Alexander Friedmann ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΔΑΝΑΗ ΑΓΓΕΛΙΔΑΚΗ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Στρεφόμενο πλαίσιο - Εναλλασσόμενη τάση
Advertisements

9 Νοέμβρη 2002.
ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Γεωργαλλίδης Δημήτρης Καθηγητής Πληροφορικής
Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2007 Βεύη Φλώρινας Βεύη Φλώρινας 2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ.
GEORGES LEMAITRE ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΔΑΝΑΗ ΑΓΓΕΛΙΔΑΚΗ
Χώρος και χρόνος στα πλαίσια της ειδικής και γενικής θεωρίας της σχετικότητας Υπεύθυνος καθηγητής : Κ. Αναγνωστόπουλος Ντρέκης Κωνσταντίνος.
Επιταχυνόμενη Διαστολή του Σύμπαντος:
ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ “οι άλλοι ήλιοι”
ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΟΥ 1ου ΓΕ. Λ
Στατιστική Ι Παράδοση 6 Η Κανονική Κατανομή
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
Πολυχρόνης Καραγκιοζίδης Χημικός – Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών Ο KEPLER ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΒΗΘΛΕΕΜ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ.
Κβαντική Μηχανική Η Εξίσωση Schrödinger Θεωρία Κβαντικής Βαρύτητας
Η ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ- ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΚΕΦ. 1-ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΑΕΠΠ.
Θεωρίες γνωστικής ασυνέπειας
Διημερίδα Αστροφυσικής
Ερευνητική Εργασία Ο Θάνατος(;) των άστρων
Σκοτεινή Ύλη.
Οι μαύρες τρύπες είναι γιγαντιαία άστρα τα οποία κατά το τέλος της ζωής τους καταρρέουν στην ιδία τους τη μάζα με αποτέλεσμα να καμπυλώνουν άπειρα τον.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η επιστημονική μέθοδος
ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΜΑ:ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑ:ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ Α2 ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ  Γεννήθηκε στο Ουλμ (Ulm) της Γερμανίας. Σπούδασε στo ETH Ζυρίχης (Πολυτεχνική Ακαδημία της Ζυρίχης) στην Ελβετία όπου ολοκλήρωσε με επιτυχία.
ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Διάλεξη 22 Πληθωριστικό Σύμπαν: Λύση στα Προβλήματα Επιπεδότητας, Ορίζοντα και Μονοπόλων Βοηθητικό Υλικό: Liddle κεφ Ryden κεφ
Διάλεξη 5 Η Γεωμετρία του Σύμπαντος
Σύνοψη Διάλεξης 1 Το παράδοξο του Olber: Γιατί ο ουρανός είναι σκοτεινός; Γιατί δεν ζούμε σε ένα άπειρο Σύμπαν με άπειρη ηλικία. Η Κοσμολογική Αρχή Το.
Διάλεξη 14: Εισαγωγή στη ροή ρευστών
Διάλεξη 8 Κοσμολογικές Παράμετροι
Διάλεξη 13 Βαρυονική και Σκοτεινή Ύλη Βοηθητικό Υλικό: Liddle κεφ. 9.1.
ΘΡΗΣΚΕΙΑ & ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΦΥΣΙΚΗ
Διάλεξη 16 Αποσύζευξη και Επανασύνδεση
Πρακτικη Ασκηση προοδος ΘΕΜΑ : κρισιμα συμβαντα
Σύνοψη Διάλεξης 2 Η Διαστολή του Σύμπαντος υπακούει στο νόμο του Hubble Το Σύμπαν περιλαμβάνει ποικιλία γνωστών σωματίων. Η πυκνότητα ενέργειας Ακτινοβολία.
 Ο Νόμος των Μεγάλων Αριθμών είναι το θεώρημα που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ένα συγκεκριμένο πείραμα, όταν ο αριθμός των επαναλήψεων.
Επιμέλεια: Γιώργος Ζαφειριάδης. Τι είναι πρόβλημα; Πρόβλημα είναι μία κατάσταση, η οποία: 1. Χρήζει αντιμετώπισης 2. Απαιτεί λύση Η λύση δεν είναι γνωστή,
Ειδικά Μαθηματικά Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες-Ορισμοί Βασίλειος Λουκόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Φυσικής.
 Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ήταν φυσικός γερμανοεβραϊκής καταγωγής, ο οποίος έχει βραβευθεί με το Νόμπελ Φυσικής. Είναι ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
BΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ Βλάχου Ευγενία, Δάικου Νικολέτα, Ντινόπαπα Ειρήνη, Σιντορεάκ Αλεξάνδρα Γενικό Λύκειο Ν. Καλλικράτειας:
Μέθοδος ελαχίστων τετραγώνων – Μεθοδολογία παλινδρόμησης
Διάλεξη 11 Απόσταση Φωτεινότητας Μετρώντας την επιταχυνόμενη διαστολή με μακρινούς υπερκαινοφανείς Βοηθητικό Υλικό: Liddle A.2.-A2.3.
Βάσεις Δεδομένων ΙΙ 7η διάλεξη
Διάλεξη 15: O αλγόριθμος SIMPLE
Άραγε, γνωρίζουν οι μέλισσες μαθηματικά?
Διάλεξη 9 , η Κοσμολογική Σταθερά
ΟΡΙΣΜΟΙ Επιστήμη Το σύνολο συστηματικών και επαληθεύσιμων γνώσεων, καθώς και η έρευνα αυστηρώς καθορισμένων πεδίων του επιστητού με συγκεκριμένες και.
Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Σύμπαν Από τι αποτελείται; Υπάρχουν κι άλλα;…
Ερευνητική εργασία (Project)
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΥΠΕΥΘΗΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : κ.Μαυροματάκη
21ος αιωνας Παναγιώτης Πατατούκος & ΖήσηςΚωστάκης.
ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ.
Θεωρίες για την δημιουργία του σύμπαντος
ΤΟ ΗΛΙΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.. ΑΠΌ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΑΡΧΟ ΤΟΝ ΣΑΜΙΟ ΣΤΟ ΝΕΥΤΩΝΑ
Σταυρούλα Σαμαρτζή και Σμαράγδα Καζή Τμήμα Ψυχολογίας
Ιωάννης Βαρβάκης 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. Κατερίνα ΣΤ’
Διάλεξη 7 Απλά Κοσμολογικά Μοντέλα
Από τον Albert Einstein ως σήμερα.
ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δ. ΠΟΤΑΡΗ ΕΤΟΣ:
Επιταχυνόμενη Διαστολή του Σύμπαντος:
ΑΡΑΓΕ , ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΑΙΩΝΙΟ Η ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ;
Πως μετράμε το πόσο μακριά είναι τα ουράνια αντικείμενα
IMF vs SFR Πόσα μικρά και πόσα μεγάλα αστέρια γεννιούνται? Και πόσα μέσα σε ένα έτος?
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Alexander Friedmann ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΔΑΝΑΗ ΑΓΓΕΛΙΔΑΚΗ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΔΑΝΑΗ ΑΓΓΕΛΙΔΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΛΑΡΗ 2ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΑΘΗΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ & ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ALEXANDER FRIEDMANN Γεννήθηκε το 1888 Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης Μελέτησε κι έλυσε την εξίσωση Laplace Ήρθε σε σύγκρουση με τον Einstein Πέθανε το 1925

Ιστορικό Πλαίσιο ΤΣΑΡΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Διαμαρτυρίες Απεργίες Επανάσταση Αλλαγή συντάγματος

ΕΞΙΣΩΣΗ LAPLACE '' 'Αγγιξα αυτό το πρόβλημα κατά τη διδακτορική μου διατριβή , αλλά δεν το επεξεργάστηκα λεπτομερώς. Πρότεινα στον κ. Friedmann να προσπαθήσει να επιλύσει αυτό το πρόβλημα , με δεδομένη την ξεχωριστή ικανότητά του και γνώση σε σύγκριση με άλλους της ηλικίας του. Φέτος , τον Ιανουάριο, ο κ. Friedmann μου υπέβαλε μια εκτενέστατη μελέτη 130 σελίδων περίπου , όπου έδιναν μια αρκετά ικανοποιητική επίλυση του προβλήματος '' Καθηγητής Βλαντιμίρ Στεκλόφ

Ο Friedmann προκειμένου να κάνει πράξη αύτα που μάθαινε αποφάσισε να πάρει μέρος στο Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. ''Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να επαληθεύσω τις ιδέες μου κατά τη διάρκεια μιας πτήσης πάνω από το Πρζέμισλ. Οι βόμβες τελικά έπεσαν σχεδόν όπως προβλέπει η θεωρία. Για να έχω μια πειστική απόδειξη της θεωρίας θα ξαναπετάξω σε λίγες μέρες. '' Friedmann

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ EINSTEIN Σημείο αφετηρίας είχε την υπόθεση ενός αιώνιου σύμπαντος. Κοσμολογική σταθερά. Πίστευε πως το μοντέλο του Friedmann ήταν καταδικασμένο σε μια κατακλυσμιαία κατάρρευση. FRIEDMANN Είδε τη θεωρία της σχετικότητας χωρίς τη κοσμολογική σταθερά (Μαθηματική προσέγγιση). Προσπαθούσε να δει ποιο ήταν το πιο λογικό μοντέλο για την εξήγηση του σύμπαντος. Κατέληξε σε μια εξίσωση που ήταν εκτός πραγματικότητας. Οι θεωρίες του οδηγούσαν σε ένα δυναμικό και εξελισσόμενο σύμπαν.

ΕΡΕΥΝΑ FRIEDMANN Zeitschrift für Physik , 1922 Περιέγραφε πώς διαφορετικά μοντέλα του σύμπαντος θα μπορούσαν να δημιουργηθούν με διαφορετικές τιμές της κοσμολογικής σταθεράς. Κατάφερε να δημιουργήσει ένα μοντέλο του σύμπαντος που η κοσμολογική σταθερά ήταν ίση με το μηδέν. (αρχικός τύπος του Einstein) Το μοντέλο του ήταν ευάλωτο στην έλξη της βαρύτητας (χωρίς τη κοσμολογική σταθερά). Πίστευε πως ο δυναμισμός του σύμπαντος ,που περιέγραφε, σχετιζόταν με ένα σύμπαν που ενεργοποιήθηκε με μια αρχική διαστολή που με τη σειρά της το βοηθούσε να αντιμετωπίσει την έλξη της βαρύτητας.

Ταχύτητα διαστολής + Περιεχόμενη ύλη Ταχύτητα διαστολής + Περιεχόμενη ύλη 2η Περίπτωση Χαμηλή πυκνότητα σύμπαντος Η βαρυτική έλξη δεν θα υπερνικούσε τη διαστολή του σύμπαντος 3η Περίπτωση Πυκνότητα που δεν αγγίζει τα άκρα Η βαρύτητα επιβραδύνει αλλά ποτέ δε σταματά τη διαστολή Επ ‘ άπειρον διαστολή του σύμπαντος Σύμπαν που ούτε θα διαστέλλεται επ’ άπειρον ούτε θα αυτοκαταστρεφόταν 1η Περίπτωση Υψηλή μέση πυκνότητα σύμπαντος Πολλοί αστέρες Ισχυρή βαρυτική έλξη Βαθμιαία συστολή μέχρι την ολοκληρωτική του καταστροφή

ΜΟΝΤΕΛΟ FRIEDMANN Κοινό στοιχείο ήταν πως και στις τρείς περιπτώσεις υπήρχε ένα μεταβαλλόμενο σύμπαν. Ο Friedmann πίστευε σε ένα σύμπαν όπου χθες ήταν διαφορετικό , και αύριο θα είναι διαφορετικό από το σημερινό. Το μοντέλο αυτό στηρίζεται στη προοπτική ενός σύμπαντος που εξελίσσεται σε κοσμική κλίμακα και δε μένει αιωνίως στατικό.

EINSTEIN Ο ίδιος είχε δίκαιο κι ο Friedmann άδικο. ‘’ Τα αποτελέσματα που αφορούν στο μη στατικό , τα οποία περιέχονται στην εργασία , μου φαίνονται ύποπτα . Μάλιστα προκύπτει ότι η λύση που δίνεται εκεί δεν ικανοποιεί τις εξισώσεις της γενικής σχετικότητας’’ Είχε μελετήσει επιπόλαια την εργασία .

Οι υπολογισμοί του ήταν σωστοί , άρα τα μοντέλα του είχαν μαθηματική ισχύ ακόμη και αν η ομοιότητα τους με την πραγματικότητα ήταν αμφισβήτητη.

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ‘’ Έχω πειστεί ότι τα αποτελέσματα του κύριου Friedmann είναι σωστά και διευκρινισμένα. Δείχνουν ότι εκτός από τις στατικές λύσεις στις εξισώσεις της γενικής σχετικότητας υπάρχουν χρονικά μεταβαλλόμενες λύσεις με χωρικά συμμετρική δομή ‘’ Einstein

Συνέχισε να προωθεί τις ιδέες του , παρά τις αντιρρήσεις του Einstein. ALEXANDER FRIEDMANN Συνέχισε να προωθεί τις ιδέες του , παρά τις αντιρρήσεις του Einstein. Απέκτησε ένα παίδι το 1925. Πέθανε το ίδιο έτος .

ALEXANDER FRIEDMANN ‘’ Όλα αυτά πρέπει αυτή τη στιγμή να θεωρούνται παράξενα γεγονότα που δεν μπορούν να υποστηριχθούν με αξιοπιστία από το ανεπαρκές αστρονομικό πειραματικό υλικό ‘’ Friedmann