γεύματα και δυο μικρά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μην ξεχνάτε ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και μπορεί να καταναλωθεί στο σπίτι, στο δρόμο για το γραφείο ή στο γραφείο. Μια καλή πρόταση για μικρό γεύμα, αποτελούν τα φρούτα, οι φρέσκοι χυμοί και τα γιαούρτια χαμηλά σε λιπαρά.

Προτιμήστε ως τρόπο μαγειρέματος το βράσιμο, το ψήσιμο ή το μαγείρεμα στον ατμό. Με τον τρόπο αυτό, περιορίζετε τη χρήση λιπών και ελαίων. Μπορείτε να μειώσετε ακόμα περισσότερο την κατανάλωση κορεσμένων λιπών αφαιρώντας από το κρέας το ορατό λίπος, π.χ. την πέτσα.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Το αλάτι να χρησιμοποιείται με μέτρο. Το λάδι που θα χρησιμοποιείται τόσο στο μαγείρεμα όσο και στη σαλάτα θα πρέπει να είναι ελαιόλαδο. Στο μαγείρεμα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 2 κουταλιές της σούπας και θα πρέπει να μπαίνει ωμό από πάνω ή στη τελευταία βράση. Ο καφές, το τσάι και το χαμομήλι δεν περιορίζονται αρκεί να είναι άγλυκα. Το λεμόνι, το ξύδι και τα μπαχαρικά δεν περιορίζονται. Μπορεί να αντιστραφεί το μεσημεριανό με το βραδινό. Πρέπει να πίνετε τουλάχιστον 8-12 ποτήρια νερό την ημέρα, πέρα από τον καφέ ή τσάι για να επιτυγχάνεται η καύση του λίπους.

Όσον αφορά στα αναψυκτικά, τα γλυκά και το αλκοόλ δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να υπερβαίνουν αυτά που έχουν συστηθεί κατά περίπτωση. Όταν στο πρόγραμμα διατροφής αναφέρεται “1 φρούτο” αυτό αντιστοιχεί με: 1/2 φλιτζάνι: ανανά, βατόμουρα, βερίκοκα (κομπόστα χωρίς ζάχαρη), μούρα, φράουλες, χυμό φρούτων. 2 μετρίου μεγέθους: βερίκοκα, δαμάσκηνα, χουρμάδες, ακτινίδια, μανταρίνια. 1 μετρίου μεγέθους: αχλάδι, γιαρμάς, μήλο, πορτοκάλι, σύκο, ροδάκινο. 1/2 μπανάνα, 1 φέτα καρπούζι, 1 φέτα πεπόνι, 10 μεγάλα κεράσια, 12 ρόγες σταφύλι, 2 κουταλιές της σούπας σταφίδες.