Ερευνητική εργασία για τη Β΄ Λυκείου 2014-2015  ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ «Προστατεύω εσένα και εμένα, μαθαίνω τις πρώτες βοήθειες»

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Πρόληψη ατυχημάτων στην ύπαιθρο
Advertisements

Ιορδάνης Γ. Αμπατζίδης ΕΚΑΒ Πάτρας
ACRM A.E. Σύμβουλοι Επαγγελματικής Ασφάλειας, Υγείας & Περιβάλλοντος
Πρώτες Βοήθειες.
Εγκαύματα ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Πρώτου βαθμού – κοκκίνισμα και πόνος στο δέρμα
ΥΠΗΡΕΣΙΑ«ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» TOMEAΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΥΛ ΚΤΕΝΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ/ΕΚΠ Ν. ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ «ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ»
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ.
Α΄ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Α΄ ΑΝΑΓΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ 1ο Λύκειο Χαϊδαρίου
ΠΝΙΓΜΟΣ & ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Πρώτες βοήθειες σε Απόφραξη αεροφόρων οδών
Σε ΠΑΙΔΙΑ.
ΙΑΤΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Αιμορραγίες-Κατάγματα-Τραυματισμοί Σ.Σ.
ΤΟΜΕΑΣ: ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ.
Συστηματικές βλάβες από την έκθεση σε θερμό περιβάλλον Αργυρίου Κατερίνα, Φαρμακοποιός.
Πρώτες Βοήθειες : Ο κοινωνικός άνθρωπος αρωγός στο συνάνθρωπο
Δηλητηριασεισ Χρυσάνθη Ρηγοπούλου Α2’.
ΕΠΑΛ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΣΧ.ΕΤΟΣ
Διαδικασία Αναζωογόνησης για Ενήλικες-Παιδιά-Βρέφη
Από την μαθήτρια Ελευθερία Πετράκου!
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Γ’ ΕΠΑ.Λ. ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ.
Παιδικά ατυχήματα Η κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου, που βρίσκεται το παιδί, συμβάλλει στην πρόληψη ατυχημάτων.
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΕΡΗΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ Προφυλάξεις και προστασία
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: μυθοι και πραγματικοτητες
Η Λ Ι Α Σ Η Η λ ί α σ η παθαίνουν κυρίως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, ιδίως όταν είναι απροστάτευτο το κεφάλι τους. Εμφανίζεται συνήθως όταν η ηλιακή.
ΣΥΜΙΝΤΙΡΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΟΣ
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΘΛΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑΤΑ
Εργασία των μαθητριών:
ΓΑΖΕΣ ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ.
ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΟΣΤΩΝ - ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ (1)
Αντιμετώπιση ατυχημάτων στη σχολική καθημερινότητα Αντιμετώπιση ατυχημάτων στη σχολική καθημερινότητα Καλέντζιου Μίνα.
24/2/2014 Δρ. Ευριπιδου Πολυκαρπος
NΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
1 Οι ιδιαιτερότητες του Εγκαυματία Εντερική-Παρεντερική Διατροφή 7 ο Εξάμηνο Τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας.
ΓΑΣΤΡΙΚΕΣ- ΠΕΡΙΤΟΝΑΪΚΕΣ ΠΛΥΣΕΙΣ. ΓΑΣΤΡΙΚΕΣ ΠΛΥΣΕΙΣ Μείωση απορρόφησης φαρμακευτικών/δηλητηριωδών ουσιών που λήφθηκαν per os μέσω αποβολής του περιεχομένου.
ΤΜΗΜΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ :ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ ΕΥΤΕΡΠΗ ΖΑΡΑΓΚΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΖΑΦΕΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ.
Αποστολίδου Ευτέρπη Νοέμβριος 2011
ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ Το δέρμα, ο υποδόριος ιστός και ο μυϊκός ιστός αποτελούν τα μαλακά μόρια του σώματος. Οι κακώσεις των μαλακών μορίων διακρίνονται.
Αποστολίδου Ευτέρπη Νοέμβριος  Όταν διακόπτεται η παροχή αίματος σε ένα τμήμα του εγκεφάλου, τα εγκεφαλικά κύτταρα λόγω έλλειψης οξυγόνου δεν μπορούν.
ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΦΙΔΙΟΥ  Δώστε στο θύμα άφθονο νερό.  Αφαιρέστε οποιοδήποτε αντικείμενο ή ύφασμα το οποίο θα μπορούσε να σφίξει το μέλος, όσο αυτό πρήζεται,
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ
Ελεγχοσ ζωτικων σημειων
ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΑΝΑΝΗΨΗΣ ΝΕΟΓΝΟΥ
ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ
ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ Κυφωνίδης Δημήτριος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Παιδίατρος «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
Πρώτες βοήθειες στη χιονοδρομία
Προβλήματα και λύσεις στο αναπνευστικό σύστημα
Αποστολίδου Ευτέρπη Νοέμβριος 2011
ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΚΟΙΛΙΑΣ.
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ-ΥΠΗΡΕΣΙΑ« ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ»-ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ «ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ»
Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας
Αγωγή Υγείας- Πρώτες Βοήθειες 1ο ΓΕΛ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ατυχήματα στο σπίτι και σε δημόσιους χώρους
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΚΡΑΝΙΑΣ ΠΙΕΣΗΣ
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑ – ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΑ.
ΚΑΡΠΑ Διαδικασία Αναζωογόνησης για Ενήλικες-Παιδιά-Βρέφη.
Πρώτες βοήθειες & πρόληψη ατυχημάτων
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ
ΕΠΙΣΤΑΞΗ & ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ερευνητική εργασία για τη Β΄ Λυκείου 2014-2015  ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ «Προστατεύω εσένα και εμένα, μαθαίνω τις πρώτες βοήθειες»

ΣΥΓΚΟΠΗ - ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ – ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ -ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΒΑΒΕΤΣΗ Η ΟΜΑΔΑ: ΠΟΛΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΡΗΓΑΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ-ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΕΡΒΕΣΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ-ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΕΒΕΛΙΝΑ-ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ Η/Υ

ΣΥΓΚΟΠΗ ΟΡΙΣΜΟΣ: Η συγκοπή είναι ένα σύμπτωμα το οποίο χαρακτηρίζεται από παροδική και αυτοτερματιζόμενη απώλεια συνείδησης. Η συγκοπή: Συνήθως καταλήγει σε πτώση επί του εδάφους Δεν οφείλεται σε τραυματισμό της κεφαλής Ο μηχανισμός είναι η υποαιμάτωση του εγκεφάλου.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ 1. Ορθοστατική υπόταση 2. Καρδιακές αρρυθμίες (ταχυκαρδία- βραδυκαρδία κτλ) 3. Νευροκαρδιογενές (παρασυμπαθητικοτονία - ευαίσθητος καρωτιδικός κόλπος) 4. Δομικές νόσοι καρδιάς ή καρδιοπνευμονική νόσος.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Διαπιστώστε ότι δεν υπάρχει απόφραξη αεροφόρων οδών και ότι υπάρχουν σφύξεις και αναπνοές 
 Ξαπλώστε το άτομο σε οριζόντια θέση με τα πόδια ψηλά όσο το δυνατόν περισσότερο Χαλαρώστε τα ρούχα, γραβάτες, ζώνες, που μπορούν να εμποδίζουν τη φυσιολογική αναπνοή Εάν υπάρχει και έμετος, γυρίστε το άτομο στο πλευρό για την πρόληψη του πνιγμού 
 Κρατήστε το άτομο ξαπλωμένο για τουλάχιστον 10 – 15 λεπτά, κατά προτίμηση σε ένα δροσερό και ήσυχο χώρο Καλέστε το ΕΚΑΒ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ Μη μετακινείτε το άτομο που έχει υποστεί λιποθυμικό επεισόδιο και πιθανότατα έχει τραυματιστεί από την πτώση. Αν υποπτεύεστε τραυματισμό από την πτώση, ζητείστε ιατρική βοήθεια.
 Μη σκεπάζετε με κουβέρτες, ρούχα, γιατί η ζέστη προκαλεί αγγειοδιαστολή με αποτέλεσμα τη μειωμένη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο. Αποφύγετε τη χορήγηση τροφής, καφέ και αλκοόλ ή άλλων υγρών σε άτομο με μειωμένο επίπεδο συνείδησης γιατί σε ενδεχόμενη επανάληψη του λιποθυμικού επεισοδίου μπορεί να προκληθεί εμετός με εισρόφηση και πνιγμονή.

Θερμοπληξία

(σύντομη περιγραφή – ορισμός) Θερμοπληξία ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ (σύντομη περιγραφή – ορισμός) Είναι η βλάβη που προκαλείται στο σώμα από τη συσσώρευση μεγάλης ποσότητας ηλιακής ή άλλης μορφής θερμότητας.

Θερμοπληξία Μετακίνηση σε Δροσερό Χώρο, Ύπτια Θέση, Ψυχρά Επιθέματα (κεφάλι, μασχάλες, βουβώνες), Ανύψωση Άκρων, Χορήγηση Υγρών από το Στόμα, αν μπορεί το Θύμα, Κουβέρτα Διάσωσης με το Χρυσό προς τα Μέσα, Έλεγχος Ζωτικών Σημείων – ΚΑΡΠΑ (πιθανά), Κλήση 166, Καθησυχασμός του Θύματος.

Υποθερμία

(σύντομη περιγραφή – ορισμός) Υποθερμία ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ (σύντομη περιγραφή – ορισμός) Είναι η βλάβη που προκαλείται στο σώμα από την απώλεια μεγάλης ποσότητας Θερμικής ενέργειας.

Ειδη υποθερμιασ … Υποθερμία Ήπια (32ο – 35ο) Μέτρια (30ο – 32ο) Βαριά (< 30ο)

Υποθερμία

Υποθερμία

Σημεια μεγαλων απωλειων Υποθερμία Σημεια μεγαλων απωλειων

Υποθερμία Απομάκρυνση από ψυχρό & μεταφορά σε θερμό περιβ/λον Αφαίρεση βρεγμένων ενδυμάτων Βαθμιαία αναθέρμανση του θύματος με σωματική επαφή Θερμά επιθέματα (κεφάλι, μασχάλες, βουβώνες) Τοποθέτηση κουβέρτας διάσωσης με το ασημένιο προς τα μέσα Χορήγηση θερμών υγρών από το στόμα Έλεγχος ζωτικών σημείων – ΚΑΡΠΑ (πιθανά) Κλήση 166 Καθησυχασμός του θύματος

ΚΟΥΤΙ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ-ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ

ΥΛΙΚΑ •    Αποστειρωμένες γάζες •    Βαμβάκι •    Απλοί επίδεσμοι για περίδεση τραυμάτων •    Ελαστικός επίδεσμος πλάτους 10 εκ. με κλιπσάκια για στραμπουλήγματα •    Παραμάνες για τη στερέωση των επιδέσμων •    Αποστειρωμένα γάντια 2-3 ζευγάρια •    Θερμόμετρο •    Τσιμπιδάκι για αφαίρεση αγκαθιών, ακίδων, κλπ •    Ψαλίδι •    Ρολό αυτοκόλλητης χειρουργικής ταινίας •    Αυτοκόλλητα επιθέματα σε διάφορα μεγέθη.

ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ •    Οινόπνευμα •    Betadine solution ΦΑΡΜΑΚΑ •    Σιρόπι παρακεταμόλης (panadol, depon ή apotel) •    Κάποιο εναλλακτικό αντιπυρετικό και αντιφλεγμονώδες  (algofren, gantil ή ponstan) •    Διαλύματα ενυδάτωσης (almora, rizolyte ή dextrolyte) σε περίπτωση εμέτων ή διαρροιών •    Αντιισταμινικό σιρόπι για αλλεργίες και κνησμό (fenistil, aerius ή xozal) •    Μερικές σύριγγες των 10 ml και των 5 ml, χωρίς τη βελόνα, για να υπολογίζετε τη δόση από τα σιρόπια •    Υπόθετα παρακεταμόλης σε περίπτωση που το παιδί κάνει εμέτους και δεν μπορεί να πιεί σιρόπι

ΚΡΕΜΕΣ • Fenistil gel για τσιμπήματα από έντομα • Κορτιζονούχο κρέμα για τσιμπήματα και αλλεργίες • Αντιβιοτική κρέμα για δερματικές μολύνσεις, τραύματα, εγκαύματα • Flamigel ή flamispray για εγκαύματα από τον ήλιο ή από υψηλές θερμοκρασίες • Αμπούλες φυσιολογικού ορού για τα μάτια και τη μύτη

ΔΙΑΦΟΡΑ • Παγοκύστες στο ψυγείο σας για χτυπήματα και κακώσεις. Τις τυλίγετε πάντα με μία καθαρή πετσέτα πριν τις ακουμπήσετε στο δέρμα για να αποφύγετε το ψυχρό έγκαυμα. • Εντομοαπωθητικό γαλάκτωμα για το καλοκαίρι • Φακός με έξτρα μπαταρίες για την εξοχή • Κουβέρτα και πετσέτα για το αυτοκίνητο • Αν υπάρχει ιστορικό συγκεκριμένης πάθησης πρέπει να έχετε πάντα διαθέσιμα τα αντίστοιχα φάρμακα όπως κορτιζόνη και ένεση αδρεναλίνης για παιδιά με ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων, εισπνεόμενα φάρμακα για το άσθμα, κορτιζόνη (soldesanil) για λαρυγγίτιδες.