Κάθευγρό ή στερεό μέσο το οποίο μπορεί να καλύψει τις θρεπτικές ανάγκες ενός μικροοργανισμού Κύρια στοιχεία που περιέχει ένα υπόστρωμα είναι Νερό, πηγή άνθρακα, πηγή αζώτου, θρεπτικά στοχεία με μορφή αλάτων όπως φώσφορος, ψευδάργυρος, μαγγάνιο, μαγνήσιο
Κατηγορίες Υποστρωμάτων Χημικώς ορισμένα (defined media) έχουν αυστηρώς καθορισμένη χημική σύσταση Σύνθετα ( complex media) περιέχουν ουσίες χωρίς καθορισμένη χημική σύσταση όπως εκχυλίσματα ζωμών η ζωικών ιστών Εκλεκτικά Υποστρώματα (selective media) Ευνοούν την ανάπτυξη ορισμένων μικροοργανισμών Διαγνωστικά Υποστρώματα (Diagnostic media) Περιέχουν στοιχεία με τα οποία μπορεί να γίνει διαχωρισμός μικροοργανισμών
Βακτηριολογικά η Μυκητιολογικά Δύο μεγάλες κατηγορίες Αυτα που περιέχουν άγαρ που σταθεροποοεί το θρεπτικό υλικό Και εκείνα που δεν περιέχουν άγαρ και αναφέρονται ως υγρές καλλιέργειες Το άγαρ είναι μη καταναλώσιμο απο τους μικροοργανισμούς και παράγεται απο φύκη
Χρησιμοποιούνται και εκχυλίσματα Κρέατος (προέρχεται απο τον βρασμό άπαχου κρέατος) Ζύμης (παράγεται με την υδρόλυση κυττάρων ζύμης) Πεπτόνες (πηγή αζώτου και άνθρακα)
Είδη εργαστηριακών υποστρωμάτων PDA (potato dextrose agar) Sabouraud (μύκητες – υγρές καλλιέργειες) Άγαρ μαλτόζης Θρεπτικός ζωμός - Άγαρ -Εκχύλισμα κρέατος 3 γρ -Πεπτόνη 5 γρ -NaCl 5 γρ -Απιονισμένο νερό μέχρι 1 λιτ (διαμόρφωση PH=6,8) Με άγαρ 15 γρ παράγεται το θρεπτικό άγαρ