Περιεκτικότητα διαλύματος & εκφράσεις περιεκτικότητας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διαλυτοτητα στερεων σε υγρα
Advertisements

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΝΟΥΚΛΕΪΚΩΝ ΟΞΕΩΝ (DNA ΚΑΙ RNA) AΠΟ ΦΥΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ
2.7 Χημική αντίδραση.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
2.3 Περιεκτικότητα διαλύματος – Εκφράσεις περιεκτικότητας
Μεταφορά αντιδραστηρίου στην επιφάνεια εργασίας Tο παράθυρο της εφαρμογής έχει την παρακάτω μορφή στο εικονικό εργαστήριο Vlab Εισαγωγή υαλικών στην επιφάνεια.
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστηριακές ΑσκήσειςΧημείας B΄Λυκείου (κατεύθυνσης) Επιμέλεια: Θανασούλιας Αλέξης Χημικός Σχολ.Έτος:
Ε Κ Φ Ε Σ Ε Ρ Ρ Ω Ν ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Β΄ Γυμνασίου
Εργαστηριακή άσκηση 2 ΜΕΤΡΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ-ΜΑΖΑΣ-ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ
Αλλάζοντας τη θέση χημικής ισορροπίας σε διαλύματα σόδας και γαλαζόπετρας Νίκη Σπάρταλη, Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτου και Ρομπέρτος Αλεξιάδης ΕΚΦΕ Χανίων
ΜΕΙΓΜΑΤΑ.
ΣΧ.ΕΤΟΣ ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ.
«Αναλυτική Χημεία – Ενόργανη Ανάλυση»
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΟΞΕΑ, ΒΑΣΕΙΣ, pH. ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΞΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ
ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΕΚΧΥΛΙΣΗ
Κεφ.10 : ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ : ΧΗΜΕΙΑ.
Περιεκτικότητα %w/w - %w/v - %v/v.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Εισηγητές Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Αντώνιος Ε. Χρονάκης Χημικός Χημεία Β΄ Λυκείου Επίδραση θερμοκρασίας και συγκέντρωσης.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
2.6.2 Φυσικές σταθερές των χημικών ουσιών. Τρόποι με τους οποίους μπορούμε να διαπιστώσουμε αν ένα δείγμα υλικού αποτελείται από μία μόνο ουσία ή είναι.
ΣΧ. ΕΤΟΣ ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές ασκήσεις Γ’ γυμνασίου Επιμέλεια: Κυρισκόζογλου Ουρανία Φυσικός.
2.5 Διαχωρισμός μειγμάτων
2.2.1– Μείγματα.
Οξέα … συνέχεια… 1.3 Η κλίμακα pH ως μέτρο οξύτητας
Διαχωρισμός μειγμάτων
Μείγματα.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
H κλίμακα pH (πε-χα) ως μέτρο της οξύτητας
Η συγκέντρωση ή μοριακότητα κατ’ όγκο (c) εκφράζει τον αριθμό των moles της διαλυμένης ουσίας σε 1L διαλύματος.
Διάσπαση του αμύλου από το ένζυμο της στοματικής κοιλότητας αμυλάση
Πειραματικός Υπολογισμός της Πυκνότητας Υγρού Σώματος
Χημεία Α΄Λυκείου 4ο κεφάλαιο Περιεκτικότητες διαλυμάτων Αραίωση
TO NEΡΟ ΩΣ ΔΙΑΛΥΤΗΣ – ΜΕΙΓΜΑΤΑ
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης. Στον εργαστηριακό πάγκο υπάρχουν : Θερμιδόμετρο τύπου coffee-cup (2 πλαστικά κύπελλα το ένα μέσα στο άλλο με καπάκι η.
Θεωρητικό μέρος (1 από 2) Διάλυμα ονομάζεται κάθε ομογενές μίγμα που αποτελείται από δυο ή περισσότερα συστατικά (στερεά, υγρά ή αέρια). Το συστατικό.
Χημεία Γραφικών Τεχνών (Ε) Ενότητα 7: Παρασκευή διαλυμάτων ορισμένης μοριακότητας (Μ) και κανονικότητας (Ν) Δρ. Σταματίνα Θεοχάρη Καθηγήτρια Εφαρμογών.
ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΗ ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΗ:
Συμπλοκομετρικές τιτλοδοτήσεις Προσδιορισμός σκληρότητας νερού
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ-ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Επιμέλεια : Πουλιόπουλος Πούλιος - Χημικός
ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων Υπεύθυνος: Ι. Θεοχαρόπουλος Ταχύτητα Αντίδρασης - Παράγοντες που την επηρεάζουν Εισηγητής:Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Συνεργάτης.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ Οι χημικές ενώσεις προκύπτουν μέσα από μια χημική αντίδραση με την ανάμειξη συνήθως δύο ή περισσοτέρων διαφορετικών ουσιών και αποτέλεσμα.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Α΄, Β΄, Γ΄ Λυκείου Ρυθμιστικά Διαλύματα Ογκομέτρηση Εισηγητής Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-MEd Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Β΄ Γυμνασίου Παρασκευή Διαλυμάτων Ιδιότητες Υλικών Λογισμικό VLAB Εισηγητής Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-MEd Συνεργάτης.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Γ΄ Λυκείου Ρυθμιστικά Διαλύματα – Ογκομέτρηση Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων Αντώνης Χρονάκης.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Α΄ Λυκείου Χημικές Αντιδράσεις Παρασκευή διαλύματος γνωστής Συγκέντρωσης Αραίωση διαλύματος Εισηγητής Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός.
Μέτρηση μήκους (L) Μονάδες μήκους:
Ο ΟΓΚΟΣ Πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα
Διαχωρισμός μειγμάτων
Ο ΟΓΚΟΣ Πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα
Απομόνωση DNA από φυτικούς οργανισμούς!.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Α΄, Β΄, Γ΄ Λυκείου
Θερμόμετρα Αλλαγή Φάσης – Τήξη
Διαχωρισμός μειγμάτων
HIT THE ROAD ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ Μαρία Διακάτου Σταυρούλα Καπάνταη
ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ.
Μείγματα.
2.2.2 Διαλύματα Το θαλασσινό νερό, το νερό της βρύσης
Μείγματα.
ΕργαςτΗρι ΦυςικΗς.
Σκληρότητα νερού Σκληρό νερό ονομάζεται το νερό που περιέχει ποσότητα αλάτων μεγαλύτερη από 0,5 gr/l (500mg/L) Το σκληρό νερό δεν είναι πόσιμο, εμποδίζει.
Μείγματα Μείγματα λέγονται τα υλικά που προέρχονται από την ανάμειξη δύο ή περισσοτέρων ουσιών, που δεν αντιδρούν μεταξύ τους. Οι ουσίες που αναμείχθηκαν.
ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΟΜΑΔΑ ΖΑΧΑΡΩΤΑ.
Περιεκτικότητες διαλυμάτων
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Περιεκτικότητα διαλύματος & εκφράσεις περιεκτικότητας

Διαλύματα (ομογενή μείγματα) διαλύτης (νερό) διαλυμένη ουσία (ζάχαρη) Διαλύματα (ομογενή μείγματα) Διαλύτης είναι συνήθως το νερό, ή αν δεν υπάρχει νερό, τότε το συστατικό που είναι σε μεγαλύτερη αναλογία. ζάχαρη (aq) → Στα διαλύματα δεν μπορούμε να διακρίνουμε τα επιμέρους συστατικά γιατί βρίσκονται σε τόσο μικροσκοπικά κομμάτια που δεν είναι ορατά με κανενός είδους μηχάνημα. Όταν σε ένα διάλυμα διαλύτης είναι το νερό, τότε λέγεται υδατικό διάλυμα. Τα διαλύματα δεν παύουν να είναι μείγματα, επομένως κρατάνε τις ιδιότητες όλων των συστατικών τους.

Αν βάλεις σε ποτήρι τη μισή πορτοκαλάδα, θα έχει διαφορετική γεύση; ΟΧΙ Πότε θα έχεις φάει περισσότερη ζάχαρη, όταν πιείς ολόκληρη πορτοκαλάδα ή όταν πιεις τη μισή πορτοκαλάδα; ΟΛΟΚΛΗΡΗ Γιατί λοιπόν η μισή πορτοκαλάδα δεν είναι λιγότερο γλυκιά; Διότι ενώ η ποσότητα ζάχαρης στη μισή πορτοκαλάδα είναι η μισή, η αναλογία της ζάχαρης μέσα στο αναψυκτικό είναι ίδια! Για αυτούς τους λόγους μας είναι χρήσιμη η έννοια της περιεκτικότητας ενός διαλύματος. Η βιομηχανία τροφίμων φροντίζει ώστε τα προϊόντα της να έχουν σταθερή σύσταση, επομένως και σταθερή ποιότητα.

προσθέτουμε νερό μέχρι όλο το διάλυμα να γίνει 100 g ζυγός ποτήρι ζέσεως γυάλινη ράβδος υδροβολέας ζάχαρη σπάτουλα Υδατικό διάλυμα ζάχαρης 10% w/w προσθέτουμε νερό μέχρι όλο το διάλυμα να γίνει 100 g Απόβαρο = 121 g (βάρος ποτηριού) προσθέτουμε 10 g ζάχαρη Πως να εκφράσουμε την περιεκτικότητα ενός διαλύματος;

Η έννοια της αναλογίας στην περιεκτικότητα διαλύματος Η βιομηχανία που κατασκεύασε την πορτοκαλάδα γράφει στην ετικέτα ότι έχει περιεκτικότητα 5% w/w σε ζάχαρη. Η έννοια της αναλογίας στην περιεκτικότητα διαλύματος Η περιεκτικότητα διαλύματος στα εκατό βάρος προς βάρος εκφράζει τη μάζα σε g της διαλυμένης ουσίας που περιέχεται σε 100 g διαλύματος. Δηλ. αν βάλω σε ένα κύλινδρο 100 mL από την πορτοκαλάδα, τότε μέσα θα έχει 5 g ζάχαρη. → Ολόκληρο όμως το μπουκάλι πόση ζάχαρη περιέχει; Εδώ θα χρειαστούμε υπολογισμούς… και πολλές σημειώσεις.

Η περιεκτικότητα μπορεί να εκφραστεί με πολλούς τρόπους… …ανάλογα με το πως μετράμε.

Μέτρηση όγκου Μέτρηση μάζας Ογκομετρική φιάλη σιφώνιο προχοΐδα σύριγγα Ογκομετρικός κύλινδρος Ογκομετρικό ποτήρι Μέτρηση όγκου Επειδή η μέτρηση όγκου μπορεί να γίνει με μεγαλύτερη ακρίβεια, σε ένα χημικό εργαστήριο όποτε μπορούμε να μετρήσουμε όγκο μετράμε όγκο και όχι μάζα. Μέτρηση μάζας

Ογκομετρική φιάλη Υπάρχει σε διάφορες χωρητικότητες και έχει χαραμάδα στο σωστό ύψος υγρού. Με την ογκομετρική φιάλη, επειδή ο λαιμός της είναι στενός, έχουμε μέτρηση όγκου με αρκετά μεγάλη ακρίβεια.

Σιφώνιο

Υδατικό διάλυμα ζάχαρης 10% w/v Ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη σε ογκομετρική φιάλη των 100 mL και συμπληρώνουμε νερό μέχρι τη χαραμάδα. → Απόβαρο = 121 g (βάρος ποτηριού) προσθέτουμε 10 g ζάχαρη Υδατικό διάλυμα ζάχαρης 10% w/v διαλύουμε τη ζάχαρη που ζυγίσαμε σε μικρή ποσότητα νερού

Μετράμε με σιφώνιο πληρώσεως 10mL οινόπνευμα Υδατικό διάλυμα οινοπνεύματος 10% v/v Ρίχνουμε το οινόπνευμα σε ογκομετρική φιάλη των 100 mL και συμπληρώνουμε νερό μέχρι τη χαραμάδα. → Μετράμε με σιφώνιο πληρώσεως 10mL οινόπνευμα