Η ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ στην Α Λυκείου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η ζωή μου: Ερευνώ-ανακαλύπτω τον κόσμο. Σχεδιάζω το μέλλον μου.
Advertisements

Επικοινωνία & συναισθηματική αγωγή στην οικογένεια
Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
Κόλλιας Αναστάσιος – Μπελίτσου Νατάσσα
ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει συνεχώς να αποφασίζει και να ελίσσεται σε διαρκώς μεταβαλ .κόσμο.Έχει μεγαλύτερο εύρος επιλογών.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ
Προσωπικές δεξιότητες
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας
Ο Τροχός Σταδιοδρομίας –Προσωπικό Στυλ (βιωματική άσκηση)
ΜΠΑΟΥΡΑΚΗ ΤΟΝΙΑ ΓΡΑΣΕΠ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ -Νοέμβριος 2009
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
4. Απόψεις και κίνητρα των μαθητών στο μάθημα των Μαθηματικών.
Η ομάδα στις ερευνητικές εργασίες. Τι είναι μια ομάδα; Πως μπορούμε να την προσδιορίσουμε; Η ομάδα έχει τουλάχιστον δυο στόχους α) Πραγματοποίηση ενός.
Η σημασία της αυτογνωσίας στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό.
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ ΡΕΠΠΑ ΕΙΡΗΝΗ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
1.1 Τίτλος Διδακτικής Πρακτικής «Ψυχική Υγεία – Διαπροσωπικές σχέσεις»
Έρευνα για την άποψη των νέων πάνω στο graffiti
Δραστηριότητα 12‘Σκέψου και Παρουσίασε τον Εαυτό σου’ Οδηγίες Συμπλήρωσε τα πεδία Ονειρεμένη Καριέρα Καριέρα ‘Όλα Καλά’ Μέτρια Καριέρα Υποχρεωτική Καριέρα.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
ΚΟΙΤΑΖΩ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΚΟΙΤΑΖΩ ΓΥΡΩ ΜΟΥ. Η Διαδικασία της λήψης απόφασης στην επιλογή σπουδών και επαγγελμάτων ΓΡΑΣΕΠ Γ/σιο Ερασμίου Ξάνθης.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Ο ΕΦΗΒΟΣ ΚΑΙ Ο «ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΑΛΛΟΣ»
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΣΕΠ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Ερευνητική εργασία «Φύλα και επαγγέλματα»
ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΡΑΣΕΠ ΓΥΜΝ.-ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ Ιανουάριος 2009
Αυτογνωσία - Αυτοβελτίωση
ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ
Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
Η ζωή μου: Ερευνώ-ανακαλύπτω τον κόσμο. Σχεδιάζω το μέλλον μου.
2.3.Στόχοι. Στόχος είναι κάτι το ιδιαίτερο που θέλουμε πολύ να πετύχουμε ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που θα συναντήσουμε, που μπορεί να είναι και πρόκληση.
Πόσο Ελεύθερες είναι οι Προσωπικές Επιλογές μας
Το πορτραίτο του εαυτού μου
ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει συνεχώς να αποφασίζει και να ελίσσεται σε διαρκώς μεταβαλ .κόσμο.Έχει μεγαλύτερο εύρος επιλογών.
Δρ. Χατζηπαντελή Αθανασία
Β΄ τάξη Θεωρητική κατεύθυνση Συμπεράσματα και Εντυπώσεις Υπεύθυνη καθηγήτρια: Φ. Κυριλλίδου ΠΕ 13.
Εργασία της ομάδας Εφήβων Συμβούλων Συνήγορου του Παιδιού Πρώτη περίοδος: Ιανουάριος – Μάρτιος 2009 ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Το δικαίωμα έκφρασης.
ΑΞΙΕΣ, ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια της στάσης (attitude);
Ομαδική εργασία Ελένη Μπαμπίλα Σχολική Σύμβουλος.
Λιμναίου Ναυσικά Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Γραφείου Διασύνδεσης O ρόλος του γραφείου διασύνδεσης : Πώς μπορεί να με βοηθήσει ;
Αφήγηση Παράδειγμα ανάλυσης. Παράγοντες επιλογής Ένα βασικός παράγοντας, για να επιλέξω να γίνω εκπαιδευτικός ήταν ότι και οι δύο μεγαλύτερες αδελφές.
Κώστας Θεριανός, Δρ. Επιστημών της Αγωγής Το σχέδιο δράσης (project) και η σύνδεση του με την Επαγγελματική Συμβουλευτική.
Θετική Σκέψη “Σκέψου θετικά, και θετικά πράγματα θα συμβούν”
Συνέντευξη με νήπια.
ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΓΙΑΝΝΗ, ΣχολιΚΗ Συμβουλοσ Θεολογων
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ
Σακελλαρίου Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Τι είναι η κινητικότητα;
Παράθυρο Johari.       Ψυχοδυναμική των σχέσεων βοήθειας και ανάπτυξης οικογενειακών σχέσεων (Παράθυρο Johari)
Βιολογία Γυμνασίου.
Παίρνω τον έλεγχο: Βρίσκω τον δρόμο αντιμετωπίζοντας την ανεργία
Βιωματική Δράση Α΄Τάξης 2ου Γυμνασίου Πεύκης
Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Επιστήμες της Αγωγής
Σ.Ε.Π. Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
Το σχολείο που ήταν οι δικοί μου, το σχολείο που είμαι και το σχολείο που θα ήθελα να είμαι. Ο σκοπός αυτής της ερευνητικής εργασίας είναι οι μαθητές.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Eργαστήριο ομαδικής παρέμβασης στην προσωπική ανάπτυξη ΙΙ
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ
ΕΝΟΤΗΤΑ Δ΄: επίλυση προβλημάτων
Επαγγέλματα Ο όρος επαγγέλματα στη γενικότερη αντίληψη χαρακτηρίζει την κατά κλάδο ή αντικείμενο συνήθη ασκούμενη βιοποριστική ενασχόληση, (εργασία), του.
Αναζητώντας το καλό κλίμα στο σχολείο
ΑΓΩΓΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΩ ΤΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΓΩ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΖΩΗΣ.
Ερευνητική Εργασία στην Θεματική Ενότητα Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες με θέμα “Χάσμα Γενεών και Τεχνολογία”
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Αφήγηση Παράδειγμα ανάλυσης.
Καθηγητής Σιδερής Ευστάθιος
795. Πρακτική άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσησ
Πώς να κάνουμε σωστές επιλογές, σύμφωνα με τη χριστιανική πίστη
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ στην Α Λυκείου Η ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ στην Α Λυκείου Μπαουράκη Τόνια ΓΡΑΣΕΠ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010

Ο παραδοσιακός τρόπος εκπαίδευσης οδηγεί στην κατάκτηση ακαδημαικών γνώσεων Ενώ οι βιωματικές ασκήσεις μας εφοδιάζουν με δεξιότητες συναισθηματικής νοημοσύνης

Στο Γυμνάσιο οι μαθητές με την ενότητα 3, ανακαλύπτω τον εαυτό μου, αρχίζουν την προσωπική τους διερεύνηση

Στην Α Λυκείου , το Κεφάλαιο 2, Η Προσωπικότητα μας κλειδί για τα σχέδια και τις αποφάσεις μας , αναφέρεται στην αυτογνωσία Ποιες είναι οι επαγγελματικές μου αξίες ;Τι θέλω από τη δουλειά μου (σταθερότητα , κύρος, υψηλή αμοιβή , φήμη , καλλιτεχνική διάσταση , ελεύθερο χρόνο, κοινωνική προσφορά , πρωτοβουλία , ανεξαρτησία…); Επιλέγω 3 αξίες και σκέφτομαι, σε ποια επαγγέλματα (τα οποία πιθανόν να ακολουθήσω), θα βρω αυτά τα στοιχεία.

Και τώρα τα δύσκολα……… Αυτογνωσία σημαίνει ότι ξέρω…… Και τώρα τα δύσκολα……… Αυτογνωσία σημαίνει ότι ξέρω…… Ποιος είμαι; Ποιος θα ήθελα να είμαι; Πως με βλέπουν οι άλλοι; Που είμαι καλός; Που δεν τα καταφέρνω; Ποια είναι τα ενδιαφέροντα μου; Ποιες είναι οι αξίες μου;

Στόχοι ΣΕΠ Αυτογνωσία Πληροφόρηση Λήψη απόφασης Μετάβαση

Μεθοδολογία για να πετύχω τους στόχους του ΣΕΠ Ασκήσεις βιβλίου Συζήτηση Συνεντεύξεις Επισκέψεις Ζωγραφική Ερωτηματολόγια Ομαδικές εργασίες Παίξιμο ρόλων Βιωματικές ασκήσεις

3 παραδείγματα βιωματικών ασκήσεων αυτογνωσίας Το έμβλημα μου Φαντάζομαι τον εαυτό μου 35 χρονών Το πορτρέτο μου

Ιδίως σε αυτές τις ασκήσεις… Είναι σημαντικό να υπάρχει το κατάλληλο κλίμα, για να αφουγκραστούν τα παιδιά τον εαυτό τους.

Άσκηση 1: Το έμβλημα μου Υλικά: Φωτοτυπίες του εμβλήματος σε μεγέθυνση , μαρκαδόροι , στυλό ,μολύβια

Το έμβλημα μου

Οι μαθητές ζωγραφίζουν: Πάνω: Τι σε ευχαριστεί να κάνεις τον ελεύθερο σου χρόνο; Σε τι πιστεύεις ότι είσαι καλός; Κάτω: Τι σου αρέσει στον εαυτό σου; Ποιος είναι ο στόχος σου για το μέλλον;

Τονίζουμε ότι είναι άσκηση έκφρασης και όχι καλλιτεχνικών ικανοτήτων Ρωτάμε ποιος θέλει να μιλήσει για τη ζωγραφιά του ή χωριζόμαστε σε ομάδες για να μιλήσουμε Βάζομε τα εμβλήματα στο πίνακα με ζιλοτέιπ για να τα δούμε όλοι

Άσκηση 2 : Φαντάζομαι τον εαυτό μου 35 χρονών Άσκηση 2 : Φαντάζομαι τον εαυτό μου 35 χρονών Κόλλες Α4 για να γράψουν Λέμε στους μαθητές να φανταστούν τον εαυτό τους μετά από 20 χρόνια Πως θα είναι ,που θα βρίσκεται και τι θα κάνει, θα έχει οικογένεια ; Μπορούν να φανταστούν το επάγγελμα τους ,τι θα έχουν αποκτήσει ,τι θα κρατήσουν, τι θα αλλάξουν;

Ρωτάμε ποιος θέλει να διαβάσει αυτό που έχει γράψει Ρωτάμε εάν η προοπτική του εαυτού του στο μέλλον του αρέσει Εάν θα επιθυμούσε κάτι διαφορετικό και εάν αυτά που κάνει τώρα συνδέονται με αυτές τις προοπτικές

Άσκηση 3: Το πορτραίτο μου Στόχος : Καλλιέργεια θετικής αυτοεικόνας,αυτογνωσία Μέθοδος : Καταιγισμός ιδεών Υλικά: Κόλλες Α4, ζιλοτέιπ ,μαρκαδόροι

Άσκηση 3: Το πορτραίτο μου Οι μαθητές κινούνται ελεύθερα στην τάξη, έχοντας πίσω στην πλάτη τους κολλημένη την κόλλα Α4.Κάθε μέλος της ομάδας περνάει και γράφει πάνω στο φύλλο κάτι που του αρέσει σχετικά με το άτομο αυτό. Τονίζομε, ότι μπορεί να γράψει μόνο κάτι θετικό . Ο μαθητής μπορεί να βάλλει την κόλλα, για ένα διάστημα στο δωμάτιο του σαν αφίσα και να το βλέπει.

Ο καθηγητής: Παρέχει βοήθεια στο μαθητή να διερευνήσει τον εαυτό του, να συνειδητοποιήσει τις κλίσεις του, τα προσωπικά του χαρακτηριστικά ,τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντα του Διευκολύνει το μαθητή στη σκέψη του

Ο μαθητής: Εντοπίζει ότι νομίζει πως έχει αξία για τον ίδιο ,τις αξίες και τα ενδιαφέροντα του Γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό του και συνειδητοποιεί τις πραγματικές επιθυμίες και ικανότητες του Αποσαφηνίζει τα ενδιαφέροντα του και τι περιμένει ο ίδιος από τον εαυτό του

Προσοχή στις βιωματικές ασκήσεις: Είναι αρκετά δύσκολο να μιλάμε για τον εαυτό μας και τα συναισθήματα μας. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κλίμα αποδοχής ,ζεστασιάς και εμπιστοσύνης. Η οπτική επαφή με όλους είναι σημαντική για αυτό καθόμαστε κυκλικά , εάν υπάρχει δυνατότητα. Ο καθηγητής φροντίζει να μοιράζεται δίκαια ο χρόνος σε όλους.

Προσοχή στις βιωματικές ασκήσεις: Δεν πιέζομε κάποιον να μιλήσει . Μπορεί να πει δεν θα ήθελα να απαντήσω. Εκφράζονται αυτοί που επιθυμούν ,συνήθως δίνουν θάρρος και συμπαρασύρουν και τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο. Κάποιοι μαθητές χρειάζονται περισσότερο χρόνο να εξοικειωθούν και να απαλλαγούν από ορισμένες αναστολές , τους σεβόμαστε. Έχομε πάντα υπόψη μας ότι υπάρχει κάποιος βαθμός επικινδυνότητας του ανοίγματος των μαθητών .

Ο παραδοσιακός τρόπος εκπαίδευσης οδηγεί στην κατάκτηση ακαδημαϊκών γνώσεων Ενώ η βιωματικές ασκήσεις μας εφοδιάζουν με δεξιότητες συναισθηματικής νοημοσύνης, δεξιότητες αναγκαίες για τη λήψη απόφασης και τη μετάβαση που έπεται.