Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗΣ. ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗΣ ονομάζεται : η εκατοστιαία αναλογία του όγκου των έμμορφων συστατικών του αίματος (κυρίως των ερυθρών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗΣ. ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗΣ ονομάζεται : η εκατοστιαία αναλογία του όγκου των έμμορφων συστατικών του αίματος (κυρίως των ερυθρών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗΣ

2 ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗΣ ονομάζεται : η εκατοστιαία αναλογία του όγκου των έμμορφων συστατικών του αίματος (κυρίως των ερυθρών αιμοσφαιρίων ), σε σχέση με τον συνολικό όγκο του αίματος. Εκφράζεται επί τοις % του ολικού όγκου του αίματος.

3 ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΙΚΡΟΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗ

4 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΟΡΓΑΝΑ  Ειδικά τριχοειδή σωληνάρια ( κόκκινα ) : με μήκος 75mm και διάμετρο 15mm. Στα εσωτερικά τους τοιχώματα υπάρχει στεγνή ηπαρίνη και επομένως το αίμα που λαμβάνεται δεν πήζει. ή  Ειδικά τριχοειδή σωληνάρια ( μπλε ) : χωρίς αντιπηκτικό.  Ειδική φυγόκεντρος  Ειδική κλίμακα ανάγνωσης

5 ΤΕΧΝΙΚΗ  Βυθίζουμε το ένα άκρο του τριχοειδούς σωληνάριου σε σταγόνα αίματος και γεμίζουμε με αίμα ως 15mm από το πάνω άκρο του.  Ανακινούμε προσεκτικά για να γίνει ανάμιξη αίματος και αντιπηκτικού.  Κλείνουμε το πάνω άκρο με πλαστελίνη.  Μετά τοποθετούμε το σωληνάριο στην ειδ. φυγόκεντρο με το κλειστό άκρο προς την περιφέρεια.  Φυγοκεντρoύμε επί 3-5 λεπτά στις 4.000 στροφές/λεπτό.  Τέλος, γίνεται η ανάγνωση με την ειδική κλίμακα.

6 AN ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΔΙΚΗ ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ  Φυγοκεντρούμε σε κοινή φυγόκεντρο επί 5 λεπτά στις 4.000 στροφές / λεπτό.  Στη συνέχεια αν δεν υπάρχει ειδική κλίμακα για την ανάγνωση του αιματοκρίτη, μετρούμε το ύψος της στήλης των ερυθρών και το ύψος της στήλης των ερυθρών και του πλάσματος.  Μετά διαιρούμε το πρώτο με το δεύτερο.  Το πηλίκο εκφράζεται επί τοις %. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η στήλη των ερυθρών = 22 mm H στήλη ερυθρών και πλάσματος = 55mm Τότε : 22/55=0,4 και 0,4 Χ 100 = 40% ΑΡΑ Ο ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 40%.

7 Στην μέτρηση του ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗ Χρειάζεται προσοχή γιατί εύκολα μπορούμε να κάνουμε τα εξής λάθη : Δεν φυγοκεντρούμε σωστά. Δεν γεμίζουμε τους σωλήνες με αίμα όπως πρέπει. Όταν δημιουργούνται μέσα στους σωλήνες πήγματα ή φυσαλίδες αέρα.

8 ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗ  Η εύρεση της τιμής του αιματοκρίτη είναι πολύ χρήσιμη στην κλινική και τείνει να αντικαταστήσει τη μέθοδο καταμέτρησης των ερυθροκυττάρων.  Έτσι, αντί να μετρηθεί ο αριθμός των ερυθροκυττάρων, βρίσκεται η τιμή του αιματοκρίτη και από αυτή συμπεραίνεται αν ο αριθμός των ερυθροκυττάρων είναι φυσιολογικός, αυξημένος ή μειωμένος.

9 ΑΥΞΗΣΗ της τιμής του αιματοκρίτη Παρατηρείται σε :  Αφυδάτωση του οργανισμού  Έντονη διάρροια  Ανορεξία  Πολυουρία.

10 ΜΕΙΩΣΗ της τιμής του αιματοκρίτη Παρατηρείται σε :  Ολιγικυτταρικές αναιμίες  Μικροκυτταρικές αναιμίες.

11 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΥ ΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΩΝ (στον άνθρωπο) Από τον ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗ είναι δυνατό να υπολογίσουμε τον αριθμό των ΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΩΝ / mm 3 ΑΙΜΑΤΟΣ. Μετράμε πρώτα τον αιματοκρίτη. Και μετά μετατρέπουμε την τιμή του αιματοκρίτη σε εκατομμύρια και επιπλέον προσθέτουμε 200.000 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Έστω ο αιματοκρίτης = 40%. Τότε τα ερυθρά αιμοσφαίρια = 4.200.000 /mm 3 αίματος.

12 ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ Ο αριθμός των ερυθροκυττάρων από τον αιματοκρίτη, υπολογίζεται διαιρώντας την τιμή του αιματοκρίτη διά 6 και το πηλίκο παριστάνει τον αριθμό των ερυθροκυττάρων σε εκατομμύρια / mm 3 αίματος. Έστω ότι ο αιματοκρίτης ενός σκύλου = 48% Τότε : 48 / 6 = 8 Τότε ο αριθμός των ερυθροκυττάρων του θα είναι = 8.000.000 mm 3 αίματος

13 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗ ΑΝΔΡΑΣ 45 ( 40 – 50 ) ΓΥΝΑΙΚΑ 41 ( 36 – 45 ) ΙΠΠΟΕΙΔΗ 33,4 ( 28 – 42 ) ΒΟΟΕΙΔΗ 40 ( 33 – 47 ) ΠΡΟΒΑΤΟ 32 ( 22 – 40 ) ΑΙΓΑ 34 ( 20 – 50 ) ΧΟΙΡΟΣ 41,5 ( 30 – 53 ) ΣΚΥΛΟΣ 46,9 ( 32 – 59,4 ) ΓΑΤΑ 40 ( 28 – 52 ) ΟΡΝΙΘΑ 35,6 ( 24 – 43,3 )


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗΣ. ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗΣ ονομάζεται : η εκατοστιαία αναλογία του όγκου των έμμορφων συστατικών του αίματος (κυρίως των ερυθρών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google