ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
KΑΘΑΡΙΣΜΟΣ & ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ
Advertisements

ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Στόχοι της εκπαίδευσης:
Μικροβιολογία του πόσιμου νερού
Κατηγορίες κινδύνων Μικροβιολογικοί, Χημικοί, Φυσικοί
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Διατροφή και υγεία «Οι κακοί ζουν για να τρώνε και να πίνουν, ενώ οι καλοί τρώνε και πίνουν για να ζήσουν» ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
Επιμέλεια Ξενοφώντος Μάριος Καμπούρης Χρυσόστομος
EΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ Πώς να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, την κοινότητα Λοιπές Πληροφορίες.
Υγιεινή σφαγίου αναφορικά στα βακτηριακά παθογόνα
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ
Ενότητα 3 Μάθημα 1 ον : Σύστημα HACCP ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:  Ορίζει το σύστημα HACCP  Εξηγεί τα ακρωνύμια της λέξης HACCP  Αναφέρει την ιστορική αναδρομή.
Επιμέλεια Ξενοφώντος Μάριος Καμπούρης Χρυσόστομος
ΕΝΟΤΗΤΑ 6 ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ
Κοστολόγηση Μάθημα 10.
Το βακτήριο Vibrio cholerae που προκαλεί την χολέρα
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
 Φρούτο Φρούτο  Λαχανικό Λαχανικό  Σωστό Σωστό.
Γεύματα και ομάδες τροφίμων
Εργασία των μαθητών Βασίλη Παπαγεωργιου Ηλία Μαζιανίτη
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Ενότητα 7.1 Πρόληψη τροφικής δηλητηρίασης
ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
Ολική αρίθμηση Ψυχρότροφων μικροοργανισμών
Κολοβακτηριοειδή (Coliforms)
ΒΑΣΙΛΙΚΗ Χ. ΠΙΤΥΡΙΓΚΑ ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Χ. ΠΙΤΥΡΙΓΚΑ ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 6 ηΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗ.
Δρ. Ε. Μαλισσιόβα DVetMed, MSc, MSc, PhD Καθηγήτρια Εφ/γών, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, ΤΕΙ Θεσσαλίας Επιστ. Συν/δα Εργ. Υγιεινής & Επιδημιολογίας Τμήμα.
Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος Σιτηρών & Αρτοσκευασμάτων Ενότητα 8: Υγιεινή κατά την παρασκευή προϊόντων άρτου. Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Kαθηγητής Εφαρμογών,
ΔΙΑΡΡΟΙΑ ΤΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ Βασιλική X. Πιτυρίγκα Ιατρός Βιοπαθολόγος Επίκουρη Καθηγήτρια Μικροβιολογίας Ε.Κ.Π.Α.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ Χ. ΠΙΤΥΡΙΓΚΑ ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Χ. ΠΙΤΥΡΙΓΚΑ ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ.
Ταξιδεύετε με το αεροπλάνο από την Αθήνα στο Παρίσι για να παρακολουθήσετε ένα πολύ σημαντικό συνέδριο Μικροβιολογίας Μισή ώρα μετά την απογείωση, οι αεροσυνοδοί.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 1η: ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ.
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 4: Μικροβιολογική Αλλοίωση Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας.
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ.
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων Ενότητα 3 (Μέρος Α): Υγιεινή & Ποιότητα Γάλακτος. Ελένη Μαλισσιόβα, Καθηγήτρια Εφαρμογών,
1 Ανάλυση Κινδύνου και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου Το Σύστημα HACCP.
Τ.Ε.Ι ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ-ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ.
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Χημεία Τροφίμων Ενότητα #1: Εισαγωγή στην Επιστήμη Τροφίμων Αθανάσιος Μανούρας Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και.
1 Λοιμώδη Νοσήματα – Υγιεινή Αγροτικών Ζώων – Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 1 Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Χημεία Τροφίμων Ενότητα #1: Εισαγωγή στην Επιστήμη Τροφίμων
Ανάλυση Κινδύνου και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου
«Η επιτραπέζια ελιά ως λειτουργικό προϊόν- Μια νέα προσέγγιση»
HACCP και Πρόληψη Κινδύνων στην Μαζική Εστίαση.
Ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα
ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΡΕΚΟΡ»
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΞΑΠΛΑΝΤΕΡΗ, M.D., PhD.
ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΡΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗACCP
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων
Μηχανισμοί παθογένειας των μικροβίων
septoforte® HAND 40 Απολυμαντικό επιφανειών
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Project Ομάδας (4 άτομα)
4: Ασφάλεια και υγιεινή στον χώρο εργασίας
Σχέδια Δειγματοληψίας
Ευρωπαϊκή Νομοθεσία Περί Διάθεσης Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων στην Αγορά Κανονισμός 1107/2009 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2ο.
Μικροβιολογικά Κριτήρια και Μέθοδοι Δειγματοληπτικού Ελέγχου
Η ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Παθογόνα Τροφίμων Ενότητα 7: Shigella
Παθογόνοι μικροοργανισμοί στα τρόφιμα Ενότητα 1: Εισαγωγή
Ενότητα 7: Μικροβιολογία προϊόντων που υφίστανται αφυδάτωση
Μικροβιολογία Τροφίμων και Μικροβιολογική Ανάλυση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αθηνά Μαυρίδου Καθηγήτρια μικροβιολογίας ΤΕΙ Αθήνας

Πηγές μόλυνσης Νερό Έδαφος Αέρας και σκόνη Εντερικός σωλήνας ανθρώπου και ζώων Λύματα Σκεύη Χειριστές τροφίμων

Τα πιό επικίνδυνα τρόφιμα Κρεατικά Πουλερικά Γαλακτοκομικά Αρτοσκευάσματα Δημητριακά Λαχανικά φρούτα

Στρατηγηκές συντήρησης Αναστολή ανάπτυξης των μικροοργανισμών(παθογόνα +αλλοιώσεων) Συντήρηση οφέλημων μικροοργανισμών Παράμετροι που επηρεάζουν τον πολλαπλασιασμό: pH aw O/R t Σύσταση μορφολογία αέρια Σχετική υγρασία Αντιμικροβιακοί παράγοντες

Παθογόνα τροφίμων Salmonella Campylobacter jejuni Vibrio parahaemolyticus Vibrio cholerae Hepatitis A Listeria monocytogenes Bacillus cereus Staphylococcus aureus Clostridium botulinum Clostridium perfringens Escherichia coli 0157 Shigella dysentariae

Bacillus cereus

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ(α) ΜΙΚΡΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ: οδηγός υγιεινής Επιλογή τροφίμων που έχουν παραχθεί σωστά Μαγειρεύω τα τροφιμα καλά Καταναλώνω τα τρόφιμα αμέσως Διατηρώ τα μαγειρευμένα τρόφιμα σωστά Αναθερμαίνω τα μαγειρευμένα τρόφιμα σωστά Αποφεύγω επαφή ωμών/μαγειρευμένων Πλένω τα χέρια μου(πριν και μετά τον χειρισμό τροφίμων) Διατηρώ καθαρές τις επιφάνειες της κουζίνας Προστατεύω από τρωκτικά και έντομα Χρησιμοποιώ κατάλληλο νερό

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ(β) μεγάλες μονάδες (HACCP) Ηasard Analysis- Critical control points Ιδρύθηκε το 1971 από το FDA Aποτελεί σύστημα ποιότητας Ειναι υποχρεωτικό σύμφωνα με Ευρωπαϊκή Νομοθεσία Εχει 7 βασικά στάδια: προσδιορισμός κινδύνων, προσδιορισμός κρίσιμων σημείων, προσδιορισμός ορίων, καθορισμός διαδικασιών ελέγχου των σημείων, καθορισμός διορθωτικών ενεργειών, αρχεία, επιβεβαίωση συστήματος