Επανάληψη.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Προγραμματισμός Ι (αποφύγετέ τον!) 3) Διακοπτόμενος βρόχος: (αποφύγετέ τον!) float energy;......while(TRUE){drink_water(); if(energy
Advertisements

Γεωργαλλίδης Δημήτρης Καθηγητής Πληροφορικής
Δομές Διακλάδωσης Μην ελπίζεις ότι θα ξεφύγεις αν κάνεις κάποιο κακό. Γιατί κι αν ξεφύγεις απ’ τη προσοχή των άλλων, θα υποπέσεις στην αντίληψη της συνείδησής.
Πιθανοκρατικοί Αλγόριθμοι
Εντολες Επιλογης (Selection)
ΕΝΤΟΛΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ(ΒΡΟΧΟΙ)
Βρόχος με συνθήκη εισόδου στη C, οδηγούμενος από μετρητή: for
Δομές Διακλάδωσης «εάν ης φιλομαθής, έσει πολυμαθής» Ισοκράτης
Γενική μορφή προγράμματος Pascal
Πώς βρίσκουμε το πλήθοςτων επαναλήψεων μιας Δομής Επανάληψης με βήμα διάφορο του 1
Ενότητα Η Δομή Επανάληψης
ΕΛΕΓΧΟΣ ΡΟΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 4. ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΤΑΣΗ Α ΠΡΟΤΑΣΗ Β ΠΡΟΤΑΣΗ Γ ………………. ΠΡΟΤΑΣΗ n ΠΡΟΤΑΣΗ Α ΠΡΟΤΑΣΗ Β ΠΡΟΤΑΣΗ Γ ………………. ΠΡΟΤΑΣΗ n.
Τι θα κάνουμε Στο υπάρχον σενάριο θα προστεθούν 3 λειτουργίες : Όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται εκτός πίστας η μέγιστη δυνατή μονάδα μετατόπισής του θα μειώνεται.
Παράδειγμα 1:Υπολογισμός αθροίσματος αριθμών με επαναληπτική εντολή : για...από...μέχρι(for ..to) Να βρεθεί και να εκτυπωθεί το άθροισμα των 100 ακεραίων.
ΒΡΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑ 5. ΒΡΟΧΟΙΒΡΟΧΟΙ Ο Βρόχος (loop) αποτελείται από προτάσεις επανάληψης. Οι προτάσεις επανάληψης είναι οι προτάσεις που επαναλαμβάνουν ένα.
Η Δομή Επανάληψης Από τη Δομή Επανάληψης Για στην Όσο Η παρουσίαση της εντολής Όσο είναι από την εισήγηση των κ. Σ. Δουκάκη και Π. Τσιωτάκη στο 3ο Συνέδριο.
Μεταβλητές – εντολές εκχώρησης- δομή ακολουθίας
Eντολες Επαναληψης - Βροχοι (repetition and loops)
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Η/Υ
2-1 Ανάλυση Αλγορίθμων Αλγόριθμος Πεπερασμένο σύνολο εντολών που, όταν εκτελεστούν, επιτυγχάνουν κάποιο επιθυμητό αποτέλεσμα –Δεδομένα εισόδου και εξόδου.
Ενότητα Α.4. Δομημένος Προγραμματισμός
Γεωργαλλίδης Δημήτρης Καθηγητής Πληροφορικής
Δουλεύει για όλους τους αριθμούς! Η δεύτερη ΓΡΑΨΕ δεν θα εκτελεστεί ποτέ!
Ο αλγόριθμος Bellman-Ford (επανεξετάζεται)
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Συγγραφείς Α.Βακάλη Η. Γιαννόπουλος Ν. Ιωαννίδης Χ.Κοίλιας Κ. Μάλαμας Ι. Μανωλόπουλος Π. Πολίτης Γ΄ τάξη.
Σχεδίαση Εκπαιδευτικού Λογισμικού Σχέδιο Μαθήματος – Ανάπτυξη Εφαρμογών Γ’ Λυκείου Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Ιωάννης Βλαχόπουλος – Μ1249 Αικατερίνη Δρόσου.
Δομή επανάληψης Η δομή επανάληψης είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση η οποία περικλείει μια συνθήκη και μια ομάδα εντολών, οι οποίες εκτελούνται, όσο ικανοποιείται.
Το Scratch και ο σχεδιασμός γεωμετρικών σχημάτων
Δομή επιλογής Η δομή επιλογής είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση η οποία περικλείει μια συνθήκη και δύο ομάδες εντολών, από τις οποίες θα εκτελεστούν, η μεν.
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ PASCAL ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ.
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Η/Υ
Η Δομή Επανάληψης οι 3 Δομές Επανάληψης ή αλλιώς οι τρεις σωματοφύλακες… Η παρουσίαση της εντολής Μέχρις_ότου είναι από την εισήγηση των κ. Σ. Δουκάκη.
Το Scratch και ο σχεδιασμός γεωμετρικών σχημάτων
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ §3.7 ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Διδάσκοντες:Στάθης Ζάχος Νίκος Παπασπύρου
Εντολές Επιλογής και Αποφάσεων
ΔΟΜΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΟΣΟ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ ΕΝΤΟΛΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ.
1 Η ΓΙΑ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ Η δομή Για περιέχει 3 τμήματα (εντολές) που εκτελούνται αυτόματα(εσωτερικά στη Για) Για i από 1 μέχρι 100 i ← 1 i
Για μτ από ατ μέχρι ττ [με_βήμα β] εντολές Τέλος_επανάληψης : περιοχή εντολών μτ : η μεταβλητή της οποίας η τιμή θα περάσει από την αρχική.
Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο - ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ
Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός Ι
Δομή Επιλογής Χρησιμοποιείται σε προβλήματα όπου χρειάζεται να ληφθούν κάποιες αποφάσεις με βάση κάποια δεδομένα κριτήρια. Περιλαμβάνει τον έλεγχο κάποιας.
Βρόχος Do … Loop Σκοπός Μαθήματος Χρήση Do… Loop για την εκτέλεση μιας ομάδας εντολών μέχρι να εκπληρωθεί μια συγκεκριμένη συνθήκη.
ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΛΥΣΗ
Αρχεσ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Η/Υ ΤΑξη Β΄
ΔΟΜΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ «ΓΙΑ» Για μτ από ατ μέχρι ττ [με_βήμα β] εντολές Τέλος_επανάληψης : περιοχή εντολών μτ : η μεταβλητή της.
Οι διάφορες εκδοχές της
Ενότητα 5 : Δομές Ελέγχου της γλώσσας PHP Ιωάννης Τσούλος
Μανασσάκης Βασίλης Καθηγητής Πληροφορικής
ΜΟΡΦΕΣ ΔΟΜΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ
Αν συνθήκη_ισχύει τότε εντολές Τέλος_Αν
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επανάληψη.
Τελεστές και ή όχι Για την εκτέλεση αριθμητικών πράξεων
Δομημένος Προγραμματισμός - Κεφάλαιο 4 - Ανάπτυξη αλγορίθμων
8.2 Η Δομή Επανάληψης Μέχρις_ότου
Δομή Επιλογής Μάθημα 4ο Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Τάξη Γ Οικονομίας & Πληροφορικής Θετικών Σπουδών 2ο Γενικό Λύκειο Αλιβερίου |
ΒΙΒΛΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Σελίδες 2ο Κεφάλαιο - Παράγραφο 2.7 ΔΟΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Μανασσάκης Βασίλης Καθηγητής Πληροφορικής
ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εντολές και δομές αλγορίθμου
Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ΑΕΠΠ
Από τη Δομή Επανάληψης Για στην Όσο
οι 3 Δομές Επανάληψης ή αλλιώς οι τρεις σωματοφύλακες…
1Εντολή Δείξε
Κυριάκου Νικόλαος Πληροφορικής ΠΕ-20
Από τη Δομή Ακολουθίας στις Δομές Επανάληψης
Λήψη Αποφάσεων και Συναρτήσεις Ελέγχου
ΠΙΝΑΚΕΣ Δομή ΟΥΡΑΣ (queue)
Μεταγράφημα παρουσίασης:

επανάληψη

Επανάληψη με όσο Όσο συνθήκη επανάλαβε εντολές Τέλος_επανάληψης Όσο συνθήκη επανάλαβε εντολές Τέλος_επανάληψης συνθήκη αληθής εντολές (πράξεις) Πως δουλεύει: Όσο η συνθήκη είναι αληθής εκτελούνται οι εντολές Αν η συνθήκη γίνει ψευδής η επανάληψη σταματά ψευδής

Επανάληψη με αρχή_επανάληψης Αρχή_επανάληψης εντολές Μέχρις_ότου συνθήκη εντολές (πράξεις) συνθήκη ψευδής Πως δουλεύει: Οι εντολές εκτελούνται όσο η συνθήκη είναι ψευδής Αν η συνθήκη γίνει αληθής η επανάληψη σταματά αληθής

Επανάληψη με Για Για i από αρχική τιμή μέχρι τελική τιμή με_βήμα Ν εντολές Τέλος_επανάληψης Πως δουλεύει: Εκχωρείται στο i αρχική τιμή Όσο το i είναι μικρότερο ή ίσο από την τελική_τιμή εκτελούνται οι εντολές Το i αυξάνεται κάθε φορά κατά Ν (αν το βήμα είναι 1 παραλείπεται)

Διαφορές των 3 εντολών επανάληψης Όσο Η συνθήκη βρίσκεται στην αρχή Αν η συνθήκη είναι αληθής εκτελούνται οι εντολές Όταν η συνθήκη γίνει ψευδής σταματά η επανάληψη Αν η συνθήκη είναι από την αρχή ψευδής οι εντολές δεν εκτελούνται ποτέ Αρχή επανάληψης Η συνθήκη βρίσκεται στην τέλος Αν η συνθήκη είναι ψευδής εκτελούνται οι εντολές Όταν η συνθήκη γίνει αληθής σταματά η επανάληψη Η επανάληψη (ο βρόγχος) θα εκτελεστεί τουλάχιστον μία φορά Για Χρησιμοποιείται μόνο όταν γνωρίζουμε το πλήθος των επαναλήψεων Η συνθήκη είναι πάντα το i <= τελική τιμή Όσο το i <= τελική τιμή συνεχίζεται η επανάληψη

Το αντίθετο δε μπορεί να συμβεί Προσοχή ! Μία επανάληψη με την εντολή ΓΙΑ μπορεί να λυθεί και με τις εντολές ΟΣΟ ή ΑΡΧΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ. Το αντίθετο δε μπορεί να συμβεί

Με τη χρήση της εντολής ΟΣΟ Να γραφεί αλγόριθμος που να εμφανίζει τους αριθμούς από 1 έως 100. Αλγόριθμος παράδειγμα_1 i  1 Όσο i <=100 επανάλαβε Εμφάνισε i i  i + 1 Τέλος_επανάληψης Τέλος παράδειγμα_1 Με τη χρήση της εντολής ΟΣΟ

Με τη χρήση της εντολής ΑΡΧΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ Να γραφεί αλγόριθμος που να εμφανίζει τους αριθμούς από 1 έως 100. Αλγόριθμος παράδειγμα_1 i  1 Αρχή_επανάληψης Εμφάνισε i i  i + 1 Μέχρις_ότου i > 100 Τέλος παράδειγμα_1 Με τη χρήση της εντολής ΑΡΧΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ

Να γραφεί αλγόριθμος που να εμφανίζει τους αριθμούς από 1 έως 100. Αλγόριθμος παράδειγμα_1 Για i από 1 μέχρι 100 Εμφάνισε i Τέλος_επανάληψης Τέλος παράδειγμα_1 Με τη χρήση της εντολής ΓΙΑ Προφανώς η ΓΙΑ είναι η καταλληλότερη για την άσκηση αυτή

Αλγόριθμος παράδειγμα_2 Διάβασε x Αρχή_επανάληψης Εμφάνισε x Να γραφεί αλγόριθμος που να διαβάζει ένα άγνωστο πλήθος θετικών αριθμών και να εμφανίζει τον κάθε αριθμό. Μόλις δοθεί αριθμός όχι θετικός ο αλγόριθμος να σταματά Αλγόριθμος παράδειγμα_2 Διάβασε x Όσο x > 0 επανάλαβε Εμφάνισε x Τέλος_επανάληψης Τέλος παράδειγμα_2 Αλγόριθμος παράδειγμα_2 Διάβασε x Αρχή_επανάληψης Εμφάνισε x Μέχρις_ότου x < 0 Τέλος παράδειγμα_2 Αυτή η άσκηση δε λύνεται με την εντολή επανάληψης ΓΙΑ, αφού δε γνωρίζουμε το πλήθος των επαναλήψεων

Αλγόριθμος: ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΑΛΑ ΡΩΣΙΚΑ Κλασικός τρόπος 45 x 19 405 855 Στον υπολογιστή 45 19 90 9 180 4 360 2 720 1 Άθροισμα: 855