Επιτυχημένος δάσκαλος = επιτυχημένος προπονητής

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ικανότητες Επικοινωνίας
Advertisements

ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΩ
Διευκρινήσεις στους Νέους Κανονισμούς Υδατοσφαίρισης Αθήνα:08/11/2005 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ.
ΑΜΟΙΒΕΣ, ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ
ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ
Τακτικές εφαρμογές στις αναπτυξιακές ηλικίες 14 – 18 ετών
Επιμορφωτικό Σεμινάριο 23 & 24 Νοεμβρίου 2013 Θεωρητική Κατάρτιση και Πρακτική Άσκηση Aναστάσιος Νικήτας Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Υπεύθυνος Αθλήματος Κολύμβησης.
Πήδουλας Γεώργιος M. sc Γυμναστής φυσικής κατάστασης ποδοσφαίρου
ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ
ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
Εργαστήριο Φυσικής Αγωγής στην Π/θμια Εκπαίδευση
Θεωρητική Παρουσίαση Μαθήματος Γυμνασίου
Θεωρητική Παρουσίαση Μαθήματος Γυμνασίου ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΠΑΡΓΥΡΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΡΟΣ MSc ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕ11 ΠΕΛΛΑΣ - ΠΙΕΡΙΑΣ.
Ψυχολογία φυσικής αγωγής και φυσικής δραστηριότητας
Θεωρητική Παρουσίαση Μαθήματος Γυμνασίου
«Φυσική Αγωγή Α’ Γυμνασίου» Βιβλίο Καθηγητή
ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
Διαχείριση της σχολικής τάξης
ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ
ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Η Διδασκαλία της Πετοσφαίρισης
Η Διδασκαλία της Πετοσφαίρισης
Η Διδασκαλία της Πετοσφαίρισης
Συγκεντρωθείτε, Ρεε!!! Πέρκος, Ι., Στέφανος, PhD.
Προπονώντας Γυναίκες & Άντρες
Α. Χατζηπαντελή MSc. PhD. Νοερή απεικόνιση τρόπος αντιµετώπισης προβληµάτων, ή γεγονότων µε τη σκέψη προτού αντιμετωπισθεί στην πραγµατικότητα.
Μέθοδοι και στυλ διδασκαλίας
AMYNA Άμυνα σε παίκτη με μπάλα
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ Ph.D.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΡΕΣΟΓΟΝΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Ph.D.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ» ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ : ΣΠΥΡΕΤΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΕΜ : 1022.
Ο Μικρός Γιάννης (10 ετών) θα πρέπει να παρουσιάσει στη γιορτή του σχολείου του ένα παραδοσιακό χορό από την ιδιαίτερη πατρίδα του, στη γιορτή του σχολείου,
ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ η φυσική προετοιμασία των παικτών η ψυχοπνευματική τους προετοιμασία η εκμάθηση της βασικής τεχνικής η θεμελίωση.
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ “ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ” Κίνηση, επεξεργασία και μαθησιακές προσαρμογές.
 Ο 16χρονος Λευτέρης κολυμπά από μικρός και είναι σήμερα από τους καλύτερους κολυμβητές της ομάδας του. Στους τελευταίους αγώνες που συμμετείχε (πρόσθιο.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΑ.
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ METAΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Επιβλέπουσα καθηγήτρια Μιχαλοπούλου Μαρία.
Ελευθεριάδης Θεόδωρος 9o ΑΝΟΙΚΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ \ Ε.Π.Σ. ΚΑΒΑΛΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ.
ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑ 7: Προετοιμασία της μαθησιακής εμπειρίας Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής MSc, Med, PhD.
Κίνηση Επεξεργασία και Μαθησιακές προσαρμογές Σχεδιασμός προγράμματος εξάσκησης Περίπτωση φυσιοθεραπείας.
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Βήματα ανάπτυξης εκπαιδευτικού προγράμματος στην κοινότητα Εντοπισμός μιας ειδικής για ένα πληθυσμό ανάγκης για μάθηση.
Κίνηση επεξεργασία και Μαθησιακές Προσαρμογές ΟΝΟΜΑ: Ευαγγελία Γιαδανού.
Σενάριο Η Άννα είναι ένα κοριτσάκι 5 ετών όπου μία επέμβαση στον υποθάλαμο του εγκεφάλου σε ηλικία 4 ετών περιόρισε σημαντικά τον κινητό έλεγχο των άνω.
Ανοιχτές δεξιότητες Δεξιότητες που πραγματοποιούνται σε ένα μεταβαλλόμενο και απρόβλεπτο περιβάλλον και απαιτεί από τους εκτελεστές να προσαρμόσουν τις.
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ Κίνηση,επεξεργασία και μαθησιακές προσαρμογές ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ.
Προπονητική ποδοσφαίρου
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Άσκηση και Ποιότητας Ζωής»
Δ ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ – 2 η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ» ΜΑΡΙΑ.
Χρειάζεται οι προπονητές και οι Κ.Φ.Α. να επαινούν και να αμείβουν τους αθλητές/μαθητές και τις αθλήτριές/μαθήτριες τους ή όχι ;  Χρειάζεται οι προπονητές.
ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ Ο ΑΘΛΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ.
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Πλουμίδου Βρεττούλα Πλουμίδου Βρεττούλα Α.Ε.Μ.: 806 Α.Ε.Μ.: 806 Ακαδημαϊκό Έτος ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ.
Ονοματεπώνυμο: Καρακόλια Αναστασία ΑΕΜ: 912/2012 Κομοτηνή 2013
ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής MSc, Med, PhD.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ, Ph.D.. H ηθική περιλαμβάνει τις αρχές που ορίζουν το τι είναι σωστό και το τι όχι. Ως ηθική συμπεριφορά ορίζεται η επίδειξη μιας.
Εκπαιδευτικές τεχνικές Π.Απόστολος. Προσχολική ηλικία Της Εύας της αρέσουν οι δραστηριότητες του νηπιαγωγείου αλλά καμιά φορά κολλάει στην αγαπημένη της.
ΜΑΘΗΜΑ 11: ΑΜΟΙΒΕΣ, ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, MSc, Med,
Σύστημα Αξιολόγησης Προπονητικής Συμπεριφοράς # CBAS #
Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ & Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΡΙΩΝ ΣΤΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ N. Apostolidis Ph.D.
Ανάπτυξη Μοντέλων Διακριτών Συστημάτων Μέρος Β
9o ΑΝΟΙΚΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ Ph.D.
Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ
Οργανωση ακαδημιων μπασκετ
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Διδάσκων καθηγητής Γιαννούδης Γιώργος
Γιαννακοπούλου Γεωργία Θεοκλήτου Φοίβη
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Επιτυχημένος δάσκαλος = επιτυχημένος προπονητής

John Wooden Νομίζω ότι ακολούθησα τους ίδιους νόμους εκμάθησης της καλαθοσφαίρισης ή του baseball ή του τένις ή οτιδήποτε δίδασκα από σπορ, με εκείνους όταν έδειχνα σε έναν νεαρό πώς να συντάξει μια πρόταση στα αγγλικά στις τάξεις όπου έχω διδάξει. Νομίζω ότι ο καθένας είναι ένας δάσκαλος. Ο καθένας! Μπορεί να είναι τα παιδιά σου, κάποιος γείτονας ή κάποιος που βρίσκεται υπό την εποπτεία σου. Με τον έναν τρόπο ή τον άλλον, διδάσκεις με τις πράξεις σου.

Ανατροφοδότηση Οι διάφορες πληροφορίες που δέχονται οι αθλητές σχετικά με την απόδοσή τους ονομάζονται ανατροφοδότηση (feedback).

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ Ο ποδοσφαιριστής εκτελεί σουτ, νιώθει την αίσθηση που προέρχεται από τους διάφορους μύες και συνδέσμους. Ακούει τον ήχο της μπάλας που «φεύγει» από το παπούτσι του. Τελικά, βλέπει την μπάλα να μπαίνει goal ή όχι.

…μπορεί να παρέχει πληροφορίες για: ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ …μπορεί να παρέχει πληροφορίες για: Την τεχνική της εκτέλεσης (π.χ. σερβις στο volley) Το αποτέλεσμα της κίνησης (άκυρη ή έγκυρη ρίψη)

Πώς Λειτουργεί; Πληροφορίες απόδοσης-Διόρθωση λαθών Επιβράβευση Τιμωρία Κίνητρο

Πληροφορίες για Απόδοση-Διόρθωση Λαθών

Όχι Γενικά & Αόριστα σχόλια-Ναι στα ακριβή & τεχνικά σχόλια

Γενικά-Αόριστα Σχόλια Ακριβή-Τεχνικά Σχόλια Βγαίνεις πολύ αργά από το screen! Δεν πασάρεις σωστά Κοντρόλαρε τη μπάλα αλλιώς! Δούλευε καλύτερα! Θέλω να βγεις από το screen όταν η μπάλα φεύγει από τα χέρια του πασέρ. Πάσαρε τη μπάλα τουλάχιστον 2 μέτρα μπροστά από τον συμπαίκτη σου. Κοντρόλαρε τη μπάλα πάντα με το εσωτερικό του ποδιού. Το πόδι σου να σηκώνεται περισσότερο

Σύντομες φράσεις «μπάλα-βήμα» «βλέμμα-καλάθι» «μπάλα» ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ Περιγραφή κίνησης ή δεξιότητας Έλεγχος της μπάλας σε κάθε βήμα (ποδόσφαιρο) Τα μάτια διαρκώς στο καλάθι (καλαθοσφαίριση) Επικέντρωση στο μπαλάκι στο σερβις του αντιπάλου (τέννις) Σύντομες φράσεις «μπάλα-βήμα» «βλέμμα-καλάθι» «μπάλα»

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΛΑΘΩΝ

Το δύσκολο δεν είναι να αναγνωριστεί κάποιο λάθος από τον προπονητή… Το δύσκολο είναι η σωστή μεταφορά της πληροφορίας για τη διόρθωσή του!

Τα 3 βήματα για την αναγνώριση-διόρθωση των λαθών Cristina & Corcos (1996)

1ο Βήμα-Σύγκριση της τεχνικής του αθλητή με τη σωστή

2ο Βήμα-Επιλογή ΜΟΝΟΝ ΕΝΟΣ λάθους κάθε φορά Πρώτα…το σημαντικότερο λάθος

3ο Βήμα-Εύρεση της αιτίας του λάθος-Τρόποι διόρθωσης ΑΙΤΙΕΣ-ΛΑΘΟΥΣ Άγνοια της τεχνικής Παράληψη τμήματος της τεχνικής «εξ ολοκλήρου» λάθος τεχνική

Ο προπονητής πρέπει να αναφέρεται «σε ότι πρέπει να Κάνει ο αθλητής και όχι σε ότι πρέπει να Αποφεύγει

Δεν λυγίζεις καθόλου τα πόδια σου! Λανθασμένη διόρθωση Δεν λυγίζεις καθόλου τα πόδια σου! Μη γέρνεις την πλάτη μπροστά! Μη χάνεις τη μπάλα από τα μάτια σου! Σωστή διόρθωση Λύγιζε τα πόδια κάτω από 90º Η πλάτη πίσω Τα μάτια σου στη μπάλα

Η Μέθοδος του Sandwich

Παραδείγματα «Σοφία, νομίζω ότι προσπαθείς καλά στην άμυνα (θετικό σχόλιο)... Θέλω περισσότερο συνεργασία με την πασσαδόρο στην υποδοχή της πρώτης πάσας (μελλοντική οδηγία)… Δούλεψε το και όλα θα πάνε καλά!» (θετικό-ενισχυτικό σχόλιο).

Απέφευγε τη λέξη αλλά και χρησιμοποίησε το και Με τη λέξη αλλά, ο αθλητής μπορεί να ακούσει μόνον το δεύτερο μισό της φράσης Παράδειγμα: «..ωραίο κλέψιμο, αλλά …….θα πρέπει να δουλέψεις περισσότερο στην ατομική άμυνα…»

Επιβράβευση

Ότι επιβραβεύεται τείνει να επαναληφθεί Ότι επιβραβεύεται τείνει να επαναληφθεί. Ότι τιμωρείται τείνει να μην επαναληφθεί. «Νόμος του Αποτελέσματος», Thorndike, 1972

Αρχές

Επιβράβευση της ΚΑΙ της προσπάθειας και όχι μόνον του αποτελέσματος Διάσημος κολεγιακός προπονητής , ποτέ στην πολυνίκη καριέρα του, δεν ζήτησε, πριν από το παιχνίδι, από κανέναν αθλητή του την «νίκη». Αντίθετα, τους ζητούσε, μετά τη λήξη του αγώνα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, να αισθάνονται περήφανοι γιατί θα έχουν προσπαθήσει για το ΚΑΛΥΤΕΡΟ!

Επιβράβευση των ενεργειών που είναι επιθυμητές Η συμμόρφωση με τον «εσωτερικό κανονισμό της ομάδας». Αντί να τιμωρηθεί ο αθλητής εκείνος ο οποίος αργεί συστηματικά στην προπόνηση, θα μπορούσε να επιβραβευθεί ο πλέον συνεπής σ’ αυτό. Επίσης, να επιβραβεύεται αθλητής ο οποίος δεν έχει δεχθεί κάποια μορφή ποινής στους αγώνες (π.χ. τεχνική ποινή, κόκκινη κάρτα, αποβολή κ.α.), και όχι να τιμωρείται εκείνος που δέχτηκε κάτι από τα παραπάνω.

Επιβράβευση & αναφορά της επιθυμητής ενέργειας Ωραία Κώστα! Έδωσες την πάσα στο σωστό ύψος. Μπράβο Νίκο. Καλό block-out!

Η ΤΙΜΩΡΙΑ

ΌΧΙ τιμωρία για τεχνικά λάθη Τιμωρία για πάταξη συμπεριφορών

Οδηγίες για την Τιμωρία

Για κάθε ομαδικό κανόνα, δημιουργία μιας λίστας συνεπειών, οριοθετημένες κατά σειρά σοβαρότητας. Τιμωρία αμέσως μετά την εμφάνιση της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς Οι συνέπειες -τιμωρία πρέπει να είναι οι ίδιες, ανεξάρτητα από τη θέση του αθλητή Τιμωρείται η συμπεριφορά και όχι ο αθλητής Απρόσωπη επιβολή τιμωρίας. Σεβασμό και ήρεμος τρόπος. Όχι δημόσια διαπόμπευση.

ΚΙΝΗΤΡΟ

Ανατροφοδότηση ανάλογα με το επίπεδο των αθλητών

Αρχάριοι Αρχική προφορική περιγραφή της δεξιότητας Περιγραφή τη δεξιότητας και της σημασία της. Οπτική παρουσίαση Εκτέλεση από αυτόν ή από έναν έμπειρο αθλητή, αλλά και παρουσίαση μέσα από βίντεο (με επισήμανση των βασικότερων σημείων για την εκτέλεση). Η παρακολούθηση σε αργή κίνηση, σε συνδυασμό με τις ανάλογες προφορικές επισημάνσεις, είναι εξίσου αποδοτική. Έναρξη εξάσκησης Επισήμανση μόνον των βασικότερων λαθών κατά την εκτέλεση. Συχνή παροχή οπτικής ανατροφοδότησης για τη διόρθωση των λαθών (π.χ. «δες πώς πρέπει να τεντώνει το χέρι στο χτύπημα»). Επιμονή στην τεχνική εκτέλεσης και όχι στην ταχύτητα. Έμφαση ΜΟΝΟΝ στην τεχνική εκτέλεσης των δεξιοτήτων και όχι στο αποτέλεσμα αυτών (π.χ. εύστοχο σουτ).

Μεσαίοι Δίνει ανατροφοδότηση για τη σωστή αλλά και για τη λάθος εκτέλεση των δεξιοτήτων, καθώς και οδηγίες για τη διόρθωσή των λαθών. Επιμένει, συγχρόνως με την τεχνική, στην ταχύτητα και στο συγχρονισμό της εκτέλεσης των δεξιοτήτων. Εξασκεί τις κλειστές δεξιότητες (εκείνες που εκτελούνται σε σχετικά αμετάβλητο περιβάλλον π.χ. ελεύθερη βολή,), αλλά και τις ανοικτές (εκείνες που εκτελούνται σε μεταβαλλόμενο περιβάλλον π.χ. ντρίπλα με αντίπαλο). Στις ανοικτές, μπορεί να ζητά εκτέλεση με τροποποιημένες συνθήκες (π.χ. ντρίπλα με κλειστά μάτια), για αύξηση του βαθμού δυσκολίας και την περαιτέρω εξάσκηση της κιναίσθησης. Προτρέπει τον αθλητή ώστε να χρησιμοποιεί και την εσωτερική του ανατροφοδότηση για την αυτό-διόρθωση των λαθών του. Φροντίζει για τη διατήρηση υψηλής της παρακίνησης για βελτίωση.

Προχωρημένοι Μειώνει δραστικά την ανατροφοδότηση σχετικά με την εκτέλεση. Παρακινεί τους αθλητές του για διαρκή βελτίωση μέχρι τα υψηλά αγωνιστικά στάνταρ της απόδοσης. Παρέχει συνθήκες προπόνησης τέτοιες, ώστε να προκαλούν το ενδιαφέρον των αθλητών με την αποτελεσματική επικοινωνία και διαδικασίες διδασκαλίας.