ΚΟΙΝΩΝΙΟΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 1ο Επιστημολογία της κοινωνιογλωσσολογίας Διδάσκων: Γιώργος Ανδρουλάκης ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΡΙΤΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ
Advertisements

Ιστορία και Δομή της Ελληνικής
Ανάλυση Λόγου (Discourse Analysis)
Η εργαστηριακή διδασκαλία στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών
ΤΠΕ και γραμματισμός Επιμέλεια παρουσίασης: Νότα Σεφερλή.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΓΝΩΣΕΩΝ, ΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Σπύρος Κίντζιος.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ΄ ΦΑΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΤΠΕ & Γλωσσική διδασκαλία
Η επικοινωνία στις κοινωνικές ομάδες και στην εκπαίδευση
Ανάδειξη της σχέσης Κοινωνίας, Τεχνολογίας και Φυσικών Επιστημών.
Εισαγωγή στην Γλωσσολογία
Δρ Ι.Π.Αμπελάς Ορισμός, αίτια, συνέπειες, τρόποι αντιμετώπισης
Ανδρέας Ν. Ζεργιώτης Σχολικός Σύμβουλος 49ης Περιφέρειας Δ.Ε. Αττικής
Κοινωνιολογία (Εισαγωγικές έννοιες)
ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δομιστική προσέγγιση (Ι)
Κοινές προδιαγραφές (Επίπεδο Γ1 – Πολύ καλή γνώση) Παρασκευή, 27 Μαρτίου ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΔΙΑΔΡΑΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ.
Κριτικός Γραμματισμός
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Στρατηγικές ένταξης και επικοινωνίας Ευάγγελος Πεπές.
ΟΜΙΛΟΣ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ Καλλιέργεια του προφορικού λόγου σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης Καλλιέργεια επικοινωνιακών δεξιοτήτων.
ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 1ο Εισαγωγή στη Γλωσσική Τεχνολογία
 Λαμβάνουν υπόψη τις πολιτισμικές και κοινωνικές συνθήκες μάθησης.  Έχουν επιρροές από ανθρωπολογία και κοινωνική ψυχολογία  Ενδιαφέρονται για τις.
Γιατί οι Ερευνητικές Εργασίες (ΕΕ) είναι καινοτομία;
Λυμένες ασκήσεις με δομές επανάληψης και επιλογής
Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία.
1 Ενότητα 5: Ταυτότητες στη Διασπορά – Η περίπτωση εφήβων με μεταναστευτικό υπόβαθρο Διδάσκων: Χρήστος Γκόβαρης Τμήμα: Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης.
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων Ειδικό Μέρος Ενότητα Ι, 2.4.
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Γλωσσική πολυμορφία και γλωσσική διδασκαλία στο Δημοτικό Σχολείο
Μάθημα 6: Γλώσσα και περιεχόμενο Διδάσκουσα: Βασιλάκη Ευγενία ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Γραμματισμός και σχεδιασμός γλωσσικού μαθήματος: 5. Πολυγραμματισμοί
Γραμματισμός και σχεδιασμός γλωσσικού μαθήματος: 4. Κριτικός Γραμματισμός Υπεύθυνος Καθηγητής: Γιώργος Ανδρουλάκης ΠΤΔΕ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ 7 η Θεματική ενότητα Κοινωνιογλωσσολογία και σχολείο Διδάσκων: Γιώργος Ανδρουλάκης ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 1.
Η εργογραφία του Ναπολέοντα Μήτση
ΚΟΙΝΩΝΙΟΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ 8 η Θεματική ενότητα Το γλωσσικό μάθημα με βάση την κοινωνιογλωσσολογία Διδάσκων: Γιώργος Ανδρουλάκης ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ 4η Θεματική ενότητα Γλώσσα, ταυτότητα και εξουσία Διδάσκων: Γιώργος Ανδρουλάκης ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Ο μύθος της ομοιογένειας
Επιστήμη, Τεχνολογία και Πολιτισμός Science, Technology and Culture όπως: Επιστήμη, Τεχνολογία, Κοινωνία Science, Technology, Society και η Διδακτική των.
Εισαγωγή στη Θεωρητική Γλωσσολογία A’ εξάμηνο ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ, Ακαδ. Έτος Μαρία Ιακώβου, Τομέας Γλωσσολογίας γρφ. 830 (Tε, )
1 Διδασκαλία του γραμματισμού
Ο Saussure (1979) πραγματοποίησε τη διάκριση ανάμεσα:  Στην αφηρημένη πλευρά της γλώσσας, δηλαδή στη δομή της γλώσσας (langue), το γλωσσικό σύστημα.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ 5 η Θεματική ενότητα Διγλωσσία, πολυγλωσσία, επαφή γλωσσών Διδάσκων: Γιώργος Ανδρουλάκης ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 1.
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
Η σύγχρονη παιδαγωγική σκέψη βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ρεύματα, της κοινωνικής ανανέωσης και της κοινωνικής συντήρησης. Τα νέα άτομα στη διαδικασία της.
ORGANIZATIONAL BEHAVIOR I. Εισαγωγή στην Οργανωτική Συμπεριφορά (Κεφάλαιο 1) Με τι πιστεύετε ασχολείται το μάθημα της οργανωτικής συμπεριφοράς;
Παραδείγματα Διδάσκουσα: Ζαχαρούλα Σμυρναίου,
7. Λόγος – Γλώσσα – Ομιλία Επίπεδα γλωσσικής ανάλυσης Φωνητική
Φιλοσοφία της εκπαίδευσης και Πρόγραμμα Σπουδών
ΚΟΙΝΩΝΙΟΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ 2η Θεματική ενότητα Μεθοδολογία της κοινωνιογλωσσολογίας Διδάσκων: Γιώργος Ανδρουλάκης ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Διδακτική της Πληροφορικής
Μοντέλα διδασκαλίας της γλώσσας Σχετίζονται με εκάστοτε θεώρηση και αντίληψη για γλώσσα και παιδαγωγικές και διδακτικές τάσεις που επικρατούν. Η διδακτική.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Κοινωνιολογία (Εισαγωγικές έννοιες)
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Θέματα κοινωνικής γλωσσολογίας
Γραμματισμός και σχεδιασμός γλωσσικού μαθήματος: 1. Βασικές έννοιες
Νεοελληνική Γλώσσα (ΝΠΣ)
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΛΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ
Βασικές αρχές της σύγχρονης Γλωσσολογίας: Σωστό ή λάθος;
Ο ΡΟΛΟΣ ΜΑΘΗΤΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗ
Τι σημαίνει «γνωρίζω μια γλώσσα»;;;
Θέματα Γλωσσολογίας (α)
ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μοντέλα διδασκαλίας της γλώσσας Σχετίζονται με εκάστοτε θεώρηση και αντίληψη για γλώσσα και παιδαγωγικές και διδακτικές τάσεις που επικρατούν. Η διδακτική.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Προσεγγίσεις στην κοινωνική έρευνα - Ποιοτική και ποσοτική μεθοδολογία
Έννοιες από τη Διδακτική Βασίλης Δαγδιλέλης. 2 Διδακτική Διδακτική. Είναι ένα πεδίο ερευνών (όχι ακόμη μια Επιστήμη) που παράγουν ένα σύνολο από προτάσεις.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Αξιολόγηση της διδασκαλίας – Αναστοχασμός του εκπαιδευτικού
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΟΕΠ&ΤΜ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΚΟΙΝΩΝΙΟΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 1ο Επιστημολογία της κοινωνιογλωσσολογίας Διδάσκων: Γιώργος Ανδρουλάκης ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Θεμελιώδης αρχή ΚΓ Θεώρηση της γλώσσας και της διδασκαλίας της μέσα στο περιβάλλον, κοινωνικό πλαίσιο, περίγυρο όπου συμβαίνει η γλωσσική παραγωγή και χρήση. Μέσω των κοινωνικών φαινομένων κατανόηση των γλωσσικών.

Κοινωνιογλωσσολογία Σχέσεις της με τη γλωσσολογία Μεταξύ γλωσσολογίας και αντι-γλωσσολογίας Αναθεώρηση των γλωσσολογικών διακρίσεων (προφορικός λόγος, ομιλία, πλήρωση)

Σχέση ΚΓ και Γλωσσολογίας Είναι γλωσσολογία (ασχολείται με γλωσσικά φαινόμενα, μονάδες λόγου που παράγονται μέσα σε ένα πλαίσιο). Κλάδος της γλωσσολογίας. Γιατί η ανάγκη γι’ αυτόν τον κλάδο;

Ανάγκη για ΚΓ Κρίση στο εσωτερικό της γλωσσολογίας (ενδιαφέρον για αυθεντικό υλικό- εθνομεθοδολογία)- διέξοδος η ΚΓ (εμφάνιση από τη δεκαετία του ’70). Ενασχόληση ερευνητών με το επιστημονικό της πεδίο-συνέδρια-βιβλία-άρθρα-ενώσεις- επιστημονικοί σύλλογοι-καθιέρωση επιστήμης ΚΓ. Βοήθεια σε αυτό η ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Γιατί η ΚΓ στο ΠΣ; «Γέφυρα» ανάμεσα στη γλωσσολογία (θεωρία) και τη διδακτική γλώσσας (πράξη). ΚΓ-εστίαση σε περιβάλλον/τρόπο χρήσης της γλώσσας-καλύτερη αντίληψη γλώσσας. Επίγνωση γλωσσικής διδασκαλίας δασκάλου= αντίληψη ύπαρξης ομάδων με διαφορετικές ανάγκες. Διαμόρφωση πολιτών με συνείδηση για τη χρήση της γλώσσας στη βάση της ισότητας και της δημοκρατίας.

Μεταξύ γλωσσολογίας και αντι-γλωσσολογίας Είναι γλωσσολογία. Ταυτόχρονα την αμφισβητεί και αντιδράει στην κρίση της. Έτσι, αναθεωρεί τις γλωσσολογικές διακρίσεις.

Αναθεώρηση γλωσσολογικών διακρίσεων Αντίθετη με τη γλωσσολογία. Πιο πολύ ενδιαφέρον για προφορικό λόγο παρά για γραπτό γιατί ο προφορικός είναι ο αυθεντικός λόγος. Η γλώσσα αρχικά είναι προφορική.

Saussure: langue vs parole

Chomsky: competence vs performance Δεν επηρεάζεται από περιβάλλον. Πολύ αργή αλλαγή.

Chomsky: competence vs performance Performance (γλωσσική επιτέλεση/πλήρωση)= η συγκεκριμένη εκδήλωση της γνώσης που έχω. Εμφάνιση δηλαδή της competence κάθε στιγμή που χρειάζεται να παράγω λόγο. Επιρροή από το περιβάλλον και την περίσταση επικοινωνίας (όπως η parole). ΚΓ- performance

Το επιστημονικό πεδίο Κοινωνιογλωσσολογία: κοινωνική γλωσσολογία Κοινωνιολογία της γλώσσας Ανθρωπολογία της γλώσσας Εθνογλωσσολογία …

ΚΓ- Κοινωνική γλωσσολογία Μελέτη των γλωσσικών φαινόμενων με βάση το περιβάλλον, το κοινωνικό πλαίσιο. Εργαλεία και στόχος: μεγάλες ομάδες

ΚΓ- Κοινωνιολογία της γλώσσας Ασχολείται με το φύλο. Εξέταση διάφορων παραμέτρων (και τη γλώσσα) για να σχηματίσει την εικόνα του φύλου.

ΚΓ- Ανθρωπολογία της γλώσσας ΚΓ: μελέτη γλωσσικών συμπεριφορών μεγάλων ομάδων. Ανθρωπολογία: μελέτη γλωσσικών λειτουργιών μικρών ομάδων (π.χ. μια παρέα) ή/και ατόμων.

ΚΓ- Εθνογλωσσολογία Σχέση γλώσσας και πολιτισμού. Μελέτη της γλώσσας μικρών ομάδων με διαφορετικές κουλτούρες.

Κοινωνιογλωσσολογία Κοινωνιογλωσσολογία = κοινωνία + γλωσσολογία (πώς τα κοινωνικά φαινόμενα επιδρούν στα γλωσσικά). Πιθανά είδη σχέσεων γλώσσας και κοινωνίας.