Κάθευγρό ή στερεό μέσο το οποίο μπορεί να καλύψει τις θρεπτικές ανάγκες ενός μικροοργανισμού Κύρια στοιχεία που περιέχει ένα υπόστρωμα είναι Νερό, πηγή.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διατροφή και υγεία.
Advertisements

ΤΟ ΝΕΡΟ.
Σπυρος Αναστασοπουλος
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης Γ΄ Τάξης Ενιαίου Λυκείου
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο άνθρωπος από την εμφάνιση του στη Γη, βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του Tο περιβάλλον του ανθρώπου: Φυσικό.
Υδατάνθρακες.
Βιοτεχνολογία.
ΤΟ ΑΙΜΑ Το αίμα είναι υγρός ιστός που αποτελείται από : 1. το πλάσμα
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης Όργανα-Συσκευές Όργανα-Συσκευές ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Αντιδραστήρια Υλικά Αντιδραστήρια Υλικά 200 ml νερό αποσταγμένο.
ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ
Οξέα οξύ (ετυμολογικά): οτιδήποτε είναι μυτερό, αιχμηρό
Καλλιέργια επιλεγμένων βακτηρίων
Εδαφικοι ποροι Ορισμός του εδάφους.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ
Ανάτυξη και καλλιέργεια βακτηρίων
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
2.6.2 Φυσικές σταθερές των χημικών ουσιών. Τρόποι με τους οποίους μπορούμε να διαπιστώσουμε αν ένα δείγμα υλικού αποτελείται από μία μόνο ουσία ή είναι.
Μaθημα 1ο ΕισαγωγικeΣ ΕννοιεΣ ΧημεΙαΣ
2.6.1 Ηλεκτρολυτική διάσπαση του νερού
1 Μπαλωμένου Γεωργία ΑΣΠΑΙΤΕ 2011.
Ενότητα 1.1 Νερό.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ. Γραπτή αξιολόγηση / διαγωνίσματα (προειδοποιημένα και απροειδοποίητα ) 60% Προφορική αξιολόγηση (συμμετοχή στο μάθημα)
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.
ΑΙΜΟΦΟΡΑ ΑΓΓΕΙΑ.
ΧΛΩΡΕΛΛΑ.
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 4
Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα
Ζύμες και μύκητες.
Εντερικής προέλευσης στρεπτόκοκκοι (εντερόκοκκοι)
3. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ
2o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Καλλιέργειες.
Τα «βιοτεχνολογικά» μπαλόνια Καραγεώργου Μαρία Βιολόγος 4 ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.
Βιολογία Γ ’ Γυμνασίου. Ομοιόσταση Η ικανότητα των οργανισμών να διατηρούν το εσωτερικό τους περιβάλλον ( σύσταση και ποσότητα υγρών, θερμοκρασία, pH.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
Είδη Θρεπτικών Υλικών Dr Αγγελική Γεροβασίλη. Γενικά Προκαθορισμένης σύστασης Εμπειρικά ή φυσικά (πεπτόνες, εκχύλισμα κρέατος, ζύμης)
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
Θρεπτικές απαιτήσεις των μικροοργανισμών. Θρεπτικά μέσα των μο  Χημική σύσταση του μικροοργανισμού καθορίζει τις θρεπτικές του απαιτήσεις  Θρεπτικό.
ΕΥΑ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ /05/ /05/ /07/ /07/2012.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ’ 1.1 Τα μόρια της ζωής. 27 στοιχειά είναι απαραίτητα για τη σύσταση των οργανισμών. Το κάλιο, το νάτριο, το μαγνήσιο απαντώνται σε μικρή ποσότητα.
Πρακτική Άσκηση 2012 ΕΝΤΑ ΝΑΣΚΑ Επιστήμη Φυτικής Παραγωγής.
Συστατικά Μικροβιακών υποστρωμάτων Dr Αγγελική Γεροβασίλη.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 2: Παρασκευή Υποστρωμάτων και Αραιωτικών υγρών. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων,
Καλλιέργειες. Τα μικρόβια καλλιεργούνται σε: Τεχνητά θρεπτικά υλικά (βακτήρια, μύκητες, παράσιτα) Κυτταροκαλλιέργειες (βακτήρια, ιοί) Εμβρυοφόρα αβγά.
Ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα
ΤΟ ΑΙΜΑ Το αίμα είναι υγρός ιστός που αποτελείται από : 1. το πλάσμα
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Καλλιέργεια βακτηρίων
ATOMIKH ΘΕΩΡΙΑ ● Η ύλη αποτελείται από εξαιρετικά μικρά σωματίδια: τα άτομα , τα οποία δεν μπορούν να διαιρεθούν (δεν τέμνονται) σε μικρότερα. ● Τα άτομα.
Κλιματολογικές συνθήκες ελιάς
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΤΑΠΗΤΟΚΑθΑΡΙΣΤΗΡΙΟΥ
ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΧΩΝΕΥΣΗ.
Μελέτη των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος
Δ.1 Χημική εξίσωση Ζαΐμη Φωτεινή.
Μελέτη των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος
Dr Αγγελική Γεροβασίλη
H ελευθέρωση της ενέργειας
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
Πρακτική Άσκηση In vitro Δράση του Trichoderma sp εναντίων παθογόνων εδάφους Εργαστήριο 3ο.
Μείγματα Μείγματα λέγονται τα υλικά που προέρχονται από την ανάμειξη δύο ή περισσοτέρων ουσιών, που δεν αντιδρούν μεταξύ τους. Οι ουσίες που αναμείχθηκαν.
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ
ΛΙΠΙΔΙΑ.
Εργαστήριο Χημείας Εργαστηριακά Όργανα.
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Κάθευγρό ή στερεό μέσο το οποίο μπορεί να καλύψει τις θρεπτικές ανάγκες ενός μικροοργανισμού Κύρια στοιχεία που περιέχει ένα υπόστρωμα είναι Νερό, πηγή άνθρακα, πηγή αζώτου, θρεπτικά στοχεία με μορφή αλάτων όπως φώσφορος, ψευδάργυρος, μαγγάνιο, μαγνήσιο

Κατηγορίες Υποστρωμάτων Χημικώς ορισμένα (defined media) έχουν αυστηρώς καθορισμένη χημική σύσταση Σύνθετα ( complex media) περιέχουν ουσίες χωρίς καθορισμένη χημική σύσταση όπως εκχυλίσματα ζωμών η ζωικών ιστών Εκλεκτικά Υποστρώματα (selective media) Ευνοούν την ανάπτυξη ορισμένων μικροοργανισμών Διαγνωστικά Υποστρώματα (Diagnostic media) Περιέχουν στοιχεία με τα οποία μπορεί να γίνει διαχωρισμός μικροοργανισμών

Βακτηριολογικά η Μυκητιολογικά Δύο μεγάλες κατηγορίες  Αυτα που περιέχουν άγαρ που σταθεροποοεί το θρεπτικό υλικό  Και εκείνα που δεν περιέχουν άγαρ και αναφέρονται ως υγρές καλλιέργειες Το άγαρ είναι μη καταναλώσιμο απο τους μικροοργανισμούς και παράγεται απο φύκη

Χρησιμοποιούνται και εκχυλίσματα  Κρέατος (προέρχεται απο τον βρασμό άπαχου κρέατος)  Ζύμης (παράγεται με την υδρόλυση κυττάρων ζύμης) Πεπτόνες (πηγή αζώτου και άνθρακα)

Είδη εργαστηριακών υποστρωμάτων  PDA (potato dextrose agar)  Sabouraud (μύκητες – υγρές καλλιέργειες)  Άγαρ μαλτόζης  Θρεπτικός ζωμός - Άγαρ -Εκχύλισμα κρέατος 3 γρ -Πεπτόνη 5 γρ -NaCl 5 γρ -Απιονισμένο νερό μέχρι 1 λιτ (διαμόρφωση PH=6,8) Με άγαρ 15 γρ παράγεται το θρεπτικό άγαρ