Κήποι - συμβουλές Χαλάς Μάριος Τσουκλείδης Σωτήρης.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ήπιες Μορφές Ενέργειας Ι
Advertisements

Σε αυτό το κεφάλαιο θα μάθεις
O ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΙΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ
Ξενώνας Στάμου Στούρνα
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΑΡΑΣΛΕΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ
Βιοκλιματικός σχεδιασμός κτιρίων: Δημιουργία σχετικής ιστοσελίδας
Παιχνίδια με τις γεωγραφικές συντεταγμένες
ΤΑ ΦΥΤΑ.
Το ηλιακό σύστημα και η Γη
ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ.
Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ …σε δράση Προτεινόμενες λεζάντες: 1). Η ατμόσφαιρα περιβάλλει τη γη. 2). Ένας ανήσυχος πλανήτης. 3). Ο Γαλάζιος πλανήτης. Λέξη κλειδί.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΕΝΟΣ ΤΟΠΟΥ
ΟΙ 4 ΕΠΟΧΕΣ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ.
ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ
ΠΟΛΙΚΗ ΖΩΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΙΑΜΑ.
ΟΙ 4 ΕΠΟΧΕΣ.
ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ.
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ,ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΥΣ
ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
ΣΟΦΙΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΜΠΟΥΖΗ
Ασκήσεις.
ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ SCRATCH PROJECTS Παραδείγματα από όπου μπορείτε να μελετήσετε τον προγραμματισμό και να δημιουργήσετε δικά σας PROJECTS σε σχέση με τη βιοκλιματική.
Και πώς να τις κατασκευάσετε
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΔΙΩΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Το κλίμα της Ευρώπης.
Κλιματικέσ ζωνεσ ΜΑΡΘΑ.
ΓΕΩΛΟΓΙΑ Η ΓΗ ΣΠΥΡΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
Μεσογειακή Βλάστηση.
Εύκρατα φυλλοβόλα δάση
1.2 Παίζοντας με το γεωγραφικό πλάτος...
ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
Άσκηση 8/1/2013 για όλες τις υποομάδες. Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ Mια πόλη με λιγότερους δ………………… και περισσότερο π……………………….παρουσιάζει.
Άσκηση 8/1/2013 για όλες τις υποομάδες. Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ Mια πόλη με λιγότερους δρόμους και περισσότερο πράσινο.
Οι κινήσεις της γης. Η ημέρα και η νύχτα. Οι εποχές του έτους
Κεφάλαιο 17ο : Το κλίμα της Ελλάδας Στο κεφάλαιο αυτό θα μάθετε:
Β 2.1 Η σύνθεση της ατμόσφαιρας, η θερμοκρασία, οι άνεμοι
Μέρα νύχτα εποχές.
ΛΥΚΕΙΟ ΖΕΦΥΡΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2012/2013
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες (Φ. Ε. 6) Ηλ. Μαυροματίδης.
ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ.
Ένα διαστημικό ταξίδι! Εργαστήριο Μαθηματικών Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου
ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ: ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΓΗΙΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τι θα μελετήσουμε σ’ αυτή την ενότητα (Α) Βασικές έννοιες. Έννοιες που συνδέονται.
Κατασκευή και Τύποι θερμοκηπίων
Κεφ. 34 Το φυσικό περιβάλλον και η θέση της Ασίας ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2013.
Συναντούνται στη ζώνη που βρίσκεται μεταξύ του γεωγραφικού πλάτους των 10 μοιρών στο νότιο ημισφαίριο και του γεωγραφικού πλάτους των 25 μοιρών στο βόρειο.
Το κλίμα της Ευρώπης Παναγιώτης Αυγουστίδης 5 ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου
ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ. Σε όλο τον κόσμο οι εποχές μεταβάλλονται, οι θερμοκρασίες αυξάνονται και ακραία καιρικά φαινόμενα παρατηρούνται όλο και πιο.
Βιοκλιματικός σχεδιασμός ενός κτιρίου είναι ο σχεδιασμός ο οποίος λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα κάθε περιοχής, στοχεύει στην εξασφάλιση των απαραίτητων εσωκλιματικών.
Ομάδα 4 η : Σιαφάκας Σπύρος Νικολάου Ευαγγελία Νικολακάκου Σοφία Σκαρλάτος Μενέλαος.
Ιωάννης Καραγιάννης 4216 Διεξοδική διερεύνηση του Κύκλου του Νερού, παρουσίαση των δομικών του στοιχείων και η επίδραση του στην ανθρώπινη καθημερινότητα.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ Επιλογή από κάθε σπουδαστή ενός χώρου αστικού πρασίνου (πόλεις > κατοίκους) Καταγραφή των κλιματολογικών, γεωλογικών, εδαφολογικών.
Δυναμικός Αερισμός Θερμοκηπίων
Η περιφορά της Γης – Οι εποχές
Νίκος Κ. Μπάρκας ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Δ.Π.Θ. ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ II εισαγωγή στον βιοκλιματικό.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Νίκος Κ. Μπάρκας
Έτσι έχουμε Ψυχρό κλίμα Εύκρατο κλίμα Τροπικό κλίμα Εύκρατο κλίμα
Το κλίμα.
ΕργασΙα με θεμα: «ολλανδια»
ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Το φαινόμενο ΔΙΑΣΤΟΛΗ.
1.2 Παίζοντας με το γεωγραφικό πλάτος...
Οι κλιματικές ζώνες της Γης
Παναγιώτης Αυγουστίδης Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου
ΜΑΘΗΜΑΤΑ 19, 24 Το κλίμα και η βλάστηση της Ευρώπης
Δημοτικό Σχολείο Μενιδίου
Επικρατεί εύκρατο κλίμα: βρέχει κυρίως το χειμώνα, η θερμοκρασία παρουσιάζει μεγάλες αλλαγές ανάλογα με τις εποχές και η ημέρα είναι μικρότερη το χειμώνα.
Παράγοντες που επηρεάζουν το ΚΛΙΜΑ της Ευρώπης
Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Κήποι - συμβουλές Χαλάς Μάριος Τσουκλείδης Σωτήρης

Κάθε κήπος, εκτός από ένας διαμορφωμένος εξωτερικός χώρος που ικανοποιεί τις αισθητικές και χρηστικές μας ανάγκες, είναι σύνθεση φυτών που «ενσωματώνεται» σε ένα δεδομένο κλιματικό περιβάλλον. Κάθε περιοχή έχει τα δικά της κλιματικά χαρακτηριστικά και για να φτιάξουμε έναν οικολογικό κήπο πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη στο σχεδιασμό του.

Ο κήπος, όμως, είναι ένας περιορισμένος χώρος που μπορεί να έχει το δικό του μικροκλίμα, ή ακόμη και επιμέρους μικροκλίματα στις διάφορες περιοχές του. Το μικροκλίμα είναι μια τοπική ατμοσφαιρική ζώνη που διαφέρει από αυτήν της γύρω περιοχής.

Προσανατολισμός του κήπου Το πρώτο πράγμα που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε είναι ο προσανατολισμός. Και αυτό γιατί το μικροκλίμα επηρεάζεται κυρίως από την πορεία του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας ανάλογα και με την εποχή. Οι περιοχές με βόρεια έκθεση έχουν συνήθως σκιά όλο τον χρόνο και έτσι το έδαφος εκεί είναι πιο υγρό. Τα σημεία με βορινή έκθεση είναι τα τελευταία που θερμαίνονται την άνοιξη και τα πρώτα που ψυχραίνουν το φθινόπωρο. Παρόλα αυτά η βορινή έκθεση προσφέρει περισσότερη δροσιά το καλοκαίρι.

Προσανατολισμός του κήπου Η νότια πλευρά αντίθετα λαμβάνει περισσότερο ήλιο και είναι θερμότερη με αποτέλεσμα το χώμα εκεί να είναι πιο στεγνό. Την άνοιξη είναι το πρώτο σημείο όπου θα ανέβει η θερμοκρασία και γι' αυτό τα φυτά που τοποθετούνται σε αυτή την πλευρά θα ανθίσουν γρηγορότερα. Η ανατολική πλευρά του κήπου έχει ήλιο όλο τον χρόνο κατά τις πρωινές ώρες, ενώ το απόγευμα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αναλογικά πιο δροσερή. Η δυτική πλευρά έχει σκιά τις πρωινές ώρες και ήλιο τις απογευματινές.

Τοπογραφία του κήπου Οι υψομετρικές διαφορές και τα πρανή στον κήπο παίζουν σημαντικό ρόλο. Ένα πρανές με νότιο προσανατολισμό θα δέχεται πολύ περισσότερο ήλιο από ότι ένα με βόρειο.

Το βασικό μας εργαλείο για τη βελτίωση του μικροκλίματος είναι η σωστή επιλογή των φυτών. Με κατάλληλη φύτευση δένδρων αειθαλών ή φυλλοβόλων, μπορούμε να φιλτράρουμε τους κρύους ή ζεστούς ανέμους. Για παράδειγμα στην πλευρά των κρύων - κυρίως βορινών - ανέμων κατά τους χειμερινούς μήνες καλό είναι να τοποθετούμε ψηλή και αειθαλή βλάστηση. Στην νότια πλευρά χρειαζόμαστε προστασία από τον ήλιο κατά τους θερινούς μήνες, άλλα και πλήρη εκμετάλλευση του κατά τους χειμερινούς. Η καλύτερη επιλογή για αυτά τα σημεία είναι η ψηλή φυλλοβόλα βλάστηση.

Καλό είναι να χρησιμοποιούμε φυτά που είναι κατάλληλα για το κλίμα της περιοχής. Όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φυτά με πιο ιδιαίτερες «κλιματικές απαιτήσεις» καλό είναι να τους εξασφαλίζουμε αυτά που χρειάζονται, όπως για παράδειγμα προστασία από τους κρύους ανέμους μέσα σε ένα πιο προστατευμένο περιβάλλον. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στοιχεία του κήπου όπως φράχτες και τοίχους προς όφελος των φυτών μας.

Με την ίδια λογική μπορούμε να επιλέξουμε ποια σημεία είναι τα πιο κατάλληλα για τους χώρους που καθόμαστε, ανάλογα με την ώρα και την περίοδο της χρήσης τους.

Για παράδειγμα, οι τοίχοι αντιστήριξης μπορούν να δημιουργήσουν μια πιο ομοιόμορφη κατανομή υγρασίας και θερμοκρασίας σε μια πλαγιά. Τέλος, ανάλογα τις συνθήκες που επιθυμούμε να έχει ο κήπος μας, επιλέγουμε τα στοιχεία, υλικά και τις αποχρώσεις τους.

Σώστε το περιβάλλον!