ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Σε κάθε ηλεκτρικό αγωγό μέσα από τον οποίο διέρχεται ηλεκτρικό ρεύμα , μέρος της ενέργειας που μεταφέρεται από αυτόν μετατρέπεται σε θερμότητα . Αυτό.
Advertisements

αναγνωρίζει μια ημιτονοειδή κυματομορφή
3.3 Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΥΠΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΤΩΝ 3. ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ
Όργανα- παραγωγή ρεύματος
ΣΥΝΔΕΣΗ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΚΦΕ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Από τον διαχωρισμό των φορτίων (θετικά, αρνητικά)
ΕΝΟΤΗΤΑ 2η ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ Α΄
ΘΥΡΙΣΤΟΡ (SCR) ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ
3.1 ΘΕΡΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
8. ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΤΩΝ ΣΕ ΣΕΙΡΑ
3. ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ
07. ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
3.0 ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 3.1 Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ Σ’ ΈΝΑ ΚΥΚΛΩΜΑ
ΔΙΑΙΡΕΤΗΣ ΤΑΣΗΣ ΜΕ ΦΟΡΤΙΟ
ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ.
ΤΥΠΟΙ ΣΤΑΘΕΡΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΤΩΝ
2.2 ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΔΙΠΟΛΑ.
Υλικά με θετικό θερμικό συντελεστή αντίστασης Η εξάρτηση PTC
2.4 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΑΓΩΓΟΥ
9.2 ΤΟ ΤΡΑΝΖΙΣΤΟΡ ΩΣ ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ
5. ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΟΔΟΙ 5.1 Δίοδος Ζένερ.
ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ
ΠΥΚΝΩΤΕΣ Capacitors.
13. ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΙΣΧΥΣ.
ΤΟ ΑΠΛΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
ΧΡΗΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ ΜΕΤΡΗΣΗΣ
Επιμέλεια παρουσίασης: Κυρισκόζογλου Ουρανία
10. ΜΕΙΚΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΤΩΝ
Η ΙΣΧΥΣ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΩΜ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 3 : Κανόνες του Kirchhoff
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ
9. ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΤΩΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ Κ. Κουγιουμτζόπουλος.
ΠΥΚΝΩΤΗΣ ΣΤΟΧΟΙ Να μπορείτε να, (α) Αναφέρετε τι είναι πυκνωτής
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ Ηλεκτρική Αντίσταση είναι η ιδιότητα των υλικών να δυσκολεύουν το πέρασμα του ηλεκτρικού ρεύματος από μέσα τους. Το ηλεκτρικό ρεύμα.
Εισαγωγή στα Ηλεκτρονικά
ΣΤΟΧΟΙ Ο μαθητής θα πρέπει να: Αναφέρει τα χαρακτηριστικά στοιχεία και χρήσεις για τους ειδικούς αντιστάτες που αναφέρονται πιο κάτω: (α) Θερμίστορ (β)
ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός 1 Αντίσταση αγωγού.
ΥΔΡΟΣΤΑΤΕΣ Οι υδροστάτες είναι όργανα με τα οποία ελέγχουμε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς τον καυστήρα και τον κυκλοφορητή, ανάλογα με τη θερμοκρασία.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ Σ’ ΈΝΑ ΚΥΚΛΩΜΑ
ΠΗΝΙΟ Το πηνίο είναι ένα από τα παθητικά στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων όπως είναι οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές. Το Πηνίο αποτελείται από σπείρες.
δίνει το σχετικό τύπο που συνδέει τα πιο πάνω μεγέθη
ΘΥΡΙΣΤΟΡ (SCR) ΣΤΟΧΟΙ Να μπορείτε να,
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 3 : Κανόνες του Kirchhoff
ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ Στόχοι: Ο μαθητής να:
ΤΙΤΛΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ
9.1 ΤΟ ΤΡΑΝΖΙΣΤΟΡ ΩΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ
Απο ποιούς παράγοντες εξαρτάται η αντίσταση ενός αγωγού;
Ο νόμος του Ohm Αντιστάτης Πηγή-Δυναμικό.
ΠΟΛΥΜΕΤΡΑ (MULTIMETERS)
Σύνδεση αντιστατών Η αντίσταση ενός αντιστάτη γενικά, όπως το λέει και η λέξη, μειώνει την τάση  φέρνοντας αντίσταση, όταν περνάει από μέσα του το ηλεκτρικό.
ΤΟ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Μαγκαφάς Λυκούργος και Κόγια Φωτεινή
ΠΗΝΙΟ Το πηνίο είναι ένα από τα παθητικά στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων όπως είναι οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές. Το Πηνίο αποτελείται από σπείρες.
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ
Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΩΜ.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ
ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΝΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
ΙΣΧΥΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟ ΡΕΥΜΑ
Α. Σ. ΠΑΙ. Τ. Ε ΓΕ. Τ. Π. ΜΑ/Ε. Π. ΠΑΙ. Κ
ΥΔΡΟΣΤΑΤΕΣ Οι υδροστάτες είναι όργανα με τα οποία ελέγχουμε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς τον καυστήρα και τον κυκλοφορητή, ανάλογα με τη θερμοκρασία.
ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ & ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ
Αντίσταση αγωγού.
ΕΝΟΤΗΤΑ 5 Αναλογικά σήματα.
Α. Σ. ΠΑΙ. Τ. Ε ΓΕ. Τ. Π. ΜΑ/Ε. Π. ΠΑΙ. Κ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ 2. ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ 2.3 Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ 2.3.3

ΣΤΟΧΟΙ Σ’ αυτό το μάθημα θα μάθουμε: Τα χαρακτηριστικά στοιχεία και χρήσεις για τους μεταβλητούς αντιστάτες που αναφέρονται πιο κάτω: (α) Το ποτενσιόμετρο. (β) Το ρεοστάτη. (γ) Το θερμίστορ. (δ) Τη φωτοαντίσταση.

Ταξινόμηση αντιστατών

Μεταβλητοί αντιστάτες Έχουμε τους μεταβλητούς αντιστάτες των οποίων η τιμή τους μεταβάλλεται. Ο μεταβλητός αντιστάτης χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να ρυθμίσουμε την τάση ή το ρεύμα σε ένα κύκλωμα. Όταν ο μεταβλητός αντιστάτης ρυθμίζει την τάση λέγεται ποτενσιόμετρο. Όταν ο μεταβλητός αντιστάτης ρυθμίζει το ρεύμα λέγεται ρεοστάτης. Οι μεταβλητοί αντιστάτες που ρυθμίζονται συνήθως με ένα μικρό κατσαβίδι λέγονται ποτενσιόμετρα – τρίμερ.

Το ποτενσιόμετρο Μεταβλητός αντιστάτης με τρεις ακροδέκτες. Σύμβολο: Χρησιμοποιείται για να ελέγχει την τάση. Παράδειγμα: έλεγχος έντασης ήχου σε ενισχυτή. Χωρίζεται σε γραμμικό (linear) όπου η αντίσταση αυξάνει με σταθερό ρυθμό όσο γυρίζεις τον άξονα και σε λογαριθμικό (logarithmic) όπου η αντίσταση μεταβάλλεται αργά στο ένα άκρο και πολύ γρήγορα στο άλλο. Σύμβολο:

Ο ρεοστάτης Μεταβλητός αντιστάτης με δύο ακροδέκτες. Χρησιμοποιείται για να ελέγχει το ρεύμα. Παράδειγμα: (α) ρύθμιση φωτεινότητας λάμπας. (β) Ρύθμιση ταχύτητας κινητήρα. Σύνδεση ποτενσιόμετρου σαν ρεοστάτη. Σύμβολο:

Το θερμίστορ Μεταβλητός αντιστάτης που μεταβάλλει την αντίστασή του αντιστρόφως ανάλογα με τη θερμοκρασία. t o Σύμβολο:

Το θερμίστορ διακρίνονται σε δύο τύπους: α) Θερμίστορ τύπου NTC (Negative Temperature Coefficient) Έχουν αρνητικό συντελεστή θερμοκρασίας Δηλαδή με την αύξηση της θερμοκρασίας, η τιμή της αντίστασης μειώνεται και με την μείωση της θερμοκρασίας, η τιμή της αντίστασης τους αυξάνεται. β) Θερμίστορ τύπου PTC (Positive Temperature Coefficient) ΄Εχουν θετικό συντελεστή θερμοκρασίας. Με την αύξηση της θερμοκρασίας, η τιμή της αντίστασης αυξάνεται και με την μείωση της θερμοκρασίας η τιμή της αντίστασης μειώνεται. Τα θερμίστορ χρησιμοποιούνται: α) για να προστατεύονται ηλεκτρικές συσκευές. β) για να σταθεροποιείται η λειτουργία ηλεκτρικών κυκλωμάτων από θερμικές μεταβολές. Χρησιμοποιούνται για να ανιχνεύουν με ακρίβεια μεταβολές στη θερμοκρασία. Παράδειγμα: (α) Σε θερμοστάτες για ρύθμιση της θερμοκρασίας. (β) Σε κινητήρες για προστασία από υπερθέρμανση.

Η φωτοαντίσταση Μεταβλητός αντιστάτης που μεταβάλλει την αντίστασή του αντιστρόφως ανάλογα με το φως. Χρησιμοποιούνται για να ανιχνεύουν με ακρίβεια μεταβολές στο φωτισμό. Παράδειγμα: (α) για να ανάβουν λάμπες όταν είναι σκοτάδι. (β) Σε καυστήρες για διακοπή της παροχής πετρελαίου όταν δεν υπάρχει φλόγα. Σύμβολο:

(VDR) – VOLTAGE DEPENDET RESISTOR Το Βαρίστορ (VDR) – VOLTAGE DEPENDET RESISTOR H αντίσταση μεταβάλλεται με την τάση που εφαρμόζεται στα άκρα της αντίστασης. Varistors can absorb part of a surge. To protect communications lines (such as telephone lines) transient suppression devices such as 3 mil carbon blocks (IEEE C62.32), ultra-low capacitance varistors or avalanche diodes are used. For higher frequencies such as radio communication equipment, a gas discharge tube (GDT) may be utilized.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ Το Ποτενσιόμετρο Η Ο Φωτοαντίσταση Ρεοστάτης Το Θερμίστορ