Η διατροφή των παιδιών Μυρογιάννη Αγγελική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Ισορροπημένη διατροφή
ΠΡΩΙΝΟ : Το πρώτο γεύμα της ημέρας
Πυραμίδα των τροφών.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Διατροφή και υγεία «Οι κακοί ζουν για να τρώνε και να πίνουν, ενώ οι καλοί τρώνε και πίνουν για να ζήσουν» ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ :
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Βιταμίνες Η ζωή είναι τόσο σύντομη, ώστε δεν πρέπει να κοιτάζουμε ούτε πολύ μακριά πίσω ούτε πολύ μακριά μπροστά. Γιαυτό ας εξετάσουμε πως θα βρούμε την.
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Η πυραμίδα της διατροφής
Οι Βιταμίνες.
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Τα μυστικα της υγειασ… για μικρουσ μαθητεσ
Ορισμός Νηστείας Νηστεία σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια «Αμερικάνα» ερμηνεύεται ως «εκούσια ή ακούσια αποχή από κάθε τροφή, ασιτία».  Αλλά, στην θρησκεία.
ΤΡΕΦΟΜΑΙ… ! ΚΙΝΟΥΜΑΙ… ! ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΑΙ… !
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
τρώω καλύτερα ζω καλύτερα
ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
Διατροφικές συνήθειες των νέων και Μεσογειακή Διατροφή
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
Γεύματα και ομάδες τροφίμων
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ♪ ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΦΡΟΥΤΑ,ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΠΑΤΑΤΕΣ,ΟΣΠΡΙΑ) ♪ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ♪ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
Υγιεινή διατροφή: Είμαστε ό,τι τρώμε. Μια εργασία των μαθητών της Β΄ τάξης.
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
ΜΠΕΛΛΕΝΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΡΟΥ Σχ. Έτος: ΣΧΟΛΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ: ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΚΛΕΙΔΩΝΙΑΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΡΑΝΤΑΝΗ ΜΕΛΙΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Χημεία Τροφίμων Ενότητα #7: Τα ανόργανα συστατικά Αθανάσιος Μανούρας Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας.
Eυέλικτη ζώνη « Παιδί και υγιεινή διατροφή »
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Διατροφική Αγωγή ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Κλινική διαιτολόγια ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ - Είναι οργανικές ενώσεις που περιέχονται στα τρόφιμα σε μικρές ποσότητες και δεν συντίθενται στον ανθρώπινο οργανισμό Είναι υπεύθυνες για την.
ΟΜΑΔΕΣ & ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η διατροφή των παιδιών Μυρογιάννη Αγγελική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Απόφοιτος ΑΤΕΙ Διατροφής & Διαιτολογίας Σητεία Κρήτης

Τι είναι η ισορροπημένη διατροφή; Eίναι η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας τροφίμων σε μέτριες ποσότητες. Έτσι το παιδί λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για: σωστή ανάπτυξη όλων των ιστών του σώματος. Τι είναι η ισορροπημένη διατροφή;

Τι περιλαμβάνει η ισορροπημένη διατροφή; περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων από όλες τις κατηγορίες: γάλα & γαλακτοκομικά προϊόντα κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, αυγό

Τι περιλαμβάνει η ισορροπημένη διατροφή; ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες Όσπρια

Τι περιλαμβάνει η ισορροπημένη διατροφή; φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο

Ενεργειακές Ανάγκες εξαρτώνται από: την σύσταση του σώματος, το βάρος, το ύψος, τη φυσική δραστηριότητα.

Διατροφικές Προτιμήσεις & Επιλογές Παιδιού είναι αποτελέσματα της αλληλεπίδρασης βιολογικών, ψυχολογικών, πολιτισμικών, οικονομικών γενετικών & κοινωνικών παραγόντων.

Από τι επηρεάζεται η διατροφική συμπεριφορά; Επηρεάζεται από: τα συναισθήματα & τη διάθεση του παιδιού.

Από τι επηρεάζεται η διατροφική συμπεριφορά; Συναισθήματα: ανασφάλειας, φόβου, χαμηλής αυτοεκτίμησης, & αυτοπεποίθησης.

Από τι επηρεάζεται η διατροφική συμπεριφορά; μπορεί να κάνουν το παιδί αρνητικό στην πρόσληψη τροφής ή λαίμαργο δίνοντας μικρότερη σημασία στα εσωτερικά βιολογικά μηνύματα του οργανισμού του.

Τι είναι η νεοφοβία; Αντιμετώπιση: Τα παιδιά πολλές φορές αρνούνται να δοκιμάσουν ένα νέο τρόφιμο. Αντιμετώπιση: Eπαναλαμβανόμενη έκθεση νέων τροφίμων ώσπου να τα συνηθίσουν τα παιδιά.

Βασικά Θρεπτικά Συστατικά Πρωτεΐνη καλύπτει τη διατήρηση των ιστών, τις αλλαγές στη σύσταση του σώματος & τη σύνθεση νέων κυττάρων & ιστών. Πηγές: κρέατα, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, αβγά, ξηροί καρποί, σπόροι και προϊόντα σόγιας.

Συνιστώμενες Προσλήψεις σε Πρωτεϊνούχα Τρόφιμα Κόκκινο κρέας: 1 μέρα την εβδομάδα από 60 γρ. Άσπρο κρέας: 2 μέρες την εβδομάδα από 60 γρ. Ψάρι: 2 μέρες την εβδομάδα από 60γρ Αυγό: 3-4 μέρες την εβδομάδα Όσπρια: 2 μέρες την εβδομάδα, 8 κουταλιές

Βασικά Θρεπτικά Συστατικά Υδατάνθρακες Παρέχουν στον οργανισμό την απαιτούμενη ενέργεια στο σώμα & τον εγκέφαλο. Πηγές: ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, ορισμένα ροφήματα, όπως χυμοί φρούτων & ποτά με ζάχαρη.

Βασικά Θρεπτικά Συστατικά Λίπος είναι απαραίτητα για ένα υγιές σώμα, παρέχουν ενέργεια & ζωτικά θρεπτικά συστατικά. Πηγές: Ζωικής προέλευση: κρέας & προϊόντα του, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, (βούτυρο, τυρί, γάλα & κρέμα.)

Βασικά Θρεπτικά Συστατικά Λίπος Φυτική προέλευση: ηλιόσποροι, καλαμπόκι, σε φρούτα, αβοκάντο & σε ξηρούς καρπούς (π.χ. φιστίκια, αμύγδαλα, καρύδια)

Λιποδιαλυτές Βιταμίνες Βιταμίνη Α (Vit A): απαιτείται για τη λειτουργία της όρασης & τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Πηγές: συκώτι, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, φυλλώδη λαχανικά, κίτρινα ή πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά.

Λιποδιαλυτές Βιταμίνες Βιταμίνη D(Vit D): διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων ασβεστίου & φωσφόρου, διευκολύνοντας την φυσιολογική απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο & την μετακίνησή του από και προς τα οστά. Πηγές: βούτυρο, συκώτι, αβγά, πλήρες γάλα.

Λιποδιαλυτές Βιταμίνες Βιταμίνη Ε (Vit Ε): Δρα ως αντιοξειδωτικό. Πηγές: φυτικά έλαια, μη επεξεργασμένα δημητριακά, ξηροί καρποί, φρούτα, λαχανικά, κρέατα.

Λιποδιαλυτές Βιταμίνες Βιταμίνη Κ (Vit Κ): Δρα ως συνένζυμο κατά τη σύνθεση πρωτεϊνών, που εμπλέκονται στην πήξη του αίματος & το μεταβολισμό των οστών. Πηγές: πράσινα λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, σπανάκι), λάχανο, φυτικά έλαια, μαργαρίνη.

Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες Θειαμίνη (Vit Β1): Δρα ως συνένζυμο σε αντιδράσεις του μεταβολισμού των υδατανθράκων. Τα παιδιά καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των ημερησίων αναγκών τους με την κατανάλωση: δημητριακών στο πρωινό, ψωμιού, γάλακτος & πατάτας.

Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες Ριβοφλαβίνη (Vit Β2): Δρα ως συνένζυμο σε οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις. Πηγές: γάλα & δημητριακά πρωινού

Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες Πυριδοξίνη (Vit Β6): Δρα ως συνένζυμο για το μεταβολισμό των αμινοξέων Πηγές: εντόσθια, ψάρια, πουλερικά, μπανάνες, αποξηραμένα δαμάσκηνα, φασόλια, δημητριακά ολικής άλεσης, εμπλουτισμένα δημητριακά.

Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες Κοβαλαμίνη (Vit Β12): εμπλέκεται στο μεταβολισμό πρωτεϊνών & λίπους. Πηγές: κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, προϊόντα γάλακτος.

Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες Βιταμίνη C (Vit C): σημαντικό παράγοντας αντιοξειδωτικού & αμυντικού συστήματος του οργανισμού Πηγές: εσπεριδοειδή, ντομάτες, πατάτες, κουνουπίδι, μπρόκολο, φράουλες, λάχανο, πιπεριές και σπανάκι.

Ανόργανα Στοιχεία Ασβέστιο προσδιοριστικός παράγοντας δημιουργίας οστικής μάζας Ανεπάρκεια επιβράδυνσης φυσιολογικής ανάπτυξης οστών, οστικής μάζας & οστικής πυκνότητας Πηγές: γάλα, τυρί, γιαούρτι, κινέζικο λάχανο, μπρόκολο, εμπλουτισμένα προϊόντα

Ανόργανα Στοιχεία Σίδηρος Ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να συμβεί & χωρίς την εμφάνιση αναιμίας. Ο σίδηρος των ζωικών τροφίμων απορροφάται σε μεγαλύτερο ποσοστό από το σίδηρο των φυτικών τροφίμων. Πηγές: κρέας, πουλερικά, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Ανόργανα Στοιχεία Ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την διαδικασία της πρωτεινοσύνθεσης & ανάπτυξης. Ανεπάρκεια Μείωση του ρυθμού σωματικής & γενετικής ανάπτυξης Πηγές: εμπλουτισμένα τρόφιμα, κόκκινο κρέας, ορισμένα θαλασσινά

Τα γεύματα της ημέρας Πρωινό: Τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό: Στερούνται ενέργειας Έχουν κακή συγκέντρωση της προσοχής Δεν παίρνουν τις ζωτικές θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται Αισθάνονται κατάπτωση Έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταναλώσουν μη θρεπτικά τρόφιμα.

Τα γεύματα της ημέρας Δεκατιανό

Τα γεύματα της ημέρας Μεσημεριανό στο Σχολείο

Τα γεύματα της ημέρας Απογευματινό βοηθά το σώμα να εφοδιαστεί με ενέργεια πριν το παιδί παίξει ή μελετήσει τα μαθήματά του.

Τα γεύματα της ημέρας Βραδινό

Συμβουλές προς τους Γονείς Βοηθήστε το παιδί να μάθει να μασά αργά, ήρεμα το φαγητό του & όχι βιαστικά με μεγάλες μπουκιές. Μην πιέζετε τα παιδιά να φάνε όλο το φαγητό στο πιάτο τους. Έτσι χάνουν την ικανότητα ρύθμισης και αντίδρασης στο αίσθημα της πείνας/κορεσμού.

Συμβουλές προς τους Γονείς Βοηθάμε τα παιδιά να αγαπήσουν τα φρούτα και τα λαχανικά. Βοηθάμε το παιδί να ασχολείται με ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες.

Συμβουλές προς τους Γονείς Περιορίστε την τηλεόραση. Περιορίστε τις καθιστικές δραστηριότητες.

Βιβλιογραφία http://www.tzaneio.gr/epistimoniko/p13-2-3.pdf http://www.eiep.gr/txts/pinakes_diethnon_sistaseon.pdf https://www.eduweb.vic.gov.au/edulibrary/public/schacc/SE_Greek.pdf http://nutrition.med.uoc.gr/pics/Selides_45_115.pdf http://www.nutritionmatters.cy.net/nutrition-for-all-ages/children/181-2013-09-17-21-14-30.html Ζαμπέλας Αντώνης, Η διατροφή στα στάδια της ζωής, Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης, Η διατροφή στην παιδική ηλικία, σελίδες:180-190. http://www.eufic.org/article/el/page/BARCHIVE/expid/basics-fats_greek/ http://www.eufic.org/article/el/page/BARCHIVE/expid/basics-carbohydrates_greek/ Γιάννης Μανιός, Διατροφική Αξιολόγηση, Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης, Σελίδες: 539-546

Σας ευχαριστώ πολύ