ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΡΙΣΗ ΕΝΤΕΡΙΚΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ ΣΤΑ ΝΕΟΓΝΑ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Μητρικός θηλασμός δικαίωμα κάθε νεογέννητου - χρέος κάθε μητέρας
Advertisements

ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
«ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΑΡΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΒΑΡΟΥΣ»
Τα δόντια μας.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ.
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
11. Ενδοκρινικό σύστημα Βιολογία Α’ Λυκείου.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ… ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ.
ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το πεπτικό σύστημα αποτελείται από όργανα & άδένες.
ΚΥΤΤΑΡΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΙ Επιθηλιακός ιστός
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Project:”Διατροφή και υγεία”
Κεφάλαιο 5ο.
ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΕΣ ΑΔΕΝΕΣ
Η Φυσιολογία του α- κυττάρου
Η ανάπτυξη και η διατροφή στην εμβρυϊκή, νεογνική και βρεφική ηλικία
ΔΕΫΔΡΟΕΠΙΑΝΔΡΟΣΤΕΡΟΝΗ (DHEA)
Θρεπτική υποστήριξη σε οξεία παγκρεατίτιδα.
Αναγνώριση ασθενών σε διατροφικό κίνδυνο Αναγνώριση αιτιών και συνεπειών του υποσιτισμού Αναγνώριση διαφορετικών μορφών υποσιτισμού Κατανόηση των αλλαγών.
Η ΠΕΨΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ. Στόχοι oΝα αναγνωριστούν οι δυσάρεστες επιπτώσεις του υποσιτισμού κατά τη περίοδο εγκυμοσύνης καθώς και στην.
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ. Μαθησιακοί στόχοι Εξέταση των 2 βασικών οδών χορήγησης των θρεπτικών συστατικών στους παιδιατρικούς ασθενείς. Εξέταση.
ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ Εξετάζει τις διάφορες παραμέτρους της αλληλεπίδρασης ουσιών του περιβάλλοντος με τον οργανισμό.
« Κάπνισμα συνήθεια που δεν προάγει την υγεία μας» Εργασία των: Εργασία των: Κουτρουμάνη Ελευθερίας & Νικητάκη Αγγελικής.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ
Μελέτη των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου Εργασία Βιολογίας του μαθητή Κ. Ηλία.
Ορμόνες μητρικού γάλακτος και παιδική παχυσαρκία Κατσαφάδου Αλεξάνδρα.
ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ. ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 1. Γενική αίματος 2. Γενική ούρων 3.
NΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Πεπτικό σύστημα Από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα;
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους ΠΕΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ ΑΝΩΔΥΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Dr.Ηλίας Κ.Κατσίκης MD.PhD.
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
OΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
Βιολογία Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
Τεχνητή διατροφή IV Εξάμηνο Τμήματος Νοσηλευτικής ΤΕΙ Λάρισας 01.VI.΄08 Δ. Παπαγόρας.
Ανάπτυξη Εμβρύου - Τοκετός
Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας
Διατροφικές Ανάγκες Αθλητών Μεγάλων Αποστάσεων. % Πρόσληψη Ημερήσιας Ενέργειας.
ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΝΕΟΓΝΙΚΗ ΣΗΨΑΙΜΙΑ Κυφωνίδης Δημήτριος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής
ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΑΝΑΝΗΨΗΣ ΝΕΟΓΝΟΥ
Σ.Δ.ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΥΗΣΗ Η ΣΥΧΝΟΤΕΡΗ ΕΠΙΠΛΟΚΗ,2-3% ΚΥΗΣΕΩΝ
ΠΡΩΙΜΗ ΠΡΟΩΡΗ ΡΗΞΗ ΥΜΕΝΩΝ
ΑΔΕΝΕΣ Αδένας ονομάζεται κάθε ζωικό όργανο που παράγει ουσίες χρήσιμες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Οι αδένες μπορούν να παρομοιαστούν με μικρά.
ΜΩΣΑΪΚΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΚΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΕΞΟΜΦΑΛΟΣ ΣΕ ΤΕΛΕΙΟΜΗΝΟ ΝΕΟΓΝΟ
Παγκρεατικές Ορμόνες και Άσκηση
ΑΣΒΕΣΤΙΟ-ΔΙΦΩΣΦΟΝΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
ΧΑΛΚΟΣ ΚΑΙ ΕΡΥΘΡΟΠΟΙΗΣΗ
ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΓΝΟΥ
Πρόσληψη ουσιών και πέψη στον άνθρωπο
ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.
Τα δόντια μας.
OΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
Πρόωρα νεογνά /ελάχιστη εντερική σίτιση
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΗΤΩΝ Συνέντευξη από τους γυμναστές: Δ.Τάκο και Δ.Μαρκάκη
Ομοιοσταση Βιολογία Γ’ Λυκείου.
Κεφάλαιο 1ο Από το κύτταρο στον οργανισμό Να δούμε τι θυμόμαστε…
Η ΠΕΨΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Ορμονικά συστήματα Ενδοκρινική ρύθμιση του ασβεστίου
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΡΙΣΗ ΕΝΤΕΡΙΚΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ ΣΤΑ ΝΕΟΓΝΑ

Στόχοι 1.Να γνωρίσουμε τα πλεονεκτήματα της «ελάχιστης διατροφής». 2.Να κατανοήσουμε τη θετική δράση της «ελάχιστης διατροφής» στις ορμόνες του γαστρεντερικού συστήματος του νεογνού.

Ορμόνες και Λειτουργίες του Πεπτικού Κινητικότητα εντέρου: Μοτιλίνη Χολοκυστοκινίνη Νευροτενσίνη Εντερογλυκαγόνη Ανάπτυξη βλεννογόνου: Γαστρίνη Εντερογλυκαγόνη Λειτουργία πέψης: Γαστρίνη Εκκρίσεις για την πέψη: Σεκρετίνη Αγγειοδραστικό Εντερικό πεπτίδιο (VIP) Σωματοστατίνη Παγκρεατικό πολυπεπτίδιο Ροή αίματος: Αγγειοδραστικό Εντερικό πεπτίδιο (VIP) Απορρόφηση: Σωματοστατίνη Εντεροϊνσουλινικός Γαστρικό πεπτίδιο άξονας: Αναστολής (GIP) Ινσουλίνη Μεταβολική ομοιόσταση: Ινσουλίνη Γλυκαγόνη Αυξητική Ορμόνη Κορτιζόλη

 Το έντερο είναι ιδιαίτερα σύνθετο ενδοκρινές όργανο που εκκρίνει διάφορα πεπτίδια.  Οι ορμόνες του πεπτικού έχουν εντοπιστεί στο εμβρυϊκό έντερο από τις 6-16 εβδομάδες ηλικίας κύησης.  Τα επίπεδα των εντερικών πεπτιδίων έχουν μετρηθεί στο αίμα του ομφάλιου λώρου και στο αμνιακό υγρό νωρίς από τις εβδομάδες ΗΚ.  Κατά την γέννηση, οι ορμόνες του πεπτικού στο νεογνό είναι σε επίπεδα περίπου ίδια με υγιείς ενήλικες, εκτός από τα επίπεδα γαστρίνης και το αγγειοδραστικό εντερικό πεπτίδιο ( VIP) που είναι υψηλότερα.  Αμέσως μετά την πρώτη σίτιση με γάλα, τα επίπεδα των πεπτιδίων αυξάνουν ακόμη περισσότερο στα τελειόμηνα νεογνά.  Η ολική παρεντερική διατροφή (ΟΠΔ) χωρίς παράλληλη εντερική σίτιση, ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα, έχει ως αποτέλεσμα πολύ χαμηλά επίπεδα ορμονών του πεπτικού.

oΣε έρευνα (1990) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλίας μετρήθηκε η γαστρίνη σε 36 πρόωρα νεογνά την 3 η ημέρα και την 6 η μέρα της ζωής τους. Τα νεογνά χωρίστηκαν σε (3) ομάδες: την ομάδα Α αποτέλεσαν 13 πρόωρα νεογνά με μέση ΗΚ 29.8±2.5 εβδομάδες, που τους χορηγήθηκε μόνο ΟΠΔ. την ομάδα Β αποτέλεσαν 13 πρόωρα με μέση ΗΚ 31±2 εβδομάδες, τα οποία εκτός από την ΟΠΔ, σιτίζονταν με μια σταθερή ποσότητα 1ml/ώρα γάλατος στα 2:3 της τελικής αραίωσης. την ομάδα Γ αποτέλεσαν 10 πρόωρα νεογνά με μέση ΗΚ 30.6±2.2 εβδομάδες, στα οποία κατά τη διάρκεια της ΟΠΔ χορηγήθηκε η ίδια ποσότητα γάλατος από την 4 η ημέρα ζωής δια μέσου ρινονηστιδικού καθετήρα (ΡΝΔ). oΑπό τα αποτελέσματα βρέθηκε ότι: η γαστρίνη ήταν σημαντικά υψηλότερη στα νεογνά που ήταν σε ελάχιστη διατροφή και σε ΡΝΔ σίτιση η αύξηση των επιπέδων της γαστρίνης κατά τη διάρκεια της ΡΝΔ σίτισης πρέπει να θεωρήσουμε ότι προκαλείται από επίδραση άμεσα του γάλατος στο λεπτό έντερο ή έμμεσα δια μέσου της επιστροφής μικρών ποσοτήτων γάλατος στο στομάχι.

oΑπό την πρώτη μελέτη του 1986 όπου διαπιστώθηκε η επίδραση της «ελάχιστης διατροφής» στις ορμόνες του πεπτικού, έχουν γίνει πολλές έρευνες όπου σε όλες επιβεβαιώθηκε η θετική δράση στην έκκριση των ορμονών.  Από τα αποτελέσματα άλλης έρευνας προέκυψε ο εξής συλλογισμός: Αν ορμόνες -όπως η γαστρίνη- είναι σε χαμηλότερα επίπεδα στα νεογνά που θα παρουσιάσουν ΝΕΚ σε σχέση με άλλα που δεν παρουσίασαν, μήπως η θετική δράση των προ τοκετού χορηγούμενων κορτικοστεροειδών στη συχνότητα και τη βαρύτητα της ΝΕΚ οφείλεται και σε επίδραση στις ορμόνες του πεπτικού; Η επίδραση των κορτικοστεροειδών στη ΝΕΚ έχει επιβεβαιωθεί από μεγάλη πολυκεντρική έρευνα.

 Από τα παραπάνω συνάγεται ότι: oη «ελάχιστη διατροφή» προκαλεί μια πιο ώριμη αντίδραση στις ορμόνες του πεπτικού σε πρόωρα που οι μητέρες τους είχαν λάβει προ του τοκετού κορτικοστεροειδή. oείναι πιθανόν η θετική επίδραση των προ του τοκετού κορτικοστεροειδών στη συχνότητα και τη βαρύτητα της ΝΕΚ σε ένα μέρος να οφείλεται και στην επίδρασή τους στην έκκριση των ορμονών.

Σε όλα τα τελευταία συγγράμματα Νεογνολογίας «η ελάχιστη εντερική σίτιση» περιγράφεται ως σιτιστική μέθοδος που βοηθά στη νοσηλεία των πολύ πρόωρων νεογνών.

Από την παραπάνω ανάλυση και την κλινική εμπειρία μπορούμε να θεωρήσουμε ότι: Η «ελάχιστη διατροφή» επηρεάζει θετικά τις ορμόνες του πεπτικού. Η διακοπή της «ελάχιστης διατροφής» για τουλάχιστον 4 ημέρες μπορεί να επηρεάσει την έκκριση των ορμονών του πεπτικού. Η «ελάχιστη διατροφή» επιφέρει γρηγορότερη ανοχή στην κανονική σίτιση καθώς και χαμηλότερα επίπεδα ίκτερου χωρίς αύξηση των επιπλοκών από το πεπτικό. Η «ελάχιστη διατροφή» προκαλεί:ελάττωση του χρόνου που απαιτείται για την πλήρη εντερική σίτιση, μείωση του αριθμού των ημερών που τα πολύ πρόωρα νεογνά παραμένουν χωρίς σίτιση από το στόμα, και ελάττωση του χρόνου παραμονής στο Νοσοκομείο χωρίς να αυξάνεται η συχνότητα της ΝΕΚ. Για τις συνθήκες νοσηλείας νεογνών στη χώρα μας που παρουσιάζουν ακόμα πολλά προβλήματα θεωρούμε ακόμη πιο χρήσιμη την «ελάχιστη διατροφή» στα πολύ χαμηλού ΒΓ και εξαιρετικά χαμηλού ΒΓ νεογνά, καθώς βοηθά να μειωθούν οι επιπλοκές από την μακροχρόνια ΟΠΔ και να μειωθεί ο χρόνος νοσηλείας των νεογνών.