10. ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εγκαύματα ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Πρώτου βαθμού – κοκκίνισμα και πόνος στο δέρμα
Advertisements

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ
& Οξεοβασικής Ισορροπίας
Μεταβολική Αλκάλωση Διάγνωση – Διαφορική Διάγνωση
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)
ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ- ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΙΣΟΤΟΝΗΣ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗΣ
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ.
Η ΣΥΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΥΔΑΤΟΣ Φράγκου Ελένη.
Επίδραση της ενδοφλέβιας χορήγησης ποικίλων διαλυμάτων σε αρτηριακή πίεση, φλεβική πίεση, καρδιακό έργο, δραστικότητα ρενίνης πλάσματος, διούρηση και αιματοκρίτη.
ΑΝΑΙΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑΣ ΝΟΣΟΥ (σύνδρομο)
ΥΠΟΝΑΤΡΙΑΙΜΙΑ ΣΤΟ ΝΕΦΡΩΣΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Το κύτταρο Αποτελεί την βασική δομική και λειτουργική μονάδα των οργανισμών. Διατηρεί τα βασικά χαρακτηριστικά που εμφανίζουν οι μορφές.
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΙΜΑΤΟΣ I A. Αρμακόλας.
ΥΠΕΡΝΑΤΡΙΑΙΜΙΑ ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ - ΑΙΤΙΑ
Αρχές μετακίνησης υγρών Οιδηματικός ασθενής Υποωσμωτικός ασθενής (αίτια, κλινική εικόνα, θεραπεία) Κ. Μαυροματίδης.
ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΑΕΡΙΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ
ΝΑΤΡΙΟ (Να). ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Η κυριότερη πηγή Να είναι το επιτραπέζιο αλάτι Προσοχή χρειάζεται η χρησιμοποίηση των επεξεργασμένων τροφίμων και κονσερβών.
ΤΟΞΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ.
Αναγνώριση ασθενών σε διατροφικό κίνδυνο Αναγνώριση αιτιών και συνεπειών του υποσιτισμού Αναγνώριση διαφορετικών μορφών υποσιτισμού Κατανόηση των αλλαγών.
Υπονατριαιμία αίτια-παθοφυσιολογία-διάγνωση- κλινική εικόνα-θεραπεία
ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΙΟΥ - ΥΠΕΡΚΑΛΙΑΙΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΕΡΠΕΤΩΝ
4. ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ Μ. Σαριδομιχελάκης
5. ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΛΕΒΩΝ Μ. Σαριδομιχελάκης
ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΡΟ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ
5. ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΝΟΩΝ
1.2. ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΡΙΧΩΜΑΤΟΣ
11. ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΨΗΛΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΣ
12. ΔΑΚΤΥΛΙΚΗ ΨΗΛΑΦΗΣΗ Μ. Σαριδομιχελάκης
14. ΝΟΣΟΛΟΓΙΚΗ, ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ
7. ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΧΟΕΙΔΩΝ (Χ.Ε.Τ.)
6. ΧΡΟΙΑ ΤΩΝ ΒΛΕΝΝΟΓΟΝΩΝ Μ. Σαριδομιχελάκης
4. ΨΗΛΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΦΥΓΜΟΥ Μ. Σαριδομιχελάκης
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
Μ. Σαριδομιχελάκης Παθολογική Κλινική, Τμήμα Κτηνιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 1. ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΤΟ Σ ΚΑΙ ΤΗ Γ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14: ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Τραύμα Λύση συνέχειας του δέρματος ή και των υποκείμενων ιστών. Επούλωση : Βιολογικό φαινόμενο, με τοπικές και γενικές διεργασίες, που συμβάλλουν στη σύνθεση.
ΔΙΑΛΕΞΗ 3 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ – ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΛΒΟΥΜΙΝΗ ΤΡΑΝΣΦΕΡΑΣΗ
Π. Ξαπλαντέρη, M.D., Ph.D. ΓΛΑΥΚΩΜΑ. Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΔΟΦΘΑΛΜΙΑ ΠΙΕΣΗ Το υδατοειδές υγρό που παράγεται από το ακτινωτό σώμα διαχέεται και γεμίζει το χώρο.
ΔΑΣΥΤΡΙΧΙΣΜΟΣ Ο ΔΑΣΥΤΡΙΧΙΣΜΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΔΡΟΓΟΝΟΕΞΑΡΤΩΜΕΝΩΝ ΤΡΙΧΩΝ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΣΕ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ.
Καταπληξία ή Shock Προοδευτική και βαθμιαία κατάρρευση της λειτουργίας των ζωτικών οργάνων του οργανισμού. Σύνδρομο που οφείλεται ή συνοδεύεται από διαταραχή.
ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ. Με τον όρο αφυδάτωση του δέρματος εννοούμε την απουσία νερού από τις στιβάδες του σε μη παθολογικές καταστάσεις. Ο όρος αφυδάτωση.
Φαρμακοκινητική και υποδοχείς φαρμάκων. Με τον όρο φαρμακοκινητική εννοούμε τις ποσοτικές μεταβολές που επέρχονται με την πάροδο του χρόνου στη συγκέντρωση.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΙΙΙ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗΣ. ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗΣ ονομάζεται : η εκατοστιαία αναλογία του όγκου των έμμορφων συστατικών του αίματος (κυρίως των ερυθρών.
Bronsted – Lowry Οξεοβασική ισορροπία Οξέα(H 2 CO 2 )Ανθρακικό οξύ Αποδεσμεύει Η + Βάσεις(NαHCO3)Διττανθρακικό νάτριο Δεσμεύει Η + Sorensen Η πυκνότητα.
Νοσηλευτική Φροντίδα ασθενών με Διαταραχές του ισοζυγίου υγρών-ηλεκτρολυτών.
Επισκόπηση Το νερό ως βασικό συστατικό του σώματος και της διατροφής Οι κλινικές επιπτώσεις της μη φυσιολογικής κατανομής του ύδατος στο σώμα Η σπουδαιότητα.
IV εξάμηνο Νοσηλευτικού τμήματος ΤΕΙ Λάρισας
ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Π. Ξαπλαντέρη, M.D., Ph.D..
Παθοφυσιολογία νεφρικών παθήσεων Συχνότερα και Σοβαρότερα Προβλήματα – Προσέγγιση Στέλιος Παναγούτσος.
«Αυτομέτρηση» Σωστή τεχνική και αξιοπιστία του μετρητή σακχάρου
8. ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Οξεοβασικη Ισορροπια ασκησεισ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Το μικρόβιο κατάφερε να περάσει στο εσωτερικό του οργανισμού διαπερνώντας.
4. ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΣΜΗΓΜΑΤΟΡΡΟΙΑΣ)
Βασικές αιματολογικές αναλύσεις
ΧΑΛΚΟΣ ΚΑΙ ΕΡΥΘΡΟΠΟΙΗΣΗ
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ
3.4. ΜΗ ΑΥΤΟΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕΝΗ ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΗ ΥΠΟΤΡΙΧΩΣΗ - ΑΛΩΠΕΚΙΑ ΣΤΗ Γ
ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ
Διατροφή και Ασθένειες
ΝΕΡΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ
ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ
ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ
Νοσηλευτική φροντίδα ασθενών με διαταραχές του ανώτερου πεπτικού
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ Δ. κόλπος Α. κόλπος Δ. κοιλία Α. κοιλία Μέρη του Σώματος
Μεταγράφημα παρουσίασης:

10. ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗΣ Μ. Σαριδομιχελάκης Παθολογική Κλινική, Τμήμα Κτηνιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

10.1. ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Η2Ο πλάσματος (16% του ECF, 8% του ολικού Η2Ο, 5-6% του Σ.Β.) Εξωκυτταρικό Η2Ο (ECF) (50% του ολικού Η2Ο, 30-35% του Σ.Β.) 60-70% Μεσοκυτταρικό Η2Ο (84% του ECF, 42% του ολικού Η2Ο, 25-30% του Σ.Β.) Ολικό Η2Ο σώματος (60-70% του Σ.Β.) Ενδοκυτταρικό Η2Ο (ICF) (50% του ολικού Η2Ο, 30-35% του Σ.Β.)

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Ενδοκυτταρικό Μεσοκυττάριος χώρος Πλάσμα Ημιπερατές κυτταρικές μεμβράνες

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΙΚΩΝ ΜΕΜΒΡΑΝΩΝ Υδροστατική πίεση (Να+) Υδροστατική πίεση (Να+) Κολλοειδοσμωτική πίεση (λευκωματίνες) Κολλοειδοσμωτική πίεση (λευκωματίνες) Λεμφαγγεία Διαπερατότητα μεμβράνης

10.2. ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗΣ (Ι) Μειωμένη συγκέντρωση H2O στον οργανισμό ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ H2O Ανορεξία Αδιψία ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ H2O Πεπτικό (έμετοι, διάρροια) Ούρα (π.χ. νεφρική ανεπάρκεια, σακχαρώδης διαβήτης Αίμα (αιμορραγία) Αν και η απώλεια Η2Ο μπορεί αρχικά να αφορά ένα μόνο «διαμέρισμα» (π.χ. το πλάσμα σε περίπτωση αιμορραγίας), με την πάροδο του χρόνου συνήθως εξισορροπείται ανάμεσα στον ενδοκυτταρικό, το μεσοκκυταρικό χώρο και το πλάσμα του αίματος

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗΣ (ΙΙ) Ανώμαλη κατανομή H2O στον οργανισμό ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ H2O ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΞΩΑΓΓΕΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΛΑΣΜΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ H2O ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΑΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΞΩΑΓΓΕΙΑΚΟ ΧΩΡΟ Αν και η συνολική συγκέντρωση Η2Ο στον οργανισμό μπορεί να είναι φυσιολογική, διαπιστώνονται συμπτώματα αφυδάτωσης σε ένα «διαμέρισμα» και συμφόρησης σε άλλο

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΞΩΑΓΓΕΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΛΑΣΜΑ Αυξημένη υδροστατική πίεση εξωαγγειακού υγρού Μειωμένη υδροστατική πίεση πλάσματος Μειωμένη κολοειδοσμωτική πίεση εξωαγγειακού υγρού Αυξημένη κολοειδοσμωτική πίεση πλάσματος Τα συχνότερα αίτια μετακίνησης νερού από τον εξωαγγειακό χώρο προς το πλάσμα είναι ιατρογενή

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΑΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΞΩΑΓΓΕΙΑΚΟ ΧΩΡΟ Αυξημένη υδροστατική πίεση πλάσματος (π.χ. υπερνατριαιμία) Μειωμένη υδροστατική πίεση εξωαγγειακού υγρού Μειωμένη κολοειδοσμωτική πίεση πλάσματος (π.χ. υπολευκωματιναιμία) Αυξημένη κολοειδοσμωτική πίεση εξωαγγειακού υγρού (π.χ. λεμφοίδημα) Αυξημένη διαπερατότητα τριχοειδών (π.χ. σηπτικό shock) Μειωμένη επαναρρόφηση εξωαγγειακού υγρού από τα λεμφαγγεία (π.χ. έντονη λεμφαδενομεγαλία)

10.3. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗΣ ΕΞΩΑΓΓΕΙΑΚΟ Η2Ο Ελαστικότητα δέρματος Θέση οφθαλμών Θέση 3ου βλεφάρου Υγρασία βλεννογόνων ΕΝΔΟΑΓΓΕΙΑΚΟ Η2Ο Χρώμα βλεννογόνων Χ.Ε.Τ. Αιματοκρίτης Ολικές πρωτεΐνες στον ορό του αίματος Το καθένα από τα παραπάνω κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα που συνοδεύουν την αφυδάτωση μπορεί να οφείλεται και σε διάφορες άλλες παθολογικές καταστάσεις. Για το λόγο αυτό πρέπει να συνεκτιμούνται όλα μαζί.

ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ Τεντώνουμε το δέρμα πάνω από τις ωμοπλάτες και το αφήνουμε να επανέλθει στη θέση του Μειωμένη Αφυδάτωση Απώλεια κολλαγόνων και ελαστικών ινών (π.χ. απίσχναση, υπερφλοιοεπινεφριδισμός, υπερήλικα ζώα)

Φυσιολογικά η πτυχή του δέρματος επανέρχεται άμεσα στην αρχική της θέση

ΘΕΣΗ ΟΦΘΑΛΜΩΝ ΚΑΙ 3ΟΥ ΒΛΕΦΑΡΟΥ Φυσιολογικά οι οφθαλμοί γεμίζουν τους οφθαλμικούς κόγχους και το 3ο βλέφαρο δεν προβάλλει Ενόφθαλμος-προβολή 3ου βλεφάρου Αφυδάτωση Απώλεια οπισθοβολβικού λίπους (π.χ.απίσχναση) Σύνδρομο Horner Μικροφθαλμία κλπ

Φυσιολογική θέση του οφθαλμού και του 3ου βλεφάρου στο Σ και τη Γ

Φυσιολογικά είναι υγροί ΥΓΡΑΣΙΑ ΒΛΕΝΝΟΓΟΝΩΝ Φυσιολογικά είναι υγροί Ξηροί βλεννογόνοι Αφυδάτωση Μορφολογικές και λειτουργικές διαταραχές σιαλογόνων-δακρυϊκών αδένων Δυσαυτονομία

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΕΝΔΟΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗΣ Ωχροί βλεννογόνοι λόγω μειωμένου ΚΛΟΑ (βλ. χροιά των βλεννογόνων) Αυξημένος Χ.Ε.Τ. λόγω μειωμένου ΚΛΟΑ (βλ. χρόνο επαναπλήρωσης των τριχοειδών) Αυξημένος αιματοκρίτης (βλ. αιματολογική εξέταση) Αυξημένη συγκέντρωση ολικών πρωτεϊνών στον ορό του αίματος λόγω αύξησης των λευκωματινών και των σφαιρινών (βλ. βιοχημικές εξετάσεις στον ορό του αίματος)

ΒΑΘΜΟΣ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗΣ Κλινικά ευρήματα <5% 5-7% Ήπια-μέτρια μείωση ελαστικότητας δέρματος, ήπια αύξηση Χ.Ε.Τ. 7-10% Σαφής μείωση ελαστικότητας δέρματος, ήπιος ενόφθαλμος-προβολή 3ου βλεφάρου, πιθανά ξηροί βλεννογόνοι, αύξηση Χ.Ε.Τ. >10% Έντονη μείωση ελαστικότητας δέρματος, ενόφθαλμος, προβολή 3ου βλεφάρου, ξηροί-ωχροί βλεννογόνοι, αύξηση Χ.Ε.Τ., πιθανά συμπτώματα ολιγαιμικής κατάπληξίας Κανένα Η μη διαπίστωση κανενός από τα παραπάνω συμπτώματα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ήπιας αφυδάτωσης (απώλεια νερού <5% του Σ.Β.)

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΔΕΛΤΙΟΥ Χ